15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Planlegging av kjøkkenbelysning: praktiske tips for funksjonell belysning

Planlegging av kjøkkenbelysningstips-moderne-kjøkken-lamper

Tidligere ble kjøkkenet bare referert til som rommet der maten ble tilberedt for familien. I dag regnes imidlertid den moderne kjøkken-stue-stuen for å være midtpunktet i leiligheten: Det er her folk lager mat, spiser med familien og feirer med venner ved spesielle anledninger. For at dette området skal kunne oppfylle alle disse kravene på best mulig måte, planlegge riktig kjøkkenbelysning. Hvilket lys som er best for kjøkkenet, hvilke og hvor mange lamper som trengs for funksjonell belysning og andre nyttige tips om emnet finner du i denne artikkelen.

Hvilket lys på kjøkkenet?

Planlegger kjøkkenbelysning kjøkken-lampe-kombinert-tips

Hvis du planlegger å renovere kjøkkenet eller bygge et helt nytt kjøkken, bør du være spesielt oppmerksom på kjøkkenbelysningen. Siden moderne kjøkken ofte består av flere områder som krever forskjellige mengder lys, er ikke en enkelt lyskilde i det hele tatt nok. For arbeidsområder der du kutter, bearbeider mat og tilbereder mat, kreves det helt annet lys enn for eksempel over spisebordet. Derfor, når man planlegger kjøkkenbelysning, skiller man mellom tre separate komponenter: en grunnbelysning, arbeidslys og belysning av spisebordet.

Kjøkkenbelysning plan kjøkken lampe hvitt lys

Stort sett er a hvitt lys for alle områder av kjøkkenet å anbefale. Arbeidsområdet trenger imidlertid flere lumen per kvadratmeter enn de andre områdene, fordi lyset skal være spesielt sterkt og så lyst som mulig for arbeid. Når det gjelder lysfargen, er et nøytralt hvitt lys best egnet for arbeidsflaten, mens et varmt hvitt lys er å foretrekke for romlyset og belysningen i spisestuen..

kjøkken-belysning-plan-led-kjøkken-lamper-innebygde spotter

Hvis du vil planlegge god kjøkkenbelysning og velge de beste lyskildene for dette området, er det best å ta det LED kjøkkenlamper. Disse har en høy energieffektivitet og anses å være svært holdbare, noe som er veldig fordelaktig for rom som kjøkken. Der slås lampene på ofte og lenge, og derfor er en energisparende variant definitivt verdt det. I tillegg er LED -lysene til og med dimbare og er veldig godt egnet for atmosfærisk belysning.

Den grunnleggende belysningen på kjøkkenet

kjøkken-belysning-plan-grunn-belysning-stue-kjøkken-moderne

Når du planlegger kjøkkenbelysning, er det første du bør vurdere rommets generelle belysning. EN sentralt romlys bør ikke mangle på noe kjøkken, fordi det brukes til orientering og sikrer jevn lysfordeling i rommet. Taklamper med en for smal skygge er derfor ganske uegnet som sentral belysning for kjøkkenet. De perfekte valgene for dette området er flammeflekker og emittere, som kan roteres i alle retninger.

kjøkkenbelysning-led-tips-ideer-kjøkkenlamper

De riktige kjøkkenlamper bør fortsette å være som mulig lettstelt fordi selv med høyt tak vil smuss og fett sette seg på lampene. Av samme grunn bør stoffskjermbilder unngås på kjøkkenet.

kjøkkenbelysning-plan-rom-lys-varm hvit

Og hvor mange lumen per kvadratmeter anbefales for grunnbelysning på kjøkkenet? Siden denne belysningen ikke er beregnet på arbeidsflatene, er det nok 300 lumen per kvadratmeter helt av. For et kjøkken som er 15 kvadratmeter, for eksempel, anbefales 4500 lumen lysstyrke. Den sentrale kjøkkenbelysningen bør også utstråle en følelse av velvære, og derfor er a varmt hvitt lys best for dette.

Planlegging av kjøkkenbelysning: det riktige lyset for arbeidsområdene

kjøkkenbelysning-planlegging-arbeidsplass-belysning-kjøkken

Områdene på kjøkkenet der du lager, vasker og tilbereder mat skal få størst mulig lys. Dette er fremfor alt benkeplatene, kjøkkenøya, samt komfyren og vasken. Vi anbefaler a nøytralt hvitt lys med en lysstyrke på ikke mindre enn 500 lumen per kvadratmeter.

kjøkken-belysning-moderne-anheng-lys-spotlights

Belysningen av arbeidsområdene bør også legges til skygge fri slik at veggenheter eller du ikke kaster en skygge på benkeplaten. Med takbelysning bør lyskilden være omtrent 100 cm fra veggen hvis det er veggskap. Hvis det derimot ikke er noen overskap over benkeplaten, er en avstand på 60 cm fra veggen tilstrekkelig.

kjøkken-belysning-plan-understruktur-led-strips-funksjonelle

Et populært belysningskonsept for kjøkken med veggenheter er Lys under skapet. Disse er festet under skapene og belyser arbeidsflatene ovenfra uten skygger. Igjen er et klart, nøytralt hvitt lys egnet for dette. LED strips er det perfekte valget for dette og tilbyr en langvarig og funksjonell variant hvis du vil planlegge energibesparende kjøkkenbelysning. Selv om lysdiodene er permanent installert, bør du ikke være redd for at de en dag vil være defekte. Levetiden deres er vanligvis mellom 30 000 og 50 000 timer, som er rundt 20 år med en gjennomsnittlig brenningstid på 4 timer per dag. I tillegg kan defekte lys også enkelt repareres om nødvendig.

Planlegg belysningen over spisestuen på riktig måte

kjøkken-belysning-planlegging-spisestue-område-belysning-tips

Kjøkkenet-stuen med tilhørende spisestue er en drøm for mange leilighetseiere og representerer et populært livskonsept som kjennetegner den moderne leiligheten. Hvis ditt eget kjøkken også har spiseplass, bør du planlegge god kjøkkenbelysning for dette også. Der skal lyset skape en koselig atmosfære, og derfor er en annen egnet varmt hvitt lys helst. Dimmbare lys tilby en fantastisk idé for romantikere som ønsker å nyte en romantisk middag med sin partner fra tid til annen.

kjøkkenbelysning-plan-spisestue-område-taklampe

Når det gjelder kjøkkenlamper for spisestue, er du klar med vakre Taklampe definitivt riktig. Antall og design avhenger av størrelsen og formen på spisebordet. En rund hengelampe er for eksempel perfekt for et rundt eller firkantet bord, mens flere hengende lamper eller en langstrakt hengelampe passer godt til lange rektangulære bord.

kjøkkenbelysning-spisestue-hengende-lys-mellomrom-bord

Et viktig aspekt som bør vurderes når du henger taklampen er det Avstand til spisebordet. Lampen må under ingen omstendigheter henge for lavt, da dette kan forstyrre kommunikasjonen med den andre personen. Den ideelle avstanden mellom lampen og bordet bør være 60 til 70 centimeter. Det samme gjelder høyere vev på kjøkkenet.

Planlegg vakker kjøkkenbelysning med dekorativt lys

kjøkken-belysning-planlegging-decolight-lys-aksenter-led-stripe

Hvis du allerede har gjort grunnbelysningen, kjøkkenlamper for arbeidsområdet og hengelampene over spisebordet, kan du skape en helt spesiell atmosfære med dekorativt lys. Med dekorative lamper kan du sette flotte lysaksenter på kjøkkenet, noe som gir rommet en hjemmekoselig karakter. For dette kommer ofte LED strips med fargeskift brukes til å skape uvanlige effekter. Indirekte belysning kan lykkes med å markere visse områder og forvandle kjøkkenet til et helt spesielt boareal.

Previous Post
Crossfit -trening – Tren fornuftig og forbedre din generelle kondisjon
Next Post
Lag bokmerker selv med gode ideer og instruksjoner