15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Kosttilskudd – nyttig applikasjon og effektivitet

Sunn livsstil sunt å spise hvilke kosttilskudd

For mange mennesker er et sunt kosthold og fysisk form en selvfølge. Men ikke alle holder seg alltid til anbefalte mengder, fornuftig utvalg og riktig tilberedning av maten. I noen tilfeller er tilskudd mulig, i andre er det til og med nødvendig. Medisin, vitenskap og mateksperter har diskutert konsekvensene av kosttilskudd i flere tiår.

Kosttilskudd – tyskers ernæringsatferd

hva spiser tyskerne diagrammet

Forbundsdepartementet for forbrukerbeskyttelse og mat gir anbefalinger og vurderinger som først og fremst er rettet mot brukerens velvære. På den annen side tar generelle utsagn ofte bare for seg delvise aspekter ved kosttilskudd som kan være nyttige for noen mennesker, men som er mindre nyttige for andre. I Tyskland uttalte over 50 prosent av mennene og over 70 prosent av kvinnene i en undersøkelse at de spiser frukt og grønnsaker hver dag – kilde Statista. Spiseatferden har endret seg gjennom årene, men siden erkjennelsen av intoleranse, allergi eller mangelsymptomer må forbrukerne ta mer og mer hensyn til ingrediensene i maten.

Kosttilskudd – oversikt over sakene

plante kjemisk basert mat laget

Figur 1: Kosttilskudd er laget på urte- eller kjemisk basis.

Artiklene og dokumentene som dekkes er delt inn i to kategorier. Først og fremst handler det om kosttilskudd fra ikke-idrettsutøvere, som er vurdert annerledes enn produktene for idrettsutøvere. De medisinske vurderingene utfyller hverandre med innspill fra mateksperter. German Nutrition Society i Bonn støtter forskning innen ernæringsvitenskap og publiserer jevnlig publikasjoner om forskjellige emner. Forbundsdepartementet for mat og landbruk legger stor vekt på tillatte ingredienser og jobber tett med forbundskontoret for forbrukerbeskyttelse og mat. På den annen side handler det om kosttilskudd innen sport. Der har brukerne ofte en annen motivasjon og behov for kosthold enn ikke-idrettsutøvere. Kildene inkluderer idrettsleger som bruker sin mangeårige erfaring til å støtte idrettsutøvere ikke bare med medisinsk, men også ernæringsstøtte. I tillegg til leger er også erfarne idrettsutøvere og kondisjonstrenere kilder for idrettsutøvere. Spesielt når det gjelder kroppskondition, er det alltid diskusjoner om riktig bruk og bruk av kosttilskudd. Erfaringene på egen kropp og den daglige utvekslingen med andre hjelper ekspertene til å sette sammen riktig program og riktig ernæring for deg.

Idrettsutøvere og ikke-idrettsutøvere har forskjellige krav og egenskaper som ikke kan byttes ut etter ønske. Det er derfor viktig å rådføre seg med eksperter, leger eller ernæringsfysiologer og å falle tilbake på deres ekspertise i tilfelle problemer eller opplæringsspørsmål.

Kosttilskudd for ikke-idrettsutøvere

spise sunne produkter hver uke

Figur 2: Den typiske matpyramiden

I en alder av diabetes, fedme og hjerte- og karsykdommer, bør flere og flere ta mer hensyn til kostholdet. Kostholdsrelaterte sykdommer og problemer står for en tredjedel av kostnaden for helsevesenet. Type 2 diabetes kan blant annet oppstå fra overvekt i tidlig alder og kan i utgangspunktet fortsatt behandles ved å endre kostholdet. Når det gjelder andre sykdommer, for eksempel kreft, er ikke alltid forskere enige. Likevel er det advarsler om kreftfremkallende stoffer i mat. En annen faktor er de ulike behovene til eldre, gravide, barn og ungdom. Det er grunnleggende dietter fra de syv gruppene som skal inntas hver dag.

 • vann
 • grønnsaker
 • frukt
 • Korn, poteter
 • melk og melkeprodukter
 • Kjøttprodukter, egg, fisk
 • Fett

Kosttilskudd er derimot ikke medisiner som kan brukes etter ønske. For visse grupper i befolkningen kan disse imidlertid være nyttige hvis de er korrekt dosert og brukt deretter.

Folsyretilskudd kan være nyttig

Vitaminer hjelper eldre mot Alzheimers

Figur 3: Spesielt eldre mennesker bør ta hensyn til vitamin- og folsyrebalansen.

I sin forskning ved Institute for Food Science i Hannover sa professor Andreas Hahn, Dr. Maike Wolters og Dr. Alexander Ströhle effekten og effektiviteten av kosttilskudd. Spesielt eldre mennesker har ofte vitamin B12 -mangel, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for ytelse og livskvalitet. Det er økt risiko for nevrodegenerativ Sykdommer. Dette er for eksempel sykdommer i nervesystemet eller psyken. Vitamin B12 er nært beslektet med et annet vitamin, folsyre, også kjent som vitamin B11 eller vitamin B9. Mangel på disse vitaminene forårsaker en økning Homocystein konsentrasjon, fordi vitaminene sørger for at det brytes ned. Homocystein er en aminosyre, som kroppen danner selv. Hvis de viktige B -vitaminene mangler, kan ikke kroppen bryte ned homocystein. De økte nivåene av aminosyren kan forårsake kognitive lidelser, og noen forskere snakker også om økt risiko for Alzheimers sykdom.

Studier med tilleggstilskudd for vitamin B12 og folsyre viste en forbedring i deltakernes kognitive ytelse og humør. Imidlertid er det avgjørende når det tas. Forskere anbefaler å ta kosttilskudd tidlig når det mangler vitaminer for å forhindre skadelige effekter.

I tillegg kan folsyretilskudd være nyttig for gravide. Folsyre sikrer at ingen misdannelser liker Nevrale rørfeil kan oppstå. Dosen må diskuteres med legen, og fremfor alt må den sikres at den tas i god tid. Siden folsyre også er viktig for celledeling, er en ekstra dose passende de første ukene og før graviditet.

Vitaminer – hvem trenger dem i tillegg

som virkelig trenger dem

Figur 4: C -vitamin finnes hovedsakelig i frukt og grønnsaker.

Antagelsen om at frukt og grønnsaker inneholder færre og færre vitaminer er ikke sant, ifølge det føderale departementet for mat og landbruk. Menneskekroppen kan imidlertid ikke produsere de fleste vitaminer alene på grunn av kjemiske prosesser i kroppen. Kroppen kan ikke lagre vitaminer fra B-gruppen og vitamin C fordi de er vannløselige og må reabsorberes hver dag.

Apotekundersøkelsen oppsummerer flere meninger fra leger og forskere og kommer til at Vitaminpreparater er ikke alltid nyttige, men kan ha en støttende effekt for visse grupper.

Vitamin d for eksempel, mennesker med mørkere hudfarger tar det ikke godt. Selv mennesker som holder en lav profil trenger mer vitamin D. UV -stråler fra solen hjelper til med produksjonen. Matvarer har en tendens til å inneholde lite vitamin D. Alle som tilbringer mesteparten av dagen inne og viser symptomer som tretthet, svimmelhet eller irritabel stemning bør finne ut om kosttilskudd fra lege.

Personer som har problemer med fordøyelsen av fett, fettopptaket, kan ha problemer med absorpsjonen av fettløselige vitaminer som A, D og E. Sykdommer som Crohns sykdom eller tarmlidelser kan forhindre absorpsjon, og de berørte bør finne ut om flere vitaminkilder.

For ungdom som ikke liker å spise grønnsaker eller frukt, kan ekstra midler være nyttig. Dette avhenger av barnets alder og avtale med lege eller apotek. Det er produkter som inneholder flere vitaminer og mineraler sammen. Disse bør imidlertid bare brukes hvis barnet ikke ønsker å endre dietten i det hele tatt.

Magnesium guide

Kosttilskudd Magnesiumtilsetningsstoff

Figur 5: Hvis du svetter mye, mister du både væske og mineraler.

Magnesium er et viktig mineral som er nødvendig for mange funksjoner i kroppen. For eksempel hjelper det med beindannelse, energimetabolisme og støtter nerveledningen i muskelsystemet. Mange mennesker lider av leggkramper, og ikke bare idrettsutøvere eller folk som driver mye med idrett. Muskelkramper kan dessuten Magnesiummangel har også andre årsaker, for eksempel sirkulasjonsproblemer eller visse medisiner.

Magnesiummangel er spesielt vanlig Diabetes et stort problem, ettersom de som lider av det i større grad frigjør magnesium gjennom nyrene. Det kardiovaskulære systemet eller stoffskiftet kan også svekkes. Mange matvarer inneholder magnesium, inkludert nøtter, bananer, fullkorn og til og med kakao. Andre stoffer som kalsium eller jern, samt alkohol, forhindrer at magnesium absorberes. Medisiner som antibiotika, antihistaminer eller avføringsmidler kan i tillegg forhindre absorpsjon eller øke frigjøringen.

De som tar inn utilstrekkelige mengder magnesium øker det i visse tilfeller Risiko for tykktarmskreft. Derfor bør en voksen konsumere mellom 300 og 600 milligram per dag. Hvis du ikke kan oppnå dette gjennom mat, bør du få ytterligere preparater, som imidlertid bør være godt koordinert med kostholdet ditt og om nødvendig andre medisiner.

Kosttilskudd for idrettsutøvere

hjelper ikke med muskelbygging

Figur 6: Kosttilskudd brukes spesielt for muskelbygging.

De som driver med idrett får kropp og sinn til å gå og kan løfte sitt eget humør. Men aktive mennesker og spesielt konkurransedyktige idrettsutøvere har et økt behov for mineraler, sporstoffer og vitaminer. Det er mange grunner til dette. På den ene siden svetter idrettsutøvere mye og mister flere elektrolytter og magnesium, kalium, kalsium og co gjennom svette. Behovet for oksygen økes også og det er økt oksidasjon frie radikaler utgivelser. Vitaminer og sporstoffer som Antioksidanter, bekjempe disse i kroppen. Det avhenger nå av type sport og ønsket ytelse, om kosttilskudd er nyttige eller ikke. En langdistanseløper har en annen belastning enn en styrkeutøver. Imidlertid trenger de begge minst et balansert kosthold som må tilpasses treningen.

Whey protein – proteinkongen?

Kosttilskuddsideer kombinerer mat

Figur 7: Whey protein er tilgjengelig som konsentrat, isolat og hydrolysat.

Protein er et populært middel for å bygge muskler i styrketrening. Mange kroppsbyggere sverger til den biologiske verdien, som måler effektiviteten av omdannelsen av animalsk eller vegetabilsk protein til endogent protein. Det er fem forskjellige typer proteiner:

 • Myseprotein (myseprotein)
 • Eggprotein
 • Soyaprotein
 • Melkeprotein
 • Melkproteinisolat

De siste årene har Whey protein utsatt. For peak.ag behandlet kroppscoach Holger Gugg effekten og de av de andre proteinene og undersøkte dominansen til myseprotein.

Selv om myseprotein har den høyeste biologiske verdien av proteiner, kan andre blandinger oppnå mer effektive effekter. Det avhenger av om du allerede har et proteinrikt diett. I tillegg stimulerer myseprotein Protein syntese, Så dannelsen av proteiner i kroppen, veldig bra og fremfor alt på lang sikt.

Problemer oppstår når noen idrettsutøvere vil bruke myseprotein som en ren fettforbrenner. Avhengig av når og i hvilken mengde utøverne tar proteinet, stiger insulinindeksen. Det ville være kontraproduktivt, spesielt om morgenen. Med samtidig inntak av karbohydrater skyter blodsukkernivået for mye.

Whey protein er mindre egnet eller bør bare brukes i begrenset grad som frokost og mellommåltid for å brenne fett. Mange idrettseksperter anbefaler også et balansert kosthold når du bygger muskler, noe som kan støttes av supplerende midler. Frokost og snacks med høyt proteininnhold og lite fett med tilleggsstoffer laget av blandede forbindelser kan oppnå en mer effektiv muskelbygging. Når det gjelder myseprotein, er tidspunktet for treningen, kostholdet og inntaket av kosttilskudd viktig. Dette proteinet er mest effektivt etter en intens trening. Denne andre delen gir også mer informasjon om myseprotein av artikkelen av kroppstrener Holger Gugg.

Kreatintilskudd i styrketrening

Vekttrening meningsfull applikasjonseffektivitet

Figur 8: Kreatin fungerer effektivt etter en intens trening.

Ernæringsfysiolog Dr. Hermann Korte undersøkte effekten og bivirkningene av supplerende kreatin hos idrettsutøvere. Menneskekroppen produserer ett til to gram kreatin per dag, som hovedsakelig finnes i musklene. Med ekstra inntak håper mange idrettsutøvere på raskere muskelvekst og mindre fett. En annen effekt av kreatin er å øke ytelsen på et høyt nivå. Det er ideelt hvis Kreatinnivåer er relativt høy i egne muskler. Når det gjelder tilsetningsstoffer, bør dosen være høyere i begynnelsen, ettersom kroppen frigjør kreatin igjen og igjen i løpet av inntaket.

Helseproblemer er sjeldne, men muskelkramper forekommer, og de samme effektene forekommer ikke hos alle utøvere. Innleveringen av Kreatinin, nedbrytningsproduktet av kreatin, forårsaker et høyere væskekrav, som utøveren definitivt bør balansere.

Et ekstra inntak av kreatin er spesielt nyttig i kombinasjon med intensive treningsenheter. Eksperter anbefaler korte restitusjonsfaser mellom treningselementene for å oppnå størst effekt. Som med protein bør idrettsutøvere unngå å spise karbohydrater samtidig.

L-karnitin øker utholdenheten hos idrettsutøvere

Kosttilskudd Ideer Hva er sunt

Mange som ønsker å gå ned i vekt har allerede vært oppe L-karnitin har møtt. Kroppen produserer dette selv blant annet fra aminosyrer. På den ene siden er det ansvarlig for binding av fettsyrer. Så langt har forskere imidlertid ikke klart å bevise at et ekstra inntak av L-karnitin kan fremme utholdenhet. Imidlertid fant biokjemiker Paul Greenhaff i nyere studier at ytterligere L-karnitin kan fremskynde transport av fett i musklene og dermed aktivere et høyere fettforbruk. For dette må imidlertid noen betingelser komme sammen.

I en studie med kombinerte karbohydrater og L-karnitin oppnådde deltakerne med treningsenheter et økt L-karnitininnhold i musklene og en reduksjon i forbruket av karbohydrater etter omtrent seks måneder. I tillegg økte energien som genereres ved å forbrenne karbohydrater. Forskerne forklarer dette også med at et økt insulinnivå kan sikre god absorpsjon av L-karnitin.

de Fermentering av melkesyre utøverne klarte å redusere ved hjelp av L-karnitin og dermed øke sin egen utholdenhet.

Risiko

meningsfylt risiko for applikasjonseffektivitet

Kosttilskuddsproduktene er så mange at de fyller hyller i mange butikker. Enten power barer, vitamintabletter eller pulver – hvis du ønsker å få tilleggsstoffer, finner du dem på apotek, i supermarkeder, apotek og på internett.

I samarbeid med de europeiske retningslinjene har Forbundsdepartementet for forbrukerbeskyttelse fastsatt forskrifter for tilsetning av vitaminer og mineraler i kosttilskudd i kosttilskuddsforordningen. Det er fremdeles ingen klare definisjoner for fettsyrer, aminosyrer eller planteekstrakter.

Det er derfor departementet advarer mot feil bruk eller overdosering.

Fettløselige vitamin A kan for eksempel forårsake leverskade hvis dosen er for høy, hemmer beindannelse og har negative effekter, spesielt under graviditet. Dette er imidlertid bare tilfelle med et kronisk økt inntak. 1,5 til 2 milligram per dag anbefales.

De fleste vannløselige vitaminer som C eller B kan i prinsippet ikke absorberes av kroppen i en for høy dose. Han slår dem ut igjen.

Konklusjon

Kosttilskudd bør velges og brukes nøye og grundig undersøkt. En legekonsultasjon er alltid tilrådelig hvis legemidlet er tatt over lang tid, fordi bivirkninger kan oppstå, spesielt hvis medisiner eller andre produkter tas samtidig. Generelt bør tilleggsprodukter ikke ses negativt, det avhenger av målrettet bruk. Ekstra midler har vist seg å være spesielt effektive innen vekt trening hvis de kombineres med god trening og et balansert og tilpasset kosthold. Det er fortsatt utilstrekkelige langtidsstudier for mange legemidler. Ved mangelsymptomer bør de berørte bruke godt dokumenterte produkter og om nødvendig konsultere eksperter. For mange veldokumenterte studier er det motstudier eller nye funn som kan sette resultatene i tvil. Det er viktig å ta hensyn til den individuelle koordineringen av kropp, kosthold, søknadsperiode og anvendelsesområde for tilleggsmidler.

Previous Post
Retro veggdesign – teft fra 50- til 70 -tallet
Next Post
Fototapeter i anlegget: tips for moderne rom- og veggdekorasjon!