15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Trening om morgenen eller kvelden? Når er den beste tiden å drive med sport?

Trening er en viktig del av en sunn og aktiv livsstil. Mens noen foretrekker å løpe om morgenen, liker andre å trene sent på ettermiddagen. Noen trener til og med rett før sengetid. Er det noen fordel med å trene på et bestemt tidspunkt på dagen? Skal du drive med sport om morgenen eller kvelden? Dette er et tema som diskuteres mye blant idrettsutøvere, treningseksperter og forskere. Selv om det er noen bevis på at sen ettermiddag er den beste tiden å trene, er det mange fordeler med å gjøre en morgentrening også. Les videre for å finne ut når treningen er mer effektiv!

Mer effektiv om morgenen eller kvelden? Det sier forskere

den beste tiden å jogge om morgenen eller kvelden

Eksperter har funnet ut at sen ettermiddag eller tidlig kveld den beste tiden for trening er. Ifølge forskning oppnås full ytelse og optimal fettforbrenning når kroppstemperaturen er på det høyeste. For de fleste er dette tiden mellom 16.00 og 17.00, selv om noen studier utvider dette til kl. I løpet av disse få timene når kroppens fysiske styrke og utholdenhet sitt høydepunkt. Idrettsutøvere viser bedre resultater i ytelsestester som også måler aerob ytelse og reaksjonstid. Timing er også bra for å unngå skade. På ettermiddagen er du mer våken og mer fokusert. Musklene blir også varmet opp av de daglige aktivitetene. Om morgenen, like før vi våkner, er kroppstemperaturen på sitt laveste punkt. Dette indikerer at morgenen ikke er den beste tiden å trene. Å ha en morgenrutine gir imidlertid noen fordeler.

Trening om morgenen har sine fordeler

det er bedre å gjøre yoga om morgenen eller om kvelden

Å løpe om morgenen kan hjelpe deg med å holde deg motivert. Forskning har vist at morgenidrettsutøvere er mer konsekvente enn de som trener om ettermiddagen eller kvelden. Dette kan være fordi du våkner tidligere for å løpe eller gå på treningsstudioet. Som regel har du mer kontroll over morgenen enn kvelden. Mye kan skje i løpet av dagen, og det er mange hindringer for ettermiddagstrening. Du må kanskje bli sent på kontoret, ta barna på trening, handle litt eller hva som helst. Om morgenen våkner du og du kan starte med en gang! I tillegg er den tidlige morgenen om sommeren også den kuleste delen av dagen. Så perfekt for en morgentur!

Planlegg tid for trening i henhold til din livsstil

muskelbygging og kondisjon er mer effektive tidlig på kvelden

I stedet for å lete etter den beste tiden å trene ifølge eksperter, er det beste å gjøre å skreddersy rutinen din som passer din livsstil. På den måten vil du ikke se trening som et irriterende onde å gjøre. Løping hjelper morgenfolk til å forberede dagen. Andre bruker en ettermiddagstrening som en pause på dagen eller for å slappe av og slippe av damp etter jobb.

Det er best å gjøre sport om morgenen eller om kvelden

På samme måte kan timeplanen din være mer passende for en morgentur enn en kveldsøkt. Mellom familieforpliktelser og arbeid kan det også være slik at du bare har et veldig trangt tidsvindu på kvelden for å sette inn en treningsøkt. Selv om du ikke har lyst til å trene i løpet av denne tiden, er det fortsatt mulig å endre biorytmen for å passe til timeplanen din.

Nattugler kan også hvile lett, ettersom studier har vist at trening før sengetid ikke påvirker søvnkvaliteten. Det kan øke pulsen din i løpet av de første timene med søvn, men utøverne i studien viste ingen forskjell i søvn mellom trenings- og ikke-treningsdager. Dette motsier tidligere forskning som hevdet at trening om morgenen var bedre for søvn. Imidlertid er det en ting de alle er enige om: at du trenger nok søvn. Idrettsutøvere som lider av søvnløshet viser en betydelig nedgang i ytelsen.

Tidspunkt for et arrangement

om morgenen må du strekke musklene godt og varme dem opp ordentlig

Hvis du trener for en bestemt begivenhet eller sport, bør den optimale timen falle sammen med aktiviteten. For eksempel, hvis du trener for et maratonløp, kan løping om morgenen forberede kroppen din til arrangementet, ettersom de fleste maratonløp starter om morgenen. Derimot spilles mange baseball- og basketballkamper om kvelden, mens fotballkamper kan planlegges om ettermiddagen. Uansett hvilken sport du driver med, vil trening i disse tider hjelpe kroppen din til å prestere bedre på spilldagen eller løpsdagen. Hvis det ikke er mulig, tyder noen undersøkelser på at styrketrening om morgenen kan bidra til å gjøre opp denne tidsforskjellen.

Juster din egen biorytme til ønsket tid

Trening om kvelden har fordeler

Mye av den anbefalte tiden for trening har å gjøre med kroppens døgnrytme. Det er en daglig syklus som regulerer mange fysiologiske funksjoner, inkludert årvåkenhet, blodtrykk, kroppstemperatur og metabolisme. Alle har en 24-timers rytme, og det er mulig å justere den eller “lære” kroppen din til å prestere bedre til bestemte tider. Det er nesten som å stille vekkerklokken til en ny tid. Den første uken eller to kan være vanskelig, og du kan slite med å våkne tidligere. Men om en måned vil kroppen bli vant til endringen, og mange oppdager at de våkner før alarmen går.

Hva er bedre trening om morgenen eller kvelden

Det samme kan gjøres med treningsrutinen. Når du har bestemt deg for at et bestemt tidspunkt på dagen best vil passe din tidsplan, kroppen din, en bestemt hendelse og alle andre faktorer, kan du begynne å trene kroppen din deretter. For eksempel, hvis du begynner å jogge om morgenen, blir kroppen vant til å løpe på den tiden. Du vil også bli vant til den samme morgenrutinen igjen og igjen. Etter en stund vil jogging bli en annen natur, og rutinen vil hjelpe deg å holde deg motivert.

Tren bedre for deg om morgenen eller kvelden?

Trening om morgenen er bedre om sommeren

Nedenfor har vi avrundet fordeler og ulemper med å trene når som helst på dagen for å hjelpe deg med å bestemme når det er best for deg.

Trening om morgenen

fordeler

 • De fleste som trener regelmessig gjør det tidlig på morgenen. Det er lettere å danne vanen med morgentrening.
 • En studie fra 2012 fant at bilder av dagligvarer er mindre attraktive etter en rask 45-minutters spasertur om morgenen og mer aktivitet resten av dagen.
 • En annen studie fra 2013 fant at mannlige syklister hadde bedre utholdenhet på morgenen sammenlignet med kvelden.
 • Det er færre distraksjoner og planlagte pauser om morgenen.
 • Du kan ta deg tid til trening ved å stå opp litt tidligere.
 • Bevegelse gir en følelse av mer energi de neste timene.
 • Om sommeren er temperaturen kjøligere sammenlignet med senere tider på dagen.
 • Luftforurensningen er lavest om morgenen.
 • Kroppen tilpasser seg treningstiden. Så hvis du forbereder deg til et maratonløp, kan du trene om morgenen.

Tren om morgenen for å være konsekvent

ulempe

 • Kroppstemperaturen er på det laveste punktet på dagen en til tre timer før du våkner. På dette tidspunktet har du selvfølgelig mindre energi og dårlig blodsirkulasjon.
 • Kalde, stive muskler kan være mer utsatt for skader. Sørg for at du varmer godt før en høyintensiv trening, og deretter strekker du skikkelig etterpå.
 • Hvis du ikke liker morgentreninger, vil du ikke være konsekvent.
 • Siden kroppstemperaturen er høyere sent på ettermiddagen, vil du sannsynligvis få den samme eller bedre kaloriforbrenningen senere på dagen.

Sport ved lunsjtid og i pauser

rask gange for å gå ned i vekt

Når du har en stillesittende jobb, kan kroppen din gjøre det veldig bra for å bryte opp hverdagen med trening.

fordeler

 • Du kan gjøre det til en vane å ta en tur til lunsj og pause.
 • Du kan finne en treningspartner på jobb, på skolen eller i nabolaget ditt.
 • Kroppstemperaturen er høyere enn om morgenen.
 • Trening kan bidra til å regulere mengden mat du vil spise til lunsj, samt unngå ettermiddagssnacks.
 • En rask spasertur forbedrer blodstrømmen til hjernen slik at du er mer fokusert om ettermiddagen.
 • En tur eller trening vil bidra til å redusere stress på kontoret, skolen eller hjemme.

Gå ned i vekt Å gå er mer effektivt enn å jogge

ulempe

 • Fullstendig opplæring er ikke mulig på grunn av tidsbegrensninger. Enhver aktivitet er god, men best hvis du kan gå i 30 til 60 minutter eller mer.
 • Du kan ikke konsekvent slippe fri fra jobb, skole eller familieansvar i løpet av dagen.
 • Forskning fra 2012 viser at lungefunksjonen hos mennesker med kronisk obstruktiv lungesykdom (KOL) er verre om ettermiddagen. Med en lett tur kan det være at en frisk person ikke merker forskjellen. Men med intensiv trening eller med mennesker med lungeproblemer, kan en forskjell på 15 til 20 prosent være merkbar.

Jogger og trener på ettermiddagen

Det er mer effektivt å gjøre armhevinger tidlig på kvelden

Forskning tyder på at ettermiddagstrening (fra 15.00 til 19.00) også er mer effektiv for å miste vekt og bygge muskler.

fordeler

 • De fleste menneskers kroppstemperatur stiger rundt 18.00..
 • Forskning viser at lungefunksjonen er best mellom 16:00 og 17:00..
 • Musklene er varme og fleksible.
 • På ettermiddagen har du den minst opplevde anstrengelsen på dagen: hvis du ikke føler stress, kan du trene hardere eller raskere om ettermiddagen.
 • Ettermiddagstrening kan bidra til å regulere mengden mat du vil spise til middag.
 • Etter en dag på jobb, skole eller hjemme, kan trening bidra til å lindre stress.

ulempe

 • Du vil kanskje oppdage at det stadig dukker opp ting som er barrierer for vanlig trening.
 • Treningsstudioet kan bli overfylt på dette tidspunktet. Dette betyr at visse enheter, for eksempel tredemølle, kan brukes lenge.

Sport om kvelden

Plank -treningsøkter på kveldene er gode for å brenne fett

fordeler

 • Kroppstemperaturen har nådd sitt høydepunkt.
 • Musklene er varme og fleksible.
 • Den opplevde anstrengelsen er lav. Kanskje du kan trene mer intensivt.
 • De som driver med sport om kvelden, blir mindre sultne på middagen.
 • Trening hjelper til med å lindre stress etter dagen på jobb, skole eller hjemme.

Trening om kvelden er også bra for å gå ned i vekt

ulempe

 • En hel dag med nye kriser og distraksjoner kan skape spesielle vanskeligheter for effektiv trening.
 • Du må tillate en til tre timer etter trening for å kunne sovne. Hvis du opplever søvnproblemer, må du planlegge treningen tidligere.
 • I den kalde årstiden, når det blir mørkt tidligere, må du bruke reflekterende klær når du jogger ute.

Muskelbygging mer effektivt når du trener om kvelden

Konklusjon

I utgangspunktet gjelder følgende: Den absolutt beste tiden å drive med sport er den som passer deg best. Din optimale treningstid avhenger av din individuelle rytme i livet. Ekspertene er enige – det er ikke så mye tiden på dagen som teller, men heller tiden du kan planlegge regelmessig for treningen din. Uansett hvilken tid på døgnet du trener, vil du fortsatt få alle fordelene med vanlig trening.

Previous Post
Boksing – For god kondisjon og raske reflekser
Next Post
Industrielt utseende for hagen – kunstneriske designideer og tips