15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Mangel på søvn og tretthet – gjenkjenn tegnene og korriger dem effektivt

Søvnmangel og tretthet sunne restitusjonstips

Ikke all søvn er den samme. En stor forskningsgren har utviklet seg de siste tiårene rundt gjenoppretting av kroppen. Fordi det var klart tidlig at kroppen kan svekkes betydelig av mangel. I løpet av tiden ble det publisert nye studier igjen og igjen, som ofte motsatte hverandre i detaljene, men alltid beholdt samme kjerneuttalelse. For lite søvn har en negativ effekt på kroppen og psyken!

I løpet av natten går kroppen gjennom flere stadier. I søvnprosessen reduseres for eksempel pulsen, blodtrykket og pustefrekvensen. Hjerneaktiviteten endres også. Mens dette senkes først, “våkner” det igjen under drømmesøvn.

Denne fasen kalles også REM -stadiet og er spesielt egnet for å våkne. Årsaken: På dette tidspunktet er hjernen nesten like aktiv på grunn av drømmene som den er i våken tilstand. De foregående fasene, det vil si det enkle sovningsstadiet, det dypere søvnstadiet og dyp søvn, er preget av forskjellige egenskaper. Totalt sett går mennesker gjennom flere sykluser som oppstår i en periodisk tilbakevendende rekkefølge. Jo lengre søvnen varer, jo lengre er kroppen i REM -fasen og jo sjeldnere er den i den dype søvnfasen

Søvnmangel og tretthet – hva nytter det å få nok søvn??

Mangel på søvn og tretthet idrettsutøvere-muskler-slappe av

I utgangspunktet har søvn flere formål. Så langt er ikke alle funnene om dette emnet behandlet, men det er klart at hjernen behandler dagens inntrykk gjennom søvn. Så det er en mental bedring. Sove konverterer informasjon fra kort til langtidshukommelse. En sunn søvn er derfor av største betydning, spesielt i læreprosessen, for eksempel før eksamen. Kroppen gjenvinner også sin styrke gjennom tilstrekkelige hvileperioder, slik at fysisk regenerering mens du sover er også i forgrunnen. I denne artikkelen denne utvinningen er beskrevet mer detaljert. Idrettsutøvere er spesielt påvirket her. Imidlertid er byrden i utgangspunktet ubetydelig. Det som er viktigere er gjenopprettingsverdien av søvn, som på den ene siden bestemmes av lengden og på den andre siden av søvnkvaliteten. Fordi jo lengre den dype søvnfasen varer, desto bedre blir restitusjonen. Rent fysisk setter dette ikke bare fordeler med muskelmasse, men også fettvev, hud og hårvekst. Årsaken til dette er veksthormonet, hvorav en særlig stor mengde frigjøres under dyp søvn. På den annen side bidrar søvn også til å øke konsentrasjonen i løpet av dagen og holde immunsystemet intakt. Det er allerede klart hva som kan skje hvis kroppen ikke får nok søvn. Alle som ofte “går gjennom” hele natten på rad og ikke lar seg hvile, utsettes for en unødvendig risiko. Fordi det er ingen hemmelighet at ulykker skjer blant annet fordi kroppen lider av søvnunderskudd. I tillegg kan dette også ha helsemessige konsekvenser.

Mangel på søvn og tretthet – hva er tretthet?

Mangel på søvn og tretthet forstyrrer konsentrasjonen på arbeidsplassen

Tretthet er i utgangspunktet beskyttelsesmekanismen som kroppen starter når den innser at den trenger å regenerere. Det er en følelse av utmattelse som i økende grad reduserer menneskelig ytelse. I denne leksikonartikkelen tretthet er definert.

Symptomer på økt tretthet

Det er flere symptomer som kroppen sender for å formidle at det er søvnmangel. Disse inkluderer de tradisjonelle tegnene som oppstår hver dag. Her bør for eksempel mangel på konsentrasjon nevnes, men også ubehag, irritabilitet eller vedvarende kuldefølelse oppstår som følge av høy tretthet. I tillegg kan sløvhet nevnes som et symptom. Det er imidlertid viktig å nevne at disse symptomene på ingen måte utelukkende er tegn på økt tretthet, men kan også forekomme i andre sammenhenger. I tillegg er det også noen indre sykdommer som kan føre til permanent tretthet. Alle som er permanent slitne til tross for ulike tiltak og faktisk sunn søvn, bør undersøkes av en lege. Fordi det er en mulighet for at han er rammet av en sykdom som ikke er gjenkjennelig ved første øyekast.

Kjenne igjen vedvarende søvnmangel og tretthet

Mangel på søvn og tretthet forstyrrer læringsprosessen

Men hvordan skiller du mellom konvensjonell og vedvarende tretthet? Hvordan kan man skille mellom tretthet på grunn av søvnmangel og utmattelse på grunn av visse sykdommer? Vanligvis er årsaken til tretthet klar. Dette er ikke overraskende etter en natt med fest eller på grunn av en gråtende baby. Men det er også situasjoner der folk blir slitne, selv om dette egentlig ikke burde være tilfelle. Unntaket fra dette er utmattelsen som oppstår når folk bare jobber uten opphør. Denne følelsen, som dukker opp igjen i mangel på konsentrasjon og langsomme bevegelser, er også kjent for de fleste arbeidende mennesker. Imidlertid er det nødvendig å reagere hvis noen aspekter gjelder tretthet. For eksempel bør en lege konsulteres hvis det ikke er noen aktiv fase etter tretthet og påfølgende søvn. Så hvis kroppen er permanent slapp og ikke spenstig, så er en sykdom fullt mulig. Hvis tretthet går utover de vanlige grensene, anbefales forsiktighet. Det samme gjelder akutt utmattelse, selv om det faktisk ikke er noen grunn til det. Senest når hverdagen er betydelig svekket, er det tilrådelig å besøke en spesialist som kan stille en diagnose basert på et blodtall. Hvis det derimot er søvnforstyrrelser, bør situasjonen ses annerledes, for i dette tilfellet kan tretthet spores tilbake til en gyldig årsak.

Risiko for søvnmangel og tretthet

Søvnmangel og tretthet sunt-søvn-hvile

På denne nettsiden utdanner leserne om farene ved å ikke sove. Det er risiko som oppstår etter en kort periode og de som kan føre til symptomer etter en lang søvnløs periode. Selv etter en søvnløs natt øker appetitten betydelig. Dette viser ofte matbehov, som er preget av det faktum at i stedet for sunn mat, blir kalorimat konsumert. Derfor er det viktig å gi kroppen de pausene den fortjener, og å spise sunt.

Øk kvaliteten – disse trinnene vil hjelpe deg med å få en bedre natts søvn og rette på søvnmangel og tretthet

Søvnmangel og tretthet-gjenkjenne-tegn-rette-tips

I utgangspunktet kan søvn forbedres med enkle triks. Disse er delt inn i forskjellige områder:

Disse tipsene hjelper deg med å sove sunnere. Først og fremst er det viktig å slå av all forstyrrende påvirkning på soverommet. Dette inkluderer for eksempel smarttelefonen. En mobiltelefon som ringer om natten kan alvorlig forstyrre søvnfasene. I tillegg er andre enheter, for eksempel fjernsyn eller forskjellige lyskilder, også blant objektene som kan svekke søvn. I stedet for fjernsynet anbefaler vi stille musikk eller et radiospill i stedet. Selv om dette i utgangspunktet også er irriterende, forårsaker det ingen lyspåvirkning som svekker sovningen eller de enkelte syklusene.

Kosthold spiller også en stor rolle. Selv om kroppen føles svak etter et tungt måltid, er den opptatt med fordøyelsen, som igjen forhindrer at den slår seg av om natten. Et lett måltid på kvelden er derfor mer egnet for en god natts søvn. Dette inkluderer for eksempel fisk. Laks eller tunfisk er spesielt egnet fordi de ikke er for tunge og inneholder vitamin B6. I tillegg til stoffet er kalsium også gunstig. Nøtter er også blant de matvarene som fremmer søvn, fordi de inneholder kalium, proteiner og selen. I utgangspunktet er det imidlertid kontraproduktivt å spise to timer før du legger deg.

I tillegg er det fordelaktig å finne en viss indre ro. I beste fall bør oppgaver fullføres slik at de ikke diskuteres i tankene i sengen. Et konsekvent ritual, for eksempel et bad eller andre avslappende aktiviteter, kan også hjelpe deg med å sove bedre.

Du kan effektivt rette på søvnmangel og tretthet

Utbedring av søvnmangel og tretthet-tips-triks

Previous Post
Moderne tepper og veggbelegg fra Kyle Bunting
Next Post
Bygg et dukkehus selv og organiser et lekeområde på barnerommet