15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Sunn tarm – tips, liste over matvarer og oppskrifter for ditt velvære

sunn tarm tarm helse sunn tarmflora skånsom mot tarmene

Selv om tarmen lenge har blitt undervurdert som et vitalt organ, har mange vitenskapelige studier allerede vist at tarmens helse kan ha en betydelig innvirkning på vårt generelle velvære. I den følgende artikkelen finner du nyttige tips for en sunn tarm og lærer om maten som utgjør et sunt kosthold for tarmene. Vi har også utarbeidet oppskrifter for deg for å forbedre din tarmhelse! Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er å gjøre noe for tarmen din! Sunn tarm – sunn person!

Hvorfor er en sunn tarm så viktig?

tarmproblem hva du skal gjøre tarm styrke tarmflora

Visste du at 80% av alle immunceller i kroppen vår er i tarmen? Dette forklarer det faktum hvorfor helse faktisk starter i tarmen. Immunsystemet vårt kan ikke fungere uten en sunn tarmflora. Tarmen er en inngangsport til organismen vår. En sunn tarm er ansvarlig for å forsyne kroppen vår med visse næringsstoffer og vitaminer og for å holde unna potensielle patogener og giftstoffer.

Når tarmhelsen lider

helse tarm irritabel tarm ubehag mann

Symptomene og intensiteten av ubehaget i en irritert tarm kan variere mye. Noen ganger er det bare lett opprørt og noen ganger forverres symptomene uten passende medisinsk behandling. Symptomer og tegn på irritabel tarmsyndrom eller tarminfeksjon kan omfatte gass, magesmerter, kronisk forstoppelse eller svulst, oppblåsthet, samt vekttap, tap av matlyst og depresjon.

Tips for en sunn tarm

Syltede grønnsaker gjærer gode tarmbakterier melkesyrebakterier

I det følgende har vi samlet nyttige tips og anbefalinger for deg, som du enkelt kan inkorporere i hverdagen etter behov. Hvis du gjør dem regelmessig, er du sikker på å forbedre din generelle tilstand og holde tarmene sunne.

1. Spis mye fiber

fiberrik frukt grønnsaker fullkorn sunne tarmene gjennom å spise

Med et fiberrik diett kan du minimere risikoen for diettrelaterte sykdommer. I følge anbefalingene fra det tyske ernæringsselskapet anbefaler vi 30 g kostfiber per dag for voksne. Hvis du legger til frukt og grønnsaker, en porsjon kornflak, 2-3 skiver fullkornsbrød og en porsjon poteter eller brun ris i kostholdet ditt, gir du kroppen din den anbefalte mengden av riktig fiber.

2. Unngå gluten

Hvis du er sensitiv for gluten, er det tilrådelig å redusere forbruket av gluten. Glutenfrie frokostblandinger og pseudokornblandinger som quinoa, bokhvete, mais, hirse, amarant, etc. er et alternativ til de fleste frokostblandinger og fullkornsprodukter som inneholder gluten.

3. Drikk nok vann

hva du skal gjøre for en sunn tarmflora drikke vann

En sunn tarm kan også dra nytte av tilstrekkelig hydrering. Hvis du vil hjelpe kroppen din til å forbedre fordøyelsen, bør du gi den tilstrekkelige mengder vann. Velg usøtet drikke og unngå sukker-søtet brus. Alkohol bør også være unntaket da det kan skade tarmcellene og bremse fordøyelsen.

4. Reduser forbruket av meieriprodukter

Melkeproteinet har en slimete og forstoppende effekt, noe som kan føre til fordøyelsesproblemer. Hos noen mennesker kan det motsatte være tilfelle, og organismen reagerer med diaré. Start et selveksperiment og ekskluder meieriprodukter fra spiseplanen din i tre uker. Hvis det fører til lindring av symptomene, vet du allerede at kroppen din føler seg bedre uten meieriprodukter.

5. Spis sakte og tyg forsiktig

treg spising tygge sunn tarm ernæring

Tygg grundig for å lindre belastningen på tarmene. Forsiktig tygging vil bryte opp maten tilstrekkelig. I tillegg inneholder spyttet allerede fordøyelsesenzymer som “fordøyer” maten i en viss forstand. Et godt tygget måltid er spesielt fordøyelig for magen, fordøyelsen er iøynefallende og du kan se frem til en flat mage.

6. Sunn tarm ved å bevege seg

bevegelsestrapper klatre i tarmen sunt

For å få tarmfunksjonen til å fungere skikkelig, trenger tarmen tilstrekkelig og regelmessig mosjon. Hvis du fortsetter å trene og løpe, svømme eller sykle, aktiveres musklene i tarmen og avføring stimuleres.

7. Magemassasje

Tarmene dine vil føles spesielt gode etter en selvmassasje i magen. Det kan være så effektivt at fordøyelsesbesvær kan forbedres betydelig uten ytterligere tiltak. Etter bare noen få håndslag, vil du føle deg mye bedre. Bare prøv det å starte dagen med en magemassasje!

8. Opprettholde tarmfloraen på en naturlig måte

mat probiotika grønnsaker med mye fiber krydder belgfrukter sunne tarmer

Tarmene til hvert menneske koloniseres av rundt 1000 forskjellige typer bakterier. Melkesyrebakterier er spesielt viktige for å holde patogene bakterier unna som kan spre seg i tarmen. Andelen laktobaciller og bifidobakterier kan økes gjennom matinntak. Spis mat som surkål og sure melkeprodukter som kjernemelk og vanlig yoghurt fordi de inneholder disse melkesyrebakteriene. Hvis den sunne tarmfloraen er ute av lur, kan du hjelpe den med riktig mat.

9. Utvikle en rutine i hverdagen

En sunn tarm kan ha nytte av en viss regelmessighet i den daglige rutinen. Ta deg god tid om morgenen til å spise frokost og bruke toalettet og på denne måten “utdanne” fordøyelsessystemet. Å spise uregelmessig kan forstyrre fordøyelsen.

Sunn mat for tarmene

naturlig yoghurt sunn tarmflora gjennom ernæring gode bakterier

Nedenfor viser vi noen matvarer som har forskjellige fordelaktige effekter på fordøyelsesorganene. Følgende liste over matvarer inkluderer selvfølgelig et begrenset antall matvarer og bør gi deg eksempler og forslag til sunn mat for tarmene. Inkluder den ene eller den andre maten i menyen, og gjør hele fordøyelsessystemet godt med sunn og variert mat.

Hvilke matvarer er gode for tarmene?

sunn mat for tarmproblemer

ananas

Med sitt spesielt høye enzyminnhold, gir denne tropiske frukten kroppen vår fordøyelsesenzymet bromelain, som gjør at maten blir fullstendig fordøyd. Ananasens enzymer hjelper til med å brenne fett og drive tarmparasitter ut av fordøyelsessystemet. Ananas har også en avgiftende effekt og fjerner giftstoffer fra kroppen.

fennikel

Den aromatiske knollen og dens frø inneholder essensielle oljer anetol og fenchone. De beskytter tarmslimhinnen, stimulerer magesaftproduksjon og får mage -tarmkanalen i full fart. Fennikelpæren inneholder aktive ingredienser som virker beroligende og krampeløsende på mage og tarm.

pastinakk

sunn tarmflora ved å spise pastinakkmat

Den litt søte smaken av rotfrukter pastinakk er også en verdifull mat for sunne tarmbakterier takket være det prebiotiske inulinet. Hvis du sliter med luft i magen, er dette en flott grønnsak å innlemme i kostholdet ditt. Knollgrønnsakene regulerer og beroliger magen og tarmen og stimulerer fordøyelsen.

løvetann

løvetann bitre stoffer krampeløsende ernæring for sunne tarm

Takket være innholdet av bitter substans har løvetannen en positiv effekt på alle organer som er involvert i fordøyelsen. Denne ville urten har en appetittvekkende og antispasmodisk effekt. Hvis du vil unngå ubehagelig gass og oppblåsthet, kan denne planten hjelpe deg, fordi den stimulerer magesaft og galleutskillelse.

kefir

Hvis du sikter mot et tarmvennlig kosthold, har kefir helt rett. Kefir gir den perfekte næringen til de friske tarmbakteriene og avgifter kroppen vår. Produktet, laget av kefir sopp gjennom gjæring, er også nyttig for magesår og tarmkramper.

surkål

kimchi syltede grønnsaker probiotisk sunn tarm

Sauerkraut inneholder også probiotiske mikroorganismer av høy kvalitet som styrker tarmfloraen. Denne fermenterte eller melkesyrefermenterte grønnsaken spises best rå og fremmer multiplikasjonen av de gode tarmbakteriene. Andre syltede grønnsaker som pickles eller kimchi inneholder også gode melkesyrebakterier.

Kombucha

kombucha drikke sunne tarmoppskrifter sopp

Har du noen gang hørt om kultdrikken Kombucha? Denne gjæringsdrikken lages ved å gjære søtet te med den såkalte kombucha-soppen. Kombuchaen inneholder forskjellige gjær og eddiksyrebakterier som har helbredende egenskaper for ulike sykdommer. Blant annet sies at drikken har en gunstig effekt på fordøyelsesproblemer. Kombucha binder forurensninger og fremmer eliminering av dem, styrker immunsystemet, støtter tarmhelsen og stimulerer metabolismen. Den inneholder også forskjellige essensielle mineraler og vitaminer.

Hva du skal gjøre for en god tarmflora – oppskrifter på en sunn tarm

Alle som sliter med plager og tarmproblemer eller som ønsker å forbedre tarmhelsen spesifikt, kan oppnå dette med visse drinker.

Med deilig kefir-Smoothie støtter tarmene

kefir smoothie støtter fordøyelsen av tarmene

Vår første oppskriftside for et naturlig probiotikum er en deilig kefir -smoothie, som er beriket med forskjellige alkaliserende matvarer og matvarer som støtter tarmfunksjonen. Kefir -smoothien hjelper med oppblåsthet og vil overbevise deg når det gjelder smak.

Ingredienser:

 • 2 kopper fersken, skåret i små biter
 • 1 banan, skiver
 • 2-3 cm ingefær, skrelt
 • 230 ml kokosnøttvann
 • 130-230 ml kefir (helst kokosmelk-kefir)

Bland alle ingrediensene sammen i en hurtigmikser til du får en homogen tekstur og server smoothien umiddelbart.

Sunn tarm med helbredende grønn tonic

oppskrifter på en sunn tarmdrikk tarmrensende antiinflammatorisk

Du kan også tilberede en effektiv drink fra forskjellige supermatvarer som har tarmrensing og antiinflammatorisk effekt fra følgende ingredienser:

 • 230 ml beinbuljong
 • Juice av en halv sitron
 • et lite stykke ingefær, uten skall
 • 1-2 hele blader av grønnkål
 • 1-3 hele stilker fersk koriander
 • noen Chlorella -alger
 • 1 ts ghee eller kokosolje
 • Klype Himalaya salt

Bland alle ingrediensene i en mikser med høy ytelse i 10-30 sekunder til det er skummende. Hell den kraftige tonicen i et glass og la det gå godt!

Naturlig middel mot kolitt – tilbered guava vann

guava frukt som regulerer tarmaktiviteten rik på fiber

Guava er utvilsomt en av de naturlige rettsmidler. De små, søte og sure fruktene er rike på fiber og virker regulerende på tarmaktiviteten. Guavaen kan også støtte helbredelsesprosessen ved kolitt. Kombinasjonen av guava og honning har vist seg å være gunstig for en sunn tarmflora.

Ingredienser:

 • 1 liter vann
 • 5 modne guavaer
 • 50 g honning

Vask guava -fruktene med kaldt vann, skrell dem, mos dem og bland fruktkjøttet med vannet. Tilsett honning og rør godt i drikken. Drikk 2 glass om dagen ved å helle den helbredende cocktailen i glasset gjennom en sil.

Hvis du vil prøve våre sunne tarmoppskrifter, bør du unngå kombinasjoner av flere midler samtidig. Vær også oppmerksom på at mat og drikke som er nevnt ovenfor ikke kan erstatte medisinsk behandling.

Previous Post
Er Acai Berry Body Detox og vekttap skadelig?
Next Post
Lag søte kastanjedyr med disse 14 kreative håndverksideene for store og små