15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Maling av veggen halvveis opp: Tips om riktig høyde på den horisontale linjen og dens effekt

Den tofargede veggdesignen er tilbake i trenden! Tidligere assosiert med sykehuskorridorer og trapperom i boligblokker, er denne typen veggdesign nå mer og mer etterspurt i moderne leiligheter og gir rom en vintage stil på kort tid. Den horisontale inndelingen og dyktige valg av farger kan til og med påvirke den romlige effekten og skape optisk bredde og høyde. Hvordan male en vegg halvveis opp og hvilken effekt de forskjellige høyden på de horisontale linjene har, vil vi fortelle deg nedenfor!

Å male veggen halvveis opp har fordeler:

Mal veggen halvveis opp i gangen

 • Det er en interessant og fremdeles ikke veldig populær løsning (i oppholdsrom).
 • Det er en billig og effektiv måte å gjøre en vegg mer kreativ med maling.
 • Beslutningen om å male den nedre delen av veggen i en mørk nyanse er veldig praktisk og perfekt for barnehagen og gangen. På denne måten er smuss flekker på veggen, for eksempel, ikke så synlige.
 • En slik veggdesign gir rommet en kunstnerisk atmosfære, slik at det ser vakkert ut i alle studioer, studioer og hjemmekontorer for kreative sinn.
 • Den tofargede veggedesignen er et kompromiss mellom hvite og fargede vegger. Så hvis du er bekymret for at en mørk aksentvegg ville overvelde interiøret, må du male veggen bare halvveis opp.

Hvilke farger er best?

male veggen halvveis opp barnerommet rosa hvitt

Den sikreste og vanligste løsningen er en kombinasjon av hvitt i den øvre delen og en annen farge i den nedre delen av veggen. Du kan stole på en kombinasjon med høy kontrast og bruke f.eks. Marineblå, firgrønn, turkis eller okergul.

tofarget barnerom hvit og gammelrosa

For soverom og barnerom går lyseblått, salviegrønt eller pulverrosa fantastisk med hvitt, fordi de skaper en følelse av ro og harmoni. Det avhenger av hvilken effekt du vil oppnå i rommet. Mørke farger har en innsnevrende effekt, men de kan også formidle en følelse av sikkerhet og bringe møbler og dekorasjon i forgrunnen.

Mal veggen halvveis opp i pastellgrønt og hvitt

Som nevnt tidligere, er det veldig praktisk å bruke en mørk farge på den nedre delen av veggen mot stygge flekker på veggen. Hvitt i den øvre delen av veggen, derimot, gir rommet lysstyrke og lyshet. Hvis veggen og taket er malt i samme farge, ser rommet også større ut.

tofarget barnerom hvit og salviegrønn

Mal veggen halvveis opp – hvilken høyde?

Mal veggen halvveis opp - hvilken høyde

I høye rom er det best å påføre malingen opp til omtrent 1/3 av høyden på rommet. Med en romhøyde på 2,7 meter betyr dette en høyde mellom 0,9 – 1,1 meter. I nedre rom (2,4 – 2,5 meter) ser en høyde på rundt 0,9 – 1 meter også bra ut. I lave rom kan du bruke divisjonen 1/4 (romhøyde: 4) og dermed få taket til å se høyere ut.

vegg malt bare halvveis opp i stua

I de fleste tilfeller er det fornuftig å velge den nedre kanten av vinduet som kant for den neste fargen. Ved å bruke den mørkere skyggen høyere opp på veggen vil vinduet se lavere ut. Hvis det er delt under vinduskarmen, ser vinduet ut som om det var plassert høyere opp.

Mal veggen halvveis opp på soverommet i rosa terrakottatoner

Et annet alternativ er å la den mørkere fargen bevege seg litt høyere, slik at den horisontale grensen mellom de to fargene plasseres 30 til 50 centimeter fra taket. I dette tilfellet bør taket males i samme nyanse som veggen over. Dette er en god idé for en aksentvegg i et soverom med lavt tak.

bare male veggen halvveis opp med grønt og hvitt i spisesalen

Denne typen veggdesign bør også koordineres med møblene i rommet når det gjelder farge og stil. Avhengig av ønsket effekt kan disse optisk komme til syne eller nesten forsvinne i bakgrunnen. Det ser vakrest ut når møblene er noen centimeter lavere enn linjen, for eksempel en skjenk, en sofa eller et bord.

tofarget vegg i blått og mintgrønt

Et annet alternativ ville være å bringe veggdesignet i forgrunnen ved å velge møbler i samme nyanse som veggen. På denne måten kommer dekorasjoner og kunstverk til sin rett.

Hvordan dekorere en tofarget vegg?

Mal veggen halvveis opp med en hylle for å understreke grensen

En tofarget vegg er et blikkfang i seg selv, men kan også pyntes med andre veggdekorasjoner. Veggkonstruksjoner og XXL -plakater ser for eksempel veldig vakre ut. En annen interessant idé er å henge en hylle langs grensen mellom de to fargene. Det vil også understreke den horisontale inndelingen.

Veggen malt halvveis opp i rødt med et bildegalleri over sofaen

Mal veggen halvveis opp – Instruksjoner:

Mal halvparten av veggen blå instruksjoner

For å male en vegg halvveis opp trenger du:

 • Latexmaling i to forskjellige nyanser
 • Malers tape
 • Målebånd
 • blyant
 • linje
 • Tape eller to hjelpere
 • Malings rulle
 • Malingsbrett
 • Flat børste
 • Rør pinne

Tips: Det er best å bruke blå malertape. Den er mer holdbar og klistrer bedre enn den gule.

Mal om rommet Beskytt gulvet

1. Forbered først rommet: dekk gulvet med en malers presenning, masker av gulvlister og dører, etc..

male toppfargen

2. Start med å male den øvre halvdelen av veggen. For å gjøre dette bestemmer du høyden på grensen mellom de to fargene. Her fungerer nedre kant av vinduskarmen som en guide, høyden er omtrent 1 meter fra gulvet. Mal deretter veggene hvite fra taket opp til denne høyden. (Du trenger ikke å jobbe nøyaktig nedover, ettersom det fargede området senere dekker denne delen.)

Merk høyden på fargekanten på veggen

2. Når den første fargen har tørket godt, bruker du blyant og målebånd for å markere høyden på den senere fargebegrensningen flere steder i rommet. Prøv å holde målebåndet vinkelrett på gulvet.

Mal veggen halvveis opp. Bruk en snor for en rett linje

3. Bruk en streng for å lage en rett linje. Stram snoren og lim endene til veggen, ta hensyn til punktene som er merket tidligere. Hvis du har en venn til å hjelpe, kan de holde i snoren mens du limer båndet.

Mal veggen halvveis opp med snor og malertape

4. Lim deretter malertape langs snoren. Kontroller konstant høyden og hold deg til markeringene som er tegnet i begynnelsen.

Hvis malerens tape ikke er veldig bredt, kan du lime en andre stripe over den første. På denne måten reduserer du sjansen for å farge den hvite veggen mens du påfører bunnmaling.

tofarget vegg - mal horisontalt, lag en rett linje med snor

På den lengste veggen bør du også lime ledningen midt på veggen slik at den ikke henger ned.

5. Når alle veggene er teipet, trykker du tapen ned igjen med neglen for å sikre at den er godt festet til veggen. På denne måten minimerer du mengden maling som kommer under tapen.

malevegg i to farger maske

6. Nå er den nedre fargen påført. Etter å ha åpnet malingsboksen, rør malingen godt med en rørepinne til du får en jevn konsistens. Mal først i hjørnene og langs kantene på tapen.

malevegg i to farger i mørkeblått og hvitt

Påfør deretter malingen med en malervals. Arbeid fra side til side, rull alltid overflaten fra topp til bunn.

male vegg i to farger

Fjern tapen umiddelbart etter maling mens malingen fortsatt er litt fuktig. Dette vil gi deg en ren fargekant. Hvis du venter for lenge, kan tapen rive av biter av malingen.

male vegg i to farger horisontalt

Etter at malingen tørker etter et par timer, lim teipen igjen og påfør et andre lag med maling.

male vegg i to farger horisontale instruksjoner

De tofargede veggene er klare! Den mørkeblå nyansen ser ikke overveldende ut og er samtidig en fin bakgrunn for møbler og planter.

Previous Post
Båloppskrifter – Enkel campinglaging og tilberedning av deilige måltider
Next Post
Lag søte påskekurver av kaffefiltre – raske instruksjoner