15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Saltlamper og deres effekt på helsen vår: hva er de gode for?

Saltlamper fra Himalaya har blitt veldig populære de siste årene. De appellerer spesielt til mennesker som ønsker å fremme helsen sin på en naturlig måte, eller som ønsker å gjøre livsstilen mer naturlig. Hva er en saltkrystalllampe bra for? Vi vil fortelle deg nedenfor.

Hva er saltlamper?

Saltkrystalllampe og dens positive effekt på helsen vår

Saltlamper er laget av rosa biter av Himalaya. I tillegg er midten av berget hulet ut og en lyspære er plassert i den som en varmekilde. Rosa Himalaya -salt er en saltkrystall som kommer fra Himalaya -fjellene i Pakistan. I sin kjemiske struktur ligner dette saltet på bordsalt og inneholder hovedsakelig natriumklorid. Den inneholder også spormineraler av kalium, magnesium og kalsium, som gir saltet en rosa-rød nyanse. Mineralene er også grunnen til at Himalaya salt har en annen smak enn normalt bordsalt.

Rosa salt krystalllys vakkert og sunt

Himalaya saltlamper er vanlige i spasentre, men de kan nå kjøpes online for personlig bruk og i de fleste butikker. De fleste bruker Himalaya saltlamper fordi de liker utseendet og varmt lys. Andre tror på de antatte helsemessige fordelene med disse lampene.

Hvordan fungerer saltlamper?

hva gjør saltkrystalllamper, hva bra for

Måten saltlampene fungerer på er basert på en prosess som kalles luftionisering. Dette betyr at de slipper negative ioner i luften. Regnbyger, fossefall, naturlig radioaktivitet og varme skaper luftioner gjennom fordelingen av vannmolekyler. Saltlamper kan etterligne denne prosessen. Luftionisatorer som finnes på markedet kan også gi samme effekt.

hva gjør saltkrystalllamper for helsen vår

Saltlamper sies å skape negative ioner ved å tiltrekke seg vannmolekyler. Disse fordamper når lampen varmes opp. Noen studier viser svake kognitive ytelseseffekter fra kortvarig eksponering for høye innendørs luftionskonsentrasjoner. Imidlertid er ideen om at saltlamper kan gi den samme fordelen uklar, ettersom mengdene som produseres kanskje ikke er meningsfulle nok.

Andre studier tyder på at vanndamp i luften som inneholder giftstoffer tiltrekkes av steinoverflaten på grunn av saltet. I dette tilfellet ville saltet rense giftstoffene og fjerne forurensningene. Imidlertid er det lite bevis som støtter denne påstanden.

Salt krystall lampe – hva bra for?

salt krystall lampe og helse hva er det bra for

Det er flere påstander om helsemessige fordeler med Himalaya saltlamper. Saltkrystaller er gode for inneklimaet, skal forbedre søvn og humør og redusere effekten av elektromagnetisk stråling.

Forbedret luftkvalitet i rommet

Saltkrystalllamper er designet for å forbedre luftkvaliteten innendørs. De er annonsert som nyttige for personer med allergi, astma og øvre luftveisproblemer. Selvfølgelig er det ingen bevis for at saltlamper faktisk kan fjerne forurensninger fra luften eller forbedre luftkvaliteten i hjemmet eller kontoret.

Saltkrystalllampe og dens effekt ifølge studien

Denne påstanden er faktisk basert på en gammel, verdenskjent praksis kalt haloterapi. Ordet er avledet fra det greske ordet for salt “halo”. Haloterapi er en behandling med tørt salt. Ved opphold i en salthule inhaleres mikroelementer, mineraler og sporstoffer, som skal lindre kroniske pustevansker og styrke immuniteten.

Luksuriøs stue med peis i rosa og hvit saltlampe som pynt på salongbordet

En rapport fra 2014 om undersøkelser om terapeutiske effekter av et haloterapirom med et kunstig saltgruvemiljø konkluderer med at haloterapi gir en viss fordel for å redusere inflammatoriske effekter av luftveissykdommer. Denne effekten er imidlertid kortvarig og behandlingene må gjentas. Sikkerheten ved haloterapi er ikke undersøkt i denne rapporten. Ingen andre studier tilbyr tilstrekkelig støtte til å bekrefte effektiviteten eller sikkerheten til haloterapi.

Bedre humør

Saltkrystalllampe forbedrer stemningen

En annen påstand fra folk som støtter bruk av Himalaya saltlamper er at de kan forbedre humøret. Noen dyreforsøk viser at høy eksponering for negative ioner fremmer produksjonen av serotonin – en nevrotransmitter som regulerer humøret.

Saltkrystalllyseffekt forbedrer humøret

En metaanalyse og studieundersøkelse fra 2013 vurderte effekten av luftionisering på humør, velvære, angst og depresjon. Forskerne vurderte også eksponeringsnivået. De fant ut at mens de negative ionene ga lettelse ved depresjon, var langtidsvirkningene, mengdene som trengs og hyppigheten av behandlinger ukjente. Faktisk ble hver fordel vist ved svært høy eksponering – noe saltlamper ikke gjør.

Saltlamper forbedrer søvnen

salt krystall lampe hvilken bedre luftkvalitet

Få studier har sett på effekten av saltlamper på søvn. Imidlertid kan de fremme en avslappende sovende atmosfære, ettersom det svake lyset fra lampen kan hjelpe deg med å sovne. Sterkt lys, derimot, inkludert lyset fra elektroniske enheter, kan forstyrre produksjonen av melatonin, søvnhormonet. Selv om dette ikke bare er spesifikt for saltlampene, kan det være en ekstra fordel.

Redusert effekt av elektromagnetisk stråling

himalayan salt krystall lampe effekt

Elektromagnetisk stråling (EM) er en form for energiforplantning som er rundt oss og inkluderer radiobølger, røntgenstråler og gammastråler. Sollys er også en form for elektromagnetisk stråling. TV -en, datamaskinen og smarttelefonen gir ut EM i form av usunne positive ioner. Konstant eksponering for EM har alvorlige langsiktige effekter, inkludert tretthet, økt stress og et svekket immunsystem.

Salt krystall lampe innendørs bruk

Mye forskning har blitt gjort på de negative effektene av elektroniske felt. I en rapport fra tidsskriftet “Archives of Medicine” fra 2015 er det funnet at eksponering for EM med en frekvens på 1 kHz og en intensitet på 150 V / m og 220 V / m over en periode på opptil en time “kan ha negative effekter på oksygenmetabolismen i blodplatene, noe som fører til dysfunksjon av cellene. I dagens verden kan kronisk eksponering for selv lave nivåer av stråling fra enheter forårsake kreft, kompromittere immunitet og bidra til mange sykdommer og plager. Fordi Himalaya saltlamper er naturlige negative generasjoner av ioner, kan de redusere effekten av positive ioner.

Saltkrystalllampe og dens effekt ifølge studien

Konklusjon

Mens saltlampene i Himalaya vokser i popularitet, gir de neppe store helsemessige fordeler. Det er lite studiebevis som støtter påstander om forbedringer i luftkvalitet, respiratorisk helse, humør eller søvn. Men de er fine å se på og skaper et stemningsfullt lys. Ulykker med disse lampene rapporteres sjelden. Likevel bør du alltid bruke tilstrekkelig brannbeskyttelse, inkludert å holde lampene utilgjengelige for barn og kjæledyr.

Previous Post
Gjør-det-selv smykkestativ-skap plass til øredobber
Next Post
Optimalisering av tredemølleformen – 9 metoder for mer moro mens du trener