15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Optimal bordbelysning for barn – 6 regler du trenger å vite

Ferien er over, skolen begynner snart igjen! Enten for førsteklassinger eller for større barn – forberedelsene til det nye skoleåret er alltid forbundet med mye spenning. I god tid for skolestart er det også verdt å ta hensyn til riktig utforming av læringsrommet for skoleelever og skape den optimale atmosfæren for bedre læring. Bordbelysningen er en viktig faktor når du gjør lekser. Feil lys kan føre til at barnet ditt blir sliten og konsentrert, og til og med kan bidra til dårlig holdning og dårlig syn. Vi har satt sammen de viktigste tipsene du må huske på når du velger den beste skrivebelysningen for barn.

1. Plasser lampen riktig på barnebordet

optimal skrivebelysning lumen 400 til 1000

Når du plasserer lampen på ditt barns skrivebord, må du huske på at skrivebordsbelysningen skal være til venstre for høyrehendte og til høyre for venstrehendte. Avstanden mellom lampehodet og den opplyste overflaten bør være maksimalt 35 cm. Når det gjelder typen armatur, kan du velge mellom:

  • klassisk Skrivebordslamper, som er plassert på bordplaten
  • den såkalte Arkitektoniske lys, som er festet til skrivebordet med klemskruer. De er stabile, tar liten plass og kan flyttes til et hvilket som helst sted når som helst.
  • Klemmelamper – små, lette lamper som fester seg til kanten av et skrivebord eller en hylle. Den kan også settes bort for å spare plass når den ikke er nødvendig.

skrivebordsbelysning for barn for bedre læring

Den viktigste designfunksjonen til en bordlampe er muligheten til å justere lysets retning etter behov. I butikkene finner du:

  • Bevegelige hodelykter – det er mulig å justere lysvinkelen ved å vri på lampehodet
  • Fleksible armlamper – Disse muliggjør veldig god lysstyring ved å endre høyden på fleksarmen

2. Velg en bordlampe med et interessant design

optimal skrivebordsbelysning for barnerom

Funksjonalitet er selvfølgelig det viktigste, men du bør ikke glemme utseendet heller! Tross alt skal bordlampen hjelpe barnet ditt med å lære, så det er bra hvis det er behagelig for øyet også. For yngre barn eller førsteklassinger, velg en lampe med et fargerikt design. En interessant idé for skrivebordsbelysning er også lamper i form av dyr – dinosaurer, sjiraffer, katter eller hunder.

Eldre barn og tenåringer foretrekker arkitektoniske lamper eller litt futuristiske lamper med minimalistiske former. Når du velger belysning med barnet ditt, bør du også vurdere stilen som rommet deres er innredet på.

3. Vær oppmerksom på riktig lysintensitet

ledet skrivebord belysning hvor mange lumen

Når du velger bordlampen til barnerommet, må du være oppmerksom på modeller med optimal lysstyrke. En lampe med utilstrekkelig kraft gjør skrivebordet mørkt, slik at barnet anstrenger øynene unødvendig og bøyer seg over bøkene. Hvis lyset er for sterkt, vil det skade øynene dine.

Energisparende lamper og LED -lamper er de vanligste i dag. Når du velger, bør du først og fremst ta hensyn til verdien i lumen (lm), dvs. H. på enheten som bestemmer mengden lys som slippes ut. Jo flere lumen, jo lysere lyser lampen – en lampe med en lysstyrke på 400 til 1000 lm er nødvendig for riktig belysning av et skrivebord for barn. Dette tilsvarer omtrent 5-10 W..

4. Velg riktig lysfarge

skrivebordsbelysning og lys farge

Et annet viktig aspekt er fargen (temperaturen) på lyset som sendes ut av lampen. I dette tilfellet er måleenheten Kelvin (K) – jo mer Kelvin, jo kjøligere lys. Med LED -lampene har du valget mellom:

  • varmt lys (2200-3500 K) – gult lys som skaper en koselig atmosfære og fremmer avslapning
  • nøytralt lys (3500-4500 K) – nøytralt hvitt lys som regnes som universelt
  • Kaldt lys (4600-11000 K) – hvitt eller litt blått lys med en stimulerende effekt

Hvitt lys med en temperatur på 4000-6000 K er nødvendig for god skrivebordsbelysning. Lamper og lyspærer som avgir gult lys under 4000 K kan svekke konsentrasjonen og forårsake døsighet, mens blått lys rundt 10 000 K sliter med øynene. Moderne LED -lamper har ofte funksjonen til å endre lysfargen slik at de kan tilpasses situasjonen og individuelle behov.

5. Legg merke til fargegjengivelsesindeksen

Velge riktig skrivebelysning for barn

Mens du studerer, vil barnet ditt håndtere lærebøker med fargerike illustrasjoner. Det er en liten ting, men det kan påvirke gleden av å lære. Riktig oppfatning av fargene på belyste objekter er spesielt viktig hvis eleven er interessert i kunst og liker å tegne.

Når du velger en bordlampe, må du være oppmerksom på CRI -verdien, som varierer fra 1 til 100. Jo høyere CRI -verdi, jo nærmere fargeoppfatning er det faktiske utseendet. Fargegjengivelsesindeksen bør være minst 80.

6. Vær oppmerksom på en høy kvalitet på lyset uten å flimre

beste bordlampe for studenter

Flimrende lys er et fenomen forårsaket av spenningssvingninger i strømnettet. Det har en negativ effekt på menneskekroppen og kan forårsake svimmelhet, dårlig konsentrasjon og til og med epilepsi. Flimring skjer hovedsakelig med lyspærer, som nå er nesten fullstendig erstattet av den mye mer stabile LED -belysningen.

LED -lamper og lyspærer er imidlertid ikke helt immun mot spenningsvariasjoner – spesielt hvis de er billige eller kommer fra upålitelige kilder. Derfor bør du alltid velge skrivebordslamper fra kjente produsenter med passende godkjenninger og sertifikater.

riktig skrivebelysning

Vi tror guiden vår har avklart enhver tvil om hvilken type bordbelysning som er best for barnet ditt. Når du velger en LED -lampe, må du ta hensyn til parameterne lysstyrke, farge (temperatur) og fargegjengivelsesindeks. Bruk lamper fra kjente produsenter som leverer jevnt lys uten en flimrende effekt. Lampens form og design bør tilpasses tilgjengelig plass på skrivebordet og barnets preferanser.

Studieplass på barnerommet for jenter

Previous Post
Båloppskrifter – Enkel campinglaging og tilberedning av deilige måltider
Next Post
Lag søte påskekurver av kaffefiltre – raske instruksjoner