15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hvor sunt er sukkeralkoholer? Definisjon, liste, kalorier og co.

Sukkeralkoholer finnes i mange matvarer, inkludert godteri, tyggegummi og bakevarer. Til tross for navnet, er sukkeralkoholer verken sukker eller alkohol. Selv om de er søte, påvirker de ikke blodsukkeret som bordsukker (sukrose) gjør. Matvarer som inneholder sukkeralkoholer blir ofte referert til som “sukkerfritt”, “uten tilsatt sukker”, “lavkarbo” eller “ketovennlig”. Maltitol, xylitol og sorbitol er eksempler på sukkeralkoholer du kan se på en ingrediensetikett. Erythritol regnes ofte som den sunneste sukkeralkoholen fordi den har minst innvirkning på blodsukkernivået. Men hvert søtningsmiddel har fordeler og ulemper. Vi vil fortelle deg alt du trenger å vite om de forskjellige typene sukkeralkoholer.

Hva er sukkeralkoholer? definisjon

Xylitol sukkererstatning tilhører familien av sukkeralkoholer

Sukkeralkoholer er en type karbohydrat som kalles “polyoler”. En del av deres kjemiske struktur ligner sukker og en del ligner alkohol. Selv om ordet “alkohol” er en del av navnet deres, forårsaker ikke sukkeralkoholer forgiftning.

Noen av disse søtningsmidlene finnes naturlig i planter, inkludert bær og annen frukt, og hentes direkte fra planter. De fleste sukkeralkoholer er imidlertid laget av sukker og stivelse gjennom en kjemisk prosess. Matprodusenter bruker dem til å tilføre sødme og tekstur til produkter som tyggegummi, konfekt og bakevarer.

Liste over sukkeralkoholer

Sukkeralkohol maltitol finnes i tyggegummi

Det finnes forskjellige typer sukkeralkoholer. For å finne ut om maten inneholder sukkeralkohol, sjekk ernæringsetiketten. Sukkeralkoholfamilien inkluderer:

Maltitol

Maltitol har 75 prosent av sukkerens søthet. Søtningsmiddelet er mye brukt i harde godterier, tyggegummi, iskrem, sjokoladesmakede desserter og energibarer på grunn av sin tiltalende smak og tekstur.

Søt kaffe med sukkeralkoholer og spar kalorier

Erythritol / erythritol

Erythritol forekommer naturlig i frukt og grønnsaker som druer, pærer, meloner, sopp og visse gjærede matvarer. Det er sukkeralkoholen som har minst effekt på blodsukkernivået. Av denne grunn brukes dette søtningsmiddelet av mange mennesker på et lavt karbohydrat eller lavt sukkerinnhold.

Sorbitol / sorbitol

Sorbitol er laget av mais sirup, men finnes også naturlig i frukt og grønnsaker. Det brukes ofte til å lage sukkerfritt tyggegummi og godteri, men det kan forårsake magesmerter eller diaré. Av denne grunn må matvarer med sorbitol inneholde en advarsel som sier: “Overdreven forbruk kan ha avførende effekt”.

Sukkeralkoholer er i hardt godteri

Isomalt

Dette tannvennlige søtningsmiddelet er motstandsdyktig mot krystallisering, så det brukes noen ganger til å lage harde dråper, hostedråper eller karamell. Noen forbrukere hevder imidlertid at det forårsaker gass og andre mageproblemer.

Xylitol / xylitol

Dette søtningsmiddelet finnes naturlig i plommer, jordbær, blomkål og gresskar. Xylitol er ofte oppført som en ingrediens i tyggegummi, myntedråper og tannpleieprodukter som tannkrem og munnvann.

Sukkeralkoholer brukes i tyggegummi, tannkrem og andre tannprodukter

Hydrogenerte stivelseshydrolysater (HSH)

Dette er blandinger av flere sukkeralkoholer og blir hovedsakelig oppnådd gjennom delvis produsert hydrolyse av maisstivelse. De hydrogenerte stivelseshydrolysatene brukes ofte i munnvann og bakevarer. Estimater for deres relative sødme varierer. Noen sier at de bare er 33 prosent så søte som sukker, andre anslår at de er opptil 90 prosent.

Mannitol

Mannitol er laget av tang, men kan også finnes naturlig i frukt og grønnsaker, inkludert ananas, oliven, asparges, søte poteter og gulrøtter. Mannitol kan være vanskelig å fordøye og noen ganger føre til gass og diaré. Av denne grunn må matvarer med mannitol inneholde en advarsel som sier: “Overdreven forbruk kan ha avførende effekt”.

Legg merke til den totale mengden karbohydrater

Sukkeralkoholer i næringsinformasjonen på etiketten

Det er en vanlig misforståelse at sukkeralkoholer ikke har noen effekt på blodsukkeret. Selv om de er lavere i kalorier enn sukker, er de fleste av dem ikke like søte. Som et resultat må du bruke mer av det for å få den samme søtningskraften. Det kan imidlertid være vanskelig å beregne den optimale mengden.

Ifølge US Food and Drug Administration (FDA) kan matprodusenter frivillig oppgi mengden sukkeralkohol på etiketten under “Total karbohydratinnhold”. Næringsmiddelprodusenter er imidlertid forpliktet til å inkludere sukkeralkoholer i næringsinformasjonen på etiketten hvis en etikett som “sukkerfri” eller “uten tilsatt sukker” brukes for å beskrive maten.

Legg merke til det totale karbohydratinnholdet på etiketten

Helsepersonell – spesielt de som gir diabetikere råd – anbefaler at man kontrollerer den totale mengden karbohydrater i matvarer, selv om den er merket som “sukkerfri” eller “uten tilsatt sukker”. Den totale mengden karbohydrater i matvarer påvirker glukosenivået.

Forbruket av sukkeralkoholer kan påvirke blodsukkernivået. Når du overvåker karbohydratinntaket, må du alltid sjekke ernæringsetiketten for å se hvor mange gram karbohydrater du bruker-selv om en mat er merket som sukkerfri eller sukkerfattig.

Sammenligning av sødmen

Sammenligning av søtheten til sukkererstatningsalternativer

Tabellen nedenfor sammenligner forskjellige sukkeralkoholer etter glykemisk indeks (GI) og kalorier per gram (cal / g). Vær oppmerksom på at den glykemiske indeksen er mer av et område enn et fast tall, og forskjellige studier vil gi forskjellige resultater.

Sukkeralkohol Søtthet GKkal / g
Sukrose (sukker) 100% 60 4.
Maltitolsirup 75% 52 3
Hydrogenert stivelseshydrolysat 33% 39 2.8
Maltitol 75% 36 2.7
Xylitol 100% 1. 3 2.5
Isomalt 55% 9 2.1
Sorbitol 60% 9 2.5
Laktitol 35% 6. 2
Mannitol 60% 0 1.5

Erythritol 70% 0 0,2

Fordeler med sukkeralkoholer

Reduser sukkerinntaket og spis sunt

Å spise søte godbiter og andre matvarer med lavere sukker og sukkeralkohol kan gi potensielle helsemessige fordeler.

Redusert sukkerinntak

Sukkeralkoholer absorberes ikke fullstendig av kroppen. Som et resultat er effekten av sukkeralkoholer på blodsukkernivået generelt mindre enn for sukker, og de gir færre kalorier per gram. For folk som prøver å redusere sukkerinntaket, kan mat med sukkeralkoholer være et smart første skritt mot å bevege seg mot sunnere mat for å bytte med naturlig sødme (for eksempel fersk eller frossen frukt). Av alle sukkeralkoholer har erytritol minst innflytelse på blodsukkeret.

Spis sukkerfritt og gå ned i vekt sunt

Forbedret tannhelse

Sukkeralkoholer fremmer ikke tannråte som sukker. De passer også veldig godt til mynte og brukes derfor ofte til å søte tyggegummi, tannkrem og andre tannprodukter. Xylitol hemmer faktisk bakterievekst i munnen og frisker opp pusten.

Kan bidra til å spare kalorier

Hvis du er på et lavt karbohydratfattig, kalorifattig diett, er sukkeralkoholer et godt alternativ. De inneholder langt færre kalorier enn klassisk sukker. For eksempel er det bare 20 kcal i 100 g erytritol. Så du kan drikke kaffen din uten dårlig samvittighet.

mulige bivirkninger

Sukkeralkoholer bivirkninger magesmerter

Før du tar en beslutning om å inkludere sukkeralkoholer i kostholdet ditt, bør du vurdere noen av de potensielle ulempene og bivirkningene.

mageproblemer

Sukkeralkoholer fordøyes og absorberes ufullstendig, noe som får mange mennesker til å lide av magesmerter. De kan gjære i tarmene og forårsake gass og diaré. Sammenlignet med andre sukkeralkoholer er det mindre sannsynlig at erytritol har en så negativ innvirkning på mage -tarmkanalen. Imidlertid reagerer folk forskjellig på forskjellige sukkeralkoholer. Derfor anbefales en egen test. En porsjon sukkeralkohol bør ikke forårsake for mye ubehag, men noen mennesker har problemer med noen lavkarbo-desserter.

Sjekk den totale mengden karbohydrater i hver mat

Overspising

Mat som er merket som “sukkerfritt” eller “uten tilsatt sukker” er ofte overforbruk. Men disse lander fortsatt på hoften og tilbyr liten eller ingen næringsverdi.

Bearbeidet mat

Helseeksperter anbefaler generelt at vi spiser mat i sin naturlige form – eller så nært som mulig. For eksempel gir et helt eple mindre sukker og mer fiber enn et glass eplejuice eller eplesaus som er søtet med tilsatt sukker eller et kalorifatt søtningsmiddel. De fleste matvarer som inneholder sukkeralkoholer behandles og gir kanskje ikke de ernæringsmessige fordelene (som vitaminer, mineraler eller fiber) som er nødvendige for optimal helse.

Xylitol er livstruende for hunder

Farlig for hunder

Xylitol i store mengder kan være farlig for hunder. Søtningsmiddelet skaper en rask frigjøring av insulin som kan føre til livstruende leverproblemer eller hypoglykemi. Det lave blodsukkeret kan føre til tap av koordinasjon, depresjon, kollaps og anfall på bare 30 minutter etter inntak. Hvis du har en hund hjemme, må du holde mat eller tannpleieprodukter som inneholder xylitol utilgjengelig for kjæledyret ditt.

Matlaging og baking med sukkeralkoholer

Stek med erytritol merk søtheten

Sukkeralkoholer generelt har lenge vært brukt i storskala matproduksjon. Du kan også bruke disse produktene hjemme. De fleste av dem er ganske lett tilgjengelige i butikkene. Takket være diettene med lavt karbohydrat og keto, har de nå vokst i popularitet.

Du kan kjøpe søtningsmidler som erytritol og xylitol i granulert eller pulverisert form til bruk ved baking av søte godbiter. Siden disse produktene ikke er så søte som sukker, må de vanligvis kombineres med et annet søtningsmiddel for å få ønsket effekt.

Sukkeralkohol erytritol i pulverform for baking

Det beste alternativet er å eksperimentere med søtningsmiddelet og oppskriften du velger. Du kan også merke en forskjell i teksturen på bakevarer, selv om sukkeralkoholer pleier å være flinkere til å strukturere enn kunstige søtningsmidler. I baking kan du bruke erytritol på omtrent samme måte som bordsukker.

Det finnes allerede en mengde oppskrifter på nettet for ostekaker, muffins, sjokoladekaker, kaker og lignende som er søtet med erytritol og kan gi deg inspirasjon. Legg merke til erytritol-til-sukker-forholdet: ta 1,2 til 1,4 ganger mengden (200 gram sukker tilsvarer 240-280 gram erytritol).

Søte sommerdrinker med erytritol

Hvis oppskriften din er for en drink, søt saus eller glasur, kan du oppleve at sukkeralkoholer ikke løser seg godt. Faktisk klager noen kokker på en kornet tekstur når de bruker erytritol i væsker. Så husk dette når du lager mat.

Til slutt kan bruk av sukkeralkoholer endre smaken på maten litt. Følg produktinstruksjonene og ta deg tid til å eksperimentere på kjøkkenet og finne den riktige blandingen.

Previous Post
Er Acai Berry Body Detox og vekttap skadelig?
Next Post
Lag søte kastanjedyr med disse 14 kreative håndverksideene for store og små