15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Sele for baby og bæresele med sine fordeler og ulemper i sammenligning

Babysele for ergonomisk bæring - tips og sammenligning

Senest når babyen er født, kommer du over temaet “babyslynger”. Hvis du allerede har kjøpt en barnevogn eller fortsatt leter etter en passende, oppstår spørsmålet om slyngen er absolutt nødvendig for babyen. Trenger du begge deler, eller bør du velge en av de to? Og hva er fordelene med stropper fremfor barnevogner? Hvis du finner ut mer om dette emnet, vil du også finne at det finnes bærehjelpemidler i tillegg til håndklærne, og du er enda mer desperat. Men ikke bekymre deg! I dag vil vi introdusere deg for begge variantene og forklare deg hvorfor slyngen er så gunstig for babyer. Du vil også finne ut hva du bør vurdere når du velger bæresele, slik at du ikke skader babyen din heller. Og så kan du ta deg tid til å lete etter en passende modell.

Babyselen og dens fordeler

Det finnes forskjellige bindingsteknikker for slynger

Hvis du går gjennom byen, merker du mer og mer hvor mange mødre som bærer babyen sin i en slynge i disse dager. Det må være en god grunn til dette, sier du sannsynligvis til deg selv. Og sånn er det! Vi har listet fordelene med en slynge for babyer nedenfor:

 • At babyene bæres av moren, er egentlig meningen fra naturen. Babyens gripefleks er til og med en overgang fra de dagene babyer fortsatt kunne klamre seg til mødrene sine som aper. Men vi (og babyene) har “glemt” det gjennom århundrene eller senest med oppfinnelsen av vognen. Barnet føles spesielt behagelig rett ved siden av mors kropp. Bevisene er at de fleste babyer sover spesielt godt i bæreren. Der vil du føle mors varme, oppdage duften hennes og høre hjerteslaget som du allerede kjenner fra livmoren. Det samme gjelder gyngebevegelsene når du løper. De minste er også vant til disse fra morens mage, noe som selvfølgelig virker spesielt beroligende på dem. Så det er ikke rart at babyen føler seg så komfortabel i slyngen.
 • Noen mødre nekter babyselen av frykt for å skade babyen og, nærmere bestemt, ryggraden. Hvis duken er bundet riktig, er resultatet det stikk motsatte. Den tilpasser seg den naturlige C-formen på babyens ryggrad. Barnet ligger i arket akkurat som det var i livmoren før.

Det finnes forskjellige typer seler og bæreseler

 • Kontakten med babyen i slyngen er større og bedre. Mødre forstår babyen bedre, vet når de er sultne og merker også andre behov til babyen raskere. For eksempel kan de som hever og beholder babyen bleiefri, også dra nytte av slyngen.
 • Hvis babyen allerede er litt større, kan den delta bedre i miljøet takket være slyngen. Den kan observere bevegelsene, noe som også stimulerer motorikken. Hvis den i stedet bare er i vognen, er alt dette ikke eller neppe mulig.
 • Moren har begge hender fri når hun bærer den. Og det er ikke bare veldig nyttig når du handler, men også når du vil gjøre noe rundt huset, men babyen ikke kan eller vil sove i barnesengen. Selv når du er våken vil du føle deg bedre nær din mor enn alene i sengen din. Buss, tog eller trikk er også mye hyggeligere uten den store vogna, og du kan til og med sitte hvor som helst.
 • Du kan til og med amme komfortabelt og fremfor alt diskret i babyselen. Duken er også en praktisk personvernskjerm.

Ulemper med en babyslynge

Å knytte slyngen krever øvelse, men det er behagelig for både mor og barn

 • Å binde slyngen krever en viss grad av øvelse. Det kan ta litt lengre tid, spesielt i begynnelsen. Frykt for å gjøre noe galt eller flere mislykkede forsøk får ofte mødre til å fortvile og gi opp.
 • Det er fare for å knytte babyselen feil, noe som er negativt for både mor og barn. Av denne grunn bør du søke råd om hvordan du skal feste seilet. Det er det såkalte bærerådet, som er knyttet på stedet og forklarer hva du skal se etter. Slike råd anbefales på det sterkeste for å få alt riktig.
 • Om sommeren kan feil klut raskt få babyen til å svette.
 • Du bør investere i to håndklær: den første er mer elastisk. Hvis babyen er større, er det nødvendig med en mer tett vevd slynge for å bære større vekt.
 • I begynnelsen er det ikke uvanlig at du føler deg ubehagelig, ettersom du har følelsen av at duken kan løsne seg selv. Men det er faktisk bundet på en slik måte at dette ikke kan skje.

Babysele – fra når?

Barneseler kan også brukes av menn hvis den er lang nok

Det flotte med den riktige slyngen til babyen er at den kan brukes umiddelbart, dvs. rett etter fødselen. Dermed er en slynge perfekt for nyfødte. Faktisk er det den viktigste tiden å bære barnet, for det er da det trenger mors nærhet og varme mest. Uansett kan det sjelden være for sent. Imidlertid kan det skje at en større baby som ikke er vant til å bli båret, vil motstå skjerfet.

Den rette slyngen for babyer

Å bære barnet i et håndkle er naturlig og styrker båndet mellom foreldre og barn

Avhengig av babyens alder, varierer de typer slynger som er best egnet. Du bør også være oppmerksom på riktig lengde. Blant annet spiller din egen kropp og klesstørrelse eller størrelsen på partneren din en rolle. Vi har oppsummert de to hovedtypene og en oversikt over riktig størrelse.

Elastisk slynge

Babyselen tilpasser seg babyens naturlige kroppsform og posisjon

Den elastiske slyngen er spesielt egnet for nyfødte og babyer. Selv fjærer kan bæres komfortabelt i den. Det er et elastisk stoff laget av 100% bomull og er derfor ideelt for sensitiv babyhud. Stoffet klemmer babyens kropp perfekt. Avhengig av modell, kan denne typen sele bare brukes til babyer på opptil 7 til 9 kg. I de fleste tilfeller tilsvarer dette en alder på rundt 10 til 12 måneder. Hvis vekten er større, gir stoffet for mye og barnet kan ikke lenger holdes på en stabil og ergonomisk korrekt måte av arket.

Vevd babyomslag

Ringsele som babysele for små og store babyer

For større babyer og småbarn er den vevde babyselen det bedre alternativet. Også denne er for det meste laget av 100% bomull, men det er også blandede former som det brukes naturlige materialer som ikke irriterer babyen og barnas hud. Det finnes også forskjellige typer vev du kan finne ut om. Imidlertid har de alle den egenskapen at de er mer stabile og ikke elastiske, noe som betyr at selv det tyngre barnet kan bæres uten problemer uten å belaste brukerens rygg.

Riktig lengde

Den elastiske slyngen for babyer er egnet for opptil 7 kg, deretter trenger du en vevd slynge

Jo lengre duken er, desto større er båndeteknikken du kan bruke. Seilet til baby skal heller ikke være for langt, for da er det en mulighet for at endene på slyngen stadig blir flokete når du knytter slyngen for baby. Og det gjør bindingen, som allerede er komplisert, enda vanskeligere for nybegynnere. Av denne grunn er det best å orientere deg i henhold til din kjolestørrelse og de matchende klutlengdene. Hvis faren kan bære barnet av og til, bør du også bruke størrelsen som en veiledning. Stort sett gjelder følgende størrelses- og lengdeforhold:

 • For kjole størrelse 36/38: 4,20 m for en lang og 3,60 m for en middels lang klut
 • For kjole størrelse 38/40: 4,60 m for en lang og 4,20 m for en middels lang klut
 • For kjolestørrelse 42 eller større: 5,20 m for en lang og 4,60 m for en mellomlang babysele

Bæreselen som et alternativ

Bæresele for fedre og mødre for behagelig bære

Men nå er det også de såkalte bæreselene, som så å si er en kombinasjon av en babysele og en ryggsekk. De er ekstremt populære ved at de er mye lettere å ta på. Avhengig av type har de et bånd for hoftene med et veldig bredt og stabilt borrelåsfeste, samt spenner for lukking, som bare justeres en gang og deretter bare må justeres igjen når barnet har vokst litt. Men det er også modeller som er helt bundet. Det skilles mellom Mei Tai, Halfbuckle, Fullbuckle og Onbu, som er forskjellige i akkurat disse festemetodene. Hvilket er det beste valget for deg, du må bare prøve det. Det er best å gjøre dette på stedet i en profesjonell butikk, hvor du også vil bli forklart og demonstrert hvordan du skal ta på deg.

forsiktighet! Ikke alle bæreseler er virkelig ergonomiske. Så før du kjøper, må du kontrollere at babyen er i riktig posisjon. Vi husker at beina er i huket stilling og skal være litt fra hverandre. Igjen må ryggen aldri tøyes.

Fordeler med bæreseler

Bærehjelp med nakkestøtte og sol- og regnbeskyttelse

 • Rask og enkel å ta på, selv for nybegynnere.
 • De fleste bæreseler har praktiske nakkestøtter som gjør det lettere å sovne og gir komfort. Sol- og regnbeskyttelse er også ofte inkludert.
 • Hvis den riktige modellen er valgt, er den naturlige krumningen av ryggen og spredning-knebøy posisjon garantert.
 • Det finnes modeller som barnet kan bære både foran og bak. Eventuelt er du også glad for å lete etter en modell med et tredje posisjoneringsalternativ, der barnet kan sitte foran og også se fremover. Dette er imidlertid ikke egnet for babyer under ett år, ettersom ryggen er strukket i denne stillingen.
 • Det er mulig å bære hoften med både modeller og babyselen.

Ulemper med bæreselen

Unge foreldre bærer babyen sin i en svart slynge

 • Bærebærere er vanligvis ikke egnet for nyfødte eller babyer under fire måneder. Noen merker tilbyr imidlertid matchende innsatser som barnet enkelt kan løfte og bære. Finn ut mer om dette alternativet.
 • Mange bæresystemer betyr også et vanskeligere valg. Så det kan være komplisert å finne den riktige modellen som alltid bør prøves ut først.
 • Avhengig av hvilken type bæresele det kan være et stort antall spenner eller stropper og stropper kan henge langt ned og være til sjenanse. Vær også oppmerksom når du ser etter en passende modell.

Konklusjon: slynge for baby eller bæresele?

I en babysele kan de små bæres foran, på hoftesiden og på ryggen

Om slyngen for baby er det bedre alternativet eller bæreselen er noe som ikke kan sies. Som du har sett, har begge sine fordeler og ulemper. For nyfødte og små babyer er slyngen muligens den mest behagelige måten å bli båret på, mens bæreselen er spesielt lett og rask å ta på. Så en mulighet ville være å velge den klassiske babyselen de første månedene. Så snart det er på tide å bytte den elastiske slyngen med en vevd, kan du bruke bæreselen i stedet. Hvis du ikke nødvendigvis vil investere i to bærere, kan du også velge en bæresele med innlegg for nyfødte. Hvis du ikke kan bestemme deg, er det verdt å stikke innom for råd om hvordan du skal bære babyen din. Imidlertid anbefales dette også hvis du faktisk allerede har tatt en beslutning for å få best mulig informasjon.

Previous Post
Null avfall når du reiser – tips for en bærekraftig ferie!
Next Post
Bygg et pepperkakehus av shortbread cookies – klassikeren med en forskjell uten baking