15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Voksende spirer og voksende mikrogrønt: Tips til hobbygartneren og instruksjoner

Hvordan vokse spirer Instruksjoner for nukleering i glasset

I dag er det sunt å spise sunt for mange mennesker. For dem er friske mikrogrønt og spirer det perfekte tilskuddet til ukemenyen. Spesielt i den kalde årstiden, når utvalget av lokale grønnsaker er svært begrenset, viser de seg å være et godt alternativ. De kan forsyne kroppen vår med verdifulle vitaminer, fiber og mineraler. Det er et bredt utvalg av varianter på markedet, men hvis du har en grønn tommel, kan du også dyrke spirene og dyrke mikrogrønnene selv. Vi forklarer hvordan du gjør dette og gir nyttige tips for å støtte hobbygartneren og dirren med oppgaven.

Voksende spirer: en oversikt over helsemessige fordeler

Spirer tegner selv en oversikt over forskjellige typer

Spirer inneholder normalt dobbelt så mange enzymer, sporstoffer, karbohydrater, fiber og fytokjemikalier som grønnsakene selv. De regnes også som ekte vitaminbomber fordi de er rike på vitamin A, B og C. Spirene spises rå, og dette gjør at næringsstoffene de inneholder kan bevares. De som regelmessig foredler maten med spirer og bakterier, gjør noe godt for kroppen. Spesielt vegetarianere liker å foredle rettene med friske spirer. Derfor er de ideelle for alle som ønsker å spise helsebevisst:

  • De stimulerer fordøyelsen og gjør at kroppen vår kan absorbere alle næringsstoffer bedre.
  • De gir kroppen vitaminer og mineraler i vinterhalvåret
  • De har en deilig, litt sprø smak

Voksende spirer selv: Farlig eller i det minste ufarlig for helsen vår?

Dyr spirene selv og bruk dem til oppskrifter

Inntil nylig ble spirer ansett som en ekte supermat. Imidlertid har det de siste årene vært gjentatte rapporter om sykdommer forårsaket av inntak av rå mikrogrønt. Blant annet kan farlige bakterier som Salmonella, E. Coli, Listeria og Shigella isoleres i spirer. Forskerne antar at bakteriene allerede var i frøene som spirene ble dyrket fra. Imidlertid kunne de formere seg raskt mens de spire. Ved spiring får frøene rikelig med vann og plasseres på et varmt sted. De høye temperaturene og fuktigheten oppmuntrer til bakterievekst. Hvis bakteriene blir spist rå, kan det oppstå farlige sykdommer. Du kan beskytte deg selv mot dette hvis noen regler overholdes i produksjonen av bakteriene. Men siden strenge hygienetiltak kan svekke frøets evne til å spire, blir det vanligvis tatt tiltak for å redusere bakteriene.

Voksende spirer selv: instruksjoner

Hvordan dyrke spirer selv i en krukke Instruksjoner

Hvis du vil dyrke spirer selv, er det noen ting du bør vurdere. Her er en trinnvis veiledning som sikkert hjelper deg med å dyrke mikrogrønt.

1. Det første trinnet er å vaske frøene grundig. For å være på den sikre siden kan du først behandle frøene med en sitronsyreoppløsning. I næringsmiddelindustrien brukes sitronsyre, fremdeles referert til som E330 på emballasje, som konserveringsmiddel. Det kan redusere oksidasjonsprosessene og derfor også dannelsen av kjerner.

Hvordan dyrke spirer selv Instruksjoner for krukke med lokk

2. Deretter dynkes frøene i varmt, men ikke varmt eller kokende vann i 12 timer. I løpet av denne tiden begynner frøene å hovne opp og spiring begynner.

3. Mikrogrønnene vil snart bli lagt i et glass og dekket med godt fuktede vatrondeller og plassert på et mørkt og varmt sted. Romtemperaturen skal være 28 grader Celsius. Bomullstussene skal fuktes 1-2 ganger om dagen. Spiring kan ta totalt 5 til 10 dager. Deretter kan spirene høstes, vaskes grundig, tørkes og eventuelt settes i kulden.

Hvordan dyrke spirer i glasset Instruksjoner trinn for trinn

Til tross for alle sikkerhetstiltakene, er det en risiko for at det ikke bare dannes bakterier på overflaten, men også i spirene selv. Disse patogenene kan ikke fjernes ved vask. Derfor anbefaler leger å ikke spise spirer som du har dyrket selv. De fleste produsenter inspiserer produksjonen med jevne mellomrom. Hobbygartneren kan dyrke spirer og deretter plante dem i balkongboksen eller i hagen. Selv om spirene inneholder bakterier, kan de andre spiselige delene av planten vanligvis spises senere uten noen helsefare. Selvfølgelig bør du alltid vaske dem grundig uansett.

Voksende spirer selv: bekjempelse av mugg

Spirer er lett forgjengelige. De som ønsker å dyrke spirer selv må ofte slite med mugg. Mikrogrønt blir muggent hvis det er for varmt og fuktig. Derfor bør de aldri være dekket for lenge. Det hjelper hvis du åpner lokket litt de første dagene. Når de begynner å spire, kan du la dem være dekket.

Voksende spirer: Bruk glass for bakteriedannelse

Hvordan dyrke spirer i glasset Instruksjoner for nybegynnere

Forresten, du kan finne de såkalte frøbrettene i spesialforretninger. Frøbrettene er spesielle kar for dyrking av planter. Skålene er spesielt designet for å fordele vannet jevnt. Dette forhindrer dannelse av råte. På grunn av den ukompliserte håndteringen er de flotte for komplette nybegynnere. Erfarne hobbygartnere bestemmer seg for å dyrke spirene i glasset. Fremgangsmåten er som følger:

  • Vask først frøene grundig under rennende vann.
  • La deretter frøene trekke i lunkent vann i opptil 12 timer.
  • Legg frøene i den spirende krukke og vann to ganger om dagen.
  • Plasser limbeholderen på et lyst eller mørkt sted, avhengig av produsentens instruksjoner.
  • Høst bakteriene, vask dem grundig og sett i kjøleskap.
  • Spis spirene i løpet av de neste 5 dagene, med mindre annet er angitt på frøemballasjen.
  • Rengjør spiringsbeholderen grundig.

Voksende mikrogrønt: instruksjoner

Mikrogrønt og spirer i spiringen av spirer

Begrepet microgreens brukes ofte feil som et synonym for spirer. Faktisk er forskjellen mellom mikrogrønt og spirer at spirer dyrkes på papir, bomullsputer eller i vann. Mikrogrønt dyrkes i jord og danner frøplanter mye saktere. De danner blader og ser ut som planter i miniatyr. Det er to typer mikrogrønne: de lette bakteriene trenger ikke å dekkes med jord og det mørke limet er dekket med litt jord.

Mikrogrønt dyrker sunn mat i en spesiell boks

Du trenger frø, pottejord, små blomsterpotter. Bare dekk bunnen av blomsterpotten med jord, fordel frøene jevnt over den, fyll en sprayflaske med vann og spray frøene med den. Dekk kjelen med film og legg den i et lyst rom ved en temperatur på rundt 25 grader Celsius. Den optimale plasseringen for mikrogrønt er vanligvis kjøkkenet. Fjern filmene en gang om dagen og la frøene ventilere i ca 20 minutter. Høsten kan begynne etter omtrent 7 dager, men den strekker seg over flere uker.

Voksende spirer: hvilke frøtyper er gode for dette?

Hvordan dyrke brokkoli spirer selv Instruksjoner for spirer

Hobbygartnere og kokker uten erfaring bør velge grønnsaker som vanligvis spirer uten problemer. Mungbønner er først og fremst egnet for dyrking, etterfulgt av andre grønnsaker som alfalfa, rakett, brokkoli, rødbeter og belgfrukter som linfrø, quinoa eller linser.

Hvordan dyrke mung bønnespirer: instruksjoner

Hvordan dyrke mung bønnespirer selv

Mungbønner er belgfrukter som ble brukt fra India til Europa. Smaksmessig ligner de forvirrende på soyabønner, men de to belgfrukter er ikke beslektet. De er veldig populære i hjemlandet og i hele Asia. Også i USA foredler amatørkokker gjerne salatene sine med mungbønnespirer. I Tyskland er de også tilgjengelige under navnet Lunja. Slik dyrker du mungbønnespirer:

Bare la de tørre frøene trekke i lunkent vann i 8 timer, og tøm deretter vannet. Legg et fuktig stykke kjøkkenpapir i en fin sil og fordel mungbønnene på toppen. Dekk med et annet ark kjøkkenpapir, dryss med vann og dekk med en ugjennomsiktig mørk plastpose. Ha silen i en bolle og la den stå på kjøkkenet ved romtemperatur rundt 22 grader Celsius i flere dager. Fukt kjøkkenpapiret hver dag og sjekk om det samler seg vann i silen. Vannet skal renne ut i bollen, ellers kan det dannes mugg.

Voksende lucernespirer: Hvordan spire lucernefrøene

Alfalfa spirer trekke instruksjoner for spiring krukke

Alfalfa er navnet på lusernfrøene i Fjernøsten. I Europa har lucerne blitt dyrket som fôrvekst i århundrer, men spirene blir sett på som en delikatesse i arabisk mat takket være den milde og knasende smaken. Alfalfafrøene trenger sollys for å spire. De bør derfor dyrkes i et lyst og varmt rom.

Voksende rakettmikrogrønt

Voksende mikrogrønt Nybegynnerguide Tips for å lage spirer

I motsetning til alfalfaspirene dyrkes de tørre rakettfrøene direkte som mikrogrønt i pottejord. De trenger ikke å bli dynket i vann over natten på forhånd. Etter omtrent en uke finner den første høsten sted, som deretter kan strekke seg over tre uker.

La brokkolispirene trekke i glasset

Voksende mikrogrønt Instruksjoner for spirer i pottejord i en krukke

I motsetning til andre spirer som mungbønner, er brokkolispirer veldig sjelden tilgjengelige i butikker. Så hvis du vil foredle salaten din med den, bør du la den steile i et glass hjemme. Brokkoli er mørke bakterier, noe som betyr at de skal settes på et mørkt sted for å spire. Spiringstiden er ganske kort, etter bare fire dager dannes frøplanter som kan høstes.

Rødbetspirer vokser mye saktere enn andre grønnsaksplanter

Rødbetsspirene vokser mye saktere enn andre grønnsaksplanter. Du må først suge dem i vannet i 24 timer, deretter sette dem på et lyst sted i glasset og etter 10 dager kan høsten begynne.

Dyrk quinoaspirer i den spirende krukken

Hvordan dyrke quinoa spirer forklart og instruksjoner

Å dyrke quinoa spirer selv er ikke en vanskelig oppgave. Du trenger en spiringsburk med et spesielt sildeksel og en bomullsklut. Quinoafrøene er lette spirere, noe som betyr at de fyller glasset med vann og legger de gjennomvåt frøene i det. Sett glasset på et lyst, men skyggefullt sted på kjøkkenet. Spiringstiden er veldig kort – høsten kan starte etter bare en dag.

La spirene vokse på kjøkkenpapirspisser

Spir linser

Linsespirer er veldig populære for sin nøtteaktige smak. De vokser i spesielle etappehus. Disse husene består av flere skalaer og er konstruert på en slik måte at trinnene kan ventileres. Linsene tar 3 til 4 dager å spire.

Trekk linfrø

Linfrø er lette bakterier, så en varm og solrik beliggenhet som vinduskarmen er egnet. Bekled en sil med en bomullsklut og legg den i en bolle slik at overflødig vann kan renne av der. Fukt kluten og dryss de gjennomvåt linfrø på den. Spray frøene med vann to ganger om dagen, etter to uker kan høsten begynne.

Previous Post
Skjærebrett i marmor, plast eller tre for et sunt liv
Next Post
Arbeide med barn: 14 trebearbeidingsideer og enkle instruksjoner