15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Klimaendringer påvirker allergi og immunrespons

Klimaendringer og forringelse av økosystemet kan ha store effekter på menneskekroppen. En nevrologiprofessor publiserte nylig en artikkel om effekten av klimaendringer på allergi, autoimmunitet og mikrobiomet. Så hvordan reagerer de fordelaktige mikroorganismer i menneskekroppen på endringer i miljøet? Det viktigste er at studien forklarer hvordan den delikate balansen i miljøet påvirker allergi, autisme og immunsykdommer.

Kan klimaendringer ha en direkte innvirkning på helsen??

immunrespons mot virus gjennom allergisk reaksjon på klimaendringer

Ifølge ny forskning har klimaendringer forverret allergiske sykdommer i luftveiene og endret immunsystemets toleranse for å reagere på giftstoffer. I tillegg har dette ført til en økning i forekomsten av immunsykdommer. Personer med kroniske allergiske luftveissykdommer som påvirker nese og øyne, for eksempel astma og allergi, er spesielt utsatt for økt eksponering for pollen og økt konsentrasjon og fordeling av luftforurensninger. Klimaendringer har både økt intensiteten i pollensesongen og forlenget varigheten. Det har også blitt vist at en økning i karbondioksid fører til en økning i plantens reproduksjon og det totale innholdet av pollen. Dette gjelder spesielt for planter som trives i høye karbondioksidkonsentrasjoner. For eksempel har konsentrasjonen av pollen fra vanlig gress økt. Modeller spår at nivåene vil firedobles i løpet av de neste 30 årene.

gresshoppe står på blomstene til en plante i solen

Klimaforskere har også funnet ut at tordenvær, som har blitt hyppigere på grunn av stigende havtemperaturer, øker konsentrasjonen av pollenkorn nær bakken. Etter inntak av vann kan disse kornene sprekke og frigjøre allergeniske partikler. Følgelig kan disse forårsake alvorlige astmatiske symptomer hos pasienter med astma eller høysnue. Klimaendringer har også vært knyttet til økte konsentrasjoner og spredning av luftforurensninger som ozon, nitrogenoksid og andre flyktige organiske kjemikalier. Det er økende bevis på at disse luftbårne miljøgifter er delvis ansvarlige for den betydelige økningen i allergiske luftveissykdommer i industriland de siste tiårene. Videre har avskoging ført til en dramatisk nedgang i biologisk mangfold. Når en planteart blir utryddet, tar nye arter sin plass. For eksempel, fordi eikene har blitt høstet for mye for arkitektoniske formål, har nye treslag dukket opp. Med disse nye trærne kommer nye former for trepollen som mennesker inhalerer og får i seg daglig.

Immunsystem og miljø

klimaendringer kan forårsake nye typer pollenallergi

Når miljøet endres, bombarderes menneskekropper med nye organismer. I tillegg gjenkjenner kroppen molekylene som utgjør disse organismer, kalt antigener, som fremmede. Av denne grunn utløses en inflammatorisk reaksjon som en immunrespons. Tapet av biologisk mangfold knyttet til klimaendringer kan derimot påvirke mikrobiomet. Dette fører da muligens til inflammatoriske, autoimmune og nevrologiske sykdommer. Immunologiske lidelser som matallergi øker derfor betydelig. For eksempel har flere studier funnet at økninger i karbondioksid og temperatur korrelerer med endringer i sammensetningen av peanøtter, noe som gjør det vanskeligere for kroppen å justere immuniteten. Forstyrrelsen av tarmbakterier har vært knyttet til nevrologiske sykdommer som multippel sklerose, autisme og Parkinsons sykdom. Medisinsk forskning fant unormal aminosyremetabolisme, økt ubalanse mellom frie radikaler og antioksidanter i kroppen og endrede tarmmikrobiomer hos noen pasienter med autismespekterforstyrrelse.

begrepet grønn landbrukspolitikk uten plantevernmidler og rent miljø

Så hvilke skritt kan du ta etter studiet gjøres for å minimere helserisikoen forårsaket av klimaendringer? Først og fremst må folk stoppe ødeleggelsen av det naturlige miljøet, redusere klimagassutslipp og mer "grønn" Godta oppførsel. I forskning som viser koblinger mellom mikrobiomet og autoimmune sykdommer, så vel som inflammatoriske og nevrologiske sykdommer, er det kritisk at pasienter minimerer eksponeringen for antimikrobielle midler. Dette kan omfatte endring av retningslinjene for forskrivning av antibiotika av helsepersonell. Siden mikrobiomet er direkte påvirket av det daglige miljøet, er det også viktig å jevnlig fordype deg i naturen. Av denne grunn bør flere og flere mennesker bli kjent med miljøet i biologisk mangfold.

Previous Post
Høstborddekorasjonsideer – enkle å pusle med
Next Post
Kan kosttilskudd hjelpe mot fett?