15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hvilke planter til balkongen om vinteren? Ideer til eviggrønne og hardføre busker

Med begynnelsen av kaldt vær mister balkongen sine lyse farger og blir grå og kjedelig. Men skal bare tomme potter oppbevares her til våren? Selvfølgelig ikke! I denne artikkelen har vi allerede vist deg noen ideer om hva du skal plante i vindusbokser om vinteren. Og her er forslag til vakre vinterblomstrere som beriker balkongen med blomster selv i den kalde årstiden. Nå fokuserer vi på hardføre dvergbusker og bartrær og hvilken omsorg eviggrønne planter trenger for balkongen om vinteren.

Eviggrønne busker til balkongen om vinteren

planter balkong hardfør utsmykket med felys

Eviggrønne løvbusker er et veldig praktisk valg for balkongen om vinteren. Som regel er de lite krevende og krever ingen spesiell omsorg. Deres store fordel er at de ikke mister bladene om høsten og også forblir grønne hele vinteren. Noen varianter lager også vakre bær.

Den eviggrønne buksbom (Buxus sempervirens) er et klassisk eviggrønt tre som enkelt kan kuttes i forskjellige former. En liten buksbomskule, for eksempel, klipper en fin figur ved siden av balkonsofaen.

Gjør balkongen koselig selv om vinteren med buksbom, eføy og lyng

Hvis du er ute etter blomstrende, vinterherdige små busker for planter, er fingerbusk (Potentilla fruticosa), lyng (Calluna vulgaris) og småbladet periwinkle (Vinca minor) perfekte.

Druelyngen (Leucothoe walteri), også kjent som druemyrt, blomstrer om våren med små hvite panikler. Bladene på denne planten er også et skikkelig blikkfang. Etter hvert som året går, endres de fra bronse til slående rødt.

Spindelbusk Eonymus Gold blir rød om vinteren

Spindelbusken (Euonymus) er også en veldig vakker, hardfør plante for balkongen om vinteren. Euonymus fotrunei “Coloratus” eller Euonymus fotrunei “Emerald & Gull ”skårer med vakre, fargerike blader og tåler temperaturer ned til minus 35 grader. En bonus: når temperaturen er lav, blir bladene rosa-lilla.

Snøbær i rosa og hvitt hardfør

Shamberry (Gaultheria procumbens) har også mye å tilby! Den eviggrønne dvergbusk når en høyde på opptil 15 cm og er perfekt for krukker og blomsterkasser. De ekstraordinære bærene er røde, rosa eller hvite og holder seg på planten hele vinteren.

En annen elegant vinterblomster er Himalaya slimeberry (Sarcococca hookeriana), som imponerer med fantastiske, vanilje-duftende hvite blomster fra januar til mars.

Evergreen planter til balkongen – bartrær i dvergformer

eviggrønne planter for balkong hardfør

Bartrær er selvfølgelig førstevalget når det gjelder planter til balkongen om vinteren, da de tåler kulde og snø godt. Dvergfjellfuru (Pinus mugo), for eksempel, viser utmerket motstand mot frost, tørke og forurensning og vokser ikke for stor. Noen Pinus mugo -varianter blir gull og oransje på senhøsten.

planter om vinteren på balkongen i en trekasse

Dvergen sukkerbrødgran (Picea glauca) vokser pyramideformet og veldig sakte. To veldig interessante varianter er ‘Sander’s Blue’ og ‘Sun of the Sky’®, som fascinerer med sine blågrønne nåler eller lysegule knopper.

De mange artene arborvitae (thuja) er også populære bartrær for kar. Deres kompakte vekst gjør det mulig å lage grønne personvernskjermer – de ser bra ut i individuelle potter så vel som i en langstrakt planteboks.

balkong planter hardfør personvern skjerm thuja

Lignende sammensetninger kan lages med søylebaren (Juniperus), selv om krypende varianter også er egnet for kar. Dvergkypressen (Chamaecyparis pisifera) er en interessant eviggrønn planteart for balkongen – en raskt voksende dvergtrær med en litt hengende vane.

Dekorativt gress på balkongen om vinteren

Prydgress i potter på balkongen om vinteren

Prydgress, som enkelt vokser i potter og esker, er også en spesiell dekorasjon for vinterbalkongen. Hvis de tørker ut etter sesongen, må du ikke klippe stilkene, men la dem være i denne tilstanden til våren, slik at de rustler forsiktig på snødekte dager og netter. Dekorative gress dekket med frost ser også spesielt vakkert ut.

Tips for å ta vare på plantene på balkongen om vinteren

eviggrønne planter balkong hardfør

Forbered plantene

Selv om du kan plassere krukkene hvor som helst, er det best å plassere dem der plantene på balkongen får så mye lys som mulig i vinterhalvåret. Dette sikrer at løvet forblir grønt og sunt.

Hvis det er mulig, må du sørge for at bøttene og grytene ikke kommer i direkte kontakt med gulvet, spesielt i kaldt vær. Hvis materialet ikke er frostsikkert, kan det raskt oppstå sprekker.

Hvis du har høye og slanke planter, sørg for at de ikke kan velte i sterk vind. Og hvis du skulle kjøpe nye, velger du robuste design med nok vekt.

Bartrær og Eonymus i høye plantebokser som personvernskjermer

Frostresistente bartrær eller eviggrønne planter som lett tåler vinter i hagen dør noen ganger på balkongen. Hvorfor? Oftest skjer dette av to grunner: overdreven vanning og hypotermi av røttene.

Boxwood ball i gryte ved siden av sofaen på balkongen om vinteren

Vannplanter på balkongen om vinteren

Vanning av planter på en kald vinterbalkong er sjelden nødvendig. De fleste plantene er i dvale om vinteren, de har ingen skuddvekst eller blomstring, så de krever minimal vanning. I utgangspunktet:

– Jo lavere temperaturer er, jo sjeldnere må du vanne.

– Ikke vanne i tide, men bare når det er nødvendig – når jorden er helt tørr.

– Vann om mulig på milde dager og med lunkent vann.

– Det er best å vanne om morgenen slik at vannet kan fordampe om kvelden.

Dekorativ kål Eriken og mini bartrær

Vinterplanter på balkongen

Eviggrønne busker, både løvtrær og barskoger, bør beskyttes mot frost. For at røttene ikke skal påvirkes av sterke temperatursvingninger, bør du isolere karene med fleece, isopor, bobleplast eller tykk papp. Hvis du vil ha et naturlig utseende, kan du pakke de beskyttede karene i jutesekker eller legge dem i kurvkurver.

Når frosten pryder plantene

Shamberry tåler til og med frost

Idee for balkongplanting om vinteren: gule calluna, rosa pseudobær og prydgress

Hogweedlyng og prydgress i vindusboksen om vinteren

Hjemmelagde plugger til vindusbokser 

Bartrær i dvergformer og erikaer i blomsterkasser på balkonger om vinteren

Varmt lys sørger for mer hygge på balkongen om vinteren

Balkong-dekorasjon-om vinteren-med-lanterner-og-lyng

Previous Post
Gjestgiveriet i Australia imponerer med en fasade av glass og tre
Next Post
15 sideplankvarianter for stramme magemuskler og en sterk kjerne