15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Miljøvennlige grønne tak – er grønne tak fremtiden?

Grønt tak grønne tak metropolis New York skyskrapere

Det er vanskelig å si nøyaktig siden da de grønne takene har vært inne: De svinger mellom øko-fantasi og øko-løsning, men det er tilsynelatende overraskende og likevel miljøvennlige grønne tak alltid gitt i Europa og Nord -Amerika. Men jeg husker en helt spesiell design og teknologi, et fantastisk mirakel bygget i 2008, på toppen av San Francisco California Academy of Sciences. Det har vært en stund siden den gang, og grønt takdesign har utviklet seg.

Miljøvennlige grønne tak – grønne tak har også økonomiske fordeler

Lag ditt eget grønne tak Ta tak i takhøyden

Grønne tak har vist seg å være naturlig egnet og ganske passende for mange offentlige bygninger, takket være deres store økologiske og økonomiske fordeler som energieffektivitet, storm- og vannsikkerhet, støyvern. I denne rekkefølgen må vi ikke glemme fuglene og andre små, ufarlige skapninger som lever på de grønne takene. Derfor er det nå faste regler for de “omfattende” miljøvennlige grønne takprosjektene: vegetasjonen skal vokse i et flatt (7,5 cm til 15 cm) lag lett jord i et spesielt monteringssystem, over en vanntett membran. Slike prosjekter er bra for miljøet, de gir mye til skjønnheten i våre nærmeste omgivelser, og de vekker mer interesse for hagebruk. Med implementeringen, selv med reduserte økonomiske ressurser, har du mer designfrihet, og med et økende antall grønne tak er det overraskelser, innovasjonsideer og en fantastisk følelse av eksperimentering og mye moro!

Vil du se på noen eksempler på miljøvennlige grønne tak??

Grønt tak offentlig bygning hage grønt tak

Her er de spesielt valgt for deg: I Phoenix, for eksempel, har landskapsarkitekt Steve Martino laget et leken konsept. Figenkaktus på et tre-tommers tykt gulv av innfødt granitt, på et lavt, flatt ståltak. Og i skogen på Washington Olympic Peninsula har arkitekt Roy Hellwig fra Sequim også jobbet med lokale materialer. Dette er faktisk en avvik fra typiske jordbundne planter. Han dekket leiligheten sin med moser, lav, bregner. Dette er stort sett epifytter (luftsystemer) som krever jordjord. Det lette taket, for eksempel, krever minimalt med vedlikehold og ser ut som om det er koblet til jorden, som i filmene “Hobbits Homes” og “The Lord of the Rings”. For de som ønsker et lignende utseende, designet Hellwig en lett å installere matte, kombinert med det epifytiske økosystemet som fester seg til nesten hvilket som helst tak eller vegg. Han jobber for tiden med et lignende system for subtropisk klima.

Miljøvennlige grønne tak til ditt eget hus

Grønt tak New York grønne tak som bygger over

Mange designere bruker en annen mulig arbeidsmetode for grønne tak. Du tar forskjellige plantetyper og blander plantepaletten på takene. Et slikt eksempel er i Sonoma County, California, designet av Kevin Falkerson og Kerrie Lee Cole. Denne takdesignen viser et overraskende utvalg av planter. På husets 300 kvadratmeter store tak brukte de ni typer sedum, plantearter som tiltrekker seg sommerfugler – flerårige nelliker (dianthus) og flammeblomster (phlox) – alle synlige fra husets øvre etasjer.

Arkitekt Michael Van Valkenburghs takhage på toppen av Washington -leiligheten hans kan tjene som modell for grønt takdesign. Boligarealet består av 270 kvadratmeter og er fordelt på to plan. På et nivå har lave planter (spesielt Sedum -arter) blitt brukt; det andre nivået inneholder en blanding av sedumarter med høyere, tørkebestandige gress og stauder som krever en dypere jordbunn. Etter seks år er målbare resultater allerede åpenbare: de grønne takene beholdt 77 prosent av nedbørsmengden som falt i løpet av den første datainnsamlingsperioden, og temperaturene var overraskende 14 grader lavere i gjennomsnitt enn konvensjonelle svarte tak på nabobygninger.

Grønne tak er kompliserte og dyre å montere

Grønne takideer prosjekterer moderne arkitektur

Hvis du vil bestemme deg for et grønt tak på huset ditt, bør du definitivt søke en landskapsarkitekt eller designer. Du trenger noen som spesialiserer seg på feltet, noen som kjenner byggekravene, monteringssystemer, dreneringsregler, lokale forhold, plantearter og vedlikeholdsbrønn.

Kostnaden for et grønt tak er rundt to til fire ganger høyere enn det å bygge et vanlig tak. Før du starter et byggeprosjekt, må du beregne økonomien din igjen.

Velg planter for det grønne taket

Grønt tak moderne arkitektur fabrikk offentlig bygning

Valget av planter for grønne tak avhenger naturligvis av de lokale forholdene. Generelt må taksystemer være værbestandige; det kan være varmt, tørt og veldig vind der oppe. Frøene kan blåses bort av vinden og fortsatt bli angrepet av fugler. Vanningsbehovet er sterkere i de sørlige områdene. Ed Snodgrass – en fremragende amerikansk hagedesigner har allerede fått mye erfaring med grønne tak, han har allerede “designet grønt” over 100 hus. Han velger hovedsakelig lavvoksende sedumarter fordi de er hardføre og godt egnet for et grønt tak. Han sier: “Sedums mister bare en fjerdedel av vannmengden sammenlignet med andre planter.” Han anbefaler også andre hardføre sukkulenter som takrot (Sempervivum), talinum, frynsete huseleek (Jovibarba) og delosperma. For fargerike aksenter eller variert tekstur og høyde, kan du prøve stauder som nelliker (dianthus), flammeblomster (phlox), klokkeblomst, sølvfarget cinquefoil (potentilla), ryllik (achillea) og fioler (bratsj) eller med små løkplanter som moskus (Muscari) og krokus. Grønnsaker gjør det tydeligvis ikke bra på taket fordi de krever for mye vann og rik, dyp jord.

Vil du montere et grønt tak? Begynn i det små

Start små grønne tak Planter taket på hageskuret

Vil du også utforske mulighetene for grønne tak? Ed Snodgrass foreslår at du starter med et hundehus eller en fuglemater. “Dette vil ta deg et godt første skritt, og bli kjent med grensene og mulighetene for å dyrke planter i et så grunt rotrom,” sier han. Og så er det ingen vei tilbake, veien går da bare opp, opp på taket!

Miljøvennlig grønt tak – takterrasse med hage

Grønne tak i store byer Takhager Grønne tak

Miljøvennlige grønne tak – bygninger med flatt tak er ideelle for dette

Grønt tak flatt tak bygge moderne byggeprosjekter

Industribygninger, tidligere fabrikker og til og med boligbygg blir nå plantet

Omfattende grønt tak bruk av takområdet Grønt tak koster

Til og med tak kan plantes uten problemer

Grønne tak Pottetak omfattende grønne tak Eksempler

Miljøvennlig alternativ – parker på taket

Grønne tak Takhager er beplantet med bygninger

Previous Post
Arkitekthus med glassfronter åpner seg mot naturen
Next Post
Lag ideer til påske for små og store – søte kaniner og andre motiver