15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Takformer i moderne arkitektur – flatt tak, pent tak og gaveltak

Takformer i moderne arkitektur, skråtaket tak, enebolig, nattbelysning

Arkitekthus i nærheten av Dingolfing, Bayern – Kilde: flow-architektur.de

For de fleste byggherrer er det vanskelig nok å finne en passende tomt på ønsket sted. Når byggeplassen endelig er åpnet, kan drømmehuset stå imot en restriktiv utviklingsplan. Men er visse takformer virkelig en no-go for moderne arkitektur? “Ikke i det hele tatt”, sier Rafael Pohle (administrerende direktør flow.studio), “hver takform har sin sjarm og kan tolkes på en moderne måte.” Kreative arkitekter ser etter og finner løsninger på dette. I dagens artikkel tilbyr vi deg en oversikt over forskjellige takformer i moderne arkitektur og viser gode Eksempler fra prosjektene til det arkitektkontoret i Leipzig.

Takformer i moderne arkitektur – det puristiske flate taket

Takformer i moderne arkitektur-flat-tak-hus-oversikt-typer-bilder-glass

Arkitekthus Berlin-Dachlem-Kilde: flow-architektur.de

Det flate taket er symbolet på den moderne Bauhaus -stilen som så mange byggherrer ønsker. Med utgangspunkt i denne takformen kan den kubiske basekroppen modelleres. Grunnformen brytes arkitektonisk av takoverheng, utkragninger og snitt. Resultatet er et arkitekthus med et helt tidløst designspråk.

Arkitekthuset Wiesbaden i skråningen 

Takformer i moderne arkitektur -flate-tak-skråning-moderne-bolighus-typer-typer

Når det gjelder konstruksjon, er det flate taket nå 100% modent og tett. Fagmessig bygget og utført med de riktige produktene, er det absolutt ingen risiko. I henhold til retningslinjene for flatt tak opprettes det uansett en skråning på minst 3-4 °, slik at det ikke blir stående vann igjen på taket.

Takformer i moderne arkitektur – sadeltaket omfortolket

Takformer-gaveltak-moderne-bolig-hus-skrå

Spesifikasjonen for en takhelling er en torn i siden for mange bygningseiere. De frykter at den ønskede moderne estetikken i huset ikke kan realiseres. FLOW studio utviklet ressurssterke løsninger for en moderne tolkning av skråtak (og lignende) i sine design. Først og fremst er gaveltaket planlagt uten det tradisjonelle overhenget og begynner bare bak brystningsveggen (dvs. litt tilbaketrukket). Fra visse vinkler er det spisse taket ikke lenger så merkbart.

en moderne tolkning av gaveltak

tak-former-sal-tak-hus-moderne-foran hage-støttemur-uvanlig-tak-form-bolig-hus

Saddeltakhus i Taunus – Kilde: flow-architektur.de

Det vanlige takbildet kan fremdeles brytes opp av takskår (f.eks. Loggier og terrasser) og vindusflater. Dette skaper bedre brukbare mellomrom i interiøret under dakkene til det flate taket. I hvilken grad disse midlene kan brukes må kontrolleres fra sak til sak. I det overordnede konseptet opprettes imidlertid alltid moderne gavltakhus, noe som positivt overrasker byggherrene.

Takformer i moderne arkitektur – taket som formfaktor

Takformer-monopitch-tak-hus-skrånende-skrå-tak-form-moderne

Arkitekthus i nærheten av Dingolfing, Bayern – Kilde: flow-architektur.de

Monopitch -taket med en moderat skråning kommer nærmest det flate taket. Et nytt bygningsområde har etablert et visst utseende på monopitch -tak med et lite overheng, som ambisiøse byggherrer kan finne for vanlige under visse omstendigheter. FLOW studio så derfor etter en ny måte å jobbe med et prosjekt på Dingolfing. Hellingen til monopitch -taket fortsetter i sidevisningen av huset og gir bygningen en dynamisk kontur. Lette stigninger på båndvinduene og kolonnene går gjennom hele arkitekturen. Bygningen ble også omfattende iscenesatt med LED -teknologi.

tak-former-pent-tak-skrå-skråtak-form-moderne-bilder

Previous Post
Arkitekthus med glassfronter åpner seg mot naturen
Next Post
Lag ideer til påske for små og store – søte kaniner og andre motiver