15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Gangbart bakdeksel som plenerstatning: 10 egnede planter

Walkable bakdeksel teppe-verbena-sommer-perler-phyla-nodiflora-japan

I dag blir bakken dekket mer og mer viktig og brukes oftere som plenerstatning i hagen. Bunndekke er begrepet som brukes for å beskrive lavt voksende flerårige planter som dekker bakken så bred og tykk som et teppe. Dessverre er det ikke alle planter som tåler å gå fast. I dagens artikkel lærer du hvilke av disse gangbart bakdeksel merke. Eksempler på dette er teppe verbena, den eviggrønne hasselrot, noen brennesle arter, hornfruktet tresorrel, stjernemose, timian, romersk kamille, fjærdrakt, pennywort og coton loquat.

Gangbart bakdeksel – slitesterkt teppe verbena fra Japan

walk-in-ground-cover-verbena-plant-phyla-nodiflora-sommer-perler-japan

Teppet verbena Summer Pearls (Phyla nodiflora) er et japansk hageunder. Planten trenger ikke klippearbeid, slik at den kan brukes på en rekke måter i hagen. Phyla nodiflora er spesielt egnet som plenerstatning. Den blomstrer mellom mai og oktober og kan takle både tørke og fuktighet. Planten har små runde blomsterstander i hvitrosa som blomstrer til den første frosten. De blir ikke mer enn fem centimeter høye, så det er ikke behov for en gressklipper. Stauden vokser ekstremt raskt og kan dekke et område på omtrent en kvadratmeter på bare noen få måneder. Med sin litt søte duft er teppeverbena perfekt for plenen i hagen.

Gangbart bakdeksel – eviggrønn hasselrot

gangbar bakketrekk-hassel-rot-eviggrønn-plen-sett-hardfør-hage

Hvis det er lite sol i hagen, tilbyr vi deg et alternativ til teppe verbena – den eviggrønne hasselrot. Planten føles behagelig i skyggen og kan lett pleies av alle uten krav. Det blanke mørkegrønne bladverket er perfekt som erstatning for plen, fordi det gir et lignende utseende og farge. I motsetning til tebenverbena vokser hasselrot mye saktere, men danner tette tepper som er 5 til 10 centimeter høye. De rødbrune blomstene til hasselroten går vanligvis ubemerket hen fordi de er gjemt under bladene og blomstrer bare mellom mars og april. Denne planten har også en spesifikk duft – den lukter litt av pepper. En stor fordel med dette bakdekselet er det eviggrønne bladverket, som beholder fargen hele året.

Hasselroten passer ideelt i de mørke hjørnene

gå i bakken dekke-hassel-rot-plen-erstatning-planter-grønn-hardfør

I tillegg til de mange fordelene, er det en stor ulempe med hasselrot – det er en av de giftige plantene. Derfor anbefaler vi deg å ekskludere hasselrot under visse omstendigheter hvis det bor barn eller dyr i husstanden din. I tillegg har du ikke lov til å gå over dette gangbare bakdekket med bare føtter. Selv om dette er skånsomt for planten, kan det være farlig for føttene. Passende fottøy anbefales derfor.

Bruk lilla dødnælde som erstatning for plen

gangbart bakken dekke-død-brennesle-brennesle-arter-lilla-plen-erstatning-grønn

Nettlene er lavvoksende, blomstrende planter som nyter sollyset og, avhengig av sorten, har fargerike blader og blomster i lilla, hvitt, rosa eller blågrønt. Døde brennesle er robust, tilpasser seg raskt og tåler også steinete eller sandete jord. Blomstene og stilkene er spesielle trekk ved planten. De døde brenneslene kan ganske enkelt ikke forveksles med de firkantede stilkene og todelte leppeblomster. Blomstringsperioden er mellom april og juni, og bladene forblir grønne hele året.

Gangbart bakdeksel – blomstrende dødnælde i eksemplet

gå-i-bakken-dekke-hage-død-brennesle-lilla-røde-blomster

Død nesle er den beste varianten for din nyanse eller delvis skygge, men hvis du vanner planten ofte, kan den vokse i solen. Du kan også transplantere den døde brennesle på forskjellige steder. Hvis planten er plantet på riktig sted, er det lite vedlikehold. Det er tilstrekkelig å legge til kompost eller gjødsel nå og da. Hvis noen skudd har vokst seg for høye, kan de kuttes om høsten.

Gul torrsorrel som passende plenerstatning

gå i bakken dekke-plen-erstatning-horn-frukt-sorrel-oxalis-corniculata-gul

Den hornfruktede torrsyren er en veldig attraktiv ugress som egner seg som et walk-in bakdeksel. Den kommer fra de asiatiske landene, ble brakt til det kontinentale Europa, og er derfor ofte å finne i våre hager og enger. Som navnet antyder, liker tresorrel litt sur jord og finnes ofte mellom leddene. Til tross for sitt attraktive utseende, bør denne ugresset bare tas med forsiktighet i din egen hage.

Horn-fruited tre sorrel blomster

gangbar bakketrekk-hornfrukt-sorrel-gul-blomstrende-oxalis-corniculata

Bladene er hjerteformede og røde, mens de små blomstene skinner i gult. Blomstringsperioden dekker perioden mellom mai og september, men juni er høysesongen for planten. Tresyren (Oxalis corniculata) er et frø og samtidig et rotgras. På grunn av dette er det litt komplisert å kjempe mot det. Planten danner løpere som sprer seg og formerer seg sterkt. Å bekjempe dem krever vanligvis mye innsats og er noen ganger bare mulig med kjemiske midler.

Evergreen fjærputer (cotula) i stedet for plen

gå-i-bakken-dekke-hage-fjærdrakt-stauder-plen-erstatning-cotula

Denne store, dverglignende planten, fjærputer (cotula) er bare delvis trinnresistent. Den finner sin opprinnelse i New Zealand, blir bare omtrent 2,5 cm høy og sprer seg over 45 cm. Cotula er et godt alternativ til gress som heller ikke krever klipping. De fleste plantesorter er flerårige, med små unntak. Hvis planten er plantet som en plenerstatning, bør hardfør stauder velges. Disse har grønne blader om sommeren som blir kobberrøde til nesten svarte om vinteren.

Gul blomstrende fjærdrakt (cotula) som flerårig plante

gangbar bakketrekk-fjærdrakt-stauder-cotula-stauder-blomstrende-gul

Planten liker humosjord og et solrikt til halvskyggelig sted i hagen din. Fjærputer trenger fremdeles knapt vedlikehold. Blomstene er gule og blomstringstiden strekker seg fra mai til juni, mens bladene forblir grønne på milde steder om vinteren eller blir svakt brune i kulden. Før du planter fjærputer, forbereder du jorden ved å fjerne ugress og jordkomprimering. Den beste tiden å plante er høst eller tidlig på våren.

Romersk kamille – et godt eksempel på utskifting av plen

gå-i-bakken-dekke-hage-plen-erstatning-romersk-kamille-blomstrende-sol

Shakespeare beskriver den masochistiske tendensen til den romerske kamille: “Jo mer den blir tråkket, jo raskere vokser den.” Siden utsagnet hans er fullt ut sant, ble planten foretrukket av mange gartnere fremfor plener. Forsiktig: Dessverre tåler hun ikke tunge belastninger, for eksempel barn som leker, om og om igjen. Så hvis du har valgt en og annen walk-in bakdeksel, vil denne stauden passe godt til hagen din.

Kamille viser sine populære hvite blomster fra juni til september. De vokser til å være omtrent seks centimeter høye og bør beskjæres regelmessig. Du kutter bare grener som vokser oppreist. Den romerske kamille sprer seg over tid, så en passende plenkant anbefales.

Gangbart bakdeksel – dyrk kamille

gå-i-bakken-dekke-plen-erstatning-plante-romersk-kamille-blomster

Et åpent, solfylt sted er best for en kamilleplen, selv om delvis skygge også er akseptabelt. Som den mest brukte medisinske planten i Tyskland, har kamilleblomstene en sterk aroma. Slik at plantingen garantert vil lykkes, må jorda forberedes. Siden kamille foretrekker tørr jord, bør lerholdig jord beriket med sand. Høst og vår anbefales også som plantetid for dette bakdekket.

Gangbart bakdeksel – Stjernemose (Sagina subulata) 

gangbar-bakken-dekke-stjerne-mose-plen-erstatning-hvit-sagina-subulata

Vårt neste tips er stjernemosen (Sagina subulata), som kan gi landskapet ditt eleganse. Det er kjent rundt om i verden for sine gangbare egenskaper og dyrkes mest i hagene. Videre er stjernemose ikke en mos i det hele tatt, men en slakteurt. Planten imponerer med sin gresslignende vekst og er derfor spesielt populær som plenerstatning. Navnet stjernemose kommer fra de stjernelignende hvite blomstene, som er perfekte for gangdekke. Blomstringsperioden er fra juni til august.

Stjernemose som plenerstatning i hagen

gå-i-bakken-dekke-hage-stjerne-mose-plen-erstatning-sagina-subulata

Sagina subulata vokser på fuktig, godt drenert og sandholdig jord, og krever nesten ingen vedlikehold. Du må bare fjerne bladene fra planten om høsten. Stjernemosebladene er små, smale og kileformede. Siden Sagina subulata tilhører flerårige planter, kan den overleve i flere år. Planten ser spesielt vakker ut mellom fliseledd og stepping stones og plantes vanligvis sammen i små grupper.

Urter som en erstatning for plen – krypende timian 

gangbar bakketrekk-plen-erstatning-hage-raskt voksende-urter-timian-fiolett

Trekk timian er ideell som en duftende plenerstatning eller dyrkes ofte mellom steiner. Det ser spesielt vakkert og livlig ut, timian som en felles plante  skal brukes til terrasser. Hvis du sitter ute om sommeren, vil den krypende timianen glede familien og gjestene med sin aroma.

Hvis du vil lage en timianplen, bør du velge en solrik beliggenhet, som er preget av dårlig, sandaktig jord. Planter krypende timian i en avstand på 15 til 20 centimeter, fordi planten vokser sidelengs. Når de plantes om våren, kan de unge plantene lage et tett teppe i løpet av en vekstsesong.

Timian er fast og vokser raskt

gå-i-bakken-dekke-plen-erstatning-raskt voksende-timian-lilla-blomstrende-bee

Pute timian er en lavvoksende flerårig plante med minimale vedlikeholdskrav. En annen fordel er det faktum at den vokser veldig raskt og tåler tung fottrafikk, noe som gjør timian veldig populær, spesielt som erstatning for plen i gågater. En stor ulempe er at denne urten er attraktiv for bier. Derfor bør du ikke gå barbeint over dette bakdekselet, men alltid med sko.

Velg cotoneaster som plenerstatning

gå-i-bakken-dekke-plen-erstatning-cotoneaster-rød-bær-hage-plante

Cotoneaster vokser lavt til bakken, slår rot og plantes ofte som bakdekke i hager i hjemmet. De fleste kotonittartene er eviggrønne og hardføre. Hvis du velger å dyrke cotonfrø, er det beste alternativet å finne et solfylt sted og godt drenert, fuktighetsbevarende jord.

 Cotoneaster har røde bær 

gå-i-bakken-dekke-bær-rød-cotoneaster-plante-plen erstatning

Fruktene er røde og ligner små bær. Forsiktig: blomstene og bladene til Cotoneaster inneholder stoffet prunasin, mens glykosidamygdalin (plantgift) finnes i fruktene. Hvis du får i deg større mengder av bærene (10-20 stykker), kan det føre til en brennende følelse i munnen og hevelse i leppene.

Gangbart bakdeksel – hardfør pennywort 

gå i bakken dekke-plen-erstatning-pennywort-hardfør-gul-lysimachia-nummularia

Pennywort, som også er kjent som mynt eller Lysimachia nummularia, er også en walk-in bunndekkende plante. Pennywort er en eviggrønn flerårig plante og er perfekt som en plenerstatning i steinhager, spesielt mellom stepping stones og for å dekke områder der ingen andre planter kan vokse.

Ha på pennywort (mynteurt)

gangbar bakketrekk-plen-erstatning-pfennigkraut-mynturt-hardfør-gul-lysimachia-nummularia

Å dyrke og ta vare på pennywort er ganske enkelt. Den robuste planten kan trives både i solen og i skyggen uten problemer. En beskjæring anbefales for å holde den horisontale veksten under kontroll.

Previous Post
Ugress i plenen – hvordan kontrollere de 10 vanligste artene
Next Post
Hvordan og med hva du kan dekorere pepperkakehuset – kreative ideer til vakre pepperkakehus