15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Børsting av tennene riktig: Slik unngår du vanlige feil

Riktig pusse tennene mamma-barn-viktige trinn

Regelmessig børsting av tennene er en selvfølge for de fleste av oss. Tross alt ble vi lært fra tidlig alder hvor viktig dette er for hygiene og tannhelsen. Det er imidlertid ikke så lett å virkelig pusse tennene ordentlig: mange voksne gjør også feil som kan unngås innen teknologi.

Riktig børsting av tennene – sirkulære bevegelser er ikke ideelle

Riktig børsting av tennene. Feiringsteknikk tips illustrasjon

Barn blir ofte lært å pusse tennene i en sirkulær bevegelse ved hjelp av det som kalles rotasjonsmetoden. 57% av voksne gjør det fortsatt slik, ifølge en studie fra University of Witten / Herdecke i 2012. Denne metoden er imidlertid ikke det beste valget når det gjelder tannhelse. Det er godt egnet for barn fordi det er lett å lære og krever mindre motorikk. Imidlertid kan det føre til betennelse i munnhulen fordi børstens sirkulære bevegelser skyver bakterier under tannkjøttet, advarer professor Stefan Zimmer, overlege og stolholder for tannbeskyttelse og forebyggende tannbehandling ved University of Witten / Herdecke. Han anbefaler derfor å bytte til den såkalte feiende teknikken senest i tenårene. Med dette plasseres tannbørsten i en liten vinkel ved overgangen mellom tenner og tannkjøtt, og plaketten blir deretter “feid bort” med tørkebevegelser fra tannkjøttet mot tannen.

Hvor lenge pusser du tennene? – Den perfekte rengjøringen kan ta lengre tid enn 3 minutter

hvor lenge-bør-du-børste-tennene-kjøkken-timeren

Tre minutter med å pusse tennene er ideelt – slik lærte vi det som barn, ofte ved hjelp av eggetimere, kortsiktige timere eller passende målte sanger. Denne tommelfingerregelen trenger imidlertid ikke å være korrekt. Avhengig av plasseringen av tennene, som varierer sterkt fra person til person, kan det ta ulik tid å børste all plakk grundig. Zimmer mistenker at det har en tendens til å ta litt lengre tid for de fleste å rengjøre tennene grundig, nemlig rundt fem minutter. Eldre mennesker har en tendens til å ta lengre tid enn yngre mennesker fordi tannkjøttet har en tendens til å trekke seg tilbake med årene, noe som gjør det vanskelig å pusse.

Tanntråd eller interdentalbørster vil hjelpe

Puss tennene ordentlig - bruk tanntråd

For effektivt å fjerne plakk også i interdentalrommene, anbefaler Zimmer regelmessig bruk av tanntråd. Såkalte interdentalbørster anbefales for større mellomrom.

Den riktige tannbørsten

Riktig-børst-tennene-velg-riktig-tannbørsten

Selv når du kjøper den riktige tannbørsten noen få punkter å merke seg. Børsten bør avrundes for å unngå å skade tannkjøttet. Plast er bedre enn naturlige materialer her – sistnevnte kan virke spesielt helsebevisst, men gir et godt grobunn for bakterier og anbefales derfor ikke. Tannbørsten bør skiftes ut annenhver til tredje måned – hvis den allerede er synlig slitt, kan den være litt tidligere. Tannbørster som er for gamle eller skadede, gjør effektiv rengjøring unødvendig vanskelig. For de fleste anbefales tannbørster med myke eller middels harde børster. Spesielle former, for eksempel med et bevegelig hode, kan være hyggelige, men er ikke nødvendige fra et tannlegemessig synspunkt.

Elektriske tannbørster kan gi like gode resultater som konvensjonelle. De er også lettere og mer praktisk i søknaden og kan kompensere for de nevnte feilene i pusseteknikken. Men de er vanligvis dyrere enn konvensjonelle tannbørster og mindre praktiske når du er på farten. Selv med elektriske tannbørster bør vedleggene skiftes ut regelmessig før de blir uhygieniske eller rengjøringsytelsen forringes for mye.

Riktig tannkrem

Riktig-børst-tennene-tips-riktig-bruk-tannkrem

Det er ikke mye du kan gå galt fra et tannlegeperspektiv når du kjøper riktig tannkrem. Bare tilsetning av fluor anbefales, da dette også beskytter tennene mot tannråte. Tannkremer, som skal bleke tennene, er ikke tilrådelig, ettersom de noen ganger inneholder aggressive slipende partikler som permanent kan angripe tannemaljen. Bortsett fra disse punktene kan tannkremen trygt kjøpes etter smak eller pris.

Enkle trinn for sunne tenner

Riktig-børsting-tenner-tips-enkle-trinn-sunne tenner

Hvis du følger disse enkle trinnene, hvorav noen krever litt øvelse, har du en god sjanse til å ha friske tenner. “Hvis du pusser tennene i omtrent fem minutter to ganger om dagen og bruker rundt to minutter med tanntråd, trenger du bare 12 minutter med tannpleie om dagen og sparer deg for mye behandling hos tannlegen,” sier professor Zimmer.

riktige-tenner-børste-tips-sunt-vakkert-smil

Previous Post
Slik har Jennifer Lawrence -frisyren endret seg de siste 10 årene
Next Post
Frysing av courgette: rå eller blanchert? Hva er bedre?