15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ocean Cleanup tar sikte på å oppnå den største marine oppryddingen av plastavfall

ocean cleanup pac man system plastrør boyan slat

“Ocean Cleanup” -prosjektet har det ambisiøse målet å frigjøre havene for plastavfall. Den enorme søppelsamleren er allerede lansert og skal etter planen starte arbeidet 8. september i år. Enheten ble designet av nederlenderen Boyan Slat og teamet hans. Slat er bare 22 år gammel, teknisk dyktig og en genial utvikler.

ocean cleanup pac man system mot plastavfallsteknologi miljøvern

Mange kritikere vurderer “Ocean Cleanup” som urealistisk, men den har også funnet mange støttespillere. Men la oss først se på hva “The Ocean Cleanup” egentlig er og hvordan det fungerer. Søppelsamleren ser ut som en gigantisk bassengnudel. Det enorme “Pac-Man” -systemet består av lange plastrør, buet som en halvmåne, som vil flyte på overflaten av havet. Under er det en forlengelse som vil fange opp plastavfallet. Mikroplast vil ikke sette seg fast på den. Søppel som samles inn av de fattige blir regelmessig hentet av et skip, transportert tilbake til kysten og deretter resirkulert eller brent.

havoppryddingsprosjekt miljøvern anker pac man system

Et anker, som henger fritt i vannet på 600 meters dyp, bidrar til å bremse det flytende legemet og tvinge plastavfallet inn i det av strømmen. “Ocean Clenaup” skal ikke sette fiskenes liv i fare fordi de kan svømme under tentaklene. Noen kritikere deler oppfatningen om at den gigantiske marine støvsugeren kan skade havet. Enheten kan tiltrekke seg sjødyr, noe som viser seg å være et alvorlig problem. Den vellykkede oppstartsmiljøforkjemperen har utstyrt “Ocean Cleanup” med elektroniske moduler med kameraer, GPS og sensorer, som potensielle problemer kan identifiseres på et tidlig tidspunkt.

havrensing plastavfallssamlingsteknologi boyan slat pac man system

Bare en kort del av røret er for tiden innebygd nær kysten av California. Testen utføres med rør som bare er 120 meter lange. Det ble kunngjort at hele lengden vil være en til to kilometer. Frem til da vil rørene gradvis forlenges i flere trinn og overvåkes kontinuerlig. Først når alt går etter planen, starter det funksjonelle systemet sin tjeneste. Slepetesten, der rørene trekkes frem og tilbake, utføres under forskjellige værforhold og sjøforhold. Ocean Cleanup Team sjekker nå hvor stabil konstruksjonen er, hvordan den oppfører seg og om den tåler manøvrene.

havopprydding pac man system miljøvernprosjekt havopprydding

Målet med “Ocean Cleanup” -prosjektet er et av de fem største plastavfallsfeltene i Stillehavet, “Great Pacific Garbage Patch”. På grunn av havstrømmene samler en spesielt stor mengde plastavfall seg mellom California og Hawaii. Stillehavs søppelvirvel inneholder rundt 1,8 billioner plastbiter. I 2020 skal totalt 60 anlegg være i drift, noe som skal fjerne halvparten av plastavfallet som er samlet i havet innen fem år. Vi vil snart finne ut om “Ocean Cleanup” er effektivt mot vannforurensning.

* Finn ut mer om Ocean Cleanup -prosjektet her

Previous Post
Tinker påskekort: 7 sjarmerende DIY -ideer med motivpapir
Next Post
Å lage halloweenmasker for barna – 26 ideer