15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Solbær kan senke blodsukkeret etter måltider

En ny studie fra University of Eastern Finland viser at solbær kan ha gunstige effekter på glukosemetabolismen etter hvert måltid. Den nødvendige porsjonsstørrelsen er også mye mindre enn tidligere antatt, ifølge studieforfatterne. I tillegg balanserer blodsukkerreaksjonen til det inntatte sukkeret seg, ettersom fruktene svekker stigningen og forsinker fallet.

Hvordan påvirker solbærene insulinnivået??

blåbær er rikt på antocyaniner og polyfenoler samt antioksidanter med positive effekter på hjertets helse

Den observerte effekten skyldes sannsynligvis de polyfenoler og anthocyaniner som er mange av denne bæren. De positive helseeffektene av fruktene ble støttet av studieresultatene til de finske forskerne. I den kliniske studien ble den gunstige effekten på postprandial glukoseresvar oppnådd med 75 g (1,5 dl) solbær. Så dette er en bemerkelsesverdig mindre serveringsstørrelse enn i tidligere studier. Solbær blir ofte konsumert med tilsatt sukker på grunn av deres naturlige surhet, noe som kan være en bekymring for helsebevisste forbrukere. Imidlertid ser det ut til at sukker konsumert med det ikke er så usunt.

tilsetning av sukker til kaffe kan øke risikoen for diabetes

Bær er en viktig del av et sunt kosthold og er rikt på vitaminer, mineraler, fiber og polyfenoler. Så langt har imidlertid EU ikke godkjent noen helsepåstander i denne forbindelse. Det har blitt utført mange studier de siste årene for å overvåke effekten på glukosemetabolismen. Mørke bær som solbær og blåbær oppnådde de mest overbevisende resultatene. Svarte bær, som er rike på antocyaniner, ser ut til å svekke blodsukkerreaksjonen til tilsatt sukker sammenlignet med et kontrollprodukt med samme mengde sukker. Den samme effekten er vist av anthocyaniner ekstrahert fra solbær. Polyfenoler kan bremse absorpsjonen av glukose fra tynntarmen ved å samhandle med fordøyelige enzymer fra karbohydrater og glukosetransportører. I tillegg kan polyfenoler redusere oksidativt stress og tilhørende betennelse.

Studieresultater

måle blodsukkeret med en blodsukkermåler når insulinnivået er høyt eller lavt

I den såkalte Maqua-studien konsumerte 26 friske deltakere (22 kvinner, 4 menn) tre forskjellige testprodukter og sukkervann som kontrollprodukt under fire forskjellige studiebesøk. Testproduktene var en solbærpuré tilsatt sukker, et solbærprodukt som inneholder fermentert quinoa og et solbærbasert produkt uten solbær. Hver av dem og kontrollproduktet inneholdt 31 g tilgjengelige karbohydrater og hadde en lignende sammensetning av sukkerkomponenter. Blodprøver ble tatt før måltider i fastende tilstand og postprandially 15, 30, 45, 60, 90, 120 og 180 minutter etter å ha spist måltidet og analysert for glukose, insulin og frie fettsyrer.

solbær etter å ha foretrukket glukosemetabolismen etter å ha spist

Sammenlignet med sukkervann hadde begge produktene i solbærstudien redusert glykemisk respons etter inntak. Denne effekten er observert med redusert maksimal glukose og insulin, forsinket reduksjon i glukose og forsinket økning i frie fettsyrer på grunn av hypoglykemi. Fordelen ble også forsterket for produktet med solbær på grunn av den innovative produktbasen. Resultatene studien Støtt tidligere funn om de positive effektene av solbær på blodsukkerresponsen etter måltidet, og vis effekten av en mindre porsjonsstørrelse. Over en lengre periode kan mindre svingninger i blodsukker og insulinnivåer og forbedret insulinfølsomhet redusere risikoen for type 2 diabetes. Solbær er et interessant råstoff for næringsmiddelindustrien på grunn av deres høye antocyanininnhold og lette tilgjengelighet. I tillegg kan disse matvarene bearbeides til nye sunne og smakfulle produkter.

Previous Post
Skjærebrett i marmor, plast eller tre for et sunt liv
Next Post
Arbeide med barn: 14 trebearbeidingsideer og enkle instruksjoner