15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Kosthold for atopisk dermatitt: Demp symptomene med riktig diett

Kløe, rød hud og hyppige hudutslett: rundt en tidel av alle barn og 3% av voksne i Tyskland sliter med nevrodermatitt. Hudsykdommen er preget av et periodisk forløp. Det er foreløpig ikke klart hva som er årsaken til sykdommen. Noen matallergier regnes som mulige utløsere. Sammenhengen mellom inntak av visse matvarer og fasen med akutte klager er til og med vitenskapelig bevist. Siden sykdommen er forskjellig for alle, tilpasser legene imidlertid terapien eller dietten til de individuelle behovene til hver enkelt pasient. Likevel er det flere retningslinjer for hva du bør unngå og hva du skal spise trygt. Vi gir deg noen tips for eksem dietten din og forklarer hvilke matvarer som kan bidra til å lindre symptomer og hvilke matvarer som kan gjøre dem verre.

Kosthold for atopisk dermatitt: Årsakene er forskjellige

Eksembluss Unngå tips for voksne og barn og babyer

Atopisk dermatitt er en hudsykdom som kan dukke opp for første gang som baby. Forskerne har vist at babyer som lider sin første fase av nevrodermatitt under ett år, kan utvikle matallergi senere. I flertallet av de berørte små barna kan en slik allergi bestemmes av en allergitest. Den gode nyheten: Småbarn utvikler ofte hudsykdommen ved 14 -årsalderen og ungdom og voksne mellom 20 og 30 år lider av eksem betydelig sjeldnere. Men hvis barna utvikler en matallergi, må de takle det for livet. Det er derfor desto viktigere å diskutere riktig ernæring for babyer med barnelege. Her er noen tips du kan bruke som veiledning:

Kosthold for atopisk dermatitt: baby

Kosthold hos baby med eksem, hvilke ingredienser du bør unngå

Babyer kan lide av matintoleranse og allergi. Sistnevnte kan utløse hudsykdommen neurodermatitt. Men hvordan kan de to skilles fra hverandre når symptomene faktisk er veldig like?

Bestem ernæring ved atopisk dermatitt ved babyallergi og velg allergivennlig babymat

Allergi: Hos babyer og småbarn under 10 år blir IgE -antistoffer ofte funnet etter testing. IgE, en forkortelse for immunglobulin E, er et stoff som kroppen lager som et forsvar mot skadelige virus og bakterier. Ved allergi dannes antistoffet som et forsvar mot faktisk ufarlig mat. Mange barn vokser ut av denne intoleransen. Det er fortsatt uklart hvorfor babyer først utvikler allergi og deretter utvikler toleranse.

Uforlikeligheter: Intoleranse er mer sannsynlig å være fordøyelsesproblemer. Dette betyr at babyen ikke kan fordøye noen matvarer. Symptomene er for det meste diaré, gass og kolikk. Intoleranser vokser ikke ut.

Kosthold for atopisk dermatitt hos baby introduserer sakte nye matvarer

Dietten for atopisk dermatitt å bevege seg rundt kan vise seg å være en skikkelig utfordring. Ideelt sett bør spedbarn ammes eller mates med et hydrolysert formelprodukt i minst de første 6 månedene. Fra seks måneder og utover utføres en allergitest for kumelk, hvete, egg og muligens forskjellige nøtter. I de fleste tilfeller kan foreldrene bestemme allergier uten å teste. Dette er fordi flertallet av babyer under ett år opplever rødhet i huden en til to timer etter inntak av allergener.

Foreldre anbefales best å samarbeide med barnelege for å utvikle en ernæringsplan og gradvis introdusere komplementær mat, og legge til en ny ingrediens hver 4-5 dag. På denne måten kan det i god tid avgjøres om babyen tåler den nye ingrediensen godt eller ikke.

Kosthold for atopisk dermatitt hos barn

Kosthold for atopisk dermatitt hos barn gjør uten sukker Spis epler

I motsetning til babyer kan tester avgjøre allergi eller intoleranse hos de fleste barn i barnehage og skolealder. Hvis det er mistanke om matallergi, utfører barnelegen vanligvis provokasjonstester. Den såkalte utelatelsesdietten er et alternativ. Intoleranser som fruktoseintoleranse kan bestemmes med en pustetest.

Hvis de første symptomene på hudsykdommen neurodermatitt dukker opp, er det i de fleste tilfeller nødvendig å endre kostholdet. Det viktigste her er å lage en ernæringsplan sammen med en lege. Det er også viktig å unngå matvarer som kan utløse oppblussingen eller forverre kløen.

Kosthold for atopisk dermatitt hos barn spiser frukt og grønnsaker

Målet med en ernæringsplan er å unngå bare de enkelte utløserne. Følgende grunnleggende prinsipper gjelder:

 • Så få hvite melprodukter som mulig forbruke. De inneholder syredannende stoffer som kan betennelse i huden. Som et alternativ er det for eksempel spelt, ris, soya eller hirsemel.
 • Unngå søtsaker med høyt sukkerinnhold. De kan utløse flare-ups og gjøre kløe verre. Som en erstatning for kjeks, kaker, sjokolade og fløte kan du bruke tørket frukt eller visse søte frukter som mango. Etter 1-2 måneder kan hjemmelagde bakevarer søtes med honning.

Hvorfor atopisk dermatitt og matallergi hos barn er relatert

 • Kumelk, kyllingegg, fisk, sjømat, svinekjøtt, tomater og sitrusfrukter regnes generelt som dårlig fordøyelige matvarer. Foreldre bør imidlertid på ingen måte ekskludere disse matvarene fra menyen! Bare i tilfelle en allergi er bestemt av tester, kan legen erstatte visse matvarer med andre. Ellers anses forbruket som trygt!
 • Minst to håndfuller grønnsaker spise daglig. Brokkoli, spinat, løk, hvitløk og lammesalat er kjent for sine antiinflammatoriske effekter.
 • I det minste en håndfull sukkerfattig frukt som blåbær, kokos, jordbær, aprikoser og vannmelon spiser daglig. Selv sukkerholdige frukter som epler trenger ikke utelukkes fra menyen. Det er nå variantene Idared eller Gloster, som inneholder svært lite sukker.

Små pasienter bør imidlertid ikke følge en diett som er satt av barnelege for lenge. Vanligvis sjekker leger om allergien fortsatt er der hver 6. til 8. måned.

Ernæring ved atopisk dermatitt hos voksne

Kosthold for atopisk dermatitt Mat som kan utløse allergi

Selv om riktig ernæring har en forebyggende og terapeutisk effekt hos babyer og småbarn, kan det bare hjelpe i begrenset grad hos voksne. En ting er sikkert: Det er ikke mulig å kurere nevrodermatitt med diett. Men hvis de voksne endrer kostholdet, kan de forlenge symptomfrie intervaller.

Hos voksne skyldes kronisk hudsykdom hovedsakelig kryssallergi. Det handler om en pollenassosiert reaksjon på mat. Studier har vist at folk som er allergiske mot pollen ofte også utvikler matallergi. For eksempel opplever pasienter med bjørkepollenallergi alvorlig kløe etter å ha spist frukt som fersken, aprikoser, kirsebær og nøtter som hasselnøtter og valnøtter. Vi lister opp flere eksempler på kryssallergi nedenfor:

Kosthold for atopisk dermatitt Forbered oppskrifter på salat med grønnsaker og frukt og tørket frukt

 • De som er allergiske mot kornpollen kan utvikle en allergi mot kornmel.
 • Personer som først og fremst er allergiske mot olivenpollen kan utvikle matallergi mot ananas og pepperrot.
 • Gresspollen kan forårsake en allergisk reaksjon på erter, kiwifrukt, soya, tomater og vannmelon.

Hos voksne kan imidlertid symptomer på en allergi plutselig dukke opp uten å være allergiker. Dette er en pseudoallergi. Dette er en overreaksjon på tilsetningsstoffer der kroppen frigjør den inflammatoriske mediatoren histamin. I motsetning til allergier, hvor frigjøring av histamin utløses av binding av allergener til antistoffer, finner det sted en “tilfeldig” inflammatorisk reaksjon ved pseudoallergi. Til slutt opplever den berørte personen allergilignende symptomer uten å være allergisk selv. Her er en liste over mulige utløsende stoffer i mat:

Endre kosthold for atopisk dermatitt Tips for voksne og barn og babyer

 • Enkelte azofarger som tartrazin (merket E102 på pakken), som brukes til å farge godteri.
 • Sorbinsyre (også kjent som heksadienoesyre, oppført på pakninger som E 200) er et av konserveringsmidlene som finnes i fruktpålegg, konservering av sukker, margarin, ost og noen pølser.
 • Mononatriumglutamat (E 621). Hermetikk, ulike umiddelbare grønnsaksupper eller potetmos og ferdige salatdressinger inneholder smakforsterkeren.
 • Aspartam (E 951) finnes ofte i “sukkerfrie” drikker, gelé, hermetisk frukt, pålegg og syltetøy.

Hva kan voksne spise med atopisk dermatitt og hva ikke? Dessverre er det ingen generell diett for atopisk dermatitt, men det er noen grunnleggende prinsipper du kan følge. Slik kan symptomene til en viss grad lindres:

1. Unngå dårlig tolerert mat og erstatt dem med godt tolerert mat. Selvfølgelig bør du først diskutere listen med legen din.

Her tilbyr vi deg et bord med matvarer som ofte tolereres dårlig av pasienter med nevrodermatitt, samt deres sunne alternativer. Denne tabellen skal bare tjene som en veiledning, for med hjelp av legen din kan du over tid sortere ut maten som virkelig kan utløse atopisk dermatitt og blusse opp og gjøre symptomene verre.

Mat på et øyeblikk for allergier og nevrodermatittbord

2. Tilbered maten selv. Dette er den eneste måten å sikre at rettene virkelig er fri for konserveringsmidler og fargestoffer, som er skyld i pseudoallergiske reaksjoner. I tillegg inneholder mange ferdigretter spor av egg, melk, etc. Selv i små mengder kan de utløse en allergisk reaksjon eller eksemutslett.

Kosthold for atopisk dermatitt Forbered en salat med agurk og reker

3. Prøv å redusere forbruket av matvarer som inneholder histamin. Ifølge studier lider flertallet av pasientene med nevrodermatitt også av histaminintoleranse. Mat som er rik på histamin inkluderer spekepølser, produkter med marinert eller saltet fisk, harde oster med en modningstid på mer enn 2 måneder.

sunt kosthold for atopisk dermatitt viktig som skiftende tips for voksne

4. Unngå drinker som inneholder koffein hvis du tilfeldigvis har utslett. De kan gjøre kløen verre. I denne forbindelse er det mange alternative alternativer, og du bør velge et sunt alternativ.

5. Et vegansk kosthold for atopisk dermatitt kan ha positive effekter. En viktig årsak til dette er at veganere er avhengige av rå grønnsaker, frukt og grønnsaker. Men hvis du bestemmer deg for å gjøre det, bør du lage en ernæringsplan og sikre et balansert kosthold. En ernæringsfysiolog kan hjelpe med dette.

Previous Post
Bandana frisyrer – 28 ideer for å uttrykke femininitet
Next Post
Skumrulling: hva er det egentlig, og hjelper fascia -rulletreningen mot cellulitter?