15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Overgjeld og dens innvirkning på helse: Hvordan gjeldsrådgivning og gjeldssanering kan hjelpe

Over-gjeld økonomiske problemer stress

De berørte betaler dyrt for gjeld – ikke bare med egne penger, men også med helsen. Årsaken: Gjeld kan gjøre deg syk og sykdom kan igjen føre til økonomiske problemer. Dette skaper en ond sirkel. De vanligste symptomene på sykdom utløst av overgjeld inkluderer søvnløshet, angst, depresjon og symptomer på stress. Ofte påvirker konsekvensene av overgjeld ikke bare de overgjeldende selv, men også venner og familie.

Folk med gjeld er mer sannsynlig å være syke

Overgjeld gir syk hodepine

Gjeldsbelagte mennesker har en tendens til i utgangspunktet å undertrykke og benekte sine økonomiske problemer. Profesjonell hjelp blir ofte kun påkalt når gjeldfjellet allerede er veldig høyt. Dette utgjør en reell helsefare, fordi jo lenger de som rammes lever med overgjeld, jo verre er helseeffektene. Følgende symptomer er ikke uvanlige:

  • Humørsvingninger
  • panikk
  • understreke
  • søvnforstyrrelser
  • depresjoner
  • hodepine

Mange mennesker som søker gjeldsrådgivning veldig sent, lider derfor av alvorlige helseproblemer. For hver syvende berørte person vil det ikke være mulig i overskuelig fremtid å gjøre opp gjelden på grunn av avhengighet eller sykdom. I praksis har det imidlertid også blitt vist at vellykket gjeldsordning kan forbedre helsetilstanden betydelig.

Gjeld og avhengighet påvirker hverandre

Overgjeldsproblemer med helseavhengighet

I tillegg fører gjelden ofte til en avhengighet, og avhengigheten kan igjen øke gjelden. Personer som lider av avhengighet er spesielt utsatt for overgjeld. I tillegg kan avhengighetsproblemer som gambling, alkohol, medisiner eller narkotikamisbruk også skyldes økonomiske vanskeligheter. De berørte prøver ofte å undertrykke virkeligheten. Det er ikke uvanlig at narkomane ikke lenger åpner regningene sine, slik at oversikten over de månedlige belastningene går helt tapt.

Overgjeld kan føre til sosial isolasjon

Virkningen av overgjeld på helse sosial isolasjon

Et annet problem er at overgjeld ikke bare har en betydelig innvirkning på helse og generelt velvære, men også påvirker det sosiale miljøet. Jo større gjeldfjellet, jo større er den psykologiske belastningen. Debitorer isolerer seg derfor ofte fra sitt sosiale miljø av skam og frykt. Gjeldsproblemer holdes hemmelige og felles samtaler er ikke lenger mulig fordi det ikke er nok penger til å gjøre det. Derfor påvirker konsekvensene av overgjeld ikke bare skyldnerne selv, men også venner og familiemedlemmer. Selvfølgelig kan det også skje at det sosiale miljøet tar avstand fra vedkommende når det får vite om gjeldsproblemene. Dette er spesielt ille for de som er rammet.

Depresjon er ikke uvanlig med overgjeld

Overgjeld påvirker helsedepresjon

Det pågående stresset fra gjeld kan spesielt være psykiske lidelser som depresjon eller favoriserer psykoser. En studie fra University of Mainz viser at åtte av ti overgjeldende er syke. Som et resultat lider de som rammes oftere av psykiske lidelser. Videre rammes psykisk syke oftere av gjeld. Dette gjelder spesielt for maniodepressive mennesker. I den maniske fasen bruker de vanligvis penger ukontrollert, noe som kan føre til gjeld. Deprimerte mennesker derimot, ser ofte på kjøp som en erstatningstilfredshet. Dette får dem til å føle seg oppstemte og lykkelige et øyeblikk. Dette fører til en ond sirkel igjen: Overgjeldende mennesker lider av større psykologisk stress og mennesker med psykiske problemer er mer sannsynlig å finne seg selv i situasjoner med overgjeld..

Gjeldsrådgivning kan hjelpe

Tiltak mot overgjeld Gjeldsrådgivning Gjeldsplanlegging

Men en ting er også sikkert: Personer som søker profesjonell hjelp tidlig gjennom gjeldsrådgivning, er mindre sannsynlig å lide av sekundære sykdommer som depresjon enn mennesker som ønsker å få kontroll over sin økonomiske nød selv. Ofte er det for eksempel en omlegging en fin måte å senke rentebelastningen og komme tilbake på toppen av lånene. I følge Finanzcheck.de En slik omlegging er alltid verdt hvis renten på det nye lånet er så lav at penger fortsatt spares til tross for tidlig tilbakebetalingsstraff. Dette gjelder ofte for eksempel kassekreditt og eldre avdragslån, hvis rentene var enda høyere da de ble signert.

Previous Post
Skjærebrett i marmor, plast eller tre for et sunt liv
Next Post
Arbeide med barn: 14 trebearbeidingsideer og enkle instruksjoner