15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Sunn grilling: Det er derfor brent kjøtt er kreftfremkallende!

Sommeren er rett rundt hjørnet og grillsesongen har allerede startet! Noen matvarer smaker bare bedre når de grilles, inkludert romainsalat, ananas, bananer og endive. Likevel har du sikkert hørt minst en gang at forkullet grillmat er skadelig for helsen din og til og med kan øke risikoen for å utvikle kreft. De gode nyhetene? Forskning tyder på at dette bare gjelder kjøtt – ikke frukt eller grønnsaker. Vi forklarer nedenfor hvilke kreftfremkallende stoffer som produseres ved grilling av kjøtt.

Hvor farlig er forkullet kjøtt?

Forbrent kjøtt er kreftfremkallende

I følge National Cancer Institute, produserer grilling av muskelkjøtt, inkludert storfekjøtt, svinekjøtt, fisk eller fjærfe, to forurensende stoffer: heterocykliske aromatiske aminer (HAA) og polycykliske aromatiske hydrokarboner (PAH). Laboratorieforsøk har vist at disse kjemikaliene er mutagene; H. de kan forårsake endringer i DNA og også øke risikoen for kreft.

HAA dannes når aminosyrer (byggesteinene i proteiner), sukker og kreatin eller kreatinin (stoffer som finnes i muskler) reagerer på høye temperaturer.

PAH oppstår når fett eller kjøttjuice drypper ned på glør og andre varme metalloverflater og får røyk til å dannes. Røyken inneholder PAH som deretter fester seg til kokt kjøtt. Imidlertid kan de ikke samle seg i muskelkjøttet til fisk. Forresten, PAH kan også finnes i andre røykede matvarer, så vel som i trerøyk, sigarettrøyk og bileksos.

Hvor farlig er forkullet kjøtt

Dannelsen av HAA og PAH varierer avhengig av kjøtttype, tilberedningsmetode og tilberedningsgrad (sjelden, middels eller godt gjennomført). Kjøtt som tilberedes ved høye temperaturer, spesielt over 150 ºC (for eksempel grilling eller steking), eller som er kokt over lang tid, har imidlertid en tendens til å produsere mer HAA. Godt ferdig eller grillet kylling og biff, for eksempel, har høye nivåer av HAA.

HAA finnes ikke i betydelige mengder i andre matvarer. Derfor er forbruket av grillet frukt og grønnsaker generelt sett ansett som trygt.

Som National Cancer Institute bemerker, fant forskere i flere epidemiologiske studier at høyt forbruk av stekt eller grillet kjøtt var knyttet til økt risiko for tykktarm, bukspyttkjertel og prostatakreft. Det tyske ernæringsselskapet anbefaler å spise grillet kjøtt ikke mer enn en eller to ganger i uken.

Regler for sunn grilling

Magert kjøtt som kyllingbryst er bedre til grilling

Selv om det ikke er noen spesifikke retningslinjer for bruk av HAA / PAK, er det noen måter du kan redusere risikoen for eksponering for begge forurensende stoffer på.

1. Snu kjøttet ofte

I henhold til retningslinjene for National Cancer Institute, vil det dannes færre HCAer hvis du snur kjøttet ofte når du griller. Prøv også å grille ved lavere temperaturer om mulig for å unngå forkulling.

2. Ikke la maten bli forkullet

Hvis forkulling oppstår, prøv å fjerne de forkullede kjøttbitene for å redusere eksponeringen for HCA. Den svarte, sprø skorpen som ofte sees på de benete kantene på ribbe eller biff er mer sannsynlig å inneholde en høyere konsentrasjon av potensielt kreftfremkallende stoffer. Det anbefales også å rengjøre grillristene godt for å fjerne forkullingen som tidligere har dannet seg.

3. Grill fisk i stedet for rødt kjøtt

Rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter inneholder mye fett, noe som betyr at flere av dem drypper ned på gløden, noe som øker risikoen for PAH -eksponering. De krever også lengre grilltid enn magert kjøtt som kylling, kalkun, fisk og sjømat. Dette eliminerer ikke helt risikoen for HAA -eksponering, men det reduserer det definitivt.

For å minimere eksponeringen for PAH, anbefaler eksperter å velge magert kjøtt eller fjerne synlig fett for å redusere mengden som drypper gjennom ristene og kommer tilbake i røyken. For å minimere dryppingen må du ikke stikke hull i kjøttet mens det er på grillen.

Å grille grønnsaker på en gassgrill regnes som trygt

4. Grill mer frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker inneholder ikke kreatin, så du trenger ikke bekymre deg for HAA eller PAK! Hvis du vil lære mer om emnet “vegetarisk grilling”, kan du lese denne artikkelen.

5. Bruk en elektrisk eller gassgrill

Røyken fra en åpen ild inneholder mange PAH -er. Unngå direkte kontakt med kjøtt med åpen flamme eller varm metalloverflate og unngå lange tilberedningstider (spesielt ved høye temperaturer) kan bidra til å redusere oppbyggingen av HAA og PAH.

Regler for sunn grilling

6. Mariner først maten som skal grilles

Ifølge en artikkel i New York Times kan marinering av kjøtt, fjærfe og fisk i minst 30 minutter redusere HAA -dannelse. Årsaken til dette er ikke helt klar for forskere, men en mulighet er en slags skjoldeffekt. “Hvis du legger en barriere mellom sukker og olje mellom kjøttet og varmen, vil kjøttet slutte å svi,” sa Nigel Brockton, visepresident for forskning ved American Institute for Cancer Research..

7. Forkort tiden på grillen

“Jo lenger du tilbereder noe, jo lenger skjer den kjemiske reaksjonen og jo mer HAA dannes,” sier Dr. Brockton overfor NYT. Hvis du tilbereder kjøttet ditt delvis, for eksempel ved å bake det eller mikrobølgeovn det, blir ikke laget av HAA som dannes så tykt. Det samme gjelder kjøtt som er kuttet i mindre biter, for eksempel: B. med spyd, ettersom det koker raskere. Grilling i folie kan også bidra til å beskytte maten mot røyk og øke tilberedningstiden.

Henvisning:

National Cancer Institute – Kjemikalier i kjøtt tilberedt ved høye temperaturer og kreftrisiko

New York Times – 10 måter å redusere kreftrisikoen ved grilling

American Institute for Cancer Research – Krefteksperter utsteder advarsel om grillsikkerhet

Previous Post
Hva du skal gjøre på nyttårsaften – noen friske ideer kan hjelpe
Next Post
Lag mosegraffiti selv og dekorer vegger med disse ideene