15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hva slags luftfukter trenger du? Dette er viktig når du velger

Tørr luft i oppvarmingssesongen kan forårsake ondt i halsen, hoste, rennende nese, tørr nese, irritert hud og øyne og nedsatt immunitet – spesielt hos allergikere og barn. Dyr og planter føler også nedgang i fuktighet og mister håret mer eller begynner å visne. Et vått håndkle spredt på varmeren vil ikke løse problemet – en bedre idé er en moderne Enhet for å øke luftfuktigheten. Hvilken luftfukter bør du kjøpe? Hva bør du være oppmerksom på når du velger? Vi forklarer alt for deg om et øyeblikk!

Hvilke typer luftfuktere er det?

Dampfukter fungerer i henhold til fordamperprinsippet

Dampfukter (fordamperprinsipp)

En dampfukter fungerer etter prinsippet om en varmtvannsbereder, som varmer vannet og slipper ut den varme dampen i romluften. Den ubestridelige fordelen med en fordamper er dens lav pris. Takket være den høye temperaturen som kreves for å generere damp, kan du dessuten være sikker på at den er praktisk talt bakteriefri. Mange produsenter tilbyr muligheten til å koke vann Duftende oljer add, som gjør atmosfæren hjemme mer behagelig og kan bli en del av aromaterapi. Det er også verdt å nevne at dampfukteren ikke noe ekstra tilbehør og ingen reservedeler kreves, så du kan bruke den i mange år.

Ulempen med enheten er effektiviteten. En dampfukter krever mye energi, som betyr mer strøm i husholdningen. Dampen som sendes ut av luftfukteren øker også omgivelsestemperaturen, og selve enheten er ikke den mest stille – du må være forberedt på boblende kokende vann fra luftfukteren. Driften av enheten krever også ekstrem forsiktighet – Du kan ved et uhell brenne deg selv fra damp og varmt vann.

Ultralydfukter (ultralyd forstøver)

Ultralydfukter (ultralyd forstøver)

Denne typen luftfukter, også kalt en forstøver, bruker den Ultralydbølger, å splitte vannmolekyler for å skape en fuktighetsgivende tåke. Denne teknologien er preget av høy effektivitet og stille drift. Dessverre er det ikke for alle, ettersom ultralyd høres av kjæledyr og kan forårsake irritasjon eller angst hos dem. Imidlertid vil folk som ikke har kjæledyr sikkert bruke ultralydfukteren til det lavt energiforbruk sette pris på. De fleste modeller har også en hygrostat, som gjør det mulig å kontrollere den relative fuktigheten i rommet. En annen fordel med ultralydfukteren er muligheten til å slå på enheten varm eller kald tåkeutgang å justere. Den kalde tåken senker romtemperaturen om sommeren, mens den varme tåken om vinteren fukter rommet raskere.

Hva er ulempene? Det er nødvendig å bytte avkalkingsfilter regelmessig og det Rengjør enheten. Problemet, som sjelden nevnes, er at luftfuktere av denne typen lett kan spre bakterier, virus eller kjemikalier i vannet. Denne enheten er også preget av frigjøring av steinstøv i vannet, som avsettes som en hvit film på møblene og har en skadelig effekt på menneskelige luftveier. Det er derfor det er så viktig å bruke luftfukteren rengjøres regelmessig (minst hver tredje dag) og hell i destillert vann eller omvendt osmosevann. En ulempe med en ultralydfukter uten hygrostat er også risikoen for a for intensiv luftfuktighet, som kan føre til infeksjoner i øvre luftveier og mugg i hjemmet.

Fordampningsfukter (fordampningsprinsipp)

Fordampende luftfukter med luftvask

En tredje type luftfukter brukes på grunn av den høy effektivitet og maksimal hygiene valgt ut. Fordampningsbefukteren består av en vanntank, et filterinnsats og en vifte. Enheten suger inn luften i rommet, leder den gjennom fordampningsfilteret og slipper den ut igjen som en lett tåke. Fordampning har vist seg å være den mest naturlige metoden for fukting håndheves. Den har liten risiko for overdreven fukting av luften, renser den for støv og smuss, og øker ikke omgivelsestemperaturen. Fordelene med enheten inkluderer også lavt energiforbruk.

Er fordampende luftfuktere ofte dyrere enn andre modeller av denne typen enheter. Behovet for hyppig utskifting av fordampningsfiltrene og hørbar drift av enhetene kan også sees på som en ulempe med denne typen enheter. Likevel ser det ut til at den beste luftfukteren er fordampningsfukteren.

Hvilken luftfukter skal det være – med eller uten ionisator?

Luftfukter med ionisator renser luften

Det er mange myter om enheter som forbedrer luftkvaliteten (luftfuktere, luftrensere eller ionisatorer). Så la oss prøve å kaste lys over mørket. La oss starte med det åpenbare: luften du puster inn er full av støv, skitt, virus, bakterier og allergener. Dessverre forbedrer ikke luftfukteren luftkvaliteten – unntatt i fordampningsversjonen – og kan til og med forverre den hvis den brukes feil. Hvis du unnlater å rengjøre enheten regelmessig, vil den bli et habitat for mikroorganismer og et reservoar for steinstøv som kommer inn i kroppene våre.

Så en luftfukter kan skade deg? Ja, hvis det brukes feil, sjelden rengjort og betjent med et skittent filter. Men selv om du tar vare på luftfukteren og bruker en fordampningsversjon, kan det fortsatt være farlige forurensninger i luften. Ionisatoren kan hjelpe her. Det skaper negative ioner, kalt anioner, som kombineres med partiklene i luften og deretter, på grunn av tyngdekraften, faller til bakken, hvorfra de ikke lenger kan stige. Ionisatoren kan derfor forbedre livskvaliteten din betydelig og delvis beskytte deg mot sykdommer forårsaket av bakterier, virus og forurensende stoffer.

Hvis du ikke vil kjøpe to separate enheter, kan du velge en kombinasjonsenhet – en Luftfukter med ionisatorfunksjon. Imidlertid er effektiviteten til en slik løsning problematisk ettersom mange produsenter ikke klarer å gi presise detaljer om teknologien som brukes til å lage anioner i en bestemt enhet.

Hvilken luftfukter skal jeg velge for barnet mitt?

Luftfuktere for barnerom skal være trygge

Når du velger en luftfukter for barn, må du vurdere to elementer: Sikkerhet og fuktighetsintensitet. Av den første grunnen bør du ikke kjøpe en dampfukter, da det er mulig å bli brent med damp og varmt vann. Barn som ved et uhell eller av nysgjerrighet kommer for nær enheten, er spesielt utsatt. Imidlertid kan en dampfukter fungere godt for babyer.

Det andre aspektet ved å kjøpe en luftfukter til babyrommet har å gjøre med Grad av fuktighet å gjøre. For tørr luft forårsaker selvfølgelig ubehag, men for høy luftfuktighet er like skadelig som den oppmuntrer til utvikling av mugg, midd og sopp. Disse fører igjen til hyppige luftveisinfeksjoner hos små barn hvis immunsystem ennå ikke er sterkt nok. Å kjøpe en ultralydfukter er derfor ikke et godt valg. Bedre å velge en Fordampningsfukter – det er en mye mer hygienisk løsning.

Sørg for å velge en modell som er utstyrt med hygrostat, hygroskop og forskjellige intensitetsnivåer, slik at du kan kontrollere fuktighetsnivået. En ionisatorfunksjon og a Nattmodus er også nyttig hvis du vil slå på luftfukteren mens barna sover. Hvis luftfukteren skal være i barnehagen, velger du en enhet med et tiltalende design. Det er nå mange enheter med søte eventyrfigurer eller dyreformer.

Hvilken luftfukter er egnet for allergikere?

Hvilken luftfukter er egnet for allergikere

For allergikere er hovedformålet med enheter for forbedring av luftkvalitet dette, for å rense luften. Å øke fuktigheten kan også være gunstig, ettersom det minimerer tørking av slimhinnene. Når du velger en luftfukter, må du imidlertid sette hygiene først og velge en av dem Dampfukter eller en Fordamper som har filter er utstyrt – gjerne HEPA- eller kullfilter. Vær imidlertid oppmerksom på at disse filtrene sannsynligvis ikke vil fange opp alle smusspartiklene, da luftfukteren uansett ikke er rengjøringsmiddel.

Den optimale løsningen er selvfølgelig en luftfukter med luftrenser, men kostnaden for denne typen enheter er ganske høy. En alternativ løsning er å kjøpe begge enhetene separat eller muligens en god Luftfukter med ioniseringsapparat å velge.

Er det verdt å kjøpe en luftrenser med en luftfukter?

Luftrenser med fuktighetsfunksjon

Filteret som er innebygd i luftfukteren kan faktisk fjerne bakterier og forurensninger, men spørsmålet om luftrensing er ikke lenger så åpenbart. Selvfølgelig er det vanskelig å nekte for at filtre gjør jobben sin og faktisk fjerner støv og allergener fra inneluften, men problemet er størrelsen på luftfukteren. Fordi disse enhetene er på den lille siden, har de også små filtre som kanskje ikke er tilstrekkelige for grundig luftrensing i en stor leilighet.

Planter kan også hjelpe oss med å rense og fukte luften, men vi anbefaler ikke å bruke dem som den eneste kilden for å forbedre luftkvaliteten. For mennesker som bor i byer med høy luftforurensning, a Rengjøringsmiddel utstyrt med en fuktighetsfunksjon være den bedre løsningen.

Luftfukter – hva du skal se etter når du kjøper?

Luftfukter - hva du skal se etter når du kjøper

Luftfukterens effektivitet – Først og fremst er fordampningskapasiteten viktig, dvs. mengden damp som genereres i en gitt tidsenhet. Det er vanligvis gitt i liter per dag eller milliliter per time. For det andre er det fuktingsområdet, dvs. størrelsen på rommet der luftfukteren skal brukes. I denne forbindelse har du et bredt spekter av enheter – det er både små modeller for rom på 10 m² og de som kan dekke opptil 300 m².

Luftfukter ytelse – mengden energi som forbrukes når enheten er i drift. Jo høyere effekt, jo raskere luftfuktes. På den annen side er energikravene for hver type luftfukter forskjellige. Dampfuktere bruker mest strøm, ultralydmaskiner er mer økonomiske, og fordampningsmodeller bruker minst strøm.

Kapasitet på vanntanken – jo større tank, desto sjeldnere trenger du å fylle den på nytt.

Ultralydfukter om natten

Støyforurensning (uttrykt i desibel) – Et viktig element som påvirker komforten ved bruk av luftfukteren. Enheter med et volum under 30 dB er så stille at du nesten ikke kan høre dem.

Nattmodus – tørr luft gjør det vanskelig å sovne, derfor vil vi at vår luftfukter også skal fungere om natten. Dessverre forstyrrer lyden fra enheten ofte søvn. Nattmodus hjelper her, ettersom den reduserer effektiviteten til luftfukteren, men også gjør den roligere.

Hygrostat – en fuktighetssensor som slår luftfukteren på eller av avhengig av fuktighetsnivået i rommet.

hygrometer er en enhet for måling av relativ fuktighet.

Luftfukter med filter

filter – takket være det frigjør luftfukteren ikke bakterier og støv til miljøet og forbedrer luftkvaliteten i hjemmet. Det finnes luftfuktere med tre typer filtre på markedet: Kullfilteret bidrar til å eliminere ubehagelig lukt, det keramiske filteret renser vannet i tanken, og HEPA -filteret (High Efficiency Particulate Air) filtrerer allergener og støvpartikler fra luften.

Ulike driftsmåter – Slik at du kan tilpasse driften av enheten til fuktighetsgraden.

Ioniseringsfunksjon – bidrar til å bekjempe luftforurensning.

luftfukter ionisator kombinasjon

Å kjøpe en luftfukter er en nødvendighet for folk som er følsomme for tørr inneluft, noe som kan være ganske irriterende i oppvarmingssesongen. En økning i fuktighet har en positiv effekt på ditt velvære, løser problemet med permanent tørr hud og slimhinner og reduserer de vedvarende symptomene på astmatikere eller allergikere. En luftfukter vil også være til nytte for potteplantene dine, som vil belønne deg med grønne blader og fantastiske blomster takket være optimal fuktighet.

Previous Post
10 originale ideer for innendørs og utendørs planter
Next Post
Lag veggdekorasjon selv i 16 ideer med et flott utseende