15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Magesmerter hos barn, så vel som voksne – årsaker og behandling

Magesmerter er en av de vanligste klagene hos både barn og voksne. De er et veldig vanlig symptom og kan ha mange årsaker – fra ufarlig til livstruende. Her forklarer vi hva magesmerter kan bety hva, avhengig av hvor smerten er.

1. Magesmerter i øvre del av magen til høyre

magesmerter i høyre øvre del av magen

Leveren og galleblæren ligger i øvre høyre del av magen, så de vanligste årsakene til ubehag i dette mageområdet er vanligvis relatert til disse organene.

 • Hvis du opplever plutselige, alvorlige smerter som stråler til høyre skulder etter et stort, fettrikt måltid, er det svært sannsynlig Gallestein synderne.
 • Alvorlige smerter eller kjedelige kramper som sprer seg til høyre skulder eller rygg og varer i flere timer kan resultere i en Kolecystitt eller en Betennelse i galleblæren Ledetråder.
 • En kjedelig vondt eller stikkende smerte som kommer og går, indikerer vanligvis at du er i ett Betennelse i leveren (hepatitt) Å lide.

2. Magesmerter i midten av øvre del av magen

magesmerter øvre del av magen

I den øvre delen av magen er tolvfingertarmen, den første delen av tynntarmen og en stor del av bukspyttkjertelen.

 • Hvis du har hyppige smerter som stråler ut i ryggen og blir verre av å spise, spesielt fettrik mat, kan dette være et tegn på en Pankreatitt være.
 • Alvorlig smerte og ømhet i midten av øvre del av magen, ledsaget av kvalme, oppkast, diaré og hevelse i magen, kan indikere epigastrisk brokk indikerer.
 • En brennende følelse i brystet samt symptomer som hoste, ondt i halsen, sur smak i munnen, kvalme, oppkast og gass er vanligvis tilstede halsbrann eller dyspepsi der.
 • Hvis du har halsbrann som blir verre når du bøyer deg eller legger deg, og klager over brystsmerter og rapninger, har du sannsynligvis en Hiatal brokk.
 • Smerter som blir verre mellom måltider eller midt på natten og kan lindres ved å spise kan være et symptom på Duodenalsår være.

3. Magesmerter øverst til venstre

hva betyr magesmerter øverst til venstre

Det meste av magen er i øvre venstre del av magen, så symptomer i dette området indikerer vanligvis problemer med dette organet.

 • Alvorlige, uutholdelige smerter ledsaget av kvalme eller oppkast kan være et tegn på gastritt, en Betennelse i magen, være.
 • Brennende smerte, som vanligvis er mer alvorlig på tom mage, kan passere gjennom Magesår forårsaket.

4. Magesmerter til venstre og høyre

magesmerter til venstre og høyre for navlen i siden

Nyrene er plassert i bukhulen til venstre og høyre for ryggraden. Noen ganger kan smerter i disse områdene også skyldes problemer med tykktarmen.

 • Smerter i nyrene som stråler ut mot ryggen og ledsaget av feber, frysninger, diaré og kvalme kan være et tegn på Nyreinfeksjon være.
 • Alvorlig smerte som stråler inn i underlivet og forekommer i bølger indikerer Nyrestein Ned. Du kan også føle kvalme, oppkast, feber, vedvarende behov for vannlating og blod i urinen.
 • Smerter, med eller uten gass, sammen med harde og tørre avføring som er vanskelig å passere er indikasjoner på forstoppelse.

5. Smerter i navleområdet

magesmerter navleområdet

Alle ubehagelige følelser i denne delen av magen er nært knyttet til problemer i tynntarmen og tyktarmen.

 • Magesmerter og kramper forbundet med alvorlig diaré, tretthet, feber og vekttap indikerer a inflammatorisk Tarmsykdom der.
 • Oppkast, diaré og smerter som starter mye saktere er typiske for en person  Obstruksjon av tynntarmen.
 • En smertefull hevelse i nærheten av navlen som vanligvis forårsaker ubehag i magen kalles Navlestreng eller navlestrengsbrokk utpekt.

6. Magesmerter i midten til venstre

Magesmerter i midten på venstre side

Ved siden av venstre nyre er også synkende tykktarm, som kan bli infisert eller betent av et usunt kosthold, aldring og noen andre vanlige årsaker.

Konstant og vedvarende smerte samt ømhet i magen, feber, kvalme og oppkast er de mest typiske symptomene på en Divertikulitt. Den såkalte divertikula – fremspring i tarmveggen – dannes vanligvis i den siste, synkende delen av tykktarmen.

7. Magesmerter i høyre nedre del av magen

Magesmerter i høyre nedre del av magen forårsaker

På høyre side av magen er vedlegget, et lite organ som lagrer gunstige bakterier, fremmer god fordøyelse og er viktig for immunsystemet vårt.

Skarp smerte, tap av matlyst, kvalme, oppkast og feber er de vanligste symptomene Appendisitt (blindtarmbetennelse) som krever øyeblikkelig legehjelp.

8. Magesmerter i midten av nedre del av magen

Magesmerter i midten av nedre del av magen under navlen

Blæren og reproduktive organer ligger i denne delen av magen.

 • Magekramper, en brennende følelse ved vannlating og endringer i fargen på urinen kan alle indikere Blærebetennelse Ledetråder.
 • Plutselig og alvorlig bekkenpine som varer i noen måneder er også et vanlig symptom på reproduktive problemer.

9. Magesmerter, nedre venstre

Magesmerter nedre venstre nedre del av magen

Hva er nederst til venstre i magen? En stor del av tykktarmen ligger her. Så hvis du har problemer med dette organet, vil du mest sannsynlig oppleve smerter i venstre nedre del av magen. Magesmerter forbundet med kramper, gass, diaré eller forstoppelse kan være symptomer på en Irritabel tarm-syndrom være.

Diagnostisering av magesmerter hos barn med ultralyd

Siden årsakene til magesmerter kan være mange, er det viktig å identifisere problemet riktig for å behandle det best mulig. Ved uspesifikke symptomer brukes vanligvis avbildningsmetoder som sonografi. Med moderne ultralyddiagnostikk kan de fleste årsakene til magesmerter hos barn og voksne raskt avklares. Moderne ultralydsenheter tilbyr ikke bare fine, høyoppløselige bilder for maksimal undersøkelsesnøyaktighet. En mobil ultralydsenhet som f.eks. vscan.rocks, muliggjør også rask og nøyaktig diagnostikk på stedet. Dette er spesielt viktig for akutte og alvorlige klager som krever rask behandling.

Informasjonen i artikkelen er kun til informasjonsformål. Kontakt legen din dersom du eller barnet ditt har alvorlige akutte så vel som langvarige magesmerter.

Previous Post
Hoppetauøvelser – fordeler, variasjoner og treningsplan på et øyeblikk!
Next Post
4 nyttige yoga -asanas for kvinner – enkle øvelser for nybegynnere