15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lag surdeig selv og bak surdeigsbrød – de beste tipsene!

Lag surdeig selv surdeigsbrød

Du kan skrive uendelig mye om surdeig og hvordan du kan lage surdeig selv. Surdeigsbrød er et ekte magisk triks, og sannheten er at ingen kan fortelle deg nøyaktig tidspunktet det er laget for. Faktorene som er viktige er svært forskjellige – fra mel, vann, proteininnhold i melet, surdeigs styrke til romtemperatur. Vil du prøve å bake surdeigsbrød selv? Eller er du bare nysgjerrig og vil vite hvordan du lager surdeig selv? Les deretter videre – her er alt du trenger å vite!

Lag surdeig selv – nyttige tips

Tilbered surdeig Stek surdeigsbrød hjemme

Mel, vann, salt. Det er det. Ikke mer og ikke mindre. Hvis du vil lage din egen surdeig, bør du være litt tålmodig fordi det tar omtrent 5 dager å tilberede. Men ikke få panikk, for tiden du må bruke på det hver dag er bare noen få minutter. Før du begynner selve forberedelsen, er det noen viktige faktorer du bør fokusere på.

Lag ditt eget surdeigsbrød Bake surdeig

 • Du kan mel fra et hvilket som helst korn – det være seg hvete, rug, havre osv. Imidlertid anbefales bruk av rugmel ettersom det fremskynder prosessen. Rugmel vrimler med flere næringsstoffer som vil starte hele prosessen. Men hvis du ikke har rugmel for hånden, vil et godt organisk fullkornsmel fungere like bra.
 • springvann inneholder klor, og det kan skade surdeigen din. Men det betyr ikke at du ikke kan bruke den – du må la den sitte i 8 timer, eller helst over natten, for at kloret skal brytes ned. Hvis alt dette er for dyrt for deg – bruk gjerne destillert vann! Og husk – vannet må være i romtemperatur.
 • Du trenger fortsatt 2 Mason krukker med minst 1,5 liter hver, hvor lokket sitter løst og uten ring eller klemmer – surdeigen trenger luft.

Tilbered og mate surdeig. Stek brød

 • En Kjøkkenvekter er uunnværlig og garanterer nøyaktighet når du måler melmengden. Ikke bare melet, men også vannet veies, da dette er mye mer nøyaktig enn å måle vannet med en kniv. Tommelfingerregelen er 1 ml = 1 g vann.
 • EN umiddelbart lesbart termometer vil hjelpe deg med å overvåke temperaturen på surdeigen og sørge for at den er i det optimale området for å øke gjæringsaktiviteten.

Hvordan du kan lage din egen surdeig – trinn for trinn 

Lag surdeig selv Bake surdeigsbrødsoppskrift selv

Her går vi! Alt du trenger for at du selv kan lage surdeig er 100 g mel og 100 g vann, som skal ha en temperatur på rundt 24-26 grader. Rør først alt med en treskje og fortsett deretter å elte med hendene til du får en ganske myk deigkule. Dekk bollen med et litt fuktig kjøkkenhåndkle og la den hvile ved romtemperatur til neste dag. Det fuktede kjøkkenhåndkleet brukes for å unngå dannelse av en grov og mørk skorpe på overflaten av surdeigen. Hvis det gjør det – kan du fjerne det forsiktig. Etter 12 timer må surdeigen røres godt en gang.

Lag surdeig selv Surdeigsbrød Forbered surdeig

 • Dagen etter vil du sannsynligvis fortsatt ikke se noen forskjell med surdeigs utseende fra den første dagen. Men ikke bekymre deg – dette er helt normalt – å lage surdeig selv tar lang tid, til slutt er det verdt det! Nå er det på tide å mate surdeigen din for første gang – kast halvparten av blandingen og tilsett 100 g mel, 100 g vann og 1 ts sukker igjen. Rør surdeigen godt og la den hvile i ytterligere 24 timer.
 • Etter 2 dager med gjæring vil surdeigen din se helt annerledes ut. Bobler kan sees på overflaten som har blitt større og har en litt skarp lukt, men ikke ubehagelig. Dette er et godt tegn og forteller deg at surdeigen har begynt å aktiveres. Alt du trenger å gjøre er å gjenta prosedyren fra dag 2 og la deigen hvile i ytterligere 24 timer.

Lag surdeig selv Surdeigsbrød, bak salami og ost

 • På den fjerde dagen utseendet til deigen din kan ha endret seg litt. Det burde ha dannet seg litt brun væske på overflaten, som du bør fjerne og kaste forsiktig. Denne væsken er vann med noen sukkerarter som kommer fra gjærende korn. Nå må du gjenta prosedyren fra de foregående dagene igjen.
 • Dag 5 – Kan du se det? Å lage surdeig selv var ikke så komplisert, og du klarte det! Det skal være kremaktig, med små bobler på overflaten, og lukte behagelig surt. Fra dette øyeblikket kan du bruke surdeigen til å bake forskjellige typer brød, pizza, etc..

Oppbevar surdeig ordentlig 

Lag surdeig selv Forbered surdeigsinstruksjoner

Alle som har investert mye tid og omsorg i å lage surdeig selv, kvier seg for å miste det. Det er alltid situasjoner der du må beholde surdeigen over lengre tid – for eksempel en lang ferie.

Hvis du bruker surdeigen hver dag, den trenger ikke å oppbevares i kjøleskapet – det er tilstrekkelig å la den stå i romtemperatur.

Oppbevar surdeigen i kjøleskapet, hvis du bare bruker den 2-3 ganger i uken. For å friske opp den avkjølte surdeigen, tilsett litt mel og vann, rør alt godt og la det hvile i 2-3 timer ved romtemperatur.

Tørking av surdeig – Det fine med tørket surdeig er at du kan beholde den i mange år uten å måtte mate den igjen og igjen. Bare tilsett mel (ikke vann!) Til du når en solid masse. Form små kuler (1-2 cm) og la dem tørke i 3-4 dager ved romtemperatur. Du bør lagre den helt tørkede surdeigen i en godt forseglbar krukke.

Frisk opp surdeigen

Oppskrift på surdeigsbrød hjemme

Nå som vi har forklart deg i detalj hvordan du kan lage surdeig selv, la oss nå si noen ord om omsorgen. Forfriskende surdeig er ganske enkelt og foregår i 2 trinn.

Første oppfriskning – ta ca 20 g surdeig, 40 g mel og 40 g vann og rør alt godt. Når du fôrer surdeigen for første gang, er forholdet 1: 2: 2, noe som gjør prosessen litt tregere fordi surdeigen har et lavere forhold til den totale mengden. Denne blandingen skal hvile i 8 til 15 timer ved romtemperatur, og det er derfor vi anbefaler at du utfører dette første trinnet en dag før du baker surdeigsbrød.

Lag surdeig selv Stek surdeigsbrød

Andre oppfriskning – I dette trinnet tilsetter du vann og mel i et forhold på 1: 1: 1 til surdeigen din. Rør alt godt igjen og la deigen hvile i 2-3 timer. Siden du allerede har aktivert deigen din, tar denne oppfriskningen betydelig mindre tid.

Den oppdaterte surdeigen er klar til bruk når den svømmer. For å sjekke dette, ta en liten bit ut med skjeen og legg den i et glass vann – hvis den svømmer, kan du begynne med surdeigsbrødet med en gang!

Oppskrift på surdeigsbrød

Forbered Surdeigsbrød Oppskrifter Surdeig Stek brød

Å bake surdeigsbrød er noe av det mest tilfredsstillende du kan gjøre på kjøkkenet. Det er bedre, sunnere og billigere enn noe annet brød du kan kjøpe i supermarkedet.

Oppskrift på surdeigsbrød:

 • 270 g grovt rugmel
 • 300 ml vann (lunkent)
 • klype salt
 • 60 g varer

Bland surdeigsingrediensene godt og la hvile i 12 timer ved romtemperatur. Surdeigen burde ha nesten doblet seg på denne tiden, men hvis ikke – tar det 3-4 timer til.

Lag surdeig selv Oppskrift på surdeigsbrød

Hovedrøreoppskrift

 • hel surdeig
 • 300 g grovt rugmel
 • 160 ml kokende vann
 • klype salt
 • 30 g honning

Lag surdeig selv Oppskrifter på surdeigsbrød

 1. Rist kokevannet i en tom bolle, tilsett salt og dryss med mel. Legg surdeigen forsiktig på toppen av melet. Bland alle ingrediensene sammen enten for hånd eller med maskin for å få en jevn dag.
 2. Form deigen til en rund form og la den hvile i omtrent 30 minutter ved romtemperatur. Det skal knapt gå av.
 3. Dryss arbeidsflaten kraftig med mel, hell deigen på den, løft den opp med håndflaten fra baksiden og trykk lett.
 4. Vri deigen en gang med eller mot klokken, løft og trykk ned igjen.
 5. La surdeigen hvile i en melet kurv i ytterligere 45-60 minutter.
 6. I mellomtiden (ca. 30 minutter før steking) varmes et stekebrett sammen med ovnen til 250 grader. Formen skal være på den første skinnen nederst i ovnen.
 7. Overfør deigen fra kurven til det varme brettet. Reduser temperaturen umiddelbart til 230 grader og stek brødet til det er dypbrunt i 60 minutter. La den avkjøles på rist og nyt den magiske duften av brød i mellomtiden

Lag surdeig selv Surdeigsstarter hjemmelaget

Previous Post
Hoppetauøvelser – fordeler, variasjoner og treningsplan på et øyeblikk!
Next Post
4 nyttige yoga -asanas for kvinner – enkle øvelser for nybegynnere