15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Isoflavoneffekter: helsemessige fordeler, bivirkninger og bruksområder

Kosttilskuddsprodusenter annonserer gjentatte ganger de helbredende egenskapene til soya og rødkløverisoflavoner. De sies å hjelpe mot ulike plager og til og med beskytte mot kreft eller osteoporose. Men hva er det egentlig som ligger bak, og er de kosttilskuddene som er sterkt spioneringen virkelig en kur? På grunn av mangel på data om effekten av isoflavoner, er leger og farmasøyter forsiktige. Vi oppsummerer resultatene fra flere studier og prøver å avklare om og i hvilken grad flavoner har en positiv effekt på helsen vår, hvilke bruksområder de har og hvilke bivirkninger som allerede er rapportert. En ting er i alle fall sikkert: Før du tar til kosttilskudd som inneholder isoflavon, må du konsultere fastlegen din. Bare han kan riktig bestemme den daglige dosen og vurdere mulige farer og bivirkninger.

Isoflavone -effekt: hva er fytoøstrogenene egentlig?

Isoflavoner i overgangsalderen Tips for kosthold for kvinner

Isoflavonene (også kjent som isoflavonoider) er kosttilskudd som utelukkende produseres av belgfrukter. De er en spesifikk gruppe molekyler som kalles fytoforbindelser (naturlige planteforbindelser) som finnes i matvarer som bønner og urter som rødkløver. Isoflavonene er kjent som fytoøstrogener fordi strukturen ligner det kvinnelige hormonet østrogen. De regnes også som antioksidanter fordi de reduserer skaden forårsaket av oksygen (kalt frie radikaler). På denne måten bidrar de til å bekjempe noen kreftformer. Det har vært mange studier om fordelene og sikkerheten til isoflavoner. Forskernes meninger varierer imidlertid mye.

Isoflavone -effekter: helsemessige fordeler

Isoflavoner i soya mulige bivirkninger og kontraindikasjoner

Soyabønner viser det høyeste innholdet av isoflavoner blant matvarer. Urter rødkløver og alfalfa er også rike på isoflavoner. Som soya er rødkløver tildelt belgfrukter, som inneholder fytoøstrogener. Soyaisoflavonene er genistein, daidzein og glycetein. Rødkløveren inneholder formononetin, biochanin A, daidzein og genistein.

Det er viktig å merke seg at inntak av kosttilskudd ikke tilsvarer inntak av mat (f.eks. Tofu, tempeh, soyamelk eller andre soyaprodukter) som en kilde til isoflavoner. De gir forskjellige fordeler og bivirkninger.

Isoflavones effekt i overgangsalderen

Tar fytoøstrogener eller isoflavoner i overgangsalderen

Østrogener er hormoner som styrer seksuell og reproduktiv utvikling, spesielt hos kvinner. Den lignende strukturen gjør at isoflavonene kan feste seg til østrogenreseptorene. Når hormonnivået svinger, kan isoflavoner påvirke oss akkurat som østrogen. Flere studier av bruk av isoflavontilskudd for overgangsalder symptomer rapporterer visse fordeler, for eksempel å lindre tretthet og irritabilitet og redusere hetetokter. Selv om isoflavoner blir markedsført som et effektivt produkt for naturlig hormonbehandling (HRT), ifølge The Pharmaceutical Journal, er det nødvendig med flere studier for å demonstrere deres sikkerhet og effektivitet. Forbrukerne bør derfor ikke bruke dem til langtidsbehandling.

Ytterligere anvendelsesområder for isoflavoner

Hvor mye isoflavoner inneholder rødkløver og mulige bivirkninger fra kosttilskuddet

1. I tillegg hevdes det at isoflavonene forhindrer noen typer kreft. Forskerne er imidlertid uenige om dette. Folk som spiste mye soyaprodukter i tenårene, kan ha en lavere risiko for brystkreft senere i livet. Noen studier rapporterer imidlertid at soyaisoflavoner øker denne risikoen.

2. Rødkløver har også blitt funnet nyttig ved hjerteproblemer ettersom det øker godt kolesterol kalt HDL.

3. Isoflavonoider i rødkløver reduserer hetetokter og depressive stemninger i overgangsalderen.

Medisinsk bruk

Isoflavoner har helsemessige fordeler som kosttilskudd

Følgende plager kan lindres ved bruk av isoflavonoider:

Type 2 diabetes: Forskerne rapporterer at inntak av soyaproteiner eller fermenterte soyaprodukter senker blodsukkeret ved denne typen diabetes.

Diaré hos små barn: Soya babyformel kan redusere varigheten av diaré (sammenlignet med babyformelen laget av kumelk). Viktig: soyafibrene hjelper IKKE voksne.

Høyt kolesterol: Klinisk forskning har vist at soyaisoflavonoider senker det dårlige kolesterolet HDL. Det er viktig at BARE proteinmat som tofu, tempeh og andre produkter senker kolesterolet. Kosttilskudd som inneholder isoflavonoider er ikke effektive.

Høyt blodtrykk: Forbruk av soya kan senke blodtrykket litt og anbefales for pasienter med noe forhøyet blodtrykk, men IKKE for de med svært høyt blodtrykk.

Irritabel tarmsyndrom (IBS): Soyaisoflavonene kan lindre symptomer på IBS som magesmerter.

Overgangsalder Symptomer: Symptomer som rastløshet, depresjon og hetetokter kan lindres ved bruk av isoflavonoider. Imidlertid er deres effektivitet ved nattesvette IKKE bekreftet.

Osteoporose: Ifølge flere studier kan soyaproteinet fra matvarer og kosttilskudd øke bentettheten.

Hvilke matvarer inneholder isoflavoner?

Tofu og matvarer som inneholder soya har isoflavoner

Soya og rødkløver er blant de viktigste isoflavonleverandørene. Men de kan også finnes i andre matvarer. Disse inkluderer følgende belgfrukter:

 • Kikerter
 • Brede bønner
 • Pistasjenøtter
 • peanøtter
 • Andre belgfrukter og frukt

Isoflavoner i gjærede soyaprodukter

gjærede soyaprodukter inneholder fordelaktige isoflavoner

I Asia, hvor soya er hovedproduktet, er frekvensen av hjertesykdom og bryst- og prostatakreft lavere enn i vest. Asiater bruker imidlertid soya på forskjellige måter. For eksempel spiser du mye større mengder soya hver dag. Det er også vanlig å bruke gjærede soyaprodukter, inkludert miso, tempeh og tamari. Soyasausen, som er populær over hele verden, inneholder ikke isoflavoner. Det antas at gjæring hjelper fordøyelsen og fremmer behandlingen av isoflavoner. Mange eksperter mener at moderat forbruk av gjærede soyaprodukter:

• øke bentettheten,

• Forhindre bryst- og livmorkreft,

• redusere frekvensen av prostatakreft,

• senke nivået av dårlig kolesterol,

• forbedre mental funksjon og

• Kan lindre muskelsmerter.

I disse tilfellene er isoflavoner ikke effektive

Isoflavoner påvirker helsemessige fordeler og bivirkninger

Effekten av isoflavonoider er IKKE bevist i mange plager, f.eks. Flaggermus:

• Alzheimers

• astma

• Hjerteforhold som hjerteinfarkt

• Kolikk hos babyer

• Crohns sykdom

• livmorkreft

• magekreft

• Hepatitt C

• Forstørret prostata

• prostatakreft

• Leddgikt

• Skjoldbruskkjertelkreft

• nyresykdom

Isoflavon bivirkninger

Hva hjelper mot svette i overgangsalderen

De fleste bivirkningene av isoflavonoider er forbundet med langvarig bruk. Epidemiologiske studier har funnet en sammenheng mellom langvarig inntak av soyaprodukter og Kawasakis sykdom. Andre studier viser at soyabaserte materstatninger hos babyer kan ha innvirkning på pubertetsutviklingen senere. Veksten av brystkreftceller har vært knyttet til en langsiktig påvirkning av genistein. Forskning på dyr har vist en negativ innvirkning på utviklingen av reproduktive systemet. Hvis det tas for en kort tid (opptil 6 måneder), anses soyatilskuddet som trygt.

Hyppige bivirkninger:

• gastrointestinal betennelse (gastroenteritt)

• Forstoppelse, gass og oppkast

• Allergiske reaksjoner (utslett, kløe og i alvorlige tilfeller kortpustethet)

• Tap av Appetit

Isoflavon kontraindikasjoner:

Isoflavoner har kontraindikasjoner og bivirkninger ved inntak

 • Det er utilstrekkelig informasjon om sikker bruk av soyaprodukter under graviditet og amming, spesielt i høye doser. Noen studier tyder på en sammenheng mellom soyabaserte babymat og forsinkelser i utviklingen hos små barn. Barna bør ikke spise store mengder soyaprodukter på lang sikt.
 • Astmatikere og personer med høysnue har større risiko for en allergisk reaksjon.
 • Pasienter med brystkreft bør søke råd fra legen sin, fordi soya kan fungere som østrogen og fremme veksten av kreftceller.
 • Barn med cystisk fibrose bør unngå å ta isoflavonoider, da de kan forstyrre behandlingen av proteiner.
 • Personer med diabetes bør søke råd fra legen sin, ettersom soyaproduktene senker blodsukkeret og kan samhandle med visse legemidler.
 • Isoflavonoider kan forverre hypothyroidisme (underaktiv skjoldbruskkjertel).
 • Personer med nyrestein eller nyresvikt bør ikke ta isoflavoner. De fremmer dannelsen av oksalater og kan være giftige for personer med nyresykdom.
 • Pasienter bør søke råd fra legen sin om samspillet mellom isoflavoner og andre kosttilskudd med andre medisiner. Dette gjelder også dosering og tilberedning. Isoflavonoider bør ikke tas på mer enn 6 måneder.
 • Når du kjøper, bør du sørge for at produktene inneholder naturlige fytoøstrogener i ekstraktform. Velg ikke-genmodifiserte produkter.

Isoflavoneffekter: studier

Tar isoflavoner som kosttilskudd Studieresultater

For øyeblikket er det rett og slett ikke nok studier tilgjengelig om effekten av isoflavoner. Likevel er det flere som har undersøkt de positive eller negative effektene av isoflavoner. Vi oppsummerer resultatene for deg:

I 2016 ble det utført en studie i British Journal of Pharmacology løslatt. Som en del av denne studien testet forskerne de positive effektene av fytoøstrogener. Forskerne kunne ikke avgjøre om de positive eller negative effektene oppveide problemet.

En studie også publisert i 2016 i Journal of the American Medical Association publisert, oppsummerte resultatene av 60 andre studier. Resultatet – isoflavoner sies å gi moderat lindring av plager som hetetokter i overgangsalderen. Men de har vist seg ineffektive mot kraftig svette om natten.

En studie utført i Journal Nutrients ble publisert, indikerer bivirkninger av isoflavoner. Ifølge forfatterne skal isoflavonene undertrykke immunresponsen. Det er sant at fytoøstrogenene har en antiinflammatorisk effekt. I hvilken grad de brukes som en ledsagende terapi bør fortsatt undersøkes.

I Tyskland anbefaler Federal Institute for Risk Assessment at rødkløverisoflavonene tas inntil maksimalt 3 måneder. Selvfølgelig gir en kortere varighet mening i mange tilfeller. Dette kan imidlertid best vurderes av fastlegen. Selvmedisinering er definitivt ikke tilrådelig.

Isoflavone -effekt: konklusjon

Isoflavoner blir hyllet som det nye mirakelmedisinet. Faktisk, når de er riktig dosert, kan de gi lindring for noen plager. Hvilke bivirkninger en korttidsbehandling med isoflavoner kan ha, har imidlertid ikke blitt studert i detalj ennå. Derfor bør isoflavoner bare tas etter konsultasjon av lege. Ikke bare på grunn av bivirkningene og doseringen, men også på grunn av de mange kontraindikasjonene. Isoflavoner kan i individuelle tilfeller øke veksten av kreftceller hos brystkreftpasienter. Allergi og astmatikere så vel som diabetikere bør bedre lete etter en annen behandling. Selv hos ellers friske mennesker bør terapi med isoflavoner bare utføres i kort tid. Du bør også søke råd fra din fastlege om mulige fordeler med et kosthold som er rikt på isoflavoner.

Previous Post
Husky Malamute -blanding som oppfører seg som en katt
Next Post
Lag frimerker selv – 11 DIY -ideer med instruksjoner