15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Plasser kjøleskapet riktig – tips for å holde maten fersk i lang tid

Ordne kjøleskapet riktig tips-mat-temperaturer-hold deg frisk

Kommer du utmattet og fullpakket hjem og vil bare lagre alle kjøp raskt i kjøleskapet? For at hver mat skal lagres optimalt, må den finne sin optimale plassering. Fordi ikke alle rom i kjøleskapet har samme temperatur. Hvis du fyller enheten med et system, kan du ikke bare øke holdbarheten til maten, men du kan også finne maten raskere. I dag gir vi deg informasjon om hvordan du lager et kjøleskap på riktig måte, samt tips om alle aspekter av matlagring.

Ordne kjøleskapet riktig – generell informasjon

Sett kjøleskapet på riktig sted, tips-tips-matoppbevaring

Noen matvarer liker det varme og fuktige, andre bør holdes tørre og kalde. Noen matvarer bør aldri oppbevares i kjøleskapet, da de kan miste smaken. I dag vil vi vise deg hvordan du ordner maten riktig i henhold til de kalde sonene.

Ordne kjøleskapet riktig – de forskjellige nivåene

Plasser kjøleskapet riktig ved forskjellige temperaturer

Temperaturen i kjøleskapet er ikke jevnt fordelt. Det er forskjellige kalde soner som er forskjellige for lagring av mat. De fleste kjøleskap bruker statisk kjøling. Dette betyr at det er en fordamper i det øvre området som kjøler luften. Dette skaper en sirkulasjon der den varme luften stiger oppover. Temperaturforskjellen varierer fra 0 til sju grader Celsius. Det er kaldest i det nedre rommet og på bakveggen, og derfor er kjøtt og meieriprodukter ideelt plassert der. Tilberedt mat eller kaker bør holdes på toppen.

Øvre rom: 5 til 8 graders sonen

Riktig-ordne-kjøleskapet-øvre rom-temperaturen

Temperaturen i det øvre rommet er mellom fem og åtte grader celsius. Mat som allerede er tilberedt, ferdige salater, kaker, sauser som sennep og majones, åpnet hermetikk, supper og syltetøy er best her. Dette kjøleskapnivået er også det rette stedet for rester. Det ville være for varmt her for rått kjøtt og fisk, samt retter som inneholder rå egg.

Midterste rom: 4 til 5 graders sonen

Slik legger du fra kjøleskapet riktig, tips-generell informasjon-mat

Meieriprodukter kan lagres i midtre hylle. Ost, fløte, fersk melk, yoghurt og kvark – de er alle i gode hender her. Når det gjelder egg, har du et valg: enten i kjøleskapdøren eller i det midterste rommet. Melk holder seg frisk lenger i kjøligere sentrum av kjøleskapet.

Nedre rom: 2 til 3 graders sonen

Kjøleskap-ordentlig-ordne-nedre-rom-kjøtt-fisk-pølse

Temperaturen i det nedre rommet er 2 til 3 grader. Dette er den kaldeste sonen, og det er her all lett bedervelig mat hører hjemme. De lave temperaturene er ideelle for lagring av fisk, kjøtt og pølser.

Grønnsaksrommene: 8 til 12 graders sonen

Kjøleskap-ordentlig-ordne-grønnsaker-frukt-fuktig-8-12-grader-frisk

Temperaturen i grønnsaksrommet varierer fra åtte til tolv grader Celsius. Dette miljøet er ideelt for de fleste frukt og grønnsaker. Disse inkluderer salat, urter, kål, brokkoli, spinat, gulrøtter, purre, reddiker, asparges, rotgrønnsaker, sopp, etc..

Oppbevar tropiske frukter i det øvre rommet

Kjøleskap-lagring-tropisk-frukt-ananas-øvre-rom-sandwich-bag

Sørg for å lagre frukt og grønnsaker separat. Epler frigjør for eksempel gassen etylen, noe som kan føre til at andre frukter eller grønnsaker ødelegges. Andre som avokado, derimot, kan modnes raskere. Eksotiske frukter som bananer er følsomme for kulde og blir brune raskt i kjøleskapet. I det øvre rommet på rundt 8 grader Celsius kan du imidlertid trygt lagre store tropiske frukter som ananas eller melon.

Sett kjøleskapet på riktig sted – nullgradssonen

Plasser kjøleskapet riktig i det biofriske nulltemperaturrommet

I moderne kjøleskap er det også såkalte null-graders rom, hvor mat lagres ved 0 grader Celsius. På denne måten holder de seg friske og sprø mye lenger, og vitaminene bevares. I tillegg tørker ikke maten ut. Hver kjøleskapsmodell har et annet navn på dette rommet. På Liebherr, for eksempel, kalles nullgradssonen Biofresh og hos Siemens – VitaFresh.

høy eller lav luftfuktighet?

kjøkkenet-rett-sette-bort-null-gradersone-fisk-grønnsak-frukt

Nullgradssonen kan være tørr eller fuktig. De fleste frukt og grønnsaker liker for eksempel høy luftfuktighet. Kjøtt, fisk, pølse og ost hører hjemme i nullgradssonen med liten fuktighet. Noen produsenter tilbyr også et spesielt rom for fisk, som ideelt sett lagres ved minus 2 til 0 grader.

Last kjøleskapdøren ordentlig

Kjøleskap-ordentlig-ordne-kjøleskap-dør-drinker-glass

Kjøleskapdøren skal også brukes optimalt. Temperaturene her ligner temperaturene i det øvre rommet. Dørrom er spesielt egnet for oppbevaring av drikke, ferskpresset juice, smør, dressinger og alle slags sauser som ketchup og sennep.

Oppbevar egg i kjøleskapet

Kjøleskap-lagre-egg-lagre-eggrom-eggekartong

Ofte er det et ekstra rom i kjøleskapet for eggene. Smør er også i gode hender i den øvre halvdelen av døren. Dressinger, former og sauser finner sin plass nedenfor. Helt nederst er det en holder for drinker som øl, vann og juice.

Plasser kjøleskapet riktig – det som ikke hører hjemme i kjøleskapet?

Sett kjøleskapet-riktig-ikke-lagre-mat

Noen typer frukt og grønnsaker trenger ikke å oppbevares i kjøleskapet fordi de mister aromaen eller endrer smak der.

  • Tomater mister smaken
  • Løk blir mugne
  • Bananer blir raskt brune
  • Poteter endrer smak
  • Brødet blir tørt
  • Honning krystalliserer seg raskt
  • Hvitløk begynner å spire og tørker ut når luftfuktigheten er høy.
  • Kaffepulver hører heller ikke hjemme i kjøleskapet, fordi kaffe lett absorberer fuktighet og fremmede aromaer.

Du kan også lagre vegetabilske oljer i midten av kjøleskapdøren. Nøtter i en murkrukke kan oppbevares i kjøleskapet i flere uker.

Riktig oppbevaring av praktiske tips for kjøleskapet

Kjøkken-riktig-put-away-mat-godt pakket-hygiene

Oppbevar alltid maten godt pakket. Det er best å bruke lukkbare beholdere, film og plastbokser. Vær uansett oppmerksom på tilstrekkelig hygiene og pakk inn rått kjøtt på en slik måte at ingen kjøttsaft kan søle over på andre matvarer.

Kjøleskapshyllene holder seg rene

Kjøleskap-riktig-put-away-tips-put-the-folie-clean

Slik at kjøleskapet ditt forblir rent lenger, kan du kle hyller og rom med dekorativ folie eller matter. Disse sikrer et hygienisk klima og skaper også godt humør. Velg matter som du kan vaske av og til eller rimelige engangsfôr.

Bruk washi tape

Organiser kjøleskapet-korrekt-washi-tape-label-organisasjon

Hvis du oppbevarer mat i oppbevaringsbokser i kjøleskapet, vil det være en fordel hvis de er klare. På denne måten kan du se direkte hva som er i den respektive boksen. Alternativt kan du sette etiketter på eskene.

Washi tape etiketter

kjøkken-riktig-sette-bort-etiketter-washi-tape

Den enkleste måten å lage etiketter selv er med det populære washi -båndet. Det er veldig billig og lett å fjerne. I tillegg kan du også notere utløpsdatoen slik at du kan beholde en bedre oversikt.

Rektangulære beholdere sparer plass

Kjøleskap-riktig-satt-i-rekkefølge-rektangulære-boks-lommer

Har du hørt at japanerne ønsker å dyrke firkantede meloner? Hvorfor? De passer bedre i kjøleskapene. Den kubiske formen er lettere å imøtekomme og sparer plass. Du kan ta dette i betraktning når du bestemmer hvilken oppbevaringsboks som skal kjøpes – rund eller firkantet?

Kjøleskap arrangør

Kjøleskap-ordentlig-ordne-rydde-hjelp-hyller-rom

Du kan få forskjellige kjøleskaparrangører til å sikre at kjøleskapet ikke blir ryddet opp raskt etter at du har lagt det fra deg. Disse hjelper deg med å organisere maten bedre og muliggjøre et hygienisk klima.

Previous Post
Peis i midten av rommet – design din stue med en sentral plassert peis
Next Post
Sosial avstand på stranden – Et designprosjekt for å holde avstand mens du er på ferie