15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

En oversikt over sunne panner og gryter – hvilke er helsefarlige?

sunne gryter panner sunn matlaging og baking

Skulle du noen gang ha trodd at kjøkkenet eller maten din kan være en kilde til gift? Dessverre, avhengig av materiale og belegg, er panner og gryter ikke alltid ufarlige for helsen. Giftige kjemikalier som nikkel, kobolt og aluminium kan gjøre kokekar til en helsefare. Det er derfor det er viktig å bruke sunne panner og gryter for å lage sunn mat.

Friske panner og gryter uten aluminium

aluminiumspanner som er skadelige for helsegifter ved matlaging

Aluminium leder lett varme og er derfor mye brukt i produksjonen av kokekar, inkludert engangs retter. Samtidig er imidlertid aluminium et tungmetall som har vært knyttet til degenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.

Ved oppvarming og i kontakt med sure matvarer, overføres aluminium fra pannene til maten. Derfor er det ikke lurt å lage tomatsuppe i en aluminiumsform eller lasagne med tomatsaus i en aluminiumskål.

Det er panner og panner der bunnen er laget av aluminium og det ytre belegget som kommer i kontakt med maten er laget av et annet, trygt materiale. Problemet er at slike belegg lett riper og ødelegges, så de er generelt sett ikke spesielt pålitelige. Så hvis du vil holde deg på den sikre siden, ikke bruk aluminiumsfat eller boller!

Non-stick teflonbelegg er skadelig for helsen vår

Teflonbelegg som er helseskadelig og som er sunne

For mer enn 20 år siden var vi alle glade for non-stick-belegget på teflonpanner, noe som gjorde matlagingen enklere. År senere ble det oppdaget at teflon kan være giftig, spesielt hvis belegget er riper!

Teflon og noen andre non-stick belegg er laget av en polymerforbindelse som, ved oppvarming, frigjør et kjemikalie kalt perfluoroktansyre (PFOA). Denne PFOA bygger seg opp i kroppen og kan ikke brytes ned. Det antas at små mengder PFOA ikke er helseskadelig, men det er ingen definisjon på hva som egentlig menes med “små mengder” og når de blir farlige. Et høyt nivå av PFOA i menneskekroppen kan føre til kreft, fødselsskader og hjerte- og karsykdommer.

I tillegg slippes PFOA ut i luften i form av damp. Disse giftige røykene kan drepe en liten fugl på størrelse med en kanarisk jente hvis buret er i nærheten av den oppvarmede teflonpannen (kanarien). Nettstedet til den største produsenten av teflon -kokekar, DuPont, har fortsatt en advarsel om at fugler bør fjernes fra kjøkkenet mens du lager mat.

Gryter og panner av aluminium som er helsefarlig

Den samme produsenten har lenge hevdet at farlige røyk bare slippes ut i luften ved høye temperaturer over 660 ° F (350 ° C). I 2003 fant imidlertid en studie av den amerikanske nonprofit Environmental Working Group (EWG) at temperaturen var mye lavere, ved 325 ° F (160 ° C).

I det senere søksmålet mellom DuPont og US Environmental Protection Agency, måtte produsenten betale 16,5 millioner dollar i kompensasjon for å skjule informasjon om effekten av PFOA.

Teflonbelagte panner er helseskadelige

Senere, i 2015, rapporterte EWG om en ny studie av forskere fra Harvard. Ifølge resultatene av studien ble PFOA funnet i blodet til babyer som ammes. Konklusjonen er at farlige forbindelser overføres gjennom morsmelk. En annen grunn for gravide og ammende mødre til å være ekstra forsiktig med hvilke panner og panner de bruker til å tilberede maten.

Bruk av PFOA er nå forbudt i USA, men dette forbudet er ennå ikke på plass i Europa.

Det logiske spørsmålet er selvfølgelig: hvilke materialer er giftfrie og trygge?

Sunne panner og gryter i rustfritt stål

friske gryter panner laget av rustfritt stål

Utvalget av slike panner og gryter er stort, og prisene er relativt rimelige. Dette gjør dem til et godt valg for de fleste husholdninger. Imidlertid har de to mindre ulemper. En av dem er det Rustfritt stål er ikke non-stick belagt, slik at man må være forsiktig så man ikke brenner jorda.

Det andre problemet er det Standardstål er legert med nikkel og krom, for å unngå rustdannelse. Ifølge noen studier kan disse legeringene overføres til mat gjennom langvarig oppvarming og kontakt med sure matvarer. Men hvis du unngår å lage tomatsuppe og andre sure matvarer, er beholdere i rustfritt stål et godt og trygt valg. For eksempel er de perfekte for matlaging av pasta, ris og kikerter.

Keramiske bakeformer er sunne

Keramisk stekeform sunn potetgresskargryte

Disse bakeformene er laget av hard keramikk og er helt trygge. De er relativt enkle å rengjøre, har god varmeledningsevne og bevarer smaken på maten. Keramiske bakeformer kommer i forskjellige former og størrelser og brukes mest til å bake gryteretter, terter og kaker. Som en ulempe kan det nevnes at de er skjøre.

Panner og gryter med keramisk belegg

Keramikkbelagte panner og gryter er noe annet. Vanligvis er basen laget av metall (aluminium og sjeldnere rustfritt stål) belagt med et keramisk lag. De keramiske pannene og grytene inneholder ikke PFOA og er enkle å rengjøre. Men hvis det keramiske belegget er skadet, er det allerede en helserisiko.

Støpejern og emaljert støpejern

helsevennlige panner laget av støpejern uten aluminium

Gryter og panner av støpejern er spesielt populære blant folk som ønsker å lage sunn mat. Maten tilberedt i den er ikke bare ufarlig for helsen, men også veldig velsmakende.

Det er to detaljer vi må forklare. For det første er de tunge. Veldig vanskelig. Hvis du håper å vri en pannekake ut av en støpejernspanne i luften, vil det ikke skje!

emaljert støpejern helsevennlige panner sunn matlaging

For det andre, hvis øsen ikke er emaljert, er det nødvendig med spesiell forsiktighet. Før du bruker jernpannen for første gang, må den brennes inn, dvs. den er grundig belagt med olje og stekt i ovnen ved høyeste temperatur i en time. Det er lurt å gjenta denne prosessen flere ganger. Etter skylling og rengjøring smøres bunnen av pannen igjen lett med fett. På den måten vil ikke maten klebe seg fast.

Steinbelagte panner og gryter

Helsesikre panner og gryter med steinbelegg

Disse typer panner er mindre kjente, men veldig interessante. Steinbelegget består av et naturlig porøst materiale som fordeler varmen jevnt og har gode non-stick-egenskaper. Det er også et par ting å vurdere her: Ingen vaskemiddel kan brukes til rengjøring, ettersom duften absorberes av den porøse overflaten.

Kjøkkenutstyr i glass

Kok glass kokekar sunt uten giftstoffer

Ildfast glass er også absolutt giftfritt, men skjørt. Som med keramiske bakeformer kreves oppmerksomhet. Hvis en glassform plasseres direkte i den varme ovnen, vil den sprekke på grunn av temperaturforskjellen. Så sett alltid formen i først og varm deretter ovnen.

Stekeformer og gryter laget av leire

Kyllingsuppe med poteter og grønnsaker i en stor leirgryte

Disse er laget av naturlig leire og faller derfor inn i kategorien sikre beholdere. Det anbefales imidlertid å være forsiktig med tanke på at de fleste leirgryter er glassert for matlaging. Dette gjør dem mer holdbare og skinnende, forsegler fargene og får dem til å se bra ut. Imidlertid er det mulig at glassmaterialet inneholder spor av bly som kan overføres til maten ved oppvarming.

Panner og gryter laget av sunn leirepanne for steking og steking

Previous Post
Et moderne TV -stativ i bjørketre ligner en blomstervase
Next Post
Gjør-det-selv veggdekorasjoner av tre-8 kreative ideer