15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hva skal jeg gjøre hvis hagen er under vann? Forebyggende tiltak og tips ved flom

Kraftig regn forårsaker mye skade. Spesielt kjellere påvirkes ofte, spesielt når det gjelder flom. Men andre områder blir også raskt oversvømmet og forblir deretter under vann i lang tid. Det gjør også hagen. Har hagen din oversvømmet etter en lang periode med kraftig regn? Da bør du handle for å beskytte alle plantene mot å dø! Men hva kan du egentlig gjøre? Vi forklarer hvordan du kan beskytte hagen din mot flom, hva du kan gjøre så snart hagen er under vann og hvordan du kan ta vare på den etterpå.

På samme måte som potteplantene dine ikke tåler vannlogging, kan hageplanter heller ikke. Og selv om de naturlige jordforholdene utendørs vanligvis lar nok overflødig vann sive gjennom for å forhindre slik vanning, kan det være unntakstilfeller når en spesielt vedvarende regntid nettopp har kommet. Leire eller lerjord er også vanskeligere å ta opp vann, slik at hagen raskt kan bli nedsenket. Og noen ganger er det terrenget i seg selv som forårsaker problemer igjen og igjen og ganske enkelt har en tendens til å beholde vann. Imidlertid kan oversvømte områder og dammer forårsake rotrot og ødelegge all din kjærlige innsats og tid som er viet til hagen. Så du har flom i hagen din – hva gjør du best? Først og fremst er forebygging bedre enn etterbehandling:

Hage under vann – flomsikring i hagen som et forebyggende tiltak

Undersjøisk hage - tips for å tømme den

Hvis du vet at hagen din ofte blir påvirket av etterslep, er det noen få skritt du kan ta for å forhindre en stor katastrofe. Du må selv bestemme hvilke som best kan implementeres i ditt tilfelle. Dette er alternativene dine for å forhindre at hagen din blir oversvømmet, eller i det minste for å redusere frekvensen:

Bland jord for tung jord

Bland jord med kompost og sand for å forbedre permeabiliteten i senger

Jordsmonn med høy andel leir eller leire har fordelen av at de lagrer vann lenger og dermed beskytter plantene dine mot å tørke ut, spesielt i de varme sommermånedene. Ved store nedbørsmengder blir disse imidlertid raskt mettet med vann, og det kan oppstå vannlogging og flom i hagen. Du kan forhindre en undersjøisk hage ved å legge kompost og sand til jorden hver vår når du forbereder sengene dine og i mellom. Det gjør jorden mer gjennomtrengelig.

Forhindre undervannshagen med høye senger

Unngå undervannshager med høye senger med drenering

Hevede senger sørger ikke bare for at plantene dine ikke engang er i vannet, men at de er forhøyet. Du kan også blande jorda selv etter dine ønsker. Dette holder også plantene borte fra tung jord, hvis hagen din er preget av slike. Ved kraftig regn kan vannet lett sive gjennom jorda du har blandet (helst med et dreneringslag) og røttene til plantene dine er beskyttet. Perfekt for å forhindre at sengene i hagen blir oversvømmet.

Legg et drenering

Få dreneringen korrekt installert av en spesialist

Drenering er mer egnet for jord som har en tendens til å danne vanngass, for å unngå en hage under vann. Rør legges i bakken som overflødig vann kan renne av i bunter. Alle som velger en slik løsning, bør imidlertid gå forsiktig til råds og konsultere en ekspert for å være på den sikre siden. Det er viktig å være forsiktig så du ikke trekker grunnvannet ut av jorda og gjør det for tørt. En spesialist er i stand til å ta prøver fra jorda og vurdere riktig drenering deretter.

Drenering under senger laget av grus som løsning for ugjennomtrengelig jord

En annen mulighet ville være å legge et dreneringslag med grus og sand selv – som en hevet seng. For å gjøre dette, grave opp jorden til den fremtidige sengen, legg grus-sandlaget og fyll sengen opp igjen. Du kan også dra fordel av dette for å blande jorda med kompost og sand, som beskrevet ovenfor, for å oppnå en mer permeabel sammensetning.

Løsne jorden jevnlig

Løsne jorden regelmessig for å forhindre flom i hagen

Regelmessig graving er også et godt forebyggende tiltak mot en undervannshage. Dette er ikke mulig med plener, men du kan beskytte blomster- og grønnsaksbedene dine på denne måten. Bruk en hakke eller en såkalt kultivator til dette. Den resulterende luftige jorda gjør det lettere for vann å sive ned i jorden.

Forebygging av hage under vann – skråninger, grøfter og hull

Å grave mot en undersjøisk hage som et forebyggende tiltak

Lag senger med en liten skråning, bygg dreneringsgrøfter og vannhull (40 x 40 cm). Hvor mange slike kummer, rør og avløp du trenger, avhenger først og fremst av mengden regn du regelmessig opplever.

Regelmessig lufting av plenen

Gjør plenen luftig for å forbedre absorpsjonskapasiteten

Alle tiltakene som allerede er nevnt er uegnede for plener, ettersom de ville ødelegge dem enten midlertidig eller permanent. Men på en eller annen måte må du kunne beskytte den også hvis den konstant er under vann i hagen? Du kan ventilere det regelmessig ved å gjøre det skarpere. Plenen eller bakken kuttes noen millimeter dyp ved hjelp av en skarpe. Men ta gode råd om dette, da det er noen ting du bør vurdere. Du kan deretter stikke små hull i plenen og deretter fylle dem med sand. Dette forbedrer ventilasjonen og gjør den faste jorda litt mer gjennomtrengelig.

Bytt plen

For å unngå oversvømte plener, plant en plenerstatning laget av bakdeksel

Spesielt hvis plenen er det viktigste svake punktet i hagen, kan du ganske enkelt vurdere å bytte den eller i det minste velge en gresstype som ikke er følsom for fuktighet. Ellers er gangbare bakdekker også egnet, selv om du selvfølgelig også bør sørge for å velge varianter som tåler mye fuktighet.

Når hagen er under vann

Hvordan kan du støtte utløpet?

Hage under vann - Hva du skal gjøre mot flom av plener og blomsterbed

Har du allerede flom i hagen din, slik at det er for sent for forebyggende tiltak? Spesielt når det har dannet seg dammer, bør man handle og gjøre noe med hagen under vann. For å gjøre dette, selvfølgelig, vent til regnet har stoppet. I tillegg kan du bare observere i noen dager: Hvis vannet gradvis trekker seg tilbake, kan du gå videre til følgende tips. Hvis vannet støtter seg, presser mot veggen eller truer med å løpe inn i huset, er en pumpe som du kan bruke for å pumpe ut overflødig vann det første trinnet. En kjeller eller husrenovering er en dyr ting. Derfor, i dette tilfellet, bør plantene i hagen komme på andreplass.

Viktig for en hage under vann: Uansett hvilke tiltak du bestemmer deg for eller som er nødvendige, prøv å bevege deg så lite som mulig i hagen. Fordi vekten din bare komprimerer jorda mer og innsatsen din er kontraproduktiv. Du bør også være oppmerksom på at du mest sannsynlig ikke vil kunne redde deler av plantene dine til tross for den raske reaksjonen.

Poke hull

Hull hull som avløp i jorden mot overflødig vann

En jord som bare er veldig gjennomvåt, kan ganske enkelt graves opp for å lette vannabsorpsjonen. Imidlertid er dette ikke mulig med en plen eller når hele dammer har dannet seg – tross alt vil du ikke ødelegge plenen din, du vil lagre den. I dette tilfellet kan du bruke en metallstang til å presse dype hull i jorden. Disse er selvfølgelig fortrinnsvis plassert på de dypeste punktene på overflaten. Du kan gjøre hullene bredere ved å flytte stangen litt frem og tilbake. Trekk den deretter ut igjen. På denne måten lager du så å si dreneringshull som vannet forhåpentligvis kan renne bedre av.

Skum av vannet

Skum av med en bøtte hvis små hageområder påvirkes

Hvis dette ikke fungerer, kan du også skumme av vannet med en bøtte. Et kjedelig, men effektivt tiltak når det gjelder et mindre oversvømmet område. Etter at du har skummet av vannet, kan de innfelte områdene i hagen fylle opp igjen med vann. Den gjennomvåt jord fortsetter å avgi overflødig vann. Dette betyr at du kanskje må gjøre det hele igjen noen timer senere.

Hvis hagen er under vann og truer huset, bør du pumpe ut

Du kan gjøre dette prosjektet lettere igjen med en pumpe, spesielt hvis du har store hageområder. Hvilken av de to variantene som er mer verdt for deg eller om det er verdt å investere i en pumpe, må du selvsagt vurdere selv.

Grav grøfter i plenen for å samle overflødig regnvann

For å forhindre at du hele tiden flater ut plenen eller jorda mens du skummer, kan du bare gjøre et lite offer og grave en grop på det dypeste punktet på plenen. Dette trenger ikke være for stort heller. Målet er at vannet renner inn i denne gropen og samler seg i den slik at du enkelt kan skumme den av. En relativt rask måte å avlaste resten av plenen på når hagen er under vann. Du kan fylle hullene senere og så ny plen, noe som er bedre enn en fullstendig druknet plen.

Hagen etter flom

Hvordan tømme oversvømmede hager med disse tipsene og triksene

Å bli kvitt vannet er selvfølgelig en ting. Men det er sannsynligvis mer du må gjøre for å få hagen tilbake i god stand. Så det vil muligens være knekkede plantestammer eller nedfelte greiner her og der. Skjær av stilkene med skarpe sekatører og kast dem. Hvis disse forblir i det våte, kan dette føre til dannelse av mugg. Sjekk også trærne for knuste grener og kvister.

Oversvømt forhage på grunn av kraftig regn eller høyt vann - hagetips mot katastrofen

Hagen var trolig under vann etter å ha blitt kraftig oversvømmet. Vannstrømmene vasker også ofte bort jord og danner hull. Det er mulig at de sensitive røttene til plantene også ble avslørt. Du bør selvsagt fylle ut slike steder igjen.

Riktig vedlikehold av hagen etter en flom

Previous Post
Høsting av grønnsaker fra din egen hage: nyttige tips for nybegynnere
Next Post
Hula Hoop Fitness: Instruksjoner og de beste øvelsene for en slank midje!