15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Kompensere for jodmangel – slik kan du forhindre underskudd i kroppen

Et vanlig underskudd i dagens samfunn er jod, og folk må ofte kompensere for jodmangel. I tråd med World Jod Deficiency Day vil du finne ut hvilke helsekomplikasjoner som oppstår og hvordan du kan forhindre dem. I tillegg kan det gjøre deg mer bevisst på ditt behov for bevissthet om ernæringsmangel.

Hvorfor skal folk kompensere for jodmangel?

sunt kosthold med mye jod

På grunn av usunne spisevaner og en usunn livsstil er ernæringsmangel blant sykdommene som blir mer og mer vanlige hos mennesker. Næringsstoffer er forbindelser som kroppen trenger for å utføre forskjellige kroppsfunksjoner. Menneskekroppen lager imidlertid ikke det meste av disse selv, og er avhengig av maten som mennesker får i seg. Unnlatelse av å spise et sunt og balansert kosthold og gi kroppen riktig mengde næringsstoffer kan føre til mangler og dermed forstyrre ulike kroppsfunksjoner. En slik vanlig ernæringsmangel er jod. Verdens jodmangeldag er 21. oktober hvert år. Mens de fleste fortsatt passer på inntaket av vitaminer som vitamin D, vitamin C og mineraler som kalsium og jern, glemmer de ofte at du også må gjøre opp for jodmangel for å utføre visse funksjoner.

Kompensere for jodmangelstabell i henhold til alder og behov hos personer med underskudd

Jod er en av de viktigste næringsstoffene som mennesker trenger. Kroppen trenger det hovedsakelig fordi den kan produsere skjoldbruskkjertelhormoner. Disse skjoldbruskkjertelhormonene er ansvarlige for metabolisme, beinutvikling, hjernens helse og andre funksjoner. Det er derfor viktig å få i seg nok jod, spesielt for spedbarn og gravide. Mengden jod som mennesker trenger varierer etter alder. Ovenfor er en tabell som viser ernæringsbehovet til forskjellige aldersgrupper når det gjelder jod.

Mulige komplikasjoner fra mangel på jod

Asiatisk kvinne som holder nakken på grunn av skjoldbruskkjertelproblemer ved hypotereose

Hvis du ikke gjør opp for din jodmangel i tide, kan det oppstå noen alvorlige helseproblemer, for eksempel med utviklingen av fosteret og spedbarnet. Gravide, ammende og de kvinnene som ønsker å bli gravid i nær fremtid, blir instruert av helsemyndighetene om å konsumere nok jod. Slik kan de sikre normal utvikling. Et forsømt forbruk av slike matvarer eller næringsstoffer kan føre til en endret utvikling av babyen. Dette er hovedsakelig fordi kroppen hans er avhengig av moren for næringsopptak. I tillegg kan mangel på jod ha skadelige effekter på utvikling av hjerne og nervesystem, spesielt i barndommen.

pasta med blåskjell fra Middelhavet

Siden jod er ansvarlig for produksjonen av skjoldbruskkjertelhormonet, kan det oppstå ubalanser som kan forårsake ytterligere komplikasjoner. Jodmangel kan føre til redusert produksjon av tyroksin og forårsake hypotyreose. Spesielt kan sykdommen føre til vektøkning og hjertekomplikasjoner. Personer med jodmangel som utsettes for radioaktivt jod har særlig risiko for å utvikle kreft i skjoldbruskkjertelen. Kaliumjodid er godkjent som en skjoldbruskkjertelhemmer for å redusere risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen med strålebehandling. Pasienter bør imidlertid bruke en slik forbindelse i samråd med lege for å unngå alvorlige problemer. Å gi et slikt stoff til barn kan kompensere for jodmangel og forbedre tenkningsevner og generell kognitiv funksjon. Forbruk av jodisert salt er et annet mulig forebyggende tiltak. Å spise et sunt kosthold av jodrike matvarer som sjømat eller meieriprodukter kan også bidra til å forhindre sykdommen og dens komplikasjoner.

Previous Post
Skjærebrett i marmor, plast eller tre for et sunt liv
Next Post
Arbeide med barn: 14 trebearbeidingsideer og enkle instruksjoner