15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Dusjkulturens historie: nåværende dusjtrender i lys av fortiden

nåværende dusjtrender dusjtilbehør vintage stil

Romerne gjorde det, og det gjorde også forhistoriske mennesker: dusjing er en kulturell teknikk som har blitt en uunnværlig del av hverdagen vår. Og selv om det har eksistert en stund, har det alltid vært avantgarde på en bestemt måte – det være seg fordi det har blitt tilskrevet helbredende egenskaper eller fordi det alltid har vært i forkant når det gjelder boliginnredning. Prinsippet har alltid vært det samme; design- og teknologiutviklingen, derimot, fortsetter ustoppelig.

dusj moderne dusjkultur utendørs dusj

De første tegnene på dusjing kan allerede finnes i forhistorisk tid. Veggmalerier, vasebilder og tradisjonelle religiøse skrifter antyder at mennesker har hellet vann over hodet eller kroppen i “en eller annen form” i veldig lang tid. Imidlertid dukket det ikke opp konkrete referanser til en skikkelig dusjkultur før i antikken. For eksempel rapporterer den romerske forfatteren Plinius i sin Naturalis Historia om en forretningsmann ved navn Sergius Orata, som han tilskriver oppfinnelsen av dusjen. Orata, som ikke bare var en forretningsmann, men også en oppfinner og hydraulikkingeniør, hadde allerede vist nese for innovasjoner og fått rikdom og rykte med sitt østersoppdrett og oppfinnelsen av gulvvarme. Når det gjelder dusjing, hadde han ideen om å installere såkalte “hengende bad” i vanlige hus og villaer for å oppgradere dem.

Fra privilegium til massekultur

Dusjkultur gjennom årene, utendørs skogdusj

Dusjing forble imidlertid en ekstravaganse i lang tid, og som en privat praksis var det i utgangspunktet bare forbeholdt hoffmenn og velstående privatister. I middelalderen ble den i økende grad brukt av medisinske årsaker, spesielt i Europa, og har fortsatt i moderne tid. En vanlig form for den såkalte “høydusjen” var “skogdusjen” av Graefenberger Wilhelm Priesnitz. På begynnelsen av 1800 -tallet gjorde dette moderne vannmedisin til “sosialt akseptabelt”. Imidlertid var all denne praksisen fortsatt langt fra den moderne dusjen som vi kjenner i dag. Dusjkabinetter og dusjkar var ikke kjent på den tiden.

Dusjkabinett i landlig stil på badet

De første formene for dusjkabiner dukket ikke opp på parisiske badeskip før rundt 1760, hvor de var en del av drypp- og vanningsbad. Fra midten av 1800 -tallet dukket det opp flere og flere dusjer med rennende varmt vann og rene dusjkabinetter, noe som ble gjort mulig ved oppfinnelsen av gasskomfyren og utvidelsen av vannforbindelser i private oppholdsrom. Før det var det en utbredt form for dusj i rikere sirkler, der en sto i en bolle midt på badet og vred en våt svamp over hodet og dermed “dusjet” på en bestemt måte. Veien for dusjing som massekultur var nå banet.

Moderne dusjkultur og nåværende trender

moderne dusjkultur nåværende dusjtrender gulv-nivå dusj

I begynnelsen av opprettelsen var dusjing bare et middel for personlig hygiene. I dag forhandles det hovedsakelig under overskriften “velvære”. Fokuset har derfor skiftet fra ren hensiktsmessighet til velvære, rekreasjon og avslapning. I dag er det en rekke trender og moter innen dusjkultur: Diverse Dusjtilbehør, formen på dusjkabinettene og materialet de er laget av, er gjenstand for konstant teknologisk og designendring. For øyeblikket er den såkalte “gulvdusjen” spesielt populær; den fungerer uten dusjkar, er relativt enkel å rengjøre, er barrierefri og ser også elegant ut.

moderne dusjkultur Duche glassvegg på gulvnivå

Kombinasjoner av badekar og dusj blir derimot mindre og mindre attraktive, og trenden går til og med så langt at på mange bad er det bare gulvdusjer eller vanlige dusjkabinetter som er installert for å spare plass. Og dette samsvarer også til en viss grad med dagens tidsånd, ifølge hvilken livet ser ut til å fortsette å akselerere og ingen ser ut til å ha nok tid til å unne seg et langt bad. Så vi kan være nysgjerrige på å se hvordan vår dusj- og badekultur vil utvikle seg.

Previous Post
Kjøkkenopplegg og romlig fordeling
Next Post
Laget med blondedukler for attraktive DIY -dekorasjoner