15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Med denne DIY høybedet kan du vokse opptil 60 nyttige planter på balkongen!

Hagearbeid på balkongen og terrassen har vært veldig trendy i flere år. Til tross for mangel på plass, vil flere og flere mennesker ikke klare seg uten hjemmelagde grønnsaker og frukt og leter etter enkle å implementere ideer for plassbesparende og lettstelt høybed. I dag skal vi vise deg en kreativ og praktisk DIY høybed for balkonger og terrasser som gjør det mulig for urban hagearbeidere å dyrke mange nyttige planter på de minste plassene.

Hvordan fungerer denne DIY høybedet?

Høyd seng og kompost i ett med kompostorm

Ideen om en vertikal hage er kanskje ikke ny, men denne høybedet tar konseptet til et helt nytt nivå og perfeksjonerer det. Hemmeligheten bak den heter: kompostorm! Et rør er montert i midten av fatet, som fungerer som en komposter for matavfall. Ormene gjør rester av mat til en utmerket gjødsel (humus), som er den beste organiske gjødselplanten. Røret er utstyrt med nok hull rundt, slik at ormene kan krype ned i jorden og dermed befrukte plantene. De lar jorden forbli fruktbar i lang tid og forhindrer behovet for hyppig jordskifte.

Høyd seng for balkonger og uteplasser for urter og salat

I tillegg, under vanning, trenger vann inn i røret og vasker avfallsproduktene. Vannet renner inn i et kar under fatet og brukes på nytt for vanning, noe som bringer næringsstoffer tilbake i jorda. Så vi eliminerer gjødsel, sparer vann og kaster bort mindre mat.

Er kompostormene virkelig nødvendig?

plassbesparende høy seng for balkonger og terrasser

Ja, ormene er den indre motoren til høybedet som får plantene til å bli vanvittige. Og alle som er redde for dem, bør vite at de aldri kommer ut av fatet og ikke har kontakt med de spiselige delene av plantene.

Kompostormene (Eisenia foetida) tilhører familien meitemark. På grunn av fargen blir de ofte referert til som “Røde kaliforniske ormer” (engelsk rødorm, rød kalifornisk jordorm). De hater sterkt lys og tørke og kan ikke overleve utenfor fatet. Etter at de er satt i røret, er de knapt synlige, men fordelene er enorme. Humusen de produserer er et fantastisk stoff for jorda, og inneholder praktisk talt alt planten trenger, inkludert nitrogen, fosfor og kalium (NPK).

Mini høybed for urter og blomster til terrassen

Hvis du til tross for alle de ovennevnte fordelene har bestemt deg for ikke å sette ormene i fatet, anbefaler vi kunstig gjødsling av høybedet med flytende gjødsel (spesielt hvis du planlegger å dyrke spiselige grønnsaker). Du kan selvfølgelig bare plante blomster i lommene.

Hvordan kan du bygge denne høybedet til en balkong selv??

Bygg en DIY seng fra en PE -fat selv

For å bygge dette høybedet selv trenger du en bredhalset tønne, helst laget av matsikkert polyetylen, eller forkortet PE. Resirkulerte fat kan også brukes, f.eks. De fra næringsmiddelindustrien som brukes til å transportere glukosesirup. Et fat med en kapasitet på 220 liter er ideelt for en stor grønnsakshage. Du kan bruke en 60 liters fat for en liten hevet seng for balkonger.

Høyd seng laget av plastfat bygge selv instruksjoner

Først trekkes sporene rundt fatet. Avstanden mellom de enkelte nivåene bør være omtrent 15 centimeter. For eksempel er 5 – 6 nivåer med 8 til 10 plasser hver ideell.

Deretter bores hull gjennom start- og sluttpunktene, og deretter kuttes sporene med et stikksag. Plasten varmes opp med varme slik at disse kan utvides og formes. I dette trinnet er det bedre å jobbe i par. Mens den ene holder varmluftsblåseren, kan den andre sette inn trekilene (eller en annen passende gjenstand). Disse må bli i hullet til plasten er avkjølt.

Lag poser for planting

Etter at alle lommene er dannet, kan du fortsette med det indre røret for kjøkkenavfallet. For en 200 liters trommel trenger du et rør med en diameter på omtrent 190 mm og en lengde på omtrent 1,5 meter. Røret må ikke være for lite slik at det er nok plass til komposten. Hull med en diameter på minst 20 mm bores deretter rundt dette røret.

Høyd seng til balkong med urter og blomster

Et annet hull er kuttet ut i bunnen av fatet i midten, med samme diameter som det indre røret. Slik at røret ikke glir gjennom hullet i bunnen av fatet, forsegles det rundt det med silikon eller varmt lim. Til slutt lukkes det åpne røret med en hette. For å tømme fatet, bores det noen dreneringshull rundt på de dypeste punktene.

Må tønnen alltid stå på stylter?

Høyd seng for jordbær fra plastfat

Hvis fatet plasseres på bakken uten føtter, kan det være ustabilt på grunn av rørlokket. Det er derfor tilrådelig å plassere høyden på stylter eller en annen ramme med ben.

Føttene tjener flere formål:

1. De letter tilgangen til fatet og plantene.

2. De gjør rengjøring under fat lettere.

3. De tillater oppsamling av avrenningsvannet, som i utgangspunktet er flytende humus. Denne ormenes utlutning er en av de beste flytende gjødselene.

4. Tønnen kan flyttes og roteres lettere om nødvendig.

5. Dette gjør at hetten i bunnen av fatet kan åpnes slik at komposten kan fjernes.

Hvor skal du legge høyden?

Dyrk salat i en DIY høybed på en balkong

Den riktige plasseringen er veldig viktig, og det er noen få faktorer du bør vurdere før du fyller opp sengen:

Plassering og sollys

Et sted som kan gi plantene sol i minst 3 timer om dagen er ideelt. Dette er den viktigste forutsetningen for fotosyntese i planter. Tomater, paprika, courgette og agurker trenger for eksempel mye mer sol.

Høyd seng for jordbær uten kontakt med bakken

Heldigvis, hvis balkongen din er i skyggen, er det noen urter og grønnsaker som kan utvikle seg der også. Gode ​​avlinger som er behagelige i skyggen på nordsiden er spinat, karse, gressløk og noen typer salat.

Bygg en hevet seng selv uten å berøre bakken

Hvordan vannes høybedet??

Høysengen kan i utgangspunktet vannes med en vanningsslange eller en vannkanne. Hvis du ofte er hjemmefra eller glemmer å vanne, kan du bruke et automatisk vanningssystem. Slangene krøller seg inn i fatet og vanner plantene direkte til røttene med en presis dråpe.

Uansett om du bruker et vanningsanlegg eller ikke, vil det være lettere å vedlikeholde den høye sengen ved å være i nærheten av en vannkilde.

Fyll balkonghøyden korrekt

Mini høybed for balkonger med urter og blomster

Så snart loftsengen har funnet sin plass på et godt valgt sted, kan den fylles.

Hvilken jord for høybedet?

Jorden i høybedet skal være lett, godt drenert, næringsrik og vannlagrende. Det anbefales å blande hagjord og kompostjord i forholdet 1: 1. Det er viktig å fylle fatet med jord til toppen fordi underlaget vil miste noe av volumet når det først helles.

Er ikke høyden for tung for balkongen??

Høyd seng med salat og urter på balkongen

For en standard balkong er maksimal belastning 250 kg per kvadratmeter. Når den er full, veier en hevet seng i en 200 liters fat rundt 100 kg og en mini hevet seng rundt 35 kg, så vekten er ikke et problem.

PE -fatene er 100 cm høye og 60 cm brede. Når den plasseres på en ramme, er høyden ca. 135 cm. Det mindre fatet er 18 tommer bredt og 75 tommer høyt når det plasseres på føttene.

Første vanning

Vann høybedet i fatet

Når fatet er fylt med jord, plasserer du en beholder under fatet der vanningsrester kan samles. Begynn å vanne den høye sengen. Når vannet begynner å dryppe ned i bunnen av beholderen, vet du at underlaget er mettet og klart til å bli plantet.

Plant høybedet

Plant høybedet med blomster og urter

Nå kan du sette plantene i sporene. For en bedre sjanse for suksess, plant unge frøplanter i stedet for frø. Tenk på forhånd hvilke planter du vil legge i din høybed. Å dyrke forskjellige grønnsaker og urter fra forskjellige arter sammen i en høy seng har flere fordeler. Du bør også ta hensyn til kravene til plantene og deres egenskaper. Sorter som blir veldig store, som grønnkål, cherrytomater, paprika og auberginer, bør plantes på toppen. Å plante høybedet er veldig enkelt og morsomt. Du finner mer inspirasjon i vår artikkel: Hagearbeid på balkongen: 10 ideer for hva du kan plante i en høybed

Fyll kompostormene inn i det indre røret

Hva bør du mate kompostorm i høybedet?

Ha en håndfull jord i ormerøret og tøm sekken med de røde ormene i. Dette etterfølges av en kopp matrester og deretter en håndfull jord.

Hva skal du mate ormene med??

Kompostormer som bananskall

Det er tilrådelig å mate ormene på myk mat og helst med høy næringsverdi. De foretrekker matvarer med høyt sukkerinnhold, for eksempel søte og myke frukter, bananskall, mango, gresskar, epler, fersken, etc. (kan gis hele eller med frø). Du kan også mate kaffegrut til kompostorm. De fordøyer også brød, ris, pasta og andre grønnsaker. Det anbefales å unngå mat som er krydret eller fet, for eksempel kjøtt, meieriprodukter, egg og sure matvarer som tomater og sitrusfrukter.

Kompostormene bør mates gradvis:

I den første måneden – en kopp mat i uken

I den andre måneden – to kopper mat i uken

I den tredje måneden – tre kopper mat i uken

Fra den tredje måneden, fortsett med 3 kopper mat i uken.

Ormene når en lengde på ca. 5 cm. Hver orm spiser rundt halvparten av kroppsvekten per dag og fordøyer et kilo avfall hvert år! De formerer seg hver 40. dag under ideelle forhold, men ikke bekymre deg: det blir ingen befolkningseksplosjon fordi de tilpasser antallet til de eksisterende forholdene: tilgjengelig plass, mengde mat osv..

Vann høybedet hvor ofte?

Høyd seng med vermicompost -funksjonalitet

Etter plantingen, når plantene fortsatt er unge, anbefales det å vanne hver enkelt lomme. Etter omtrent to uker, når røttene har etablert seg, trenger høybedet bare å vannes ovenfra. Kontroller jordfuktigheten med fingeren og vann når jorda er tørr.

Bruk overflødig vann som samler seg i karet under fatet for vanning. Det kalles fortsatt ormete. Som et resultat blir nedbrytningsproduktene til ormene (humus i flytende tilstand) returnert til fatet til fordel for plantene.

vertikal hevet seng med blomster til balkong og terrasse

Previous Post
45 magníficos peinados de giros de pasión
Next Post
Du kan faktisk gå ned i vekt med suppe! (men bare hvis du unngår disse feilene)