15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Slik introduseres barnemat – den beste måten å tilby fast føde

Barnemat som et viktig skritt i utviklingen av babyen

Som så mange ting å gjøre med babyer, er introduksjonen av komplementærmat et tema som det er mange forskjellige meninger om. Noen er av den oppfatning at du bør begynne med komplementær mat tidlig, og mer presist fra den femte måneden, mens andre venter til den sjette måneden eller enda lenger. Men hva er akkurat nå? Hva bør du passe på og hva bør du unngå? Hva er den beste maten å starte kosttilskuddet med? Vi vil prøve å gi deg svarene på disse og andre spørsmålene, fordi de fleste mødre ikke er sikre på hvordan de skal gjøre det best. Og forhåpentligvis vil introduksjonen av komplementærmat for babyer og mødre være avslappende, morsom og interessant i stedet for frustrerende og ubehagelig.

Tilleggsmat for babyer – fra når?

Barnet viser seg når den er klar for komplementær fôring

Først og fremst skal det sies at det ikke er rett eller galt her. Og hvis du gjør det, er det bare det babyen din prøver å fortelle deg. Og som du allerede har lagt merke til de siste månedene, kan babyen din alltid signalisere hva den trenger, vil og liker eller ikke liker. Det samme gjelder komplementærmat. I det store og hele anbefaler Verdens helseorganisasjon (forkortelse: WHO, fra den engelske “World Health Organization”) at komplementærmat til babyer bare introduseres fra den 6. måneden og ikke før den 5. måneden, og at bare morsmelk brukes til da (eller bytt melk om nødvendig). Hvorfor da, kan du spørre deg selv nå.

Bruk myke skjeer til babymat

Grunnen til dette er at da vil babyen få alle nødvendige næringsstoffer og mineraler gjennom morsmelk. Alle de andre næringsstoffene som barnet ikke får gjennom morsmelk, er allerede lagret i barnet før det blir født. Disse næringsstoffene inkluderer jern og sink, og det er nettopp disse som sakte går tomt fra den sjette måneden og utover. Derfor må de nå administreres til våre avkom på en annen måte, og det er bare mulig via komplementær mat til babyer.

Selvfølgelig er denne alderen ikke en streng regel for introduksjon av babymat, men bare en omtrentlig retningslinje. Hver baby utvikler seg individuelt, så det kan godt være at den er klar for nye matkilder på forhånd. Men selv om han ikke vil spise fast mat før senere, ikke få panikk. Du kan anta at babyen din instinktivt vet hva som er riktig for ham eller henne. Det er viktig at du fortsetter å gi morsmelk eller erstatningsmelk. I begynnelsen erstatter grøten bare ett måltid på dagen, men ikke alle de andre. Det er derfor det hele også kalles “komplementær mat”.

Introduser komplementærmat til babyer – Hvordan vet jeg om babyen min er klar?

Introduser grøt som tilleggsmat når barnet er klart

Vet du hvordan babyen din åpner munnen eller smekker leppene når han vil bli ammet? Eller hvordan den spiller på ørene eller gnir seg i øynene når den er sliten? Som jeg sa, kan en baby på en fantastisk måte kommunisere hva som mangler og hva den trenger. Det er ikke annerledes med komplementærmat. Selv om babyen begynner å vise interesse for fast føde, vil den vise deg dette med visse signaler og bevegelser. Disse kan blant annet se ut som følgende og indikere at du kan begynne med supplerende mat til babyer:

 • Babyen ser på deg ivrig mens du spiser og er interessert, prøver til og med å strekke seg etter tallerkenen eller maten.
 • Den tar gjenstander i munnen og gjør også tyggebevegelser.
 • De vanlige ammingsmåltidene er ikke lenger tilstrekkelige. Barnet er oftere sulten eller ønsker å bli ammet lenger.

For å starte barnemat bør babyen din også kunne gjøre følgende så mye som mulig:

 • sitte alene og stabil
 • hold hodet stabilt mens du sitter

Hvis du har lagt merke til ett eller flere av disse signalene hos barnet ditt, kan du prøve den første grøten. Du kan finne ut hvordan du gjør dette nedenfor. Nekter babyen din mat? Da er det bare ikke der ennå og burde ikke bli tvunget. Det er viktig å gjøre kostholdet til en positiv opplevelse! Med makt risikerer du ikke bare å skremme maten, men også kveles, ettersom babyen ennå ikke vet hvordan den skal tygge og svelge riktig. Tross alt er fast mat forskjellig fra melk. Ikke ha det travelt med babymat!

Hva trenger du

Fast føde for babyer - tips og plan for komplementær fôring

Slik at begynnelsen på komplementær fôring fungerer godt for deg og babyen din, er det best å utstyre deg med noen ekstra ting og hjelpemidler på forhånd. Disse er:

Barnestolen må være stabil og lett å rengjøre

Høy stol

Sørg for at du har en stabil ramme når du kjøper. I tillegg bør stolen være laget av materialer som er raske og enkle å rengjøre. En støtte for føttene anbefales også, ettersom hengende ben ikke bare er ubehagelige når de spiser, men også utgjør en utfordring, spesielt for babyer som nettopp har lært å sitte. Måltider bør gjøres så behagelige som mulig. Tross alt, etter et visst tidspunkt tilbringer barnet lengre tid i barnestolen flere ganger om dagen. Det er også varianter som kan festes til spisestolen eller til og med spisebordet. Bare se hva som fungerer best for deg og barnet ditt. Som med valg av barnevogn, bør du være godt informert. Begynn å gjøre dette noen uker før introduksjonen av komplementærmat til babyer.

Velg riktig servise og bestikk til babymat

Servise og bestikk til barnemat

 • Servise og bestikk bør være laget av materialer som ikke kan brytes. Velg plast eller silikon og sørg for at den ikke inneholder BPA.
 • Skjeer er best myke, som babyer liker å tygge på dem. Det er også en god idé å la barnet leke med skjeen noen dager før introduksjonen av tilleggsmat for babyer, slik at de kan få en følelse av det og senere ikke bli skremt av det nye objektet som plutselig kommer til munnen deres.
 • Tallerkener og skåler er tilgjengelige med sugekopper, som forhindrer at de kan velte av barnet, men er ikke obligatoriske.
 • Kopper og krus er også tilgjengelig i en rekke varianter. Her er det bare å prøve ut hva som fungerer best. Noen foretrekker et krus med et munnstykke, mens andre foretrekker et normalt krus.

Med en smekke blir babyen ikke like skitten mens den spiser

smekke

Til og med smekkene er nå tilgjengelige i forskjellige versjoner. De er gode hjelpere under introduksjonen av komplementære matvarer for babyen for å holde barnet relativt rent. Det er opp til deg om du velger de klassiske smekkene i stoffet eller foretrekker en tørkbar av silikon og kanskje til og med en matoppsamler. Dette avhenger også blant annet av måten du introduserer den nye maten (grøt eller babyledet avvenning – men mer på sistnevnte nedenfor). Det er også smekke som er vanntette, men har et lag med stoff på toppen. Disse er også veldig nyttige hvis babyen begynner å tanne og sikle mye.

Oppskrifter og tips for komplementærmat til babyer

Glad baby med en stor smekke er glad for måltidet

Hvis du, eller nærmere bestemt babyen din, nå har bestemt deg for å gå over til fast føde, har du valget mellom to varianter for barnemat. Den ene er den klassiske grøten og den andre den såkalte “Baby Led Weaning”. Vi vil gjerne forklare dem begge nærmere.

Komplementær mat Babyplan for barnemat

Lunsjgrøt med gulrøtter som tilleggsmat til babyer og andre oppskrifter

Lunsjgrøten (mellom 5. og 7. måned)

Med babymat som tilleggsmat for babyer, starter du med en hvilken som helst grønnsak. Dette bør tolereres godt. Mødre foretrekker å velge gulrøtter eller pastinakk fordi de smaker søtt og er populære blant babyer. Men courgette er også egnet, i tillegg til brokkoli og gresskar. Den første grøten bør best gis under lunsjtid. Babyen din spiser ikke mye, spesielt de første dagene. Da er det lurt å amme litt etter grøten. Etter omtrent tre uker, når babyen har blitt vant til grøten og spiser tilstrekkelig mye, tilsettes poteter til grønnsakene. Etter omtrent to til tre uker tilsettes kjøtt eller fisk. Førstnevnte gir babyen din jern. Ideelt sett, tilsett litt appelsinjuice og rapsolje i hver grøt. Du bør også veksle kjøttet. Biff, svinekjøtt, fjærfe og lam er alle mulige variasjoner. En gang i uken bør fisk være på babyens komplementære diettplan. Fettfattig havfisk er ideell for å gi babyen din viktige omega-fettsyrer.

Tilbered en kveldsgrøt med ris og melk

Kvelden grøt (mellom 6. og 8. måned)

Grøten for kvelden som tilleggsmat for babyer og andre faste måltider består av melk og frokostblandinger og erstatter ammemåltidet før du legger deg. Det er best å bruke kumelk med 3,5% fettinnhold og unngå sukker i alle fall. Andre smaker som vanilje, kakao og lignende eller grøt med banan er heller ikke nødvendig. Egnet korn:

 • havre
 • Stavet
 • hvete
 • hirse

Ettermiddagsgrøten med pære, eple eller annen frukt erstatter det tredje ammemåltidet

Ettermiddagsgrøten (mellom 7. og 9. måned)

Hvis kveldsgrøten også har blitt godt akseptert og regelmessig, kan en ettermiddagsgrøt som inneholder frukt og frokostblandinger introduseres som tilleggsmat for babyer etter omtrent en måned eller litt mer. Eple og pære er veldig populære, men bananen er også en av favorittene. Du bør unngå eksotiske frukter og spesielt sitrusfrukter for tiden. Siden det allerede brukes melk til kveldsgrøten, bør fruktgrøten ikke inneholde noen. Dette gjelder også andre meieriprodukter som yoghurt.

Ekstra væske må også tilbys under babyens tilleggsfôring

Merk følgende! Senest med starten av denne fruktkjøttet eller tidligst etter 6 måneder, trenger barnet ekstra væske i tillegg til morsmelk. Vann bør være hoveddrinken, men det kan også veksles med usøtet urt- og fruktte. I Tyskland regnes vann fra springen som drikkbart og uten risiko. Men da må du også være sikker på at kablene dine ikke er laget av bly, fordi bly er giftig!

Gulrot og søtpotet er veldig populært for å introdusere komplementærmat

Familiematen som barnemat (fra 10. måned)

Fra omtrent den tiende måneden og utover kan du begynne å grovt tilberede grøten som tilleggsmat for babyer og sakte venne barnet ditt til familiens mat. Mens du fortsatt ammer om morgenen, kan du nå introdusere andre matvarer på dette tidspunktet. Når barnet ditt har blitt vant til de større bitene, kan du for eksempel tilby müsli med melk til frokost. Brød med smør er også godt. Kremost, derimot, gjør morgenbrødet mer variert. I tillegg kan du tilby babyen et krus melk. Bare hvis du tilbereder müsli med melk er dette ikke nødvendig, ettersom melken allerede finnes i müslien.

Som en matbit kan du nå tilby frukt og muligens brød, mens foreldrenes måltid passer til lunsj. Det er viktig at du da bare salter maten veldig sparsomt eller slett ikke, ettersom nyrene ennå ikke er i stand til å behandle for mye salt. Krydder brukes også sparsomt. I stedet er det bare å krydre porsjonen din.

Kjøp barnemat eller lag den selv?

Kjøp grøt eller lag den selv og frys den med deilige oppskrifter

Svært ofte spør mødre seg selv om det er bedre å lage grøten selv som tilleggsmat for babyer eller om den som er kjøpt i en krukke er like egnet. Noen mennesker stoler ikke på den ferdige grøten. Og også her er meninger delte. Selv om produksjonen og ingrediensene er strengt kontrollert i EU, og det blir tatt vare på under produksjonen for å behandle produktene (vanligvis økologiske produkter) forsiktig for å motta så mange næringsstoffer som mulig, er det også kritikere. Hvis grøten lages hjemme, kan ingrediensene koke for lenge, og de fleste vitaminene kan gå tapt. Det gjør selvfølgelig ikke grøten mer skadelig. Du bør også få økologiske produkter hvis mulig. Men som med alt annet, må du til slutt selv bestemme hvilken variant som er bedre for deg. Du er velkommen til å kombinere begge deler. For eksempel, når du er på farten, er brillene vanligvis mer praktiske fordi de ikke blir dårlige.

Den tilberedte grøten kan fryses ned i en isbitform og serveres i porsjoner

Til å begynne med kan du også tilberede grønnsakene og fryse dem i isbiter, siden du bare trenger små porsjoner til barnemat til å begynne med. Så du kan alltid tine opp beløpet babyen din trenger. I stedet har kjøpt babymat en større mengde og må kastes etterpå. Når den er åpnet, skal den ikke lenger oppbevares. Hvis du vil lage grøt selv, kan du også benytte deg av et stort utvalg av babymatoppskrifter. For eksempel, ta en titt på artikkelen vår om dette emnet og prøv en komplementær babyoppskrift fra listen vår.

Komplementærmat “Baby Led Wening”

Baby Led Weaning som tilleggsmat for babyer til å utforske mat selvstendig

Baby Led Weaning er en annen måte å introdusere fast føde på og er en relativt ny metode utviklet av tidligere jordmor Gill Rapley. Ingen grøt er tilberedt her. I stedet mottar babyen den tilberedte maten i biter, kan leke med den, utforske den og tygge og suge den etter ønske. Som med grøt er det viktig at barnematen ikke blir saltet. I stedet skal du lage mat uten salt og bare tilsette salt og krydder til dine egne porsjoner. På denne måten kan babyen lære å sitte ved bordet og spise med dem helt fra starten. Denne varianten er også bra for motoriske ferdigheter, fordi babyen lærer å ta opp og legge maten med fingrene og slå munnen med maten.

Tilby mat i biter og la babyen bite seg selv

Hvis du bestemmer deg for denne varianten av barnemat, vær forberedt på en skittenere baby og matrester rundt barnestolen. Men når du tenker på hvor gøy det er for barnet å oppdage den nye maten på denne måten, kan du snu det blinde øyet, ikke sant?

Previous Post
Lag sjokolade selv: desserter som en gaveidé
Next Post
Kaloriforbruk yoga: Hvor mange kalorier du forbrenner med de forskjellige typene yoga!