15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lav purinmat mot gikt – balansert kosthold som et forebyggende tiltak

spise sunne tomater gulrøtter frukt

Den metabolske sykdommen gikt har et veldig uttalt klinisk bilde – urinsyren som er akkumulert i blodet forårsaker leddsmerter som vanligvis bare kan behandles med medisiner. Når den akutte fasen er over, oppstår spørsmålet – hvordan kan du unngå ytterligere angrep? Støttende terapi består også av et balansert kosthold som et forebyggende tiltak. Så å spise lav-puriner mot gikt spiller en avgjørende rolle i helbredelsesprosessen. Vi ser nærmere på de viktigste matvarene og gir deg tips om hvordan du får kontroll over gikt med riktig kosthold.

Spise lav purin mot gikt: hvorfor betyr det riktige kostholdet så mye??

lav purin spiser gikt mat sunt

Urinsyregikt er faktisk en metabolsk lidelse – urinsyrekonsentrasjonen i blodet stiger, som følge av at uratkrystaller dannes. De legger seg blant annet i ledd og sener, og til og med i nyrene. Dette skjer blant annet fordi for mye purinrik mat inntas eller fordi nyrene ikke skiller ut tilstrekkelig urinsyre. Selv om denne formen for metabolsk lidelse er medfødt, er det flere utløsende faktorer.

spise gikt tomater eple poteter

Det økte eller daglige alkoholforbruket kan forårsake angrep hos arvelige disponerte mennesker og ha en negativ effekt på pasienter med gikt. Men spesielt den purinrike maten som forbrukes i kombinasjon med stress, infeksjon eller andre sykdommer fører til leddbetennelse. Så er det et smertefullt angrep som er typisk og lett gjenkjennelig i begynnelsen. Diagnosen stilles av legen basert på en blodprøve. Den første behandlingen er medisinering, men etter det legger legene vanligvis mye vekt på riktig livsstil. Dette betyr at riktig kosthold er spesielt viktig.

spise gikt tomater jordbær deilig sunt

Å spise lavpurinmat mot gikt er en integrert del av helbredelsesprosessen. Målet – med en lav -purin diett plan for å holde urinsyreinnholdet innenfor visse grenser. I prinsippet bør pasientene i stor grad redusere forbruket av mat som inneholder gikt under helingsfasen. Urinsyreverdier under 350 per dag og 2500 per uke er optimale.

Spise mot gikt: hvilke matvarer er passende og hvilke som ikke er det?

spise gikt deilig sunn ernæring diett plan

Det er best å unngå matvarer som inneholder puriner helt (med mindre legen forteller deg noe annet). Vi ser nærmere på de viktigste produktgruppene:

 • Kjøtt er rikt på purin, noe som fører til sterk dannelse av urinsyre. Fårkjøtt inneholder for eksempel opptil 81 puriner per 100 gram kjøtt, noe som fører til dannelse av ca. 150 urinsyre per 100 gram. Søtebrød er spesielt farlig, med sine ekstremt høye verdier på 525 puriner per 100 gram og 1240 urinsyre per 100 gram. Purininnholdet i lam er også høyt, men forblir innenfor visse grenser – 76 puriner og 182 urinsyre per 100 gram Forsiktighet anbefales også – når du spiser hjerte, lever, nyrer og tunge, øker purinene med 150-200 per 100 gram, mens muskelkjøtt har rundt 60 puriner og 140 urinsyre i 100 gram. Svinekjøtt, kanin, hjort og hare har lignende nivåer, varierende mellom 60 og 70 puriner og 150-170 urinsyre.

spise purter av giktærter

 • Kylling og kalkun bør fortsatt unngås, i hvert fall i den akutte fasen, og kan da bare spises i svært begrensede mengder – 50 til 100 puriner, avhengig av om kjøttet er med eller uten skinn, hvitt eller bein, stekt eller bakt.
 • Når det gjelder fisken, er situasjonen den samme – tunfisk har førsteplassen med 107 puriner og 260 urinsyre i 100 gram.

spise gikt erter ris jordbær

 • Belgfrukter som soya, erter og linser har purininnhold mellom 100-130 per 100 gram og opptil 400 urinsyre i 100 gram.
 • Regelmessig inntak av sopp er heller ikke tilrådelig.

spise gikt grønnsaker oliven reddiker

Og disse matvarene er egnet for et balansert lavpurindiett.

 • Melk og meieriprodukter som yoghurt og kvark har 0 puriner. Oster som Emmentaler, Gouda og Schmelz scorer også med svært lave purinverdier (mindre enn 10 puriner per 100 gram).
 • Grønnsaker som salat, poteter, gulrøtter, rødbeter, reddiker, tomater, courgetter og løk, som tradisjonelt er en del av menyen, regnes også som trygge med mellom 10-15 puriner per 100 gram og opptil 30 urinsyre i 100 gram.

spise gikt ost ris agurk

 • Nesten alle frukter inneholder lite purin. Fra eksotiske frukter som ananas, appelsin og banan til lokale frukter som aprikoser, epler, vannmelon, blåbær, kirsebær og bringebær – utvalget av deilige sesongfrukter tilbyr mange alternativer for fruktsalater og deilige desserter. Her holdes verdiene innenfor svært rimelige grenser – mellom 10-15 puriner og opptil 20 urinsyre i 100 gram.
 • Hvetemel, pasta og ris tilhører også gruppen sunne matvarer. Selv om de inneholder flere puriner enn poteter, viser de seg å være et velsmakende og fremdeles akseptabelt alternativ for personer med gikt.

spise gikt frukt velg ingredienser

 • Når det gjelder nøtter, er meningene forskjellige – noen ernæringseksperter anbefaler regelmessig inntak av små mengder, spesielt hasselnøtter og valnøtter, alle med purinverdier per 100 gram rundt 10, andre fraråder det.
 • Alkohol som vin inneholder 0 puriner, men det anbefales ikke. Alkohol forhindrer behandling av urinsyre, så konsentrasjonen i blodet øker og problemer oppstår igjen.

Konklusjon: Til tross for noen begrensninger står ingenting i veien for et balansert kosthold – uansett bør du søke detaljert råd fra legen din, fordi det svært begrensede kjøttforbruket kan føre til visse underskudd. Kostholdsplanen bør derfor utformes i henhold til dine egne behov.

spise gikt vannmelon lav purin frukt

Previous Post
Lag med 2 år gamle barn-20 ideer med forskjellige materialer
Next Post
Ultimate HIIT -trening – øvelser for å bygge muskler og forbrenne fett