15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Er varmt eller kaldt lys bedre? Så velg avhengig av plass og formål!

Å, så vakkert det pleide å være – før tiden med LED, halogener og andre innovasjoner. Glødelampen var bare tilgjengelig i en enkelt lys farge (varm hvit) og var egnet for oppholdsrom, mens lysrørene med blått lys ble brukt på kontorer og lager. Alt var klart og enkelt. Vel, med lysdioder må du se på så mange forskjellige egenskaper som Lysstyrke, fargetemperatur og fargegjengivelse sørg for at det er lett å miste oversikten over ting. Hva er bedre – varmt eller kaldt lys? Og hva er hyggeligere å lese? Hvilket lys er best egnet for sminke? Vi har oppsummert svarene på alle disse spørsmålene og laget et omfattende guide laget for å hjelpe deg med å finne den perfekte belysningen for bad, kontorer, kjøkken og mer.

Varmt og kaldt lys – forskjellen

varmt eller kaldt lys i stua

Fargetemperaturen på LED -lamper er inne Kelvin målt og in varm (opptil 3500K), nøytral (3500-4500K) og kald (fra 4500K) klassifisert. Jo høyere tallet er, jo kulere er fargen, dvs. jo mer intens glød i det blå spekteret. Dette spekteret er det mest ubehagelige for øyets netthinne og kan forårsake synsforstyrrelser ved langvarig eksponering.

forresten: Kaldt lys er lånt fra naturen – med 5000 Kelvin blir det Fargetemperatur på morgensolen spesifisert. Derfor er det fornuftig å bruke kaldt lys i leiligheten om morgenen før soloppgang, som skal styrke kroppen og sinnet. Dette gjør det også lettere å våkne.

Fargetemperaturen er vist på emballasjen

Hvorfor forveksles nøytralt lys med kaldt lys?? På grunn av fargekodingen på lampens emballasje. Det faktum at produsenter ofte merker emballasjen til 2700-3000K lyspærer i oransje eller gult og 4000-4500K i blått. I en lampe med en nøytral fargetemperatur er det imidlertid ingen “blå” komponent. Det nøytrale lyset er hvitt, i ekstreme tilfeller – kaldt hvitt (når temperaturen er nær 4500K). Den blå komponenten forekommer bare med lamper med kaldt lys, dvs. med lamper over 4500K.

Hvilket lys er bedre – varmt eller kaldt?

varmt LED -lys på soverommet for å hjelpe deg med å sovne

Hvis det er et valg mellom en fargetemperatur på opptil 3000K og 4500K, vil ni av ti interiørdesignere stemme på varmt lys i stuen. Det belaster øynene mindre, blir bedre oppfattet av kroppen og gjør miljøet mer avslappet. I det varme lyset ser objektene mykere ut, rommet er mer behagelig og ansiktene ser livlige ut. Studier har til og med vist at klangfargen til stemmen til folk som snakker i telefonen i et rom med hvitt lys er hardere og mer ubehagelig enn i et rom med gult lys.

Operasjon rom effekt med hvitt lys i et hvitt kjøkken

Operasjon rom effekt“Designere kaller den ubehagelige følelsen som kalde hvite LED -dioder skaper når de reflekterer på hvite vegger. Noen synes det er psykisk deprimerende, andre klager over at lysstyrken gjør øynene trette. Likevel har det kalde lyset også sine fans – de sammenligner effekten med frostig friskhet.

Fargetemperaturen har en forskjellig effekt på oss: Varmt lys slapper av og skaper en koselig atmosfære, mens kaldt lys hjelper oss med å konsentrere oss og komme i riktig humør for arbeid.

varmt lys kaldt lys forskjell

de Bruk av kaldt hvitt lys anbefales strengt bare i to tilfeller: i rom hvis belysning er regulert av tekniske sanitær- og bygningsstandarder (SNiP og SanPiN), og i rekreasjonsområder i kontorbygg, der selskapets generelle stil ikke nødvendigvis gir besøkende og ansatte en følelse av mykhet, for å formidle komfort og varme. I slike rom fremkaller derimot kald belysning assosiasjoner til høyteknologi, ro og ambisjoner om fremtiden.

Hva om du må velge mellom varm eller nøytral?

Belysning endrer fargene i stuen

Det er ingen enstemmig mening blant designere her. En lampe med en fargetemperatur på 2700-3200K (varm hvit) får interiøret til å se “gult” ut og en over 4000K (kald hvit) blir hvitere. Ifølge mange designere ser selv varme LED -lys kaldere ut (sammenlignet med glødelamper).

Franskmennene tror at lyset er på klassiske livsstiler varme skal være (2700K). Til moderne oppholdsrom kan endre fargetemperaturen kjøligere be – opptil 3200K.

moderne bad i svart og hvitt med kaldt lys

Kaldt hvitt lys får et interiør til å se kaldere, men også mer strukturert ut. Ikke alle rom trenger mykheten i varm gul. Kaldt hvitt lys kan gi et rom en følelse av Luftighet å låne.

Den endelige avgjørelsen om fargetemperaturen avhenger av individuelle livsstilsvaner og ønsker fra og er også gjennom Formålet med rommet påvirket. Dagslys er bedre egnet for funksjonelle arbeidsområder. Et varmere lys er for rom der en behagelig, avslappende atmosfære er ønsket. Kaldt lys hjelper deg med å våkne raskere om morgenen og føle deg i form. Dette er f.eks. B.. på badet og i barnehagen nyttig hvis du må stå opp tidlig.

Hvordan er lysscenariene knyttet til anlegget??

Indirekte belysning på veggpaneler og hengende armaturer med flere lamper

For en designer er valget Lettemperatur del av romdesignet. Dette gjelder også valg av farger, dekorasjoner, materialer og møbler. Belysningsscenarier skisseres under romplanlegging: Tross alt påvirker lyset hvordan vegger, materialer og gjenstander oppfattes i interiøret. Fargetemperaturen på lampene er også angitt på dette tidspunktet.

Flere belysningsscenarier er nødvendige for å dekke ulike estetiske og funksjonelle behov. Du må prøve å lage to scenarier med generelt lys i hvert rom – en varm og en nøytral. Om nødvendig kan du “slå på” både kveldsromantikken og arbeidsmodusen i rommet. Dette er til og med nødvendig på badet. Om morgenen trenger vi nøytralt lys rundt 4000K for å våkne og gjøre oss klare. Og så er det kvelder når vi vil slappe av i badekaret. Så slår vi på lamper med 2700K – 3000K.

Kan du bruke kaldt og varmt lys i samme rom??

kaldt og varmt lys i ett rom

Det er et kontroversielt spørsmål. Konservative foretrekker å holde seg til et varmt lysspekter, mens innovatører foretrekker en smart blanding.

Hvis du slår på lys med varmt og kaldt lys samtidig, kommer det til visuell ulempe. Forskjellen mellom 3000K og 4000K er for åpenbar. Det handler ikke bare om estetikk, det handler også om hvordan hjernen fungerer. Den oppfatter impulser fra forskjellige lysområder på forskjellige måter. Hvis vi metter et rom med forskjellige impulser, blir vi raskere slitne, fordi signalet hele tiden skifter mellom å sove og jobbe.

Når det gjelder belysning, ser en kombinasjon av naturlig hvitt og varmt lys i interiøret veldig imponerende ut. Varmere farger bør dominere.

Du bør la funksjonen veilede deg: varmt lys for aksenter og dekorative formål og nøytral eller kaldt lys for “tekniske” formål. Disse lysstrømmene overlapper sjelden.

En taklampe er tilstrekkelig som hovedbelysning?

forskjellige lyskilder er nødvendige i stua

EN Lysekrone eller en stor taklampe er ikke nok til å belyse et rom sterkt. Leket mellom lys og skygge er like viktig som veggen eller de fine møblene.

For mange mennesker anses bordlamper, gulvlamper og vegglamper å være “pyntegjenstander /støvsamlere /” ikke lyse nok ” /” vi skal kjøpe dem en gang senere “. Men du mykt lys om kvelden gjør at rommet ikke bare virker koseligere, men også visuelt større.

Kombiner lysekroner og innfelte lys i taket

de LED innebygd belysning gjør det mulig i dag å forvandle en klassisk lysekrone til et kunstobjekt og samtidig lysere rommet jevnt. Hvis de forskjellige lyskildene kan slås på separat, kan du tilpasse lyset i rommet til omstendighetene, for eksempel når du underholder gjester, tilbringer en avslappende kveld med en bok på sofaen eller ser på en film.

Tips: Velg en type taklampe eller lysekrone, kompletter den med LED -spotter og downlights, og legg til bordlamper, vegglamper og gulvlamper. Det er ikke nødvendig å gjøre plassen til et belysningssal som viser en rekke lysekroner og taklamper.

Hvilket lys er bedre for generell belysning? Og noen for aksentbelysning?

varmt lys i den moderne stuen

Det avhenger av hvilken type armatur som brukes. de LED -takbelysning bør være nøytral ettersom varmt lys får fargen på veggene til å se skitne ut. Dette gjelder ikke Gulvlamper, vegglamper og bordlamper. Lyset ditt bør være “varmt”.

forresten: I områder der det ikke er nok sol, er det ganske enkelt nødvendig med flere lyskilder. Det er ikke tilfeldig at skandinaver liker å sette lamper på vinduskarmen – de etterligner sollyset.

Forvrengning av farger forårsaket av LED -belysning

grågrønn veggfarge ser annerledes ut avhengig av lysfargen

Lamper med a Fargetemperatur på 2700 K forlate interiøret gulere vises enn i dagslys. Skinn av 4500 K kan de “Lysere” fargenyanser og gir en blåaktig tone. Dette bør tas i betraktning ved utforming av boarealet. For eksempel ved å velge en nyanse som fungerer godt i forskjellige lyssituasjoner.

veggfarge grågrønn på soverommet bak sengen

Du kan se et godt eksempel på bildet over: Den grønngrå fargen i dette designprosjektet endres under forskjellige lysforhold: Den har blåaktige, grønnaktige toner.

Fargen endres. Det er viktig at dette ikke kommer som en overraskelse på deg – det er alt.

Det er en fordom at varmt lys “guler”. En LED -lyskilde av høy kvalitet vil ikke avgi et åpenbart gult lys med mindre det er med vilje designet for å gjøre det. Alle kule farger Imidlertid transformerer de bare i boareal i Kveldslys så riktig. Derfor må du alltid se på overflatealternativene under naturlig og kunstig lys.

kaldt eller varmt lys på kjøkkenet

Det faktum at lamper – både LED og fluorescerende – forvrider farger bør vurderes i Valg av møbler og dekorasjon tas i betraktning i butikkene. Det hender ofte at folk velger en sofa på lageret, og bare når de tar den med ut, finner de ut at sofaen har en helt annen farge.

Designere anbefaler å eksperimentere med lyset mer nøye, hvis det er mye blått i anlegget er tilgjengelig. For eksempel har varme lyseblå eller blå vegger ofte en grønnaktig nyanse. Det samme gjelder fargen på gardinene. For å se hvordan en bestemt nyanse fungerer i et bestemt lys, kan lysbokser brukes i tapet- og malingsbutikker.

Vegglamper med kaldt hvitt lys i gangen med dekorativt gips

Hvis du har tapet eller bare malte vegger, er den eneste forskjellen mellom hvitt og gult lys fargetemperaturen på veggmaling. Dekorative belegg har derimot tilleggseffekter som bare kan sees med viss belysning. Ekstra lys kan endre utseendet på vegger, f.eks. B. med Dekorative farger med en 3D- eller “kameleon” -effekt er gitt, endres fundamentalt.

Og du bør også ta en titt på fargegjengivelsesindeksen. Hvorfor?

Fargegjengivelsesindeks indikerer hvor sanne fargene er til originalen

Fargegjengivelsesindeksen er en ekstremt viktig parameter og indikerer hvor naturlig fargen på objekter eller miljøet under en lampe ser ut. Med andre ord, hvor trofast fargetonene gjengis. Av Indeksen er med bokstavene CRI (Ra) og et tall på en 100-punkts skala. Jo høyere den er, jo bedre fargegjengivelse.

Ideelt sett bør indeksen være over 90. Ellers faller hele designerens fargeide i vannet. Det er derfor best å ikke bruke lamper med en verdi mindre enn 80 Ra i leiligheter.

Og hvordan påvirker veggfarger belysningen?

svart tak og 3D veggpaneler på soverommet

Det er ikke bare belysningen som påvirker fargeoppfatningen i en stue, men også omvendt. Her er et eksempel fra en designer fra det virkelige liv: “Jeg malte taket på kontoret mitt på nytt: det var hvitt og nå er det svart. Jeg byttet ikke lysekronen. Det var en lysekrone med 3 armer og lamper vendt opp. Det viste seg at det så ut som en skikkelig fangehull. Selv om rommet bare er 9 kvadratmeter, var det ingen problemer med det hvite taket – tre lamper lyste perfekt. Men den svarte fargen absorberte nesten alt lyset. Jeg kjøpte en ny åttearmet lysekrone med åpne stearinlys. Men jeg måtte også jobbe hardt for å finne riktig høyde for det. Fordi derfra lysstrålen til hver lampe reflekteres tilbake, har det en betydelig effekt på belysningen i rommet.

Humørbelysning i taket med innebygde LED-strips rundt omkretsen kan også skape unødvendige refleksjoner. Når kaldt hvitt lys reflekterer mørkebrunt tapet, gir det taket en blå fargetone. Med varme hvite dioder opprettes derimot en grønn farge.

Varmt eller kaldt lys på soverommet?

varmt, dempet lys rundt sengen

De aller fleste designere velger varmt lys – 2700 til 3000 K. – for soverom. Det er flere årsaker til dette. For det første får det huden til å se sunnere ut. Caesar Ritz har spesielt utstyrt lampene på hotellene sine med rosa lampeskjermer for å gjøre hudtonen til kvinner vakker og hyggelig. Det kalde blå spektret understreker umiddelbart mørke ringer og flekkete hud.

For det andre er det en oppfatning at det blå spekteret har en negativ innvirkning på produksjonen av melatonin, det såkalte søvnhormonet. Hvitt lys som er for sterkt om kvelden eller natten, får hjernen til å tro at det er dag. Dette fører til søvnløshet fordi du ikke kan slappe av i hvitt lys.

Hvilken lys temperatur er bedre for barnerommet?

Barnerommene kombinerer varmt og kaldt lys

Vær her to typer generell belysning anbefalt: nøytral om morgenen og varm gul om kvelden. Barnas øyne er spesielt følsomme for det blå spekteret, så ikke bruk kaldt hvitt lys (over 4000 K). I tillegg bør man unngå direkte lys i øynene.

Varmt eller kaldt lys i stua?

kaldt eller varmt lys i stua

Helst nøytral, nærmere hvitt. Om ønskelig kan aksenter med varmt lys stilles inn med indirekte belysning.

Når det gjelder belysning i stua, er noe annet viktig: det skal ikke være for lyst der. Mørke og komfort er viktigere her enn lysstyrke. Kraftig, kaldt hvitt lys (fluorescerende lamper, lyse innfelte lys) har en nådeløs effekt: hver rynke er synlig, huden virker gjennomsiktig, de mørke sirklene vises tydeligere. Uten en uttalt skygge ser ansiktet flatt og uttrykksløst ut.

Varmt eller kaldt lys på kjøkkenet?

kaldt eller varmt lys i spisestuen er bedre

Det avhenger av situasjonen. Når kjøkkenet bare til matlaging serverer, er kaldt lys bedre. Hvis du er der også spise, burde være bordet varm opplyst være.

Det anbefales at Arbeidsområde på kjøkkenet med nøytral hvit lys å framheve. Dette er nødvendig for at lyset ikke skal forvride fargen på maten og slik at kvaliteten kan vurderes.

Antennes Lys på, selv om det ikke er en lampe over bordet – maten vil være mer appetittvekkende, og kvinner vil se mer mystiske ut.

Fargetemperaturen på kjøkkenet er viktig avhengig av funksjonen

Et viktig spørsmål her er om Taklampe som hovedlys burde bli brukt. Denne løsningen er tvilsom. Hvis lampeskjermene er ugjennomsiktige, f.eks. B. metall, da dannes et uopplyst område på veggene over lampenivået.

Varmt eller kaldt lys på badet?

varmt lys for å slappe av på badet

Varmt hvitt lys er bedre egnet som generell belysning på badet fordi hudfargen ser sunn ut. Men du må være veldig oppmerksom på plasseringen av lyskildene. Lyset skal falle forfra og jevnt i ansiktet, så belysningen på speilet er enten ovenfra eller ved å henge to vegglamper på sidene.

kaldt lys for sminke bedre

Anbefaler interiørdesignere, to typer belysning på badet Gi: varmt lys for å slappe av i badekaret eller dusjen og sterkt, hvitt lys for barbering, sminke osv. Hvis det ikke er mulighet for en slik kombinasjon, bruk lys hvit / nøytral hvit (3500 – 4000 K). Nøytralt hvitt lys brukes også til å søke Sminke best for. Alternativt kan du også simulere kveldslys med varmt lys for kveldssminke.

Den indirekte belysningen med LED -strips på badet ser veldig attraktiv ut, men det har en stor ulempe: refleksjonene på flisene er faktisk ikke veldig fine.

Varmt eller kaldt lys på kontoret / hjemmekontoret?

kaldt lys for kontoret og hjemmekontoret

Mens varmt lys er bedre enn kaldt lys for oppholdsrom nøytralt hvitt og dagslys hvitt lys å foretrekke for arbeidsområdene. Spesielt morgen- og ettermiddagslyset er forbundet med maksimal ytelse.

Jo kaldere spekteret, jo mer “oppkvikkende” det ser ut og jo mer stimulerer det aktivitet. Men hvis det er en kombinasjon av kontor / rom, kan for sterkt lys være forstyrrende. Det er derfor fornuftig å sette opp en “kald” sone over skrivebordet og gjøre den generelle belysningen varm. Det er også bedre å velge bordlamper med justerbar lysstyrke og en nøytral lysfarge.

Hvilket lys for treningsrom, omkledningsrom, loggia?

dagslys hvit belysning for treningsstudioet hjemme

Hjemmegymet er et av få rom der varmt lys ikke skal brukes. Her trenger vi den lyse fargen “dagslys hvit” og stemningen for en aktiv dag. Til walk-in garderober og vaskerom Vi anbefaler også å bruke kald hvit lys fra 3500-4000K.

kaldt eller varmt lys i garderoben

balkong vil stort sett varm lys brukt. Du trenger ikke taklampe her i det hele tatt. Vegglamper eller innebygde lys på veggen eller gulvet skaper den rette atmosfæren her.

Når er farget RGB -lys fornuftig??

RGB -lys foretrekkes i hjemmekinoen

Flerfarget RGB-belysning er ikke for alle. Det er nå bare forbeholdt leilighetene til de store festelskerne. Noen ganger brukes det i spillrom, hjemmekinoer og spa. Men ifølge Pinterest -prognoser nyter blå LED -belysning på soverommet stadig større popularitet. Bruken av farget lys er også veldig populær på kafeer og restauranter.

Hvor skal lyset rettes??

avslappende lys på soverommet

Ulemper ved belysning er kanskje ikke relatert til fargetemperaturen, men til lysstrålens retning. Det er mer riktig hvis belysningen ikke faller direkte inn i øynene.

I moderne oppholdsrom henger pendler i økende grad i lav høyde – rett og slett slik at de ikke skinner i øyet. Hvis lyset bare er rettet nedover, forblir taket grått (og skaper en dyster følelse). Men hvis lamper med samme intensitet plasseres i taket eller veggen, vil det reflekterte lyset få rommet til å se lysere og mer behagelig ut for øyet.

Previous Post
Båloppskrifter – Enkel campinglaging og tilberedning av deilige måltider
Next Post
Lag søte påskekurver av kaffefiltre – raske instruksjoner