15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Krabbe -eplet – hva representerer vill -eplet og 2 oppskrifter på deilig gelé

vill eple rød farge sure søte høstløv gule blader

Du har sikkert hørt om det før, men du visste ikke helt hva det handlet om. Krabbe -eplet er ikke et eple som er laget av tre, og la oss si at det fungerer som dekorasjon. Det er faktisk et vilt eple som er veldig gammelt og smaker spesielt godt for mange. Hvis du nå er nysgjerrig, kan du lære mange interessante fakta om krabbe -epleplanten i vår artikkel.

Hva er et krabbe -eple?

crabapple villfrukt vitaminer sunn mat hageplanter

Som allerede nevnt er krabbe -eplet en frukt som visuelt neppe skiller seg fra eplet som en frukt fra hagen eller det dyrkede eplet. Høyden kan variere og er mellom 3 og 10 meter. Det spesielle med det er at det er veldig gammelt og derfor en av de eldste eplesortene. Det er så å si forfedren til dagens spiselige eple og har eksistert siden 5000 f.Kr. Så ikke bare romerne, men også grekerne lager vin av krabbe -eplet. Likevel er plantearten nå truet. Men hvis du vil gjøre noe med det, kan du enkelt plante et vilt eple i form av en busk i hagen din. De tilbys i trebarnehager.

crabapple frukttre planter info oppskrifter tips

Uten tvil er navnet også interessant. Krabbe -eplene skylder dette sitt ganske treaktige kjøtt i sin rå tilstand. Skallet er hardt og må først sprekkes for å bli spist rått. Men treverket fra krabbe -epletreet er også veldig hardt. Det kan variere i farge. Det er både rødhvite og rødbrune prøver.

Hvorfor er det ville eplet så truet??

wild apple small size harvest wild tree garden

Hvis vill eplet er umodent, har det en sur smak. Jo mer moden den er, jo søtere blir den. Men hvorfor er det så truet? Årsaken til dette er på den ene siden at frukten er mindre velsmakende i sin rå tilstand. Her ligner krabbe -eplet kveden. I tillegg er fruktene veldig små og når en størrelse på 2 til 4 cm. Mange er også av den oppfatning at det rett og slett ikke er verdt å plante treet i hagen, da man ikke kan forvente en rik høst. Men hvis du vil nyte vakre blomster om våren, bør du definitivt vurdere det ville eplet.

Å spise krabbe -epler – verdifulle næringsstoffer og tips for tilberedning

wild apple informasjonstips hagedesign frukttrær

Hvis det rå eplet nå er uspiselig, hva skal du gjøre med det? Som allerede nevnt, kan du fortsette her som med kvitten. Du kutter ganske enkelt frukten i små biter og lager den deretter med kjernen. Du kan allerede nyte dem fullt ut. Forresten, ville epler bør tilberedes eller konsumeres så snart som mulig etter høsting.

wild apple blossoms våren vår rosa rosa

Og samtidig gjør du virkelig noe godt for kroppen din, slik at frukten er god for et sunt kosthold. For i tillegg til de verdifulle vitaminene A, B og C inneholder villfrukten også fruktsyrer og sukker, tanniner og sporstoffer, samt fiberpektinet i store mengder. Av denne grunn er krabbe -eplet også så godt egnet som en grunnleggende ingrediens for syltetøy eller gelé. Te, juice eller sirup og, sist men ikke minst, kompott lages også av eplene. To oppskrifter på gelé for å tykne syltetøy. finner du nedenfor. Den eneste ulempen er at et relativt stort antall epler er nødvendig for alle disse produktene fordi de er så små. Hvis du ikke får så mange epler, kan du kombinere dem med andre frukttyper og på denne måten samle inn nødvendig mengde for den respektive oppskriften. Dette er en vanlig metode, spesielt med syltetøy. Selvfølgelig er andre eplesorter, men også andre ville frukter, spesielt egnet. Prøv å eksperimentere med fjellaska eller berberis og lag deilig mat eller drikke.

Krabbe -epler stimulerer fordøyelsen og lindrer feber. Men hvis du ikke vil gjøre alt du trenger å lage mat, kan du også bruke krabbe -eplet som en fantastisk dekorasjon.

Krabbe eplegelé oppskrift uten sukker

Forbered wild apple gelé oppskrifter idé syltetøy

For 2,5 liter trenger du:

  • 5 1/2 kg krabbe epler
  • 3 liter vann
  • Osteklut

Etter at du har fjernet stilker og blader og vasket eplene, skjærer du dem i små biter. Grove stykker er tilstrekkelig her, og kjernehuset kan også bearbeides. Ha deretter eplene i en kjele og dekk til med vann for å koke i 20 til 30 minutter. Den resulterende saften får deretter renne av i en fuktig osteklut i 24 timer. Kok deretter opp eplevæsken og reduser den til halvveis. Kok den ferdige geléen i glass og oppbevar i opptil et år.

Å spise wild apple næringsstoffer vitaminer rød farge frukt hardt skall

Ved hjelp av den såkalte pektintesten kan du avgjøre om væsken har kokt lenge nok mens den fortsatt er varm. Bare bland 1 ts eplepektin med 2 ss denaturert alkohol. Dette skaper klumper. Jo større klump, desto mer pektin er det og desto fastere blir geléen. Hvis det er mange små klumper, bør du fortsette å lage mat.

Gelé med lavendel og sukker

Vill eplegelé lager du bare lavendel rosmarinsukker

  • 900 g krabbe epler
  • 1 3/4 liter vann
  • Lavendel grener
  • 900 g sukker
  • Osteklut

Skjær eplene i biter og kok opp med to kvister lavendel i vannet. La det hele koke i omtrent en time med lokket lukket. Rør av og til. Tøm deretter væsken gjennom en osteklut, som med den første oppskriften. Det bør planlegges flere timer for dette. Duken presses ikke ut fordi den da blir grumsete.

krabbe eple sunn frukt syltetøy juice te

Ha saften i en målebeger slik at du kan måle riktig mengde, for det kreves 450 g sukker per 600 ml juice. Varm deretter opp væsken under konstant omrøring til sukkeret er helt oppløst. Stek deretter i ytterligere 8 til 10 minutter. I løpet av denne tiden geler væsken. Skum til slutt av skummet som har dannet seg.

Alt du trenger å gjøre er å forberede murmurene. Du trenger en stilk lavendel per krukke, som du holder kort i kokende vann for å sterilisere. Ha deretter stilken i en sterilisert krukke og fyll den med gelé. Glassene er forseglet med olje eller papir.

Previous Post
Bør du ikke spise noe etter 18.00, og hjelper det deg å gå ned i vekt?
Next Post
Kan kosttilskudd hjelpe mot fett?