15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Dagens dødsfall fra COVID-19 er høyere hos menn enn kvinner

Hvorfor er nåværende dødsfall og alvorlige symptomer på COVID-19 mer hos menn enn kvinner, uavhengig av alder? Vitenskapen prøver å markere noen betydelige biologiske forskjeller mellom kjønnene i denne forbindelse. Resultatdata fra hele verden viser at menn står overfor flere alvorlige komplikasjoner og høyere dødsrate forbundet med viruset enn kvinner. Dette skjer selv om begge kjønn er infisert med en tilsvarende hastighet.

Nåværende dødsfall og hormonforskjeller

tom sykehusseng etter avdød pasient med covid 19 -statistikk

Forskjellen i dødelighet kan skyldes atferd eller biologiske årsaker. Noen ganger har menn høyere nivåer av ACE2 -reseptorer i cellene. Disse finnes på overflaten av luftveiene i lungene og viser seg å være inngangspunktet for respiratoriske virus som COVID-19. I tillegg regulerer testosteron, som tilhører en klasse av mannlige hormoner som kalles androgener, aktiveringen av et enzym. Dette spiller en avgjørende rolle i forberedelsen av SARS-CoV-2-viruset for celleinngang. Forskning tyder på at enzymet TMPRSS2 (transmembranprotease, serin 2) gir viruset et løft. Dette skjer imidlertid før koronaviruset binder seg til ACE2 -reseptoren, noe som gjør det lettere å komme inn i kroppen.

hormoner hos kvinner østrogen høyere enn hos menn faktorer for nåværende dødsfall av koronavirus

I tillegg undertrykker østrogen ACE2 -reseptorene. Denne kombinasjonen av effekten av androgener og østrogener kan delvis føre til en biologisk ulempe for menn i kampen mot COVID-19. Med andre ord, høyere nivåer av testosteron og lavere nivåer av østrogen hos menn kan føre til mer alvorlige virusinfeksjoner. Kombinert med høyere forekomst av hjertesykdom, høyt blodtrykk og diabetes hos menn, samt skadelig atferd som røyking og alkoholforbruk, ser COVID-19-tallene fryktelige ut. I 41 av 47 land har flere menn enn kvinner dødd av COVID-19, ifølge Centers for Disease Control and Prevention. Så antallet nåværende dødsfall er rundt 2,4 ganger høyere for menn med COVID-19 enn for kvinner.

Rollen som testosteron, østrogen og betennelse

mann og kvinne med beskyttelsesmasker under covid 19 -pandemien

I årevis har forskere studert kjønnshormoners rolle for utfallet av luftveissykdommer. De vet at det kvinnelige kjønnshormonet, østrogen, utløser et angrep av immunceller og markører for betennelse i lungene. Disse bidrar til å bekjempe invaderende bakterier og luftveisvirus som influensa eller SARS-CoV-2. Menn har vanligvis lave nivåer av østrogen. Dette betyr at de ikke får spissen av en akutt betennelse, noe som gir dem en høyere risiko for slike infeksjoner. Dessverre er verken menn eller kvinner beskyttet mot mulige COVID-19-komplikasjoner. I alvorlige tilfeller kan pasienter utvikle dødelig lungebetennelse eller alvorlig inflammatorisk reaksjon på den. Dette er kjent som en cytokinstorm. Immunsystemet reagerer med en overreaksjon på det nye koronaviruset. Den overdrevne betennelsen i pasientens kropp kan da forårsake permanent og noen ganger dødelig skade på hjerte, lunger og andre organer.

Sykepleier roer ned desperat kirurg etter operasjon på sykehus med munnbeskytter

Forskere prøver å finne ut om legemiddelbehandlinger effektivt kan behandle koronavirusrelatert lungebetennelse. De gjør dette ved å målrette betennelse uten at det går ut over pasientens immunitet mot viruset. Det er også pågående studier rundt om i verden som undersøker om testosteron eller østrogenbehandling kan redusere nåværende dødsfall hos menn med COVID-19-infeksjon. Imidlertid er bruken av disse behandlingene for COVID-19 ennå ikke fullt ut forstått, og utbredt bruk er ikke tillatt. For den beste beskyttelsen må menn forstå og kontrollere deres unike risiko for COVID-19. Dette er sant selv om de får en effektiv vaksine. Forskning viser også at østrogen kan endre vaksinens respons på andre luftveissykdommer, for eksempel influensa. Med disse vil kvinner sannsynligvis utvikle bedre immunitet. Det er mulig at et lignende fenomen kan oppstå som respons på COVID-19-vaksinen. Dette gjenstår imidlertid å se.

Previous Post
Skjærebrett i marmor, plast eller tre for et sunt liv
Next Post
Arbeide med barn: 14 trebearbeidingsideer og enkle instruksjoner