15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Så du kan bygge en japansk vannfunksjon av bambus selv!

Japanske hager er blant de vakreste i verden fordi de er modellert etter naturen. Hagen i japansk stil er preget av et nøye utvalg av hagearkitekturen og plantene som brukes. Et av de viktigste elementene i en japansk hage er vann, men ikke i form av en fontene, da den spruter høyt og forstyrrer stillheten. En vannfunksjon, der vannet renner over bambusstenger direkte inn i en steinskål og forsiktig nedover veggene, er veldig vanlig i japanske hager. I dag vil vi fortelle deg hvordan du kan bygge en japansk vannfunksjon av bambus selv.

Tsukubai – japansk vannbasseng

japansk vannfunksjon i hagen

I Japan er en tsukubai en vask ved inngangen til en hellig tehage, der te -gjester rituelt kan vaske munn og hender. Denne typen rituell rensing er vanlig for gjester som deltar på en te -seremoni eller besøker eiendommen til et buddhistisk tempel. Navnet er avledet fra verbet tsukubau, som betyr noe som “huk ned” eller “bøye seg ned”, en handling av ydmykhet. Gjester ved en teseremoni huker seg ned og vasker hendene i en tsukubai i tehagen (roji) før de går inn i tesalen.

bygge japansk vannfunksjon

Tsukubai er vanligvis laget av stein og blir ofte supplert med en liten sleiv. Vannet tilføres gjennom et bambusrør kalt kakei. Liten, nær naturen og original – Tsukubai passer nå godt i mange hushager. Den er ideell for små tomter der det ikke er plass til store dammer og andre kompliserte vannsystemer.

Bygg en japansk vannfunksjon selv

Bygg din egen japanske vannfunksjon av bambus og stein

Denne japanske vannfunksjonen av bambus er relativt enkel å bygge. Vannet sirkulerer i et lukket system. Den pumpes fra en oppbevaringsbeholder gjemt i bakken (det kan være et metall- eller plastfat) til en bambusstang, hvis ende er begravet i bakken. Et bunke ble dannet rundt bassenget, kledd med folie og dekket med steiner. Som et resultat siver ikke vannet ned i bakken, men renner inn i et nedgravd reservoar. Den er dekket ovenfra med et sterkt metallgitter som kan bære vekten av steinbassenget og steinene. Rutenettet er derimot dekket med småstein. Av denne grunn må den selvfølgelig ikke være for bredmasket.

Bygg en japansk vannfunksjon fra bambus selv - diagram

Når du velger en pumpe, må dens effekt (målt i liter vann som pumpen leverer per time) tilpasses størrelsen på vannsystemet. Høyden som vannet skal pumpes til er også viktig – det såkalte maksimalhodet, som er angitt i meter. Pumpen skal være så svak som mulig, slik at det blir en stille vannsprut. En 10 watt pumpe med en effekt på 550 til 600 L / t ville være ideell. Vær oppmerksom på lengden på strømledningen og installer en utendørs kontakt i nærheten.

Om sommeren bør du fylle systemet oftere fordi pumpen ikke må gå tørr. Om vinteren tømmes vannbeholderen og pumpen fjernes.

Japansk vannfunksjon – hva annet går med det?

vannfunksjon og steinlykt i japansk hage

Japansk hagedesign er populær på grunn av sin enkelhet og ro. Dekorasjonen holdes på et minimum. Som regel brukes forskjellige steiner og grus som de dominerende elementene. En ekte japansk hage er full av symbolikk: hver stein og hver plante, dens posisjon og form har en hellig betydning. Det handler om å skape harmoni og balanse mellom planter, steiner og tomrommet.

japansk hagevannfunksjon

Typisk for denne landskapsformen er gress, kirsebærblomstrer, bartrær, japanske lønn, iriser og bonsai -trær. Mange av disse plantene er eviggrønne, så hagen ser vakker ut selv om vinteren. Den japanske paraplygranen (Sciadopitys verticillata) er et spesielt vakkert blikkfang. Den vokser veldig sakte og har en interessant kroneform, men tåler ikke kalkholdig jord. Det er et av de fem hellige tempeltrærne i Japan, sammen med det japanske livets tre, Sawara falske sypress, livets Hiba -tre og Hinoki falske sypress.

japansk hage om høsten med bambusvannfunksjon og vakre planter

Bambus er også mye brukt i japanske hager. Legenden forteller at bambusrørene beskytter huset mot onde ånder. I hagen kan bambusen brukes som en naturlig personvernskjerm eller plantes i grupper. Siden det er en varmekjær plante, dyrkes den i potter som graves opp om vinteren.

Gjør Tsukubai -vann til deg selv

Andre ofte brukte små trær og busker i den japanske hagen er:

 • Azalea
 • Bokstrær
 • Forsythia
 • Magnolias
 • Ginkgo biloba
 • Rhododendron
 • furutrær
 • Sedges
 • Gullstempel (Ligularia dentata)
 • Kinesisk sedge (Miscanthus)
 • Hosta hosta
 • Sibiriske iriser
 • syrin
 • fingerbøl
 • Bregner
 • Sedges (Carex)
 • og anemoner

Denne artikkelen er inspirasjonen til en planteplan.

bygg japansk vannfunksjon selv

En japansk steinlykt ser også spesielt bra ut ved siden av en japansk vannfunksjon laget av bambus. Det er et miniatyrhus av stein eller metall som kan plasseres i forskjellige områder av en hage for å belyse bestemte områder som stier, bekker eller steinstatuer. Hvis størrelsen på eiendommen tillater det, er det best å bygge en japansk paviljong eller tehus. Dette vil skape et flott sted å slappe av.

Japansk vannfunksjon med steiner, småstein og bambus

Previous Post
45 magníficos peinados de giros de pasión
Next Post
Du kan faktisk gå ned i vekt med suppe! (men bare hvis du unngår disse feilene)