15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Å lage en kjøkkenhage-riktig planlegging er alt og til slutt

Lag-grønnsakshage-senger-plan-tips-høy-gulv

Hvis du vil lage en kjøkkenhage, har du tatt en virkelig flott beslutning. Som du vet, er det imidlertid noen ting du bør vurdere hvis du vil at avlingene dine skal lykkes. I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips for kjøkkenhagen og hjelpe deg med å planlegge, takket være det du garantert vil gjøre dine nærmeste glad i med frisk frukt og grønnsaker i år.

Opprette en kjøkkenhage – passende frukt- og grønnsakstyper

lage-kjøkken-hage-hvitt-gjerde-espalier-planlegging-tips-buesche

Å designe en kjøkkenhage kan høres lettere ut enn det faktisk er. Det er mange ting du bør bli guidet av. På den ene siden er det viktig når du lager en kjøkkenhage at du finner ut hvilken frukt og grønnsaker som smaker veldig godt. For eksempel kan det hende at noen typer gulrøtter ikke viser seg å være så velsmakende.

Å lage en kjøkkenhage – stedet

Lag-kjøkken-hage-moderne-idé-edel rødbete-kant-terrassesystem

Plasseringen av kjøkkenhagen er viktig. Mye sol er viktig for at plantene skal trives. I tillegg er egnet jord tilgjengelig for å lage en kjøkkenhage. Ikke alle grønnsaker vokser like godt i hver jord, i hver region eller i alle klimatiske forhold.

Mindre er mer

Lag-kjøkken-hage-benk-erke-rød-divisjon

For mye av det gode er heller ikke alltid en fordel. Av denne grunn bør du vurdere frukt- og grønnsakbehovet ditt når du starter en kjøkkenhage for å vokse omtrent den nødvendige mengden. Fritiden du har tilgjengelig for stell av kjøkkenhagen bør også tas i betraktning, da en større hage er forbundet med flere kostnader.

Liten kjøkkenhage

Lag-kjøkken-hage-trille-benk-tre-planter-blomsterpotter

Hvis du vil lage en kjøkkenhage, er det best å starte med en mindre grønnsakshage og se i hvilken grad det er nok for deg. Tross alt kan du utvide når som helst. Høsten må kunne lagres skikkelig senere. Sjekk om og hvor du kan designe et lager og hvilke mengder du kan lagre der.

Valg av grønnsaker

Lag-grønnsak-hage-kål-dekorativ-grønnsak-seng-kant-tre

Valget av grønnsaker avhenger av kjøkkenhagen. For å lage en kjøkkenhage, kan du først planlegge stedet for å velge de riktige grønnsakstypene, og omvendt: velg stedet for kjøkkenhagen, avhengig av favorittgrønnsakene dine. Observer hvilke områder som er i solen, som er i skyggen og som er i delvis skygge, og finn ut hvilke grønnsaker som er best egnet for det respektive området.

Vegetabilsk variasjon avhengig av jord

Grønnsakshage lage grønnsakshage-idéhevet seng-hekk-purre

Jorda bestemmer også valg av grønnsaker og frukt. For noen kan det være for loamy, for andre kan det være for surt eller for sandig. Noen planter er veldig vannglade og liker lagringsegenskapene til leirjorden, mens andre foretrekker vanngjennomtrengeligheten til sandjorda. Når du lager en kjøkkenhage, avhenger i prinsippet alt av alt.

Egenskaper for de enkelte etasjene

lage-kjøkken-hage-jord-løsne-løk-omsorg-bare-ler-humus

Kunnskap om fordeler og ulemper ved de enkelte jordartene kan også være en fordel når du lager kjøkkenhage. Så en veldig humusrik jord er fantastisk i stand til å lagre vann. Det blir imidlertid raskt surt. Det er praktisk at dette kan nøytraliseres igjen ved å tilsette kalk.

Sandjord

Lag-kjøkken-hage-front-hage-idé-hage-stien-steinheller

En sandjord er veldig gjennomtrengelig for vann, noe som er en fordel for å lage en kjøkkenhage med planter som ikke tåler vannskytning i det hele tatt. Den store ulempen er imidlertid at næringsstoffene på denne måten heller ikke kan lagres, men bare vaskes bort.

Det perfekte gulvet

lage-kjøkken-hage-fugleskremsel-romantisk-hage-design-sunn-ernæring

Middels tunge leirjord er best egnet for å lage en kjøkkenhage. Men disse bør ikke lagre for mye vann heller. Planter kan vokse spesielt godt i denne jorda, ettersom de fantastisk kan lagre både nok vann og næringsstoffer.

Undersøk jorda til kjøkkenhagen

Lag-kjøkken-hage-belegningsstein-tomater-klatring-planter-tre

For å sikre at viktige næringsstoffer ikke mangler, kan du også få undersøkt jorda før du planter kjøkkenhagen. Den mangler ofte elementer som sporstoffer, nitrogen, kalium eller fosfor. Samtidig bestemmes også pH -verdien på denne måten. Om nødvendig kan du nå reparere jorda ved å gjødsle.

Skisse kjøkkenhage

Lag-kjøkken-hage-skisse-planlegging-seng-design-hagearbeid

Før du begynner å legge ut kjøkkenhagen, anbefaler vi også å skissere området. Ikke bare grønnsaksklattene skal inkluderes her. I tillegg er det også urtebed, områder for frukttrær og bærbusker, men også plass til komposthaugen. Dette skaper også automatisk en ledig plass i hagen som kan brukes, for eksempel til en plen.

Frukt og grønnsaker og tilsett

Lag-kjøkken-hage-plante-potter-klatre-planter-grønnsaker-frukt

Når du har skissert det totale arealet, kan du nå også trekke inn de enkelte sengene med de respektive grønnsakstypene, samt trær og busker. Siden det er noen ting du bør vurdere når du lager en kjøkkenhage, er det noen tips for de enkelte elementene:

Å lage en kjøkkenhage – de enkelte sengene

lage-kjøkken-hage-mini-drivhus-personvern-tak-tak

Som du sikkert allerede kan forestille deg, er det et par ting du bør vurdere når du planlegger de enkelte sengene i kjøkkenhagen. Selvfølgelig er det spesielt viktig at hver enkeltseng er lett tilgjengelig. Tross alt bør hagearbeid gjøres enklere og derfor raskere. For dette formålet, når du lager kjøkkenhagen, kan du planlegge hagestier mellom dem som skal være ca. 30 cm brede. Du er også velkommen til å lage høybed. Disse er lettere å jobbe med fordi du ikke trenger å huke eller bøye deg for å jobbe.

Størrelsen på sengene

Lag-kjøkken-hage-klatre-ramme-hevet seng-frukt-trær-vokser-grønnsaker

Vanligvis velges bredder på 60, ​​100 eller 120 cm for sengene. Det avhenger selvfølgelig av antall planter du vil plante og den totale plassen du har planlagt for kjøkkenhagen. Frukttrærne må ikke være for nær sengene.

Frukttrærne

lage en grønnsakshage frukt-tre-tips-skygge-plen-frukthage

Og siden vi allerede har nevnt frukttrærne, er det noen få ord om dem: En avstand på minst 6 meter er nødvendig mellom de enkelte trærne, som ikke bør glemmes når du legger ut kjøkkenhagen. Trær trenger dette for å kunne utvikle seg godt uten å måtte konkurrere om sol, næringsstoffer eller vann om jord.

Bærbusker

Lag en grønnsakshage bær-busk-planter-bjørnebær-tips

Buskene trenger selvfølgelig også nok plass til å spre seg lett. I dette tilfellet kan du bare planlegge en avstand på 1,5 meter før du planter kjøkkenhagen, og du vil kunne nyte mye frukt.

Urtehage og kompost

Lag-kjøkken-hage-urte-hage-blomsterpotter-krydder-planter

Det er best å legge ut urtehagen i nærheten av huset. Så du har de nødvendige krydderne for hånden raskt. Det motsatte gjelder kompost. Velg et sted for dem som er så langt borte fra huset som mulig, men også så nær kjøkkenhagen som mulig. Du kan for eksempel lage resten av kjøkkenhagen mellom disse to områdene.

Samle regnvann

Grønnsakshage lager bete-idé-kål-plante-måter

Det er best å bruke regnvann til vanning. Dette kan samles inn ved hjelp av regntakene og beholdere som regnfat. Dette betyr at du alltid har det for hånden til rett tid, og du sparer også mye penger fordi du ikke trenger å bruke vann fra springen. Nyttige elementer bør ikke glemmes eller til og med undervurderes når du lager en kjøkkenhage.

Lag en kjøkkenhage

Lag-kjøkken-hage-grus-hagestier-grønnsakshage-tre foran hage

Når hagen er godt planlagt, kan implementeringen begynne med en gang. Du kan nå lage kjøkkenhagen på bare noen få trinn. Først og fremst må selvfølgelig jorda graves opp og løsnes. Den løse jorda gjør det lettere for røttene å vokse og gir dem tilstrekkelig oksygen. Kompost blandes deretter inn i jorden – en ekstremt viktig del av hagearbeid! Du kan nå la komposten virke i noen dager før du begynner å plante de unge plantene. Alt som nå må vurderes er riktig omsorg avhengig av type grønnsak og frukt. Vi ønsker deg all suksess og en rik høst!

Previous Post
Kjøp vinterfrakk for menn – velg riktig frakk for menn
Next Post
Stretching – eller hvordan du kan oppnå drømmekroppen din ved å strekke deg