15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lag hånddesinfeksjonsmidler selv: oppskrifter, men også advarsler

Å vaske hendene er en av de beste måtene å stoppe spredning av bakterier og virus og sørge for at du ikke blir syk selv. Men hvis du ikke har tilgang til såpe og rent vann, eller hvis du er ute og reiser, er det en god idé å bruke hånddesinfeksjonsmiddel for å beskytte helsen din. Som du allerede vet, er desinfeksjonsgelen utsolgt overalt. Men ikke bekymre deg – du kan lage hånddesinfeksjonsmiddel selv ved å bruke ingredienser som du (kanskje) allerede har hjemme.

Vær oppmerksom på god hygiene under produksjonen

Hånddesinfiserende gel gjør en enkel oppskrift

Sørg for at verktøyene du bruker til å blande, er godt desinfisert, ellers kan du forurense det hele. Verdens helseorganisasjon anbefaler også å la desinfeksjonsmiddelet sitte i minst 72 timer etter tilberedning. Dette vil definitivt drepe eventuelle bakterier som kan ha blitt introdusert under blandingsprosessen.

(For å gjenta det igjen: Ingenting fungerer bedre enn å vaske hendene. Hånddesinfeksjonsmiddel – selv de ekte, profesjonelt laget tingene – bør alltid være siste utvei).

Hvis du vil lage hånddesinfeksjonsmidler selv, kan du prøve følgende to oppskrifter. Den første er en oppskrift du kan gjøre med ting du sannsynligvis allerede har, slik at den vil være effektiv i nødssituasjoner. Den andre oppskriften er mer komplisert, men lett å lage når du har mulighet til å handle og planlegge fremover.

Alkoholinnholdet er viktig for effektiviteten

Hånddesinfeksjonsmiddel må ha mer enn 60 prosent alkoholinnhold

Du trenger litt sprit (isopropylalkohol) eller etanol 96%. I følge “Centers for Disease Control and Prevention” må din desinfeksjonsblanding inneholde minst 60 prosent gni alkohol for å være effektiv. En flaske med 99 prosent isopropylalkohol er det beste du kan bruke. Vodka og whisky er 40% i volum, noe som er for lavt.

Oppskrift på hånddesinfeksjonsgel:

Lag din egen hånddesinfeksjonsgel med aloe vera

Isopropylalkohol

Aloe vera gel

Te tre olje

Bland 3 deler isopropylalkohol med 1 del aloe vera gel. Tilsett noen dråper tea tree olje for å gi desinfeksjonsmiddelet en behagelig duft. Alternativt kan du også bruke sitronsaft.

WHO desinfeksjonsmiddel oppskrift:

Lag desinfeksjonsmidler selv i sprayform i henhold til WHO

Aloe -blandingen er effektiv, men aloe vil føles klissete mot huden. Så her er en oppskrift som er mindre klissete og sterkere. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler følgende formel for store mengder hånddesinfeksjonsmiddel:

400 ml isopropylalkohol

2 ts glyserin 98%

1 ss hydrogenperoksid 3%

60 ml destillert vann (eller kokt, deretter avkjølt vann)

500 ml sprayflaske

Bland 400 ml isopropylalkohol med 2 ts glyserin. Glyserin er en viktig ingrediens fordi den forhindrer alkoholen i å tørke ut hendene. Hvis du ikke finner glyserin uansett, fortsett med resten av oppskriften, husk å fukte hendene etter påføring av desinfeksjonsmiddelet.

Bland i 1 ss hydrogenperoksid og deretter 60 ml destillert eller kokt (deretter avkjølt) vann. (Hvis du arbeider med en mindre konsentrert løsning av sprit, bruk mye mindre vann; husk at minst to tredjedeler av den siste blandingen må være alkohol).

Fyll oppløsningen i sprayflasker – dette er ikke en gel, men en spray. Du kan også dempe et papirhåndkle med det og bruke det som en tørk. Hvis du vil, kan du tilsette et par dråper eterisk olje.

Her kan du den komplette guideboken fra WHO for produksjon av desinfeksjonsmidler lest på engelsk.

Helseeksperter fraråder å lage hjemmelaget håndrensemiddel

Hånddesinfeksjonsgel gjør selv hygienetiltak mot koronavirus

Helsepersonell fraråder imidlertid på det sterkeste å lage en gjør-det-selv-form for desinfeksjonsmiddel. Fagfolkene påpeker at et DIY -produkt kan irritere huden hvis det er laget feil.

“Jeg er bekymret for at folk lager sin egen hånddesinfeksjonsmiddel fordi det vil være vanskelig å sørge for at potens- og fortynningsnivåene er riktige,” sa Daniel Parker, assisterende professor i folkehelse ved University of California.

For å være effektiv må hånddesinfeksjonsmiddelet være minst 60 prosent alkohol, opplyser U.S.Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Hvis det ikke gjøres på denne måten, kan det være ineffektivt eller farlig.

For å være effektiv må håndsprit være minst 60 prosent alkohol

I tillegg til ingrediensene som produsentene putter i hånddesinfeksjonsmidlene for å drepe bakterier, inneholder disse produktene også beskyttelsesmidler som beskytter forbrukerens hud mot de sterke effektene av alkohol. Hvis de ikke har de nødvendige mykemidlene som finnes i produkter som selges i en butikk, kan du sette deg selv i fare for å skade huden din, sa Sally Bloomfield, professor ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, til The Guardian. Så hvis du vil lage hånddesinfeksjonsmidler selv, bør du ta hensyn til riktige proporsjoner og ingredienser.

Ikke bekymre deg hvis du ikke kunne få tak i et kommersielt desinfeksjonsmiddel. Uansett er den beste hygienepraksis å vaske hendene ordentlig. Vask hendene grundig med såpe i minst 20 sekunder kan forhindre overføring av koronaviruset, sa Parker. Hvis desinfeksjonsmidlet er ditt eneste alternativ, må du bruke gelen riktig. Lær hvordan du desinfiserer hendene dine riktig i denne guiden med en praktisk video fra WHO:

Previous Post
Sunn grilling: Det er derfor brent kjøtt er kreftfremkallende!
Next Post
Rhododendron i hagen – tips for planting, omsorg, gjødsling, skjæring