15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Farget betong i arkitekturen – bruk fargerike byggematerialer i stedet for bare grå

senter for kultur med taktekking og fasade i gulfarget betong

Generelt, når vi tenker på betongbygninger, kommer den grå fargen til tankene, men farget betong får alt til å virke mer levende. Den tradisjonelle blandingen av dette byggematerialet inkluderer vanligvis sement, grus, sand og vann. Imidlertid kan den variere i farge i henhold til elementene og tilsetningene og selvfølgelig imponere med lyse eller mørke nyanser. Pigmenteringen av betongen kan gå utover den estetiske funksjonen. Det kan forbedre inntrykket av et privat hus, kontekstualisere en offentlig bygning i omgivelsene eller til og med referere til designkonseptet. Nedenfor finner du et utvalg av byggeprosjekter der farget betong brukes optimalt som materiale.

Farget betong for mer livlighet

husforlengelse og passasje laget av røde konstruksjonselementer, betong, pigmentert og innsatt

Så forbindelser som tilfører pigmenter til blandingen blir mer vanlige og populære fordi de tilfører farget betong mer stabile nyanser enn farge. Disse fargene kommer fra tilsetningen av oksidene gule og røde. Derivatene deres, for eksempel brune, oppnås ved tilsetning av jernoksid. Krom og koboltoksid utgjør henholdsvis grønt og blått. For svart betong brukes ofte svart jernoksid og karbonoksid i kombinasjon med pozzolansk sement.

Svart betong

moderne villa laget av svart betong i kontrast med vinduer i tre

I det første eksemplet viser vi deg Villa Моntagnola av Atillo Panzieri & Partnere fra Sveits, som ligger på en eiendom med en fantastisk utsikt over innsjøen Lugano. Den suggestive utsikten og den imponerende tilstedeværelsen av steinmassen bak stedet har diktert prinsippene for å inkorporere hele bygningen. Det moderne huset refererer til berget i en dynamisk dialog og strekker seg samtidig mot innsjøen. Stedets iboende morfologi og dets sørvestlige orientering mot innsjøen ledet designerens valg.

garasjeinngang i gråtoner og baksiden av betonghuset med smale vinduer

Bygningen ser ut som en blokk med svart pigmentert eksponert betong. Det er den svarte fargen som kommer fra berget og råbrettene som strekker seg i samme retning. Denne eiendommen levendegjør fasaden og understreker vekslingen mellom fulle og tomme åpninger. Lyset trenger gjennom åpningene, fyller det indre av villaen og skaper en varm og koselig atmosfære. Dører og vinduer av naturlig eik forsterker denne spesielle egenskapen. Den indre kontrasten mellom gipsets hvite og betongens sorte skaper suggestive spill som er understreket av innsikten.

Mørk betong for mer kontrast

designerhus laget av svarte og mørke byggematerialer ved solnedgang

I vårt neste eksempel rammer en betongvegg som stikker ut fra bakken huset designet av arkitektfirmaet Pitagoras Group fra Portugal. Imidlertid overvinner veggen de forskjellige høyder av landskapet. Når det gjelder materialene som brukes, definerer en tilsynelatende mørk farget betong volumet på strukturen. Arkitekter valgte også antrasittfarget sink som dekkmateriale for noen fasadeplater.

indre gårdsplass med svart gresshusfasade og glassdører i første og andre etasje

Designeren valgte basalt for utvendige dekk for tilgang med bil. På gangveier eller stuer dominerer trepaller som en forlengelse av de innvendige gulvene. Uthusene er imidlertid hovedsakelig laget av svart aluminium. Bekledningen har en betydelig effekt på det generelle utseendet på dette hjemmet ettersom det er fullt synlig fra inngangen til eiendommen. Av denne grunn valgte arkitektene et deksel av porøs betong for å skape en helt jevn dreneringsflate. På en eller annen måte hjelper dette omslaget i seg selv med å forstå volumet av bygningen når beboerne beveger seg fremover på gulvet.

Rød betong som aksent

kombinasjon av grå betongfarging med røde aksenter for hus med bassenger og hager

Det suspenderte betongvolumet i dette tilfellet beskytter oppholdsarealene i første etasje med romlige avvik fra utformingen av fortauet i forskjellige høyder. Treetrekket forbinder inngangen til bassenget og bretter seg ut i rommet. Betongveggen støtter også konstruksjonen og deler stedet på langs. Dette skaper uavhengige områder for anlegget. De brasilianske arkitektene UNA Arquitetos farget den fargede blokken med jernoksid. Tilstedeværelsen av den formede veggen strekker seg også fra lysrefleksjonene og følger en overgang fra ytre til indre områder.

Tregulv på utsiden med en vegg av rødfarget betong i et minimalistisk hus

To betongsøyler fullfører støttene på dette nivået og gir en åpenbar asymmetri i den vanlige strukturen. Kontrasten til det første nivået, hvor soverommene ligger, er tydelig i volumets opacitet. Så dette antyder en viss intimitet, mens disse rommene gir utsikten gjennom balkonger som går inn igjen. Disse avtrekkene sørger for en diagonal utsikt, flere lys- og ventilasjonsåpninger som også understreker solens vei. Til slutt runder en vinterhage oppstigningen til taket.

Farget betong i rødt som fasadebekledning

moderne to-etasjers husbygning med rød fasade laget av synlig betong med gårdsplass

Arkitektene Mauricio Pezo og Sofia von Ellrichshausen fra Chile har her bestemt seg for å teste de arketypiske egenskapene til dette forstadshuset. Denne øvelsen var aldri like grei som voldgiften som krevde noen av formalitetene i saken: en forstad i betong i et nabolag til eneboliger. De planla et stykke som skulle forene silhuetten av fire skråtak, men ikke være for forskjellig fra de naive konturene til et barns tegning.

Lag med rød betongvegg blir bygget for et forstadshus

Et hus har dukket opp som et lokalt begrep som refererer til den ubestridte styrken til betongkonstruksjoner som aldri vil bli eldre. Teamet bygde en sekundær farget betongvegg som endret seg flere ganger under produksjonen og ble gjort i lag. Byggherrene helte hvert nye lag over det forrige.

Gul betong ved bygging av hus

arkitektonisk eksempel på husbygning farget betong i gult for vegger

Begge husene til de spanske arkitektene Azpilicueta Arquitectura Y Paisaje bestemmes av den komplekse lokale geometrien i to forskjellige former. De hever huset M og huset P som elementer i et enkelt materiale. Farget betong integrerer den sterke øredobben som snakker til de typiske lokale konstruksjonene. Husene består av solide vegger og lukkede jordiske gjørmevegger, som er typiske for den lokale arkitekturen. Det ble også prioritert at kjøkkenet til huset i den sørlige delen skulle ha en ideell orientering.

Inngang fra det moderne huset med tak og solseng

Arkitektene satte budsjettrammer for konstruksjonen fra det første øyeblikket. Husene tar derfor hensyn til aspekter ved energieffektivitet med en god energisk kvalifikasjon. Det konstruktive systemet ble opprettet ved hjelp av vegger laget av gulfarget armert betong i masse og i samsvar med sandblåsing. Videre passer panelene av fotovoltaisk energi passende inn i taket. Teksturen som skapes har et dobbelt eksternt uttrykk, som gjør det mulig å leke med kontrasten mellom tilstrekkelig erfarne materialer og god omsorg og å tolke det tradisjonelle konstruktive systemet med “jordnære” vegger på nytt. De forfulgte målene var integrering i lokaliteten, optimalisering av de økonomiske ressursene og enkelheten i utførelsen.

Farget betong i offentlige bygninger

linjer som skiferplater integrert i ytterfasaden som et offentlig bygningsmuseum i rødt

Kroppen av denne bygningen av arkitektene Gonçalo Byrne Arquitectos husker taktiliteten til tradisjonell middelaldersk konstruksjon og presenterer grove strukturerte overflater, oppnådd ved bruk av pigmentert rød betong med et rått og uregelmessig uttrykk og veldig nær de menneskelige håndens opprinnelige strukturer. Arkitektene har forbedret strukturen til museet i Portugal ved å sette inn grå linjer laget av skifer i de horisontale leddene i bygningen.

skråtaket på to tvillingbygninger dekker gangveien foran utstillingsrommene

Totalt sett skaper bygningen en tyngdekraftsfølelse, nesten som en skulptur, farget i sine egne fargetoner, som fremkaller tid i de spontane patinamønstrene og ser ut som en plettet vertikal slagmark mellom en liten og en større kropp. Den kombinerte bruken av betongvegger og en struktur laget av betongsøyler, bjelker og plater muliggjorde maksimal utnyttelse av plass og presentasjon av sjenerøse utstillingsområder.

Rød betong til brannvesenet

minimalistisk brannstasjon med en roserød fasade i kontrast til snøen

Det italienske studioet Pedevilla Architects tegnet en minimalistisk, rosa bygning som fungerer som brannstasjon for byen Vierschach i Sør -Tyrol. Den åpenbart enkelt designet bygningen, bygget i det avsidesliggende Pustertal nær den østerrikske grensen, ligger på hovedveien. Selv om designet prioriterer enkelhet og detaljforbedring, er bygningen i virkeligheten et eksperiment i seg selv. Det ytre skallet av lettbetong utfordrer strukturelle og statiske parametere, men tar også hensyn til kravene til isolasjon.

Interiør i brannvesenet i rød farget betong og brannmann

Den røde fargen understreker originaliteten til det nye brannvesenet. Farget betong er byggematerialet for alle overflater. Dette understreker bygningens monolitiske karakter. Konstruksjonens dimensjoner forblir gjenkjennelige utenfra. Det forsterker heller strukturenes enorme utseende. Hovedtrekk ved prosjektet er utvilsomt prefabrikkeringen av det ytre skallet, noe som gjorde at teamet kunne minimere den nødvendige omarbeidingen av konstruksjons- og bygningsutstyr. Uregelmessigheter eller avvik i betongen gir imidlertid bare mer sjarm til bygningens materiale og karakter.

Gul som farge for kulturbygg

gul okerbetong for offentlig bygningsmuseum for bruk med grønn takterrasse

En okergul betong representerer gulvets varme farge i dette imponerende brasilianske bymuseet av arkitektene Brasil Arquitetura. Med en sofistikert struktur laget av forspent betong, designet arkitektene et stort spenn på rundt 65 meter lys. Dermed har du skapt et stort dekket rom og en ekte urbane balkong. Dette er imidlertid praktisk talt beskyttet mot den sterke solen og nedbøren i byen. Det dekkede rommet kan brukes på en rekke måter, fra fester til messer, fra show til ingenting, for å nyte god skygge eller utsikt over skjærene.

konferanserom utstilling betongvegger i gult kombinert med vakre elementer

Resultatet er en bygning som på forskjellige, noen ganger subtile, noen ganger stumpe måter, metaforisk avslører de viktigste tematiske aksene. Cais do Sertão har gitt besøkende en innbydende, unik opplevelse, både intellektuelt og følelsesmessig. Oppsummert kan det sies at det handler om møte med teknologi med poetikk, høyteknologisk med teknisk enkelt, streng og omfattende innhold med mulighet for fri tolkning og fri nytelse. Det er et sted for estetisk nytelse der følelser, overraskelse og oppdagelse går hånd i hånd. Et sted med urban mildhet.

Previous Post
Lag sjokolade selv: desserter som en gaveidé
Next Post
Kaloriforbruk yoga: Hvor mange kalorier du forbrenner med de forskjellige typene yoga!