15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lære mens du sover – Hvordan hjernen lagrer viktig informasjon

En ny studie viser hvordan mennesker lærer i søvnen og hvordan søvnfaser fremmer dette. To forskjellige søvnfaser under dyp søvn ser ut til å spille en viktig, komplementær rolle i læringen. Den ene forbedrer den generelle ytelsen, mens den andre stabiliserer det sovende lærte dagen før.

Hvordan kan folk lære i søvne?

ung kvinne i sengen med sovemaske og bok

Forskere har lenge visst at god søvn gjør underverker for evnen til å lære nye ting. Det som imidlertid var mindre klart, er rollen til forskjellige stadier av søvn. Spesielt har det vært kontrovers om de relative bidragene til rask øyebevegelse (REM) søvn, når de fleste drømmer oppstår, og ikke-REM søvn, som stort sett er drømmeløs. En studie av psykologer fra Institute of Cognitive, Linguistic and Psychological Sciences ved Brown University gir viktige ledetråder som kan bidra til å løse debatten. Det meste av eksperimentet hennes fokuserer på visuell læring. Det antyder at det ene trinnet ikke er viktig enn det andre for å lære nye ferdigheter, men at nevrokjemisk prosessering spiller både en viktig og komplementær rolle.

sovnet mens han studerte med bøker og blyant ved siden av vekkerklokken

Teamet fant ut at mens ikke-REM-fasen forbedrer ytelsen til nyervervede ferdigheter ved å gjenopprette fleksibiliteten, stabiliserer REM-søvn disse forbedringene. I tillegg forhindrer denne søvnfasen at ny informasjon blir overskrevet av påfølgende læring. De fleste REM -søvn skjer i de siste timene med søvn på en slik måte at funnet forsterker viktigheten av å ikke forkorte disse senere stadiene. Når folk sover om natten, er det mange søvnsykluser. REM -søvn oppstår minst tre, fire, fem ganger, spesielt i den senere delen av natten. I tillegg trenger folk mye REM -søvn, slik at de bedre kan huske det de har lært. Derfor bør denne søvnen være uavbrutt.

Fordeler med søvn for å lære

skanning av hjerneaktivitet mens du sover med elektroder og sensorer

Psykologer identifiserte tidligere to forskjellige fordeler med søvn for læring. De omtaler ofte den første fordelen som “offline ytelsesforbedring”. Dette er at læringen før sengetid forbedres etter søvn uten ekstra trening. Den andre fordelen, som betraktes som motstandskraft mot forstyrrelser, beskytter ferdigheter som er lært før sengetid, fra å bli forstyrret eller overstyrt av påfølgende læring etter å ha våknet. For å dra fordel av begge deler er det en avveining mellom fleksibilitet og stabilitet. Læring i løpet av dagen innebærer dannelse av nye synapser, som er de elektriske forbindelsene mellom nerveceller. Følgelig er styrking av eksisterende synapser avhengig av gjentatt bruk. Mens folk lærer mens de sover, ser det ut til at hjernen effektiviserer driften for å jobbe mer effektivt.

tegn som viser i søvnlæring symbolsk representasjon

En ledende hypotese antyder at hjernen reaktiverer synapser som blir sterkere etter hvert som dagen skrider fram, eller at de alle er forskjellsløst svakere. Dette gjenoppretter fleksibiliteten eller plastisiteten til hjernens lokale forbindelser og bredere nettverk for å forbedre den generelle ytelsen. Samtidig må hjernen stabilisere viktige synapser under søvn for å forhindre at det som ble lært dagen før slettes av nye læringsopplevelser.

Forskerne brukte elektroder som ble teipet på forsøkspersoners øyelokk og hodebunn. Dette gjorde det mulig for dem å bestemme når testpersonene gikk inn i forskjellige stadier av søvn. De brukte også en teknikk som kalles magnetisk resonansspektroskopi. Dette gjør det mulig å måle de relative konsentrasjonene av to nevrotransmittere (glutamat og gamma-aminosmørsyre (GABA)) som behandler visuell informasjon i deler av hjernen. Alt i alt resultatene antyder, at begge søvnfasene er avgjørende for å lære nye ting. Selv om hjernen er “offline”, forbedrer ikke-REM-søvn ytelsen på nyopplærte oppgaver. Uten REM -søvn for å stabilisere minner går imidlertid gevinstene tapt.

Previous Post
Tips for øyesminke – hvordan sminker du det nedre øyelokket riktig?
Next Post
Håndverk med skumgummi til jul for store og små – 11 håndverkstips