15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Bygrønt i stedet for grått: Bærekraftige konsepter for grønt byliv

Urban grønn by-liv-bærekraftig-konsepter-grønne-byer

En gammel godstoglinje går mellom New York -distriktene Chelsea og Hell’s Kitchen. I 1980 kjørte det siste toget dit. I dag er det igjen mye aktivitet på den såkalte Høy linje. Det er imidlertid ikke tog lastet med industrivarer som er ansvarlige for dette, men snarere parkbesøkende som vandrer gjennom naturen. Fordi en del av High Line nå er et unikt 2,5 kilometer langt grønt område midt på Manhattan.

Siden åpningen i 2009 har mer enn 20 millioner besøkende spasert gjennom det blomstrende villblomstlandskapet, det tidligere strukturelt svake området rundt høye linjen har blomstret inn i et dyrt trendy distrikt – næringslivet rundt i parken går bra, og turister og innbyggere er begeistret for konseptet, som har blitt kopiert av mange mennesker rundt om i verden. Grønt i stedet for grått er trenden som blir mer og mer populær både for store prosjekter og når du designer dine egne fire vegger.

Grønt i stedet for grått – naturen på overflaten

urban-green-city-life-plants-roof-manhattan

Naturbegrepet er ganske bredt. To kjente graffitikunstnere pyntet fasaden på en blokk i Berlins Tegel-distrikt med et 42 meter høyt veggmaleri. Motivet: En fargerik fugl av slekten Star. Kunstverket, krydret med mange detaljer, er her å se i full herlighet.

Utformingen av vegger med organisk materiale er ikke mindre spektakulær og også funksjonell: vertikale hager gjør fasader til vertikale biotoper. Den sørøstasiatiske bystaten Singapore er en pioner på dette området. Den lokale regjeringen har subsidiert grønnere skyskrapere i flere år. Livskvaliteten bør øke og byen gradvis å bli den “grønneste byen i verden”. Et ambisiøst prosjekt som også fungerer godt i liten skala. Vertikal planting er ideell for å gi hjemmet ditt en grønn “maling”, både ute og inne. Vi har oppsummert fem tips om hvordan du kan bygge en vertikal hage i denne artikkelen.

Grønn fasade

urbane grønn by liv-hus fasade-klatreplanter-vertikal-hage-grønn

For de som synes det er for toppmøte, ikke bare med tanke på de høye murene, kan du også nyte naturen horisontalt – urbane hagearbeid er en trend som finner grobunn, spesielt i store byer, hvor din egen hage foran huset er ofte en uoppnåelig drøm. Kort sagt blir barnehagen flyttet til taket, det være seg i form av en takterrasse med planter eller en liten grønnsakshage. En annen variant er kollektiv hagearbeid i offentlige områder. Dette bidrar ikke bare til forskjønnelsen av det samme, men også for kommunikasjon mellom lokalbefolkningen.

Bærekraft er nøkkelen

urbant grønt tak som planter bassengtrær bærekraftig konsept

Når det gjelder arkitektur, er trenden mot naturvennlige, bærekraftige byggeprosesser. “Vugge til vugge” -prinsippet (vugge til vugge) er en veldig lovende tilnærming: Kjernetanken er at så mange komponenter som mulig i et produkt kan resirkuleres etter bruk. Et eksempel er boligbygningen i Hamburg “Woodcube”. Den er utelukkende bygget av miljøvennlige materialer som kan resirkuleres fullstendig. Bygningen er også spesielt energieffektiv.

Energieffektivt bygg

by-grønt-sol-systemer-grønt-tak-energieffektivt

Energispørsmålet driver også arkitektene til megabygninger som den som er på plass Phoenix Towers planlagt i Kina rundt. De futuristisk utseende tvillingtårnene skal være en kilometer høye og kunne forsyne seg helt selvforsynt med vindturbiner, solsystemer, brenselceller, kloakk og avfallsbehandling.

Det økende fokuset på nærhet til naturen og økologisk kompatibilitet vil forandre ansiktet til mange byer i fremtiden, både store og små. Portalen tilbyr ytterligere informasjon om emnet Urban knutepunkt, som omhandler bærekraftige konsepter for byutvikling.

frodig grønn gjengrodd betong

urban grønn park skyskraper bakgrunn

Bilde rettigheter:

New york – Highline park Kārlis Dambrāns / Flickr

Gerhard Rolinger / pixelio.de

Lupo / pixelio.de

Stefan / pixelio.de

Dieter Schütz / pixelio.de

Andrea Damm / pixelio.de

Previous Post
Lag sjokolade selv: desserter som en gaveidé
Next Post
Kaloriforbruk yoga: Hvor mange kalorier du forbrenner med de forskjellige typene yoga!