15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Arrbehandling etter operasjon og skader: Slik kan du behandle nye og gamle arr!

“Ingen går gjennom livet uten arr” sa den amerikanske skuespilleren Carol Burnett en gang. Operasjoner og skader etterlater ofte synlige merker på huden vår. Selv om sårene har grodd godt, kan det være synlige arr. Hvis disse er store, er de ikke bare synsfeil, men kan også klø, stramme og gjøre vondt. Arr på fingre og hender kan også begrense bevegelsesfriheten. Men også mindre arr på ubekledde deler av kroppen oppfattes som irriterende av de fleste. Det samme gjelder arr som oppstår etter kosmetisk kirurgi: du vil få dem til å forsvinne så raskt som mulig. Derfor er riktig arrpleie etter operasjon, skader og brannskader en viktig del av helingsprosessen og bør på ingen måte undervurderes. Vi forklarer hvordan du kan behandle nye og gamle arr. Ved dype sår er imidlertid en konsultasjon med hudlege eller kosmetisk kirurg et absolutt must.

Arrbehandling etter operasjon, skader og brannskader: hva er arr egentlig?

Helbredende arrpleie i ansiktet og hvilke arrpleieoljer som skal påføres tips

Hvis bare epidermis er skadet, kan huden regenerere innen en måned, og vanligvis dannes ikke arr. Etter dype skader, brannskader eller operasjoner, tar det imidlertid betydelig lengre tid, noen ganger til og med noen få år, før vevet fornyer seg helt. Kroppen har en beskyttende mekanisme som skal akselerere sårheling: den prøver å lukke det skadede vevet raskere gjennom et arr. Siden dette er et akutt tiltak, legges det mer vekt på hensiktsmessighet enn på utseendet til den nye huden. Den består derfor hovedsakelig av fiberdannende kollagenceller, har en rød farge og en ujevn overflate uten hår.

Post-op arrpleie fremmer helbredelse etter å ha trukket suturer

Hvor lenge det resulterende arret virkelig vil være synlig, avhenger først og fremst av hvor det er plassert. Hvis arret utsettes for sterk spenning, for eksempel på deler av kroppen som ledd, armer eller knær, tar helingsprosessen betydelig lengre tid. Det er også veldig viktig hvordan såret ble opprettet. Sår som har oppstått som følge av kirurgi har en glatt kant som leges raskt. Arrene som vises er tynne linjer. Sår som oppstår etter skader eller brannskader, har derimot en uregelmessig kant. Følgelig er arrene som dannes større og vanskeligere å behandle.

Ta vare på arr på hånden etter operasjonen Tips for større mobilitet

Videre påvirker pasientens alder og hudtype også arrdannelsen. Generelt helbreder huden til små barn og ungdom raskest, men dette kan føre til overdreven arrdannelse. Mindre bindevev produseres hos voksne mellom 20 og 40 år, og arrene er mindre og mindre merkbare enn hos barn. Sår tar lengre tid å helbrede hos mennesker 40 og eldre, noe som kan føre til betennelse.

Arrpleie etter operasjon og skader: en oversikt over de forskjellige typer arr

Arrpleie i henhold til operasjon Arttyper med et blikk Skisse

Mens de berørte ofte snakker om “nye” og “gamle” arr, skiller leger mellom modne og umodne arr. Arr som er eldre enn 2 år kalles modne. Med dem antas det at kroppen har fullført vevsdannelse. Dette betyr imidlertid ikke at modne arr ikke kan behandles, fordi huden fornyer seg hver 28. dag. Likevel kan det ta lengre tid før resultatene er synlige. De arrene som ombyggingsprosessene fortsatt pågår kalles umodne. Du kan bli behandlet raskere.

Leger skiller også mellom fem typer arr, avhengig av arrets behandling og behandling:

Å gjøre arr usynlig under keisersnitt og fremme tips for sårheling

1. Fiber arr er de som skyldes mindre skader. De helbreder vanligvis av seg selv, ettersom bare epidermis påvirkes. De fleste fibrøse arr forsvinner innen 1-4 måneder. Hjemmemedisiner kan hjelpe her og akselerere helbredelsen.

2. Sklerotiske arr er vanskelig å ta på og består av kontrahert vev. De er stort sett omfattende og dannes etter brannskader. Hvis arrene er på ledd, hender og føtter, kan de forstyrre bevegelsen.

Ta vare på arr på hånden etter operasjonen Tips for større mobilitet

3. Atrofiske arr er stort sett et resultat av kviser og er derfor fremdeles kjent som kviser. De oppstår når kroppen ikke produserer nok bindevev og et dypere arr dannes som et resultat.

4. Hypertrofiske arr og keloide arr har en ting til felles: overflødig bindevev dannes under helingsprosessen. Med hypertrofiske arr brytes vanligvis vevet ned igjen, med keloide arr, men bindevevet dannes utover sårkanten og påvirker ofte sunn hud. Begge typer arr bør pleies intensivt og behandles deretter etter konsultasjon av hudlege.

Når skal jeg begynne med arrpleie etter operasjonen?

Gjør arr usynlige med helbredende salver etter operasjonen

I utgangspunktet gjelder følgende tommelfingerregel: begynn å ta vare på arret så snart som mulig, slik at arret forsvinner raskere eller til og med ikke engang danner et arr i utgangspunktet. Du bør fortsatt ta litt tid i begynnelsen. Fordi avhengig av hvordan såret ble opprettet, bør du vente en viss tid til det er helt helbredet. Det tar vanligvis to uker før du kan begynne å stelle. I enkelte tilfeller, hvis ytterligere komplikasjoner som betennelse må behandles, vil legen råde deg til å vente før du tar vare på arrene etter operasjonen.

Når skal man begynne med arrpleie etter operasjonen: Ta vare på arr etter å ha trukket i tråder

Ta vare etter operasjonen og gjør arr usynlige

For mange av de berørte oppstår spørsmålet, spesielt etter en kirurgisk prosedyre, når du skal begynne med arrpleie. Ofte anbefales pasienter å starte arrbehandling så snart som mulig. Likevel bør du vente to uker på at såret skal lukke. Etter at legen har trukket stingene, kan du diskutere arrpleie i detalj med ham. De første ukene etter operasjonen stikker vanligvis et friskt arr ut og ser rødlig ut. Du bør også forvente ubehagelige opplevelser som kløe i løpet av den første måneden. Området rundt arret kan være nummen de første månedene eller til og med det første året. Det burde ikke plage deg heller, så lenge du har regelmessige medisinske undersøkelser.

Så lenge legen ikke foreskriver noe annet, utføres arrpleie ved å trekke tråder:

Arrbehandling etter operasjon fra når du skal ta vare på arr etter å ha trukket i tråder

Etter utskrivning fra klinikken og etter at plaster og bandasjer er fjernet av legen, kan du vanligvis ta en dusj hver dag og rengjøre områdene forsiktig med såpe, forutsatt at de ikke våter. Du kan deretter påføre et veldig tynt lag med salve på ren og tørr hud. Mens du gjør dette, må du massere arret for å oppmuntre huden til å absorbere den helbredende kremen. Arrkremene og gelene for sårheling forsyner vevet med fuktighet. Du kan også finne gips som inneholder silikonolje på apotek. Silikonoljen gjør arret mykere og mer elastisk.

Unngå å løfte tunge gjenstander eller strekke de berørte kroppsdelene de første to månedene etter operasjonen. Enkelte idretter der huden utsettes for ytre påvirkninger, for eksempel svømming, bør også unngås i begynnelsen.

Når skal man begynne med arrpleie etter brystoperasjon?

Hvordan ta vare på arr etter brystkirurgi og gjøre dem usynlige

Arr etter brystkirurgi kan behandles med kremer på samme måte som andre arr etter operasjonen. I disse tilfellene inkluderer arrpleie også en daglig massasje, som har en positiv effekt på helbredelsesprosessen. En arrmassasje morgen, middag og kveld har vist seg å være optimal. Du bør massere arret og området rundt arret med sirkulære bevegelser. Også her bør du unngå strekkøvelser og strekke armene oppover de første ukene. Spesielt med disse skive-tynne linjene er det viktig å være tålmodig. En daglig omsorgsrutine i de kommende månedene er derfor et absolutt must. Tålmodighet lønner seg definitivt, for etter en konsekvent behandling blir huden fastere og lysere.

Arrpleie etter løft av øvre øyelokk

Arrpleie etter løft av øvre øyelokk Tips for usynlige arr

Arrene som dannes etter et løft av øvre øyelokk er veldig fine og neppe merkbare selv uten arrpleie. Som regel er det ikke noe galt i å behandle arret med en spesiell krem. De fleste kosmetiske kirurger trekker stingene en uke etter korreksjonen. Så snart arret ikke lenger er vått, kan du påføre et tynt lag med øyesalve eller silikonkrem på det en gang om dagen. Bruk øyekrem for sensitiv hud uten dufter og konserveringsmidler for å unngå allergi. Massasje er også nyttig i dette tilfellet, men du bør vente to eller tre uker før hevelsen avtar. Deretter kan du begynne å massere øyesalven inn i arret tre ganger om dagen ved hjelp av sirkulære bevegelser uten trykk.

Behandle kviser og arr i ansiktet

Ansiktsarrpleie og fjerning av akne -ar med hell

Akne sykdommer setter ofte sine spor. Det er her akne arr er det vanskeligste å behandle. Selvfølgelig betyr det ikke at du ikke kan forbedre hudfargen din. Tvert imot, siden det er flere behandlingsalternativer som kan redusere arrdannelsen. Fremfor alt er det viktig at aknesykdommen er fullstendig kurert. Vanligvis anbefaler de fleste hudleger en mild variant av akne arrbehandling først, nemlig en daglig massasje med helbredende salver. Det er viktig at du bruker kosmetiske produkter for akne som er kjent som “ikke-komedogene”. De inneholder betydelig færre fete oljer som kan føre til at kviser utvikler seg. Det er best å velge parfymefrie kremer for sårheling. Hvis de helbredende salvene ikke fører til ønsket resultat, tyr de fleste av dem til produkter som inneholder fruktsyre. På apotekene selges produkter med forskjellige konsentrasjoner av fruktsyre. AHA -peeling med en konsentrasjon på 3% til 12% er egnet for hjemmebruk. Ved høyere konsentrasjoner utføres peeling av en kosmetolog eller lege. Spesialiserte skjønnhetssalonger gjør peeling med 40% fruktsyre, mens hudlegen kan gjøre en 70% fruktsyre peeling.

Fra når du skal ta vare på arr etter et løft av øvre øyelokk

Arr i ansiktet etter skade eller etter operasjon behandles på samme måte som alle andre arr. Her spiller imidlertid solbeskyttelse en viktig rolle i sluttresultatet. Siden ansiktet utsettes for sterkt sollys hver dag, bør du påføre solkrem med en beskyttelsesfaktor på minst 30 hver dag. Ellers kan pigmentering oppstå.

Hjemmemedisiner for arr: Med naturlig kosmetikk kan du gjøre arr usynlig

Hjemmemedisiner for arrpleie lager selv kokosnøttolje for ansikt og hud

Med mindre skader og ikke dype sår, kan du også hjelpe med naturlig kosmetikk og fremme helbredelsesprosessen. Naturlige midler inkluderer for eksempel kokosnøttolje, avokadoolje og olivenolje. De er egnet for bruk på forskjellige deler av kroppen. Men hvis du har kviser og ønsker å ta vare på et arr i ansiktet ditt, bør du heller bruke spesiell kosmetikk. Ellers kan oljene gjøre mye, inkludert å tilføre huden næringsstoffer, gjøre den mykere og mer elastisk og også ha en antibakteriell effekt. De er også godt egnet for behandling av sår hos barn. Også her gjelder tommelfingerregelen: enten dekk til de behandlede kroppsdelene eller påfør solkrem. Spesielt olivenolje kan føre til solbrenthet om sommeren. I tillegg kan naturmedisinene hjelpe med friske sår og fullstendig forhindre arrdannelse. Men ikke bruk den på oser av sår og sår som fortsatt helbreder. Du kan bare behandle arret med naturlig kosmetikk etter at såret har lukket seg helt.

Arr omsorg etter operasjon med hjemmemedisiner gjør arr usynlig

Denne artikkelen inneholder bare generell informasjon om emnet “arrbehandling” og kan på ingen måte erstatte en konsultasjon med en lege. Bruk aldri tipsene for selvdiagnose. Vi fraråder også egenbehandling. Det er best å spørre legen din om hvilken variant av behandlingen som er best for huden din.

Previous Post
Progressive linser i trend – hvorfor multifokale briller er verdt
Next Post
Yoga øvelser hjemme