15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hvordan fjerne muggflekker fra stoff og tekstiler? Du kan bruke disse tipsene for å redde klærne

Fuktige tekstiler kan lett bli infisert med mugg hvis de ikke tørkes i tide. Hvis du befinner deg i denne situasjonen, er det håp! Du kan fortsatt lagre de mugne klærne når formen nettopp har etterlatt noen få flekker. Her er noen generelle tips om hvordan du fjerner muggflekker fra klær og tekstiler.

Gjenkjenne tegn på mugg på tekstiler

Slik fjerner du muggflekker fra kles tips

Den sterke, søte lukten er vanligvis det tydeligste tegnet på at små beboere har hekket i klærne dine. Imidlertid er det noen flere ledetråder som kan brukes til å identifisere tilstedeværelsen av muggsporer:

Mold flekker: Selv om mugg ofte er grønn eller svart, kan noen sporer være røde eller oransje. Skyggen avhenger hovedsakelig av kilden til næringsstoffene, regionen eller formens alder.

Allergi: Nysing, rennende nese og kløende øyne ved påkledning kan også være tegn på at utenlandske inntrengere er tilstede i klærne.

Hudutslett: Direkte kontakt med muggne tekstiler kan forårsake en reaksjon på huden.

Hvordan ser mugg ut på tekstiler?

Mugg kan ikke bare vises på klær. Madrasser, sengetøy, puter, håndklær og andre tekstiler som for eksempel er i et skap, blir også ofte angrepet av mugg. Den vanligste årsaken til dette er tilstedeværelsen av fuktighet. Du bør derfor sørge for at du alltid oppbevarer tekstiler på et tørt sted og på et sted med lav luftfuktighet.

Fjern muggflekker fra stoffet med hjemmemedisiner

Muggflekker fjerner madrasser fra stoff og tekstiler

Hjemmemedisiner som eddik og sitronsaft er ekte allroundere i husholdningen. Og de kan også hjelpe mot gjenstridige muggflekker på klær og andre stoffer. Vi oppsummerer nå de beste hjemmemedisinene du kan bruke til å fjerne mugg fra tekstiler.

Eddik og natron

Eddik og natron som hjemmemedisiner for sta muggflekker på klær

Eddik er soppdrepende og antimikrobiell. Ikke overraskende er det et effektivt og naturlig middel for de fleste former.

På den annen side, ved å endre vevets pH, hjelper natron med å absorbere fuktighet og fjerne lukt. Dermed kan begge hjemmemedisiner fungere som et team for å fjerne mugg fra klærne.

Første vask: Ha en kopp eddik i vaskemaskinen og ikke tilsett vaskemiddel.

Andre vask: Vask klærne med vanlig vaskemiddel, men tilsett en halv kopp natron.

Forsiktig: ikke bland eddik og blekemiddel. Denne kombinasjonen kan produsere giftige røyk.

Aldri behandle silke eller ull med syre, da dette kan skade de delikate fibrene og fargen.

Tea tree olje mot muggflekker

Tea tree oljeløsning for fjerning av muggflekker

Tea tree olje er muligens en av de mest effektive måtene å fjerne sopp og mugg. Ved første øyekast kan oljen virke som en dyr investering sammenlignet med andre rengjøringsprodukter. Imidlertid er en liten konsentrert flaske tilstrekkelig for mange muggfjerningsøkter.

Kvaliteten på denne essensielle oljen kan variere dramatisk fra et merke til et annet. Så sørg for at du kjøper ren olje, ikke syntetisk, og uten tilsetningsstoffer. Ellers kan du ende opp med å få andre typer fet flekker på klærne.

Slik fjerner du muggflekker fra tekstiler med tea tree olje:

Blande: Bland en teskje tea tree olje med en kopp varmt vann. Hell blandingen i en sprayflaske.

Sprøyting: Spray grundig over stoffet, innsiden ut og på begge sider.

Soaking: La oppløsningen sitte i minst 10 minutter før vask.

Å vaske: Resten av flasken kan legges i håndvasken eller i vaskemaskinen.

Advarsel: Duften kan være overveldende først, men fordamper i løpet av få timer etter vask. Hold sprayflasken med løsningen borte fra barn og kjæledyr.

Hvis du ikke liker duften av tea tree, bytt den ut med nellikolje, som er like effektiv.

Bruk hydrogenperoksid på muggflekker

Hydrogenperoksid hjelper mot muggflekker på stoffet

Bruken av hydrogenperoksid har vist seg å være utmerket for å bekjempe sopp. Det er antimikrobielt og et desinfeksjonsmiddel. En 3 prosent løsning brukes vanligvis for å fjerne mugg fra klær. Bare bruk den samme påføringsmetoden som beskrevet for de essensielle oljene.

Slik fjerner du muggflekker fra klær og tekstiler

1. Les etiketten

Les alltid etiketten før du fjerner flekker

Følg produsentens instruksjoner for anbefalt vanntemperatur for vask og hvordan du tørker klærne.

2. Skrub av muggflekken

Skrub av flekker med en tannbørste

Bruk en muggflekkfjerner, f.eks. B. husholdningssåpe, eddik eller blekemiddel, og børst av overflateformen med en tannbørste. Vær forsiktig så du ikke skader stoffet i prosessen.

3. Bløtlegg stoffet før det vaskes

Bløtlegg tekstiler med muggflekker før vask

Siden muggflekker er veldig sta, bør du også suge det skitne plagget før du vasker det. Bløtlegg den i en time i et kommersielt tilgjengelig bløtleggingsmiddel eller i et kar med vann og en kopp eddik.

4. Vask (hvis mulig) i varmt vann

Vask mugne tekstiler med varmt vann

Varmt vann fjerner ikke bare bakterier og allergener effektivt, men dreper også muggsporer bedre. Selvfølgelig må du ikke overskride den maksimalt anbefalte vanntemperaturen. Hvis du har å gjøre med svært følsomme stoffer som ikke kan rengjøres i maskinen, er det bedre å ta dem med til renseriet.

5. Bruk en muggdrepende løsning i vaskemaskinen

Drep mugg på klær og i vaskemaskinen med eddik

To mulige varianter er:

  • Eddik – Tilsett en kopp eller to eddik per vask sammen med vanlig vaskemiddel for å fjerne muggen lukt og lette hvite tekstiler.
  • Blekemiddel – Dette stoffet kan drepe mugg i tekstiler, men det kan falme farger. Du bør derfor teste på et skjult sted først og sørg for å lese etiketten. Noen etiketter sier “ingen klorblekemiddel” eller det tilsvarende symbolet. Når du vet at stoffet ikke kan bli skadet, vask det med vanlig vaskemiddel og en kopp blekemiddel.

6. Tørk tekstilene i solen

Heng klesvask for å tørke i solen

Sollyset har en naturlig blekingseffekt og bidrar også til å drepe muggsporer i stoffet. Så heng de vaskede klærne eller andre tekstiler i solen for å tørke. Unngå å bruke tørketrommelen, da varmen kan avsløre flekker som er vanskelige å fjerne.

Hva skal jeg gjøre hvis muggflekkene vedvarer uansett?

Hvordan fjerne muggflekker fra hvite klær, blekemiddel

Hvis du fulgte trinnene ovenfor og muggflekkene fortsatt vedvarer, gjentar du hele prosessen. Alternativt kan du farge stoffet i en mørkere farge – dette kan dekke flekken permanent.

Forhindre muggvekst på stoff

For å forhindre at det dannes mugg på klær, må du ikke la fuktig tøy ligge

Muggflekker er veldig sta og kan ikke alltid fjernes helt. Derfor vil det bli anbefalt at du prøver å forhindre at mugg bygger seg opp i stedet for å bekjempe det senere. Slik kan du gjøre dette:

  • Ikke legg våte (eller svette) klær i vaskekurven. Hvis du ikke kan vaske dem med en gang, kan du henge dem opp et sted for å tørke.
  • Legg opp vasket tøy umiddelbart.
  • Sørg for at tørketrommelen er i et godt ventilert rom, ellers blåses fuktigheten fra tørketøyet inn i hjemmet ditt.
  • Hvis du oppdager at klærne eller tøyet ditt mugner i skapene dine, bør du få en profesjonell til å undersøke dem for fuktighet og eventuelt behandle dem.

Previous Post
Kombiner belter – slik skal vi bruke motetilbehøret neste år!
Next Post
Lag dine egne hamburgerboller: 2 oppskrifter på luftige burgerboller