15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Er Basil sunt? Helsemessige fordeler av den medisinske planten + deilige basilikumoppskrifter

helsemessige fordeler basilikumeffekter antiinflammatorisk antibakteriell

Vi kjenner alle basilikum som en intenst aromatisk urt som foredler mange deilige middelhavsretter. Det deilige krydderet lover ikke bare en glede for ganen, men har også blitt brukt som et verdifullt middel i århundrer. I dagens artikkel skal vi gå nærmere inn på spørsmålet om hvor sunn basilikum er og hvilke helsemessige fordeler den medisinske planten bringer med seg.

Hva er basilikum?

basilikum sunn effekt medisinske plante urter oppskrifter

Basilikum er en duftende plante som tilhører myntefamilien, som mynte, salvie og lavendel. Den spesielt mangfoldige arten Ocimum basilicum, som har blitt dyrket i Middelhavet i rundt 3500 år, ble ikke betraktet som et kulinarisk høydepunkt for første gang. Det aromatiske krydderet ble i utgangspunktet brukt som en medisinsk og rituell plante. Basilikkens historie er forbundet med mange oppfatninger. Navnet skyldes den usedvanlig aromatiske lukten og oversatt fra gresk betyr “kongelig urt”.

Hvorfor er basilikum sunt? – Verdifulle basilikum ingredienser

Oppskrifter med basilikum sunne ingredienser Effekt

Mange helsemessige fordeler tilskrives basilikum som en medisinsk plante. Før vi ser nærmere på effekten av krydderet, la oss ta en titt på de vitale stoffene det inneholder. Det er ikke tilfeldig at mirakelurten fant et stort utvalg av medisinske bruksområder i tidligere tider. Komponentene i basilikum hjelper mot mange sykdommer og bygger immunitet. Basilikumplanten er fullpakket med næringsstoffer. Den er rik på sporstoffer, mineraler og vitaminer som vitamin A, C og K. 20 gram basilikum inneholder rundt 100 prosent av det anbefalte daglige kravet til vitamin K. 50 gram fersk basilikum inneholder halve mengden betakaroten fra gulrøtter. Hvis du mener at gulrøtter er et av de første stedene på listen over de beste beta-karotenleverandørene, har basilikum en stolt andel av råmaterialet for dannelse av vitamin A. Basilikum inneholder mange mineraler og gir mye kalsium, jern, magnesium og fosfor, kalium, natrium og mangan. Den næringsrike urten inneholder 22 kalorier per 100 gram og er derfor lav i kalorier.

Effekten av basilikum og dens helsemessige fordeler

basilikum sunt for hjertet, rikt på vitale stoffer medisinsk anvendelse

Selv om basilikum ikke er en typisk medisinsk plante, er dens helbredende egenskaper medisinsk anerkjent og brukes til å lindre ulike plager. I det følgende vil du finne ut hva basilikum egentlig er bra for.

1. Basilikum har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper

Den medisinske planten skylder sine helbredende egenskaper spesielt de essensielle oljene den inneholder. De aktive ingrediensene citral, eugenol og linalool har en smertelindrende, antibakteriell og antiinflammatorisk effekt. Basil eterisk olje kan til og med lykkes med å bekjempe multiresistente bakterier som Staphylococcus, Enterococcus og Pseudomonas, som nå er resistente mot forskjellige antibiotika. Forbruk av basilikum kan også ha positive effekter på kroniske inflammatoriske sykdommer som diabetes, leddgikt og revmatisme.

stressbestandige basilikum ingredienser sunne vitaminer mineraler

2. Basilikum gjør organismen motstandsdyktig mot stress

Basilikum inneholder biologisk aktive planteingredienser som adaptogener. Dette er forbindelser som hjelper kroppen med å håndtere følelsesmessig og fysisk stress. Forbruket av basilikum hjelper kroppen til å opprettholde en balansert funksjonalitet selv under stressende hendelser. Forekomsten av humørsvingninger og depresjon minimeres av de sunne aktive ingrediensene i basilikumplanten. I stedet for å slite gjennom dagen uten ro, kan du slå søvnløshet ved å spise basilikum.

3. Basilikum som en sunn energikilde

Hvis du vil holde energinivået høyt, anbefales det å berike smoothiene med basilikum. Kobberet i den bidrar til å bekjempe utmattelse.

basilikum sunt for fordøyelse av magen antispasmodisk

4. Beroliger magen

Den essensielle basilikumoljen har antiinflammatoriske og antikrampeffekter når den brukes internt. Det slapper av og lindrer smerter. Tarminfeksjoner, flatulens samt mage og menstruasjonssmerter påvirkes positivt av de aktive ingrediensene i den medisinske urten. Når du kjøper eterisk olje, velger du bare produkter av høy kvalitet og helt naturlige. Basilikum har en beroligende effekt på fordøyelsessystemet, selv etter å ha spist et for stort måltid. En grønn smoothie med friske basilikumblader eller et glass vann med en halv skje tørkede blader vil raskt fjerne den ubehagelige tyngdefølelsen.

basilikumolje essensiell olje ansiktsmaske mot hårtap

5. Positive effekter av basilikum på huden

Huden din kan også dra nytte av de mange helsemessige fordelene med basilikum av medisinsk plante. For et friskt, yngre utseende og en sunn hudfarge, gni ansiktshuden med tørkede basilikumblader. Basilikum for intern eller ekstern bruk kan forhindre ulike hudsykdommer takket være dets antibakterielle og antibiotiske egenskaper. Ingrediensene fjerner giftstoffer fra blodet, og forhindrer derved kviser og kviser. Kviser forsvinner raskere hvis du blander noen få basilikumblader med noen få dråper rosevann og behandler det berørte området med det. Basilikumbladene viser seg også å være et effektivt naturlig middel mot hudormer. Fukt toppen av brosjyrene og legg dem på hver side av nesen din. Etter 5 minutter, ta dem av og vask ansiktet. For eksempel kan du unne huden din en makeover ved å behandle ansiktet ditt med en blanding av kokosolje og basilikum.

6. Er basilikum sunt for hår?

Med kjedelig, tynt og svakt hår kan du også ty til edle urter og gi det en strålende glans. Du kan få en utmerket hårmaske fra noen få basilikumblader, aloe vera gel og en kapsel vitamin E. Ved å bruke basilikum i hodebunnen tilføres blod, sunn hårvekst fremmes og kløe reduseres. Bruk av basilikum i hårpleie kan også forhindre hårtap.

etterlater basilikum effekt helsemessige fordeler hud hår hjerte

7. Den kongelige urten for friske øyne

Vitamin A, også kjent som øyets vitamin, spiller en viktig rolle i øyehelsen. Betennelse, hevelse, alle typer infeksjoner og konjunktivitt kan forebygges ved å bruke aromatiske urter. Vitamin A i basilikum beskytter mot dårlig syn i skumringen, også kjent som nattblindhet. Betakaroten er også en viktig forbindelse som forhindrer muskeldegenerasjon.

8. Basilikum for et sunt hjerte

Vitamin K i basilikum er avgjørende for blodpropp og benmetabolisme. Ingrediensene i den medisinske planten bidrar til et sunt kardiovaskulært system og forhindrer utvikling av kardiovaskulære sykdommer. Urteplanten inneholder en høy andel antioksidanter som støtter hjertets helse. Kolesterolnivået og høyt blodtrykk kan reguleres ved bruk av basilikumbladekstrakt.

9. Tannhelse

For god tann- og tannkjøtthelse kan du blande en forurensningsfri tannkrem laget av pulveriserte soltørkede basilikumblader og sennepsolje. Antioksidantene sikrer rene tenner og forhindrer tannplakk. Samtidig forhindrer de antibakterielle egenskapene bakteriene i å spre seg i munnen. Ved å tygge friske basilikumblader kan du bekjempe dårlig ånde og nyte frisk pust.

basilikumfrø sunne effekter vekttap

10. Basilikumfrø for vekttap

Basilikumfrøene gir også flere helsemessige fordeler for helsen din. De er allsidige og har en høy andel protein, karbohydrater, sunt fett, fiber, mineraler og vitaminer. Takket være alfa-lionsyren som den inneholder, settes stoffskiftet i gang og fremmer dermed vekttap. Den høye andelen fiber gir deg en langvarig metthetsfølelse, som holder deg fra usunne snacks. De små, svarte, dråpeformede frøene svulmer til 10 ganger sin opprinnelige størrelse, noe som også gjør at du føler deg mett.

Oppskrifter tilberedt sunt med basilikum

Oppskrifter med basilikum sunn pesto -tilført olje

I det følgende har vi valgt gode basilikumoppskrifter for deg som overbeviser med den unike aromaen av urter og gir deg forslag til hvordan du kan implementere basilikum på kjøkkenet ditt og dra nytte av alle de sunne fordelene med urteplanten.

Aromatisk basilikumsmør med parmesan

Oppskrifter med basilikum sunt urtesmør parmesan hvitløk

Kombinasjonen av urtesmak og smør er absolutt den enkleste, men også spesielt deilige sausen til grillet kjøtt, grønnsaker eller sjømat. For det deilige urtesmøret, som er klart på 5 minutter, trenger du følgende ingredienser:

115 g usaltet smør, mykt

1/4 kopp friske basilikumblader

20 g finrevet parmesanost

1 ss sitronsaft + 2 ts sitronskall

2 fedd hvitløk, hakket

Kosher salt og nykvernet svart pepper

Bland smør, basilikum, parmesan, hvitløk, sitronsaft og skall i en kjøkkenmaskin til en homogen blanding er oppnådd. Smak til med salt og pepper. Pakk smøret inn i en film og oppbevar det i kjøleskapet i opptil 2 uker. Hvis du ikke har en kjøkkenmaskin for hånden, kan du kutte hvitløk og basilikum for hånd og blande dem med resten av ingrediensene med en gaffel.

Kald courgette og basilikumsuppe med valnøtter

courgette basilikum suppe valnøtter

Er du en av de som aldri får nok av courgette i sommersesongen? Vi har valgt en sunn oppskrift på suppe til middag som kan nytes kald. Den er ideell som et lett og forfriskende måltid om sommeren. De friske basilikumbladene gir suppen ekstra friskhet og en deilig duft.

Ingredienser:

2 ss jomfruolivenolje

6 sjalottløk, skrelt og skåret i tynne skiver

1 ts friske timianblader, finhakket

4 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver

450 squash, i terninger

2 ts kosher salt

nykvernet svart pepper

940 ml kylling- eller grønnsakskraft

2 kopper stekte valnøtthalvdeler + mer til pynt

3 kopper friske basilikumblader + mer til pynt

245 g gresk yoghurt

1 ts ferskpresset sitronsaft

Varm opp oljen i en stor gryte over middels varme og stek sjalottløken under omrøring av og til. Tilsett timian og hvitløk og fres til de begynner å lukte. Rør inn courgette, salt og pepper, reduser varmen til middels temperatur og stek i ca 10 minutter. Tilsett fond og fortsett å småkoke til courgetten faller fra hverandre. Pure suppen med valnøtter i kjøkkenmaskinen og sett beholderen til side for å avkjøle. Avkjøl deretter basilikumsuppen i minst 1 time. I mellomtiden, puré basilikum, yoghurt og sitronsaft til det er jevnt. Rett før servering, rør inn yoghurtblandingen og smak til. Pynt med hakkede valnøtter, litt olivenolje og noen knuste basilikumblader.

Basil sorbet med agurk

Oppskrifter med basilikum sorbet dessert forfriskende

Denne basilikumsorbeten med agurk og mynte gir deg også en sunn og deilig nedkjøling om sommeren. Den kremete, frosne og ikke for søte godbiten er glutenfri og vegansk.

Ingredienser:

2 kopper agurk, revet

1/4 kopp friske basilikumblader, hakket

1/3 kopp mynteblader, hakket

1-2 ss honning

1 lime

Frisk mynte til pynt

valgfritt: 1/2 grønn chilipepper

Ha alle ingrediensene i en blender og purér dem til de er glatte. Ha blandingen i ismaskinen. Hvis du ikke har en, frys den i en lufttett beholder i fryseren. Dette skaper en granita – en frossen siciliansk dessert med lignende konsistens. Server pyntet med myntakvister.

Forbered basilikum sunt – lag infisert basilikumolje selv

basilikumoppskrifter infisert olje chili ingefær rosmarin

Hvis du vil legge til ekstra smak til salater, pastaretter eller pommes frites, er infiserte oljer en fin måte å gjøre det på. Det er enkelt å lage hjemmelagde oljer. Du vil også ha det gøy med å finne ut forskjellige kombinasjoner som passer din smak og kommer i bruk hver dag. Vask først basilikum og tørk den. Legg urter i en morter og pund for å frigjøre de essensielle oljene og enhver smakstilsetning. Hell dem deretter i en lufttett glassflaske. Hell i olivenoljen og forsegl flasken. Oppbevar den aromatiske olivenoljen på et mørkt sted eller i kjøleskapet i to uker før du spiser den. Sjekk nå og da at oljen er aromatisk nok for din smak. Du trenger 2 bunter fersk basilikum til 600 ml mild olivenolje. Du kan bruke samme metode for å lage tilført olje med andre urter, ingefær eller chili.

Basilikum frø drink

basilikum frø drikke rosesirup hylleblomst oppskrift

Sist, men ikke minst, vil vi tilby deg oppskriften på en forfriskende og sunn sommerdrykker med basilikum med duftende hylleblomstsirup og rosesirup.

Ingredienser:

1 ss basilikumfrø

120 ml varmt vann

2 ss rosesirup

2 ss hyldeblomstsirup

570 ml kaldt vann

Isbiter

Hell varmt vann over basilikumfrøene i en liten kopp og la dem trekke i 10 minutter. Hell rosesirup i to korte glass. Ha basilikumfrøene, rosen- og hylleblomstsirupen, det kjølte vannet og isbitene i en cocktail -shaker og bland. Del drikken i glassene og pynt eventuelt med basilikumblader. Server umiddelbart.

Previous Post
Badstue på badet – et velværeunivers hjemme
Next Post
Lag papirposer og dekorér med farger – DIY -ideer med instruksjoner