15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Bygg en liten hevet seng – perfekt for balkonger og terrasser

Bordhevet balkong hagearbeid blandet kultur

Høysengen er veldig populær blant hobbygartnere, ikke bare fordi den ser vakker ut, men fordi den gir mange fordeler. Det er mye lettere å jobbe enn en flat seng. Du kan jobbe på sengen mens du står. I tillegg blir ikke høybed angrepet av skadedyr som nakensnegler. Og det beste med det er at hvis du ikke har hage, men fortsatt ikke vil gå uten friske urter og grønnsaker på kjøkkenet, kan du lage en praktisk liten høybed på balkongen. I tillegg til de klassiske høybedene, er det også såkalte bordsenger, som utvider konseptet på en uvanlig måte. Hevebordet er en hevet planteboks uten gulvkontakt og er ideell for de som har liten plass i hagen, på terrassen eller på balkongen.

Fordeler med bordsenger sammenlignet med klassiske høybed

hevet-seng-bord-balkong-hagearbeid-stående

Framfor alt er bordsenger enkle å transportere og er perfekte for balkonger og asfalterte terrasser. De er også mye mer økonomiske når det gjelder materialforbruk, da du ikke trenger så mye jord for å fylle. Denne typen senger passer for alle som ønsker å bygge en høy seng raskt. Les videre for å oppdage noen gode ideer for upcycling. Du kan også bygge din bordseng fra et gammelt bord eller ganske enkelt konvertere en brukt bordramme.

Når du oppretter en hevet seng, bør også balkongens bæreevne tas i betraktning. Det er viktig at den ikke er for tung, slik at balkongplaten ikke blir stresset for mye. Både materialet i rammekonstruksjonen og fyllingen spiller en viktig rolle. Av denne grunn er en hevet seng på føttene det beste alternativet for balkongen. Det kan være like høyt som det klassiske høybedet, men er lettere i vekt fordi det rommer vesentlig mindre plantesubstrat.

Tilpasset rullestolbord-et alternativ i en barrierefri hage

Hevet sengebord-rullestol-tilgjengelig-kropp-rullestol-høyde

Personer med begrenset mobilitet trenger ikke klare seg uten hagearbeid. Hevede senger på beina er veldig egnet for rullestolbrukere fordi de kan kjøre under det beplantede området og jobbe komfortabelt på sengen. Bredden på sengen bør ikke overstige en armlengde. På den måten kan bakplanten også stelles. For at rullestolen og bena skal ha nok plass under høybedet, bør sengens bunn være minst 65 cm høy og plantet areal være i en høyde på 85 til maksimalt 95 cm. I stedet for fire bordben kan den hevede sengen stå på en midtre sokkel.

Hvilken dybde for et hevet sengebord?

Hevet sengebord -dybde-høyde-varierer

En dybde på rundt 30 – 50 cm er ideell for en høy seng på balkongen. Det avhenger imidlertid av rotdybden til de utvalgte plantene. Med noen grønnsaksplanter er røttene ikke engang 20 centimeter dype i bakken. De grunne rotfulle sortene inkluderer for eksempel de fleste typer salat, spinat, løk, reddik, reddiker, poteter, selleri, tomater, etc. Siden røttene forblir i det øvre jordlaget, må de vannes oftere.

Hvis du vil dyrke kålrabi, bønner, gulrøtter, agurker, erter og paprika, trenger du en dypere hevet seng. Disse grønnsaksplantene når en rotdybde på opptil 50 centimeter og tilhører de midterste røttene.

Dreneringsbordsenger

Bordhøyde balkong-urter-tomater

Siden bordet med hevet seng ikke har kontakt med bakken og av denne grunn ikke er optimal vanndrenering, er drenering av høybedet et viktig aspekt som bør tas i betraktning. Ellers kan det skje at plantens røtter lider av stillestående fuktighet.

Hage fleece laget av geotekstil (filter fleece) gir et middel her. Denne dreneringsflekken brukes til både drenering og vannlagring. Den optimaliserte fiberstrukturen er så tett at vanningsvannet ikke drypper av når det vannes, men sakte fordamper gjennom gulvet i høybedet.

Lag en høy seng selv fra et gammelt bord

hevet seng-gammel-bord-balkong-liten

Som nevnt tidligere har salater grunne røtter. Derfor er dette flate høydebordet ideelt for dyrking av forskjellige typer salat på de minste plassene! Enten chocorée, endevien salat, lammesalat, frisée salat, salat – oppdag det store utvalget av salattyper og finn dine favoritter! Men først må du gjøre dette gamle bordet om til en høyde. Slik går det!

hevet sengebord-folie-rutenett

Materialer:

 • Bor eller skrutrekker
 • Wire cutter
 • Målebånd
 • Håndsag eller stikksag (for kutting av sedertreplater)
 • et gammelt bord, skrivebord eller annet upcycle-verdig møbel som også er egnet for planting
 • korte spiker og hammer eller stiftpistol
 • tettmasket ledning eller nettingskjerm
 • Dreneringsfleece
 • arbeidshansker
 • tynne sedertreplater – ca. 4 cm brede og 1 cm tykke

Monter det hevede sengebordgitteret

Først og fremst bør gulvet i bordsen skapes. Snu bordet og legg det på en arbeidsbenk. Det er best å bruke arbeidshansker for å unngå skade.

Klipp kyllingetråden til riktig størrelse og fest den til bunnen av esken med små spiker eller stifter. Avhengig av størrelsen på bordet, kan du trenge hjelp her.

Fyll høybordet med folie

Mål og kutt trelamellene dine. Fest disse til bunnen av bordet ved å dekke kantene på kyllingetråden. Fest lamellene med skruer. Avhengig av størrelsen på bordet, kan du også trenge en støttebjelke diagonalt over midten. Sørg for at det ikke er noen skarpe ender av ledningen.

Hevet seng-bord-bygge-salat-balkong

Snu bordet igjen. Klipp nå et stykke dreneringsfleece til størrelsen på plantemaskinen med noen få centimeter rundt kanten. Fleecen oppfyller flere funksjoner: Den holder hagens jord, beskytter treet mot å råtne og muliggjør drenering. Så du trenger ikke å bekymre deg for en skitten balkong.

Nå kan du fylle opp høybordet!

Monter planteboksen på bordrammen

Hevet sengebord-balkong-ikea-metall-ramme-sedertre-planter

Før vi begynner å fylle bordsengen, vil vi vise deg to gode måter å bygge den på. Den første varianten er en vellykket kombinasjon av en 30 cm dyp sedertreplanter og LERBERG -bukken fra IKEA. Med den blir planteboksen ca. 95 centimeter høy – den perfekte høyden for et høybed.

Sedertre ble valgt til planteboksen, ikke bare fordi det er visuelt tiltalende, men fordi det har veldig gode egenskaper. Sedertreoljen den inneholder, gjør treet naturlig motstandsdyktig mot råte, mugg og insekter, noe som gjør det perfekt for utendørs bruk. Sedertre er lett, bærekraftig og har en fin fiberstruktur.

mobil bordseng på hjul

hevet seng-ben-mobil-rull-balkong

En annen god idé er å sette bordet på solide hjul. Fordelen med det mobile høybedet er selvfølgelig at det er lett å transportere. Valsene kan enkelt monteres på den nedre enden av foten. Veldig praktisk hvis du vil flytte din høye seng oftere.

Fyll bordsengen

hevet sengebord-balkong-terrasse-urter

Med det klassiske hevede grønnsaksbedet er lagsystemet det viktigste trinnet for en vellykket høst. Å fylle en bordseng er langt mindre tidkrevende. Hvis jorden er dekket med en dreneringsfleece, fylles blomster- eller hagjord. Ekspandert leire eller grus kan eventuelt blandes med pottejord som drenering.

Plante bordsengen

Hevet seng-bord-ramme-balkong-voksende-grønnsaker

Når du planter, er selvfølgelig det første spørsmålet som dukker opp om det skal være en prydplante eller en nyttig seng. Hvis du ikke kan bestemme deg for det ene eller det andre, kan du også kombinere grønnsaker og blomster. Bordsenger er bare egnet for planter med lav rot. Alle de plantene som trives godt i blomsterkasser føler seg hjemme der. Dette er urter, salat, mini gulrøtter eller paprika og pepperoni varianter.

Sørg for at stedet oppfyller sollysbehovet til plantene dine. De fleste grønnsaker trenger minst seks timers sollys om dagen, mens noen blomster også gjør det bra i skyggen. Regelmessig vanning er veldig viktig, slik at røttene i det øvre jordlaget ikke tørker ut.

Bordhøyde balkong-tre-grønnsaker-spaler-kål-tomater

Hvis et veldig solfylt, tørt sted er valgt for høybordet, kan du bruke eksemplet på grønt tak på grønt tak og plante husleker eller lavvoksende sedum. Tykke bladplanter tåler tørke og varme veldig godt.

Hvis du bestemmer deg for en blandet kultur for din høye seng, så vær oppmerksom på høyden og veksttiden til plantene. Den generelle regelen er: plasser høye planter mot baksiden, små planter mot fronten. En årsak til dette arrangementet er forekomsten av lys, fordi større planter foran ville gi skygge for de mindre plantene.

Hevet seng-bord-balkong-bygning-tremaleri

Sett klatreplanter i kanten, for da kan senene vokse godt utover og ikke forstyrre de andre plantene i høybedet. Tomater, agurker og bønner, for eksempel, kan lett klatre opp på espalieret. Klatreplanter kan også fungere som en personvernskjerm på en terrasse. De hurtigvoksende variantene som salat og reddiker plasseres også på kanten, mens planter med lengre veksttid alltid plantes i midten av bedet. Små urter og blomster fungerer veldig godt som gapefyllere i det hevede grønnsaksbedet.

Noen eksempler på vakker planting av bordsengen:

 • Tomater på baksiden, kål i midten, salat foran
 • Bønner, dill og kålrabi
 • Tomater, basilikum, persille og salat
 • Bønner, blomkål, rød og hvitkål
 • Sikori, fennikel, salat og gulrøtter
 • Jordbær, hvitløk, salat, reddiker

Vi ønsker deg mye moro med hagearbeid på balkongen eller terrassen og god høst!

Previous Post
Grå klinkersteinskiver gir fasaden til dette huset en dynamisk karakter
Next Post
Sy en lappeteppe – enkle instruksjoner for nybegynnere