15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Finn ut hvordan utviklingen av fosteret og embryoet ser ut her! Oversikt over fakta og tabeller

Tiden er inne, testen viser endelig “positiv”. Når den første spenningen er over og legen har bekreftet graviditeten, oppstår det nysgjerrighet for hva som faktisk skjer i magen. Hver vordende mor er interessert i utviklingen av embryoet, inkludert størrelsen på embryoet, avhengig av uken eller senere utviklingen av fosteret.

Utvikling av fosteret og tabeller for vekst og vektøkning hos moren

Det er ganske enkelt imponerende hvordan en ny person på bare 40 uker vokser ut av en mikroskopisk sæd og en eggcelle og går gjennom forskjellige store utviklingstrinn i prosessen. Vi har oppsummert for deg en oversikt over størrelsen og vekten av fosteret og embryoet med disse individuelle utviklingstrinnene.

Kort forklart utviklingen av fosteret under graviditet

I det følgende finner du ikke bare vekt- og størrelsestabeller for foster og embryo avhengig av uke, så vel som andre figurer, men også forklaringer på hva som endres og utvikler seg i hver uke og informasjon om babyens vekstfaser. Følg den interessante utviklingen av fosteret med oss!

Merk følgende! Hver baby utvikler seg annerledes. Dette er ikke bare tilfellet etter fødselen, men allerede i mors liv. Informasjonen vår i tabellene og i teksten er derfor bare gjennomsnittsverdier og ikke en regel. Avvik er helt normalt og vanligvis ikke noe å bekymre seg for.

Fosterets utvikling og embryoets vekst

Fosterets utvikling - embryoet i livmoren med navlestrengen og morkaken

Noen lurer på hva forskjellen mellom et embryo og et foster er. Tross alt er det snakk om begge. Den eneste forskjellen er alderen på det ufødte barnet. De første ukene er det et embryo. Fra 12. svangerskapsuke kalles barnet et foster (men noen ganger fra 10. eller 11. uke av svangerskapet).

Mens babyen fremdeles er for liten de første ukene til å kunne bestemme vekten av embryoet, er i det minste embryostørrelsen kjent. De angitte dimensjonene refererer til avstanden fra toppen av hodet til rumpen. Dette skyldes at benene i utgangspunktet fortsatt må utvikle seg, og så er de fortsatt for nær kroppen til å kunne måle størrelsen på embryobrønnen.

Utvikling fra befruktning til celledeling

Embryo og utvikling av fosteret - Hvis kvinnen er 1 uke gravid, deler cellene seg

Utviklingen fra babyen i livmoren fram til 5. svangerskapsuke er som følger: Den befruktede eggcellen beveger seg gjennom egglederen inn i livmoren, der den må implanteres. Dette tar vanligvis 4 til 5 dager. Deretter begynner celledelingen. Denne celledelingen tjener til å danne ikke bare et embryo, men også morkaken og fostersekken med fostervann, slik at barnet kan bli stellet i de kommende månedene. Denne celledelingen fortsetter de neste 2 ukene. På slutten av denne perioden, det vil si i Fjerde uke av svangerskapet, embryoet er omtrent på størrelse med en nålestikk.

Embryonisk utvikling hos mennesker – tabell for 5. til 11. svangerskapsuke (SSW)

Utvikling av fosteret - Embryoet i 6. svangerskapsuke ligner ennå ikke på et menneske

Umiddelbart med befruktning begynner embryoet å utvikle seg og vokse i rasende fart. Den lille “klyngen av celler” blir bare referert til som et embryo fra tredje svangerskapsuke. Lengden måles fra 5. svangerskapsuke, mens vekten fremdeles er for lav til å måles. Dette er bare mulig fra omtrent den 8. uken av svangerskapet. Fra dette tidspunktet og utover er babyens vektøkning per uke alltid omtrent det dobbelte. Hodeomkretsen til embryoet er ikke inkludert i tabellen. Grunnen til dette er at den ikke kan måles i utgangspunktet. Det er også bare registrert av legen fra 20. svangerskapsuke.

Utvikling av embryoet de første ukene

Embryo og utvikling av fosteret i magen avhengig av uken med tabell

En graviditetstest kan også utføres for første gang i 5. uke. Hvis dette er positivt, må du besøke legen, som vil utføre den første forebyggende undersøkelsen og utstede et såkalt fødselsdagskort der alle undersøkelser registreres. Det er også interessant å vite at graviditetsuken ikke er den samme som alderen på embryoet eller fosteret. SSW telles fra den første dagen i den siste menstruasjonen, som er omtrent 2 uker før befruktning og dermed fødsel av babyen. I den sjette svangerskapsuke er babyen faktisk bare 4 uker gammel, i den 15. svangerskapsuke 13 uker og så videre.

Embryo vekt og størrelse

SSW -vekt (g) lengde (mm)
5 2
6. 4.
7. 5
8. 1 15.
9 2 20-23
10 4. 25-31
11 7-15 30-41

I 5. svangerskapsuke det er allerede det neste spennende øyeblikket i utviklingen av babyen i livmoren. Det lille hjertet begynner å slå og det dobbelt så raskt som det til moren. Denne hjerterytmen observeres gjennom graviditeten. Den er nå også utstyrt med alt den trenger via navlestrengen.

I 6. svangerskapsuke ryggledningen dannes, som senere blir ryggraden og for øyeblikket ender i en hale. Hodet er fremdeles ganske stort i forhold til kroppen og utvikler fasiliteter for øyne, ører og hjerne.

En graviditetstest er mulig i 5. svangerskapsuke, og fosterets utvikling kan følges

I løpet av 7. svangerskapsuke embryoet begynner å bevege seg. Imidlertid er dette ennå ikke kontrollerte bevegelser, men refleks -ryk. Babyens form er veldig lik menneskers. Hodet er fortsatt sterkt vippet mot brystet, og det er vedlegg for nesebor, lepper og til og med tenner.

Også i 8. svangerskapsuke utviklingen fortsetter raskt. Dette er ikke bare tydelig fra babyens størrelse denne uken av svangerskapet. De første tegnene på de små fingrene og tærne kan allerede sees. I tillegg begynner albuer og knær å utvikle seg. Dette er også forbundet med brusk i beinene. Magen og nyrene begynner også å fungere. Hodet har i mellomtiden blitt hevet. Siden alle bein fortsatt er myke og bruskholdige, kan hjernen til og med sees gjennom skallen. Det som senere skal bli øyelokk, er foreløpig fortsatt en fin hud som dekker øynene. Sistnevnte er fremdeles mer på siden av hodet.

Utvikling av fosteret – hjerne og nerveceller

Utvikling av foster og embryo etter 10 uker - armer og bein utvikles

Nerveceller og hjerne ligger under 9. svangerskapsuke i midten. Hjernen deler seg gradvis i sine individuelle deler og nervecellene begynner å sende signaler til muskelcellene. Beskyttelsesplater utvikler som former hodeskallen og som fortsatt er atskilt fra hverandre med åpne mellomrom (fontaneller) slik at hjernen har nok plass til å vokse i de kommende månedene. Barnet kan nå bevege ben og armer fantastisk, selv om de fortsatt er ukontrollerte og ikke merkes av moren.

I de første ukene hekker og deler eggcellen seg og embryoet med morkake og mer dannes

Den følger 10. uke av svangerskapet. Noen ganger omtales den lille babyen som et foster, og fosteret begynner å utvikle seg. Musklene ser knapt ut til å hvile og er nesten konstant i bevegelse. Halen, som tidligere dannet enden av ryggsnoren, har nå nesten trukket seg tilbake. Nervecellene fortsetter også sin formasjon og formerer seg og forbinder seg raskt. Leddene på ben og armer samt fingrene er fullt utviklet mens tærne allerede har startet.

de 11. uke av svangerskapet kan også sees på som slutten på den embryonale fasen. Da begynner utviklingen av fosteret nå. Barnet får nå negler og tånegler. Nå dannes kjønnsorganet sakte. Hvis det er en gutt, kan penis allerede bli gjenkjent. Men dette gjelder ikke ultralyd. Med sin hjelp kan kjønnet bare bestemmes mer presist senere. Babyens kropp får sakte en slags lo som vil dekke den mer og mer. Organene er utviklet og fortsetter å modnes til fødselen.

Utvikling av fosteret og vekttabellen til fosteret

Utvikling av fosteret i mors liv - hvilke organer oppstår når

Fosteret utvikler seg hele tiden, og du vil sikkert fortsette å være interessert i hvilken graviditetsuke som er preget av hvilke utviklingssuksesser. Også de neste 6 ukene har vi oppsummert høyden og vektøkningen til babyen per uke i en tabell og deretter forklart hva som utvikler seg i den lille kroppen. Fostrets vekt øker nå mer og mer og relativt raskt på kort tid. Lær mer om utviklingen av fosteret nedenfor.

Fosterets størrelse og vekt i en tabell – 12. til 17. uke av svangerskapet

SSW Vekt (g) Lengde (cm)
12. 14-16 5 – 5.4
1. 3 18 -23 6 – 7.4
14. 25 – 43 7.1-8.7
15. 50-70 8.1-10.1
16 90-100 9.4-11.6
17. 100-140 10.6-13

Den offisielle utviklingen av fosteret begynner ofte med 12. svangerskapsuke. Fostervekten fortsetter ikke bare å endres og øke. Andre imponerende ting skjer også denne uken. Øynene beveger seg lenger og lenger inn i midten av hodet og leppene kan også bevege det lille miraklet. Men hodet beveges også konstant, fordi babyen nå kan snu det også. Siden fosteret nå også svelger fostervann, er hikke ikke uvanlig. Det er ikke uvanlig at blivende mødre føler dette på et bestemt tidspunkt. Det er en god praksis å puste senere, det samme er gjespingen som begynner nå.

Det er også gjort morkaken, slik at den nå kan forsyne barnet med næringsstoffer og oksygen til dette blir overtatt av deg eller luften og lungene etter fødselen. Morkaken får alt dette fra morens blod. Det er derfor å spise sunt og unngå alkohol, sigaretter og rusmidler er så utrolig viktig.

Morkaken er en viktig del av fostrets utvikling

Morkaken forsyner babyen med alle viktige næringsstoffer og immunceller

Den følger 13. uke av svangerskapet, som er den perfekte tiden for å begynne å ha samtaler med babyen, synge noe for ham eller spille musikk. Siden hørselsbeina sakte blir forbenet, kan det oppfatte forskjellige lyder. Han liker det så godt at han reagerer på det med bevegelser. De andre beinene forenger også gradvis. Kroppen lukker dette helt helt i ungdomsårene. Stemmebåndene dannes og babyen kan allerede skille lys fra mørke. Et interessant fremskritt i utviklingen av fosteret!

Utvikling av fosteret – fullt treningsprogram

Å suge tommelen fra 14. svangerskapsuke er en trening av sugefleksen for amming etter fødselen

I 14. svangerskapsuke babyen begynner å gjøre søte ting. Fra nå av vil den suge tommelen oftere og på denne måten trene sugefleksen, som er så viktig senere i ammingen og dermed et viktig skritt fremover i fosterets utvikling. Det er også travelt med å trene grepsrefleksen ved å leke med navlestrengen. Ansiktet fortsetter å utvikle seg og blir mer og mer gjenkjennelig.

Det første håret, øyevipper og øyenbryn vokser nå. Det såkalte ostesmøret er skapt som beskyttelse for huden mot fostervannet (produsert av talgkjertlene i lanugohårene). Du og lanugo -håret dekker hele babyens kropp, men håret forsvinner igjen over tid. Vanligvis skjer dette kort tid før fødselen, men noen ganger ikke før en stund etterpå.

Fosterets utvikling etter 15 uker - hodet deformeres sakte

Med 15. uke av svangerskapet hjertet er nå helt ferdig og kjønn kan bestemmes ved ultralyd, så lenge babyen også er vist i denne forbindelse og er praktisk plassert. Testiklene er foreløpig i bukhulen. De går bare ut kort tid før fødselen og noen ganger en stund etterpå. Hos jenter utvikles eggstokkene og millioner av eggceller, som fremdeles er umodne.

Fosterets utvikling i 16. svangerskapsuke

I den 16. uken av svangerskapet dannes fingeravtrykket og alle organer skapes

Det som er interessant å vite er at i 16. uke av svangerskapet babyens unike fingeravtrykk. Hørselen fortsetter også å bli bedre, men er langt fra moden. Babyen blir mer og mer fleksibel, strekker seg og sparker og drar til og med grimaser og trener dermed musklene. Siden alle de viktige organene nå er på plass og bare trenger å modnes før fødselen (noen til og med etter fødselen), er den viktigste oppgaven i fosterets utvikling nå å vokse og gå opp i vekt og fettreserver. Den trenger dette i dagene etter fødselen.

På grunn av den raske utviklingen av fosteret, øker størrelsen på magen raskt

Med 17. svangerskapsuke starter den 5. måneden. Barnet begynner vanligvis med en ny type pusteøvelse. Det “puster” i fostervann. Hikke er ofte et resultat av dette og er en veldig nyttig øvelse. Men babyen forbereder seg ikke bare sakte på pusten. Den må også lære å suge for å kunne mate seg selv senere. Den trener derfor denne sugerefleksen ved å suge tommelen regelmessig. På den annen side bruker den gripefleksen ved å lete etter navlestrengen og leke med den.

Det er godt for den vordende moren å vite at babyen nå også kan føle ekstern kontakt. Kjærtegn er derfor absolutt ønskelig (f.eks. Med samtidig massasje og hudpleie mot strekkmerker). Du kan også rocke barnet forsiktig. Det har ikke bare en beroligende effekt, men trener også din følelse av balanse. På denne måten kan du så å si bidra med noe til fosterets utvikling.

Graviditet og vekst av babyen fra 18. til 24. uke av svangerskapet

SSW Vekt (g) Lengde (cm)
18. 125-190 12-14
19. 200-240 15 – 24
20. 300 16-25
21 350-360 26-27
22. 430-475 28
23 500-580 29-30
24 600-700 30 – 31

de 18. svangerskapsuke er preget av mange bevegelser fra babyens side, fordi den bruker den store plassen som den har til å styrke musklene. Den gjør salto, sparker og leker med alt den kan få tak i, og det er navlestrengen og føttene. Den sover omtrent 20 timer om dagen. Sovetiden er fordelt på hele dagen. Spesielt når den gravide beveger seg mye, blir det ufødte barnet sovnet.

Vanligvis 19. svangerskapsuke kjønnet er kunngjort (hvis dette er ønskelig), da det nå er på tide igjen for en forebyggende medisinsk kontroll. Fosteret forsynes med hvite blodlegemer, som produseres av leveren og milten. Huden blir også mindre og mindre gjennomsiktig ettersom flere og flere lag dannes. Lanugo -håret dekker nå hele kroppen og tannstrimlene settes også på. Så mange nye ting skjer i denne 19. svangerskapsuken og i fostrets utvikling.

Den raske utviklingen av fosteret kan nå merkes

Fra 20. svangerskapsuke og utover beveger babyen seg mye og trener musklene

Det er nesten halvveis i svangerskapet og fostrets utvikling. Også i 20. svangerskapsuke kroppstrening er en del av det daglige programmet. Tidligere trengte babyer denne muskelstyrken for å kunne krype til mors bryst etter fødselen. Selv om de er skånet for dette i dag, er refleksen fremdeles der (ligner gripefleksen som en gang ble brukt for å hjelpe babyer å holde på moren). Siden plassen i magen sakte men sikkert blir stadig knappere på grunn av den raske veksten, er bevegelser, spark og boksere ikke lenger bare merkbare av moren, men også av andre mennesker. Bruk dette også til vanlige klapper. Babyen din vil elske den!

Halvveis i svangerskapet

Under utviklingen av fosteret i 21. svangerskapsuke begynner hjernen å utvikle furer

Et av de viktigste organene utvikler seg i 21. uke av svangerskapet Lengre. Det som er ment er hjernen, som nå får de første hjernefurene. Også utad fortsetter utviklingen av fosteret. Øyevipper og øyenbryn er allerede gjenkjennelige og neglene blir hardere og hardere. Akkurat som neglene stivner, gjør også beinene for snart å danne et relativt stabilt skjelett.

Mens babyen er fra 22. svangerskapsuke Hvis du fortsetter å gå opp i vekt, vil den vokse litt saktere fra nå av. Har du noen gang lagt merke til rytmiske rykninger? Dette er mest sannsynlig hikke ettersom babyen fortsetter å trene på å puste ved å inhalere og puste ut fostervann. Hikke forblir et normalt fenomen selv etter fødsel. Det er en del av utviklingen av membranen.

Utvikling av foster og embryo under graviditet med en singleton

I 23. svangerskapsuke babyen vil sannsynligvis allerede være helt dekket av ostesmøret. Men dette har ikke bare en beskyttende funksjon for huden. Det bør også hjelpe med fødsel, for med sin hjelp glir barnet bedre gjennom fødselskanalen. Du vil sikkert legge merke til at bevegelsene blir sterkere og sterkere. Ikke bare spark kan nå merkes i magen i 23. uke av svangerskapet, men også hele svinger av babyen.

Fra den 24. svangerskapsuken og utover kan ikke bare moren, men også faren og søsknene snakke med babyen

de er i 24. svangerskapsuke og dermed slutter den sjette måneden sakte, men sikkert. Du er sikker på å bli enda mer utålmodig med hver uke for endelig å kunne holde det lille miraklet i armene dine. Men til da må det gjøres mye i utviklingen av fosteret. Etter hvert som hørselen fortsetter å utvikle seg, vil babyen nå kunne huske mors stemme og gjenkjenne den etter fødselen. Far og søsken kan også begynne å snakke med babyen nå senest, slik at den kan gjenkjenne dem senere basert på stemmene.

Fosterets utvikling – størrelse og lengde fra 25. til 30. uke av svangerskapet

SSW Vekt (g) Lengde (cm)
25. 660-800 33-34,6
26 760-900 34-35,6
27 875-1000 36-36,6
28 1000-1100 37-37,6
29 1150-1250 38,6-39
30. 1300-1400 40

I 25. svangerskapsuke utviklingen av fosteret fortsetter med store skritt. Fremfor alt forbedres sansene hans mer og mer og hjernen utvikler seg. Fra denne uken og utover har en for tidlig baby en veldig god sjanse til å overleve hvis en for tidlig fødsel skulle oppstå. Organene er klare så langt. Bare lungene må fortsatt modnes, noe som skjer opptil noen uker før forfallsdatoen.

de 26. svangerskapsuke kjennetegnes ved at babyen endelig åpner øynene. Men det er ikke alt som skjer i forhold til fosterets utvikling. Siden synsnerven nå også er koblet til hjernen, kan den til og med svakt gjenkjenne farger og konturer hvis den ikke var i mørket. Det oppfatter også lyder enda bedre, fordi nervene i ørene også er fullt utviklet. Fortsett å se på dietten. Hjernen utvikler seg raskt og trenger de riktige næringsstoffene for dette formålet.

I den 27. svangerskapsuken beveger barnet seg merkbart og kan drømme

Nok en uke har gått og du og barnet ditt er inne 27. uke av svangerskapet ankommet. Barnet kan veie en hel kilo denne uken. En graviditet kan derfor gjenkjennes av den vordende moren senest 27. svangerskapsuke. Likevel har den lille nok plass til å snu og strekke seg lykkelig. Derfor bør du ikke være bekymret for at det ikke er opp ned enda. Denne fødselsstillingen oppstår først senere. Målinger viste at hjernen nå er veldig aktiv, noe som fører til antagelsen om at babyer allerede drømmer mye.

I 28. uke av svangerskapet babyen bruker evnen til å åpne og lukke øynene regelmessig. Mer presist, den holder nå øynene åpne når den er våken og lukker den når den sover. Selv om det kan se lys og mørke gjennom mors bukvegg og også konturer, vil det ta lang tid før synssansen er fullt utviklet. Som regel skjer dette rundt barnets 2 -årsdag, og voksne har bare fullt syn mellom 7 og 9 år.

For at den nyfødte babyen din skal kunne kjenne deg igjen senere, bør du alltid holde ansiktet ditt nær ham eller henne. En avstand på omtrent 20 til 30 centimeter er ideell. Beina er nesten fullstendig utviklet, men fortsatt myke. I tillegg fortsetter barnet å samle viktige fettlag.

På dette stadiet i fostrets utvikling er babyen vanligvis i fødselsstilling

29. graviditetsuke Baby snur vanligvis hodet ned i fødestillingen

de 29. graviditetsuke er øyeblikket da de fleste babyer inntar fødestillingen og snur hodet ned. Men ikke tro at bevegelsene blir mindre med det! Det er fortsatt nok plass til at babyen kan snu rundt sin egen akse og trinnene er ikke akkurat mindre. Et annet viktig skritt i utviklingen av fosteret finner også sted denne uken: morkaken produserer og sender viktige antistoffer til babyen. På denne måten styrkes immunsystemet hans.

Barnets ernæringsbehov fortsetter også å øke. Vær oppmerksom på riktig diett! Ellers har babyene vanligvis allerede mye hår på hodet, og guttens testikler beveger seg vanligvis inn i pungen.

Å stryke babyen og spille musikk er enda mer nyttig fra den 30. svangerskapsuken, da hørselen er trent

de 30. uke av svangerskapet begynner og du har i gjennomsnitt 10 uker til fødselen, der utviklingen av fosteret fortsetter. Barnet blir mer og mer sensitivt, og det er derfor klapping er en god ting. Det er også interessant at det fra nå av også kan føle smerte. Hodet hår erstatter gradvis lanugo hår og babyen kan kontrollere sitt eget uavhengig av mors kroppstemperatur.

Babyer som ennå ikke er i fødselsstillingen, er nå vanligvis minst i fødselsstillingen, som kalles fosterstilling. Dette betyr at beina er trukket opp og armene er brettet foran kroppen. Lungene og fordøyelseskanalen, inkludert magen, er nesten fullstendig utviklet.

Vektøkning baby per uke – 31. til 35. uke av svangerskapet

SSW Vekt (g) Lengde (cm)
31 1500-1600 41 – 42
32 1700–1800 42,4-43
33 1920-2000 43-44
34 2150-2250 45
35 2380-2550 46

Fra 31. svangerskapsuke Det kan virke som om babyen din er mindre aktiv. Ikke bekymre deg, for det er faktisk ikke tilfelle. Men ettersom babyen har mindre og mindre plass, kan den ikke lenger snu, snu og strekke seg så mye. I stedet suger den stadig mer tommelen, leker med navlestrengen eller sparker og bokser nå og da. I tillegg jobber babyen 15 til 20 timer om dagen.

Selv om du allerede er halvveis i svangerskapet, kan du anta at babyen til og med vil doble sin nåværende vekt og at utviklingen av fosteret vil gå raskt. Og det på knappe 10 uker! Barnet er nå opptatt med å tisse i fostervannet, som deretter renses igjen. Dette er igjen en slags trening for tiden etter fødselen. Så langt har bare leveren produsert røde blodlegemer for det ufødte barnet. Nå er dette overtatt av beinmargen.

Utvikling av fosteret med mye ekstra vekt

Selv i den 32. svangerskapsuken fortsetter barnet å lagre fett for å lagre det etter fødselen

Det kommer 32. graviditetsuke. Siden babyen vanligvis allerede er opp ned, er sparkene spesielt rettet mot mellomgulvet. Det kan ta morens pust fra meg. Mens lengden på babyen bare øker veldig sakte, fortsetter vekten å stige kraftig, fordi fettlaget, som delvis er ansvarlig for det, trenger barnet som lagring etter fødselen. Det vil i begynnelsen minke litt.

Lungene fortsetter også å modnes, sakte nærmer seg et av de siste trinnene i utviklingen av fosteret. Det som gjenstår å utvikle er det overflateaktive stoffet, som vil hindre at lungene kollapser. Premature babyer støttes derfor i pusten av maskiner.

Barnet kan holde opptil 2 kilo 33 uker veier allerede! Forresten, de mange lagene med fett øker babyens kroppstemperatur. Selv om det tidligere tilsvarte morens, er det nå en grad høyere. Dette beviser at fettlaget vil være en stor lagring av varme selv etter fødselen og ikke bare en reserve av næringsstoffer. Hos kvinner som er gravide for første gang, kan babyens hode nå gli lenger inn i bekkenet og magen. Fra den andre svangerskapet og utover skjer dette vanligvis tidligst en uke før fødselen.

Fosteret trenger nå mye kalsium

Fosterets utvikling i den 34. svangerskapsuke er preget av styrking av beinene

Fra 34 uker beinene til det ufødte barnet styrkes nok en gang. Derfor bør du være oppmerksom på en tilstrekkelig økning i kalsium i form av meieriprodukter. Du bør nå begynne å snakke med babyen din senest, fordi hørselen nå er fullt utviklet. Høye toner er å foretrekke her, fordi babyer reagerer spesielt på dette. Lungene er nesten klare mens sentralnervesystemet ennå ikke har modnet. Imidlertid er det fortsatt liten risiko for tidlig fødsel, ettersom fostrets utvikling er tilstrekkelig avansert.

Om det 35 uker rundt det ufødte barnet har sitt eget immunsystem, eller det fungerer av seg selv og støttes ikke lenger bare av morkaken. Likevel er den langt fra fullstendig utviklet. Dette tar også noen år etter fødselen, noe som er en grunn til at små barn blir syke ganske ofte. Nyrene er fullt utviklet, og den vitale leveren har også startet sitt arbeid og kan behandle giftstoffer. Fortsett å drikke rikelig med vann!

De siste ukene – veksttabell fra 36. til 40. uke av svangerskapet

SSW Vekt (g) Lengde (cm)
36 2620-2750 47
37 2860-2950 48
38 3080-3100 49-50
39 3290-3460 50-51
40 3400 51-52

Tidspunktet fra 36. graviditetsuke er også normal for den såkalte “justeringen” av babyen, der den glir dypere ned i bekkenet. Den ideelle stillingen er da med utsikt over mors ryggrad. Såkalte “stjernekikkere”, som ser mot mors mage, blir vanligvis født litt vanskeligere fordi de da kan snu vanskeligere i bekkenet.

Men jordmødre vet vanligvis nøyaktig hva de skal gjøre og vet de riktige grepene for å hjelpe babyen til å føde. Babyer som ikke har snudd og er rumpe først, blir i de fleste tilfeller levert med keisersnitt, selv om normal fødsel fortsatt kan være mulig.

Fra nå av er babyen din klar og med begynnelsen av 37. graviditetsuke fødselens start kan også forventes når som helst. Den siste måneden starter. En baby født fra denne uken, regnes heller ikke lenger som en prematur baby, siden fostrets utvikling er fullført. Ostflekker og hårfluer har helt eller delvis forsvunnet. Disse, så vel som andre sekreter, svelges av babyen. Etter fødselen elimineres imidlertid det hele igjen. Denne stolen heter Kindspech og er svart i fargen, som ikke burde skremme deg.

Fosteret i 38. uke er klart til å føde

Slik ser babyen ut i 38. svangerskapsuke - Den er helt levedyktig og fullt utviklet

I 38. graviditetsuke Det kan hende at babyen din fortsatt ikke er i riktig posisjon hvis dette er ditt første svangerskap. Alle organer er fullt utviklet. Lungene, selv om de er klare, utfolder seg ikke helt før etter fødselen. Så det er normalt at den nyfødte fortsatt ikke har en vanlig pustrytme noen timer etter at den er født. Men dette kommer snart.

de 39. graviditetsuke starter, og det kan sies at du og spesielt babyen din har kommet veldig langt. For et halvt år siden var babyen 600 ganger lettere enn den er nå, og bare se på den bemerkelsesverdige utviklingen av fosteret bak deg. I løpet av denne uken endres babyens tannkjøtt. Det får furer som indikerer de første tennene. Det vil ta litt tid før disse faktisk vises. Hver dag kan nå være den store, fordi bare 5% av alle babyer faktisk blir født på den beregnede fødselsdatoen.

Fosterets utvikling er fullført og fødselen er rett rundt hjørnet

Den 40. uken av svangerskapet er i gjennomsnitt den siste i svangerskapet, og fødselen skjer

Har fødselen fortsatt ikke startet og 40. graviditetsuke Når det skjer, vil du bli mer spent og utålmodig. Men når den starter, avgjøres av babyen og nøyaktig når den er klar. Og så tvinger sammentrekningene det gradvis ned og gjennom fødselskanalen.

Men babyen hjelper også. For dette formålet har naturen gitt den reflekser som den beveger hodet med og klemmer armene enda nærmere for å bli så smal som mulig og lettere komme seg gjennom fødselskanalen.

Hos bare rundt 15% av alle gravide begynner fødselen med fostersekken. Vanligvis kommer sammentrekninger først. Men hvis fostersekken brister, bør du ta deg til sykehuset.

Bare på slutten av 41. graviditetsuke en baby regnes som overført og en fødsel settes i gang.

Hodeomkrets baby – tabell over fosterets utvikling

Babyens hodeomkrets ved fødselen måles, i likhet med andre verdier

Mange er også interessert i utviklingen av babyens hode størrelse i magen. Legen sporer disse verdiene under utviklingen av fosteret av samme grunn som alle andre (f.eks. Midjeomkrets eller lengde på lårbenet) for å kontrollere hvordan babyen utvikler seg og om dette skjer i tide. Igjen vil vi påpeke at alle tall bare er gjennomsnitt. Avhengig av graviditetsuke finner du hodeomkretsen i tabellen nedenfor.

Babyens hodeomkrets i et bord under graviditet

SSW hodeomkrets (KU) i mm SSW hodeomkrets (KU) i mm SSW hodeomkrets (KU) i mm SSW hodeomkrets (KU) i mm
20. 175 25. 234 30. 287 35 323
21 187 26 245 31 296 36 327
22. 198 27 256 32 304 37 330
23 210 28 267 33 311 38 332
24 222 29 277 34 317 39 333

Hodens omkrets måles av legen ved hjelp av ultralydsenheten. For å gjøre dette må den være rett over skallen. Fra dette fugleperspektiv, så å si, kan skallen deretter måles i en sirkel for å kontrollere fosterets utvikling i forhold til det.

Hodeomkretsbord for foster og baby etter fødsel

Ikke bare hodeomkretsen før fødselen observeres og måles, men også i de første månedene etter fødselen og spesielt i løpet av det første spennende leveåret. Gjennomsnittlig hodeomkrets ved fødsel er mellom 33,1 og 35,8 cm for gutter og mellom 32,7 og 35,1 cm for jenter. Dette er verdiene publisert av Verdens helseorganisasjon som leger følger. Du finner gjennomsnittlig hodeomkrets ved fødselen i tabellen nedenfor. Der kan du også se gjennomsnittsverdiene med de normale avvikene for de neste 12 månedene.

Babyens hodeomkrets – bord og prosentiler

Alder gjennomsnittsverdi gutter (cm) normalavvik gutter (cm) gjennomsnittsverdi jenter (cm) normalavvik jenter (cm)
0 dager 34.5 33,1 til 35,8 33,9 32,7 til 35,1
1 uke 35.2 33,9 til 36,4 34.6 33,3 til 35,8
2 uker 35,9 34,7 til 37,1 35.2 34,0 til 36,4
3 uker 36.5 35,3 til 37,7 35.8 34,6 til 37,0
4 uker 37.1 35,9 til 38,3 36.4 35,2 til 37,6
1 måned 37.3 36,1 til 38,5 36.5 35,3 til 37,8
5 uker 37,6 36,4 til 38,8 36.8 35,6 til 38,1
6 uker 38.1 36,8 til 39,3 37.3 36,0 til 38,5
7 uker 38,5 37,3 til 39,7 37.7 36,4 til 38,9
8 uker 38,9 37,7 til 40,1 38 36,8 til 39,3
2 måneder 39.1 37,9 til 40,3 38.3 37,0 til 39,5
9 uker 39.2 38,0 til 40,5 38.4 37,1 til 39,6
10 uker 39,6 38,4 til 40,8 38.7 37,4 til 39,9
11 uker 39,9 38,7 til 41,1 39 37,7 til 40,2
12 uker 40.2 39,0 til 41,4 39.3 38,0 til 40,5
3 måneder 40,5 39,3 til 41,7 39,5 38,2 til 40,8
4 måneder 41.6 40,4 til 42,9 40,6 39,3 til 41,9
5 måneder 42,6 41,3 til 43,8 41.5 40,1 til 42,8
6 måneder 43.3 42,1 til 44,6 42.2 40,8 til 43,5
7 måneder 44 42,7 til 45,3 42,8 41,5 til 44,2
8 måneder 44.5 43,2 til 45,8 43.4 42,0 til 44,7
9 måneder 45 43,7 til 46,3 43,8 42,4 til 45,2
10 måneder 45.4 44,1 til 46,7 44.2 42,8 til 45,6
11 måneder 45,8 44,4 til 47,1 44,6 43,2 til 46,0
12 måneder 46.1 44,7 til 47,4 44,9 43,5 til 46,3

En prosentil er en type måleenhet som brukes til å sammenligne barnet ditt med andre. Denne sammenligningen er basert på hovedparametrene som barnelege undersøker med jevne mellomrom, nemlig vekt, høyde og ikke sjelden hodeomkretsen. 5 prosentilbuer er vist i et diagram. Disse er som følger:

 • 3. persentil (97% av barna i samme alder og kjønn har en større og 3% mindre hodeomkrets)
 • 15. persentil (85% av barn i samme alder og kjønn har en større og 15% mindre hodeomkrets)
 • 50. persentil (50% av barna i samme alder og kjønn har en større og 50% mindre hodeomkrets)
 • 85. persentil (15% av barna i samme alder og kjønn har en større og 85% mindre hodeomkrets)
 • 97. persentil (3% av barna i samme alder og kjønn har en større og 97% mindre hodeomkrets)

Prosentilen er en sammenligning av babyens poengsum med andre

Prosentiler er ikke annet enn en sammenligning med andre barn av samme kjønn og i samme alder, og hvor mange prosent som er enige med barnet ditt eller ikke. Et bekymringsfullt avvik fra de normale verdiene eksisterer bare når verdiene overskrider 85 -prosentilen eller er under den 15..

Vektbord graviditet

Hvor mye den gravide får, avhenger av forskjellige faktorer, inkludert initialvekten

Ikke bare går barnet opp mer og mer i vekt under graviditet og utvikling av fosteret. Moren sliter også med vektøkning under svangerskapet. Dette kan selvfølgelig variere i størrelse for hver kvinne, noe som er relatert til kvinnens normale statur, men også til babyens størrelse og normal utvikling av fosteret. En vektøkning trenger ikke alltid å bety mer fett på hoftene.

Under graviditeten får en kvinne i gjennomsnitt 12 kilo

Så hvis du blir redd igjen, husk at en stor del av de ekstra kiloene ikke har noe å gjøre med fettet ditt, men også vekten til babyen, morkaken, fostervannet og andre ting spiller en rolle. I tabellene nedenfor kan du se hvor mange ekstra kilo som er vanlige avhengig av initialvekten, samt gjennomsnittlig vektøkning per måned. Du vil da få en liste over alle tingene som forårsaker det.

Gjennomsnittlig vektøkning basert på baseline BMI

Startvekt BMI Gjennomsnittlig vektøkning (kg)
Undervektig <18.5 12,7 til 18,2
Normal vekt 18,5 til 24,9 11,4 til 15,9
Fedme 25 til 29.9 6,8 til 11,4
Veldig overvektig >30. < 6.8
Graviditet med tvillinger 15,9 til 20,4

Alle tall er gjennomsnittsverdier og kan variere fra kvinne til kvinne og baby til baby!

Faktorer som påvirker vektøkning under fosterutvikling, i tall:

 • Baby ca 3,5 kg
 • Uterus ca 1 kg
 • Morkaken ca. 0,75 kg
 • ca 0,30 kg per bryst
 • Blodvolum ca 1,15 kg
 • Vevsvæske rundt 2 kg
 • Fett ca 1,70 kg

Vektøkning hos moren er normal og er forskjellig for hver kvinne

I gjennomsnitt går en kvinne med normal vekt på rundt 12 kg under graviditeten, noen mer, noen mindre. Det avhenger av en rekke faktorer, inkludert startvekten. Skulle vekten din variere, trenger du ikke bekymre deg, da legen vil overvåke og overvåke dette gjennom hele svangerskapet og gi deg råd når du skal være mer oppmerksom på vekten din. Mesteparten av vekten går du ned de første ukene etter fødselen.

Spredt over månedene går en gravid kvinne i gjennomsnitt som følger:

Periode med vektøkning
1. til 4. måned (opptil 16. uke av svangerskapet) 2 kg
4. til 5. måned (17. til 22. svangerskapsuke) 2 kg
6. måned (23 til 26 svangerskapsuker) 2 kg
7. til 8. måned (27. til 35. graviditetsuke) 500 g per uke
9. måned (35. til 40. graviditetsuke) 350 g per uke

Utvikling av tvillinger i livmoren

Tvillinger vokser annerledes enn singler - bord med typiske verdier

Gjennomsnittlige verdier eller ikke, hvis to små mirakler er involvert, er avvik absolutt ikke uvanlig for dem. På den ene siden er vektøkningen i graviditet med tvillinger vanligvis større enn hos en enkelt baby. På den annen side er størrelse og vekt forskjellig for tvillinger. Det er ikke uvanlig at tvillinger har en vekt som er mer typisk for premature babyer. Men hvis en graviditet er normal, begynner fødselen vanligvis allerede i 37. graviditetsuke, slik at begge babyene har nok tid til å utvikle seg.

Vektøkning etter SSW – tvillinger og utvikling

SSW vekt (g) per baby størrelse (cm) per baby SSW vekt (g) per baby størrelse (cm) per baby SSW vekt (g) per baby størrelse (cm) per baby
10 2 3 20. 240 15.3 30. 37
11 2 4.3 21 280 26 31 38
12. 8. 6.1 22. 350 28 32 40
1. 3 18. 7.3 23 440 30. 33 42
14. 25. 8.5 24 540 31 34 43
15. 50 9 25. 680 32 35 44
16 80 10.8 26 800 33 36 46
17. 100 11.1 27 910 34 37 47
18. 150 12.5 28 1000 35 38
19. 200 14. 29 36 39

I løpet av de første månedene skiller utviklingen seg neppe fra singlene, om i det hele tatt. I 16. svangerskapsuke roterer vekten alltid med 100 g, i 28. svangerskapsuke igjen med 1000 g. Etter det endres imidlertid dette. Mesteparten av tiden er forskjellene i vekt og høyde mellom de to tvillingene ganske store, slik at det ikke gis gjennomsnittsverdier fra 29. graviditetsuke. Disse ville rett og slett ikke være riktige. Siden et tvillingsvangerskap vanligvis varer til den 37. graviditetsuka senest, har vi bare gitt fosterets utvikling opp til dette punktet i tabellen.

Previous Post
Lag sjokolade selv: desserter som en gaveidé
Next Post
Kaloriforbruk yoga: Hvor mange kalorier du forbrenner med de forskjellige typene yoga!