15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Psoriasisartritt: Hvordan identifisere og behandle sykdommen

Som om flassende, kløende hud ikke var ille nok: Hos hver tredje psoriasispasient blir noen ledd betente. Uten behandling kan felles ødeleggelse utvikle seg. Effektive medisiner forhindrer dette. Det starter med små hudforandringer. Noen ganger viser neglene eller tåneglene runde depresjoner og skjemmende gul misfarging. På et tidspunkt gjorde leddene, rygg eller hæl vondt. Mange forskjellige klager som er vanskelige å klassifisere. Det tar ofte litt tid før diagnosen psoriasisartritt (PsA) er etablert. Fordi betennelsen ødelegger leddene over tid, er det imidlertid viktig å ikke vente for lenge med å oppsøke lege.

Hvordan utvikler psoriasisartritt?

psoriasisartritt som leddene påvirkes

I Tyskland lider rundt to millioner mennesker av kronisk autoimmun sykdom psoriasis. Det feildirigerte immunsystemet gjenkjenner kroppens eget vev som fremmed og bekjemper det. Resultatet er kløende, flassende hud.

Hos 30 prosent av psoriasispasientene angriper kroppens forsvar også forskjellige ledd, som deretter blir betente¹. Vanligvis er det endeleddene til fingre og tær. Men større ledd som knær, hofter, skuldre, sakrum og rygg- eller senefester som akillessenen kan også påvirkes. Jo lenger betennelsen råder i leddet, desto mer blir den ødelagt.

Konsekvensene for hverdagen for de berørte er vidtrekkende. De enkleste håndbevegelsene blir en utfordring med stive fingerledd. Dette er like merkbart i ditt private liv som det er i jobben din. Mange pasienter trekker seg mer og mer, og depresjon er en typisk bivirkning for personer med psoriasisartritt.

Betennelse gjenkjent, betennelse forvist

Diagnostiserer psoriasis hos en hudlege

Tidlig terapi er viktig slik at det ikke kommer så langt. Moderne medisiner kan spesifikt hemme betennelsen og dermed opprettholde leddets mobilitet. Men det er lettere sagt enn gjort – spesielt i 10 prosent av tiden PsA oppstår før psoriasis diagnostiseres. I rundt 80 prosent vises leddproblemer år eller tiår etter hudsymptomene². De resterende ti prosentene får PsA samtidig med psoriasis. For å sikre at sykdommen blir gjenkjent så raskt som mulig, har leger utviklet et pasientspørreskjema. Den såkalte JEETAH (German Psoriasis Arthritis Diagnostic Questionnaire) stiller ulike symptomer:

  • “Har du noen gang hatt leddsmerter som var ledsaget av hevelse i leddet?”
  • “Har du noen gang hatt en hel finger eller tå tykk?”
  • “Har du noen gang trodd at du kan ha en leddsykdom?”
  • “Har du noen gang lidd av ryggsmerter eller rumpesmerter minst tre dager i uken?”

Dette er noen av de 14 spørsmålene pasientene må svare på. Hvis du svarte bekreftende på minst fire av dem, mistenkes psoriasisartritt. En revmatolog bør konsulteres nå hvis hudlegen ikke spesialiserer seg på psoriasis. Sammen setter legene sammen en passende behandling som er skreddersydd individuelt etter hvor alvorlig sykdommen har utviklet seg.

hvilke biologiske midler for psoriasisartritt

Antiinflammatoriske smertestillende midler brukes vanligvis som korttidsbehandling. De virker mot smertene og hemmer samtidig de inflammatoriske reaksjonene i leddene. Såkalte grunnleggende terapeutiske midler forfølger det langsiktige målet om permanent å lindre symptomer og forhindre leddskader. Akkurat som biologer bør de sørge for at PsA ikke blusser opp igjen.

Biologics er bioteknologisk produserte antistoffer som spesifikt hemmer effekten av inflammatoriske messenger -stoffer. Din fordel: Du reduserer ikke bare de inflammatoriske prosessene i leddene, men også hudens.

Et liv uten plager

Trening er bra for leddene ved psoriasisartritt

Biologer handler vanligvis raskt. Symptomene forsvinner; ideelt sett er de berørte nesten symptomfrie. For å beholde det slik må du sjekke legen hver tredje til sjette måned for å se om den valgte behandlingen fungerer optimalt³. Hvis dette ikke er tilfelle, kan behandlingen endres tilsvarende. For leddets bevegelighet og dermed livskvaliteten til de som rammes, betyr vellykket terapi en merkbar forbedring.

I tillegg til medisinsk behandling kan PsA -pasienter selv bli aktive: Bevegelse er for eksempel ikke bare bra for å holde de berørte leddene smidige. Ved trening frigjør musklene også såkalte myokiner, som virker antiinflammatorisk.

hva du skal spise for psoriasisartritt

Alle som har behandlet temaet ernæring på grunn av psoriasis, vet at det er matvarer som fremmer betennelse – for eksempel kjøtt, hvis det spises ofte – og andre som hemmer det, for eksempel fisk og noen vegetabilske oljer. The German Nutrition Society e. V. (DGE) har ti regler satt opp. De som holder seg til dem spiser automatisk et balansert og sunt kosthold. I forbindelse med passende terapi og tilstrekkelig trening sørger mennesker med PsA for at de kan føle seg godt igjen.

Plantebasert diett anbefales for psoriasis

Kilder:

1. Gladman DD, Antoni C, Mease P, et al.: Psoriasisartritt: epidemiologi, kliniske trekk, forløp og utfall. I: Ann Rheum Dis. 2005; 64: ii14-ii17.

2. Herrmann, M. Psoriasis leddgikt – når leddene gjør vondt. Psoriasis nettverk. https://www.psoriasis-netz.de/magazin/ffekten/psoriasis-arthritis-grundlagen/psoriasis-arthritis-%E2%80%93-wenn-gelenke-wehtun-r1119/ (27.05.2021)

3. Ott, C. Psoriasisartritt: Rask terapi er kritisk. CME 15, 30 (2018). https://doi.org/10.1007/s11298-018-6724-z

4. Graßhoff, H. (2020). Psoriasisartritt – årsaker og behandling. Tale. https://www.youtube.com/watch?v=3atg2C52HLM (27.05.2021)

5. Fux, C. (2015). Håndbrems for betennelse. NetDoctor. https://www.netdoktor.de/magazin/handbremse-fuer-entzuendung/ (27.05.2021)

Previous Post
Det sunne kostholdet – hva er de gunstige effektene av tomater
Next Post
HIIT treningsplan – fordeler og flotte treningsplaner for hjemmet med et øyeblikk!