15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Farro er så sunn! Emmer har disse 5 helsemessige fordelene

Farro (italiensk for emmer) er et gammelt korn som har eksistert i tusenvis av år. Men den gamle kornsorten feirer for øyeblikket et comeback. Det smaker ikke bare godt, det er bra for helsen din også, full av fiber, proteiner, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Farro er også et flott alternativ til raffinerte korn og kan brukes i en rekke oppskrifter. Alt du trenger å vite om Farro finner du her. Hva er forskjellen fra spelt og hvordan kan du spise det??

Hva er Farro?

Emmer Urkorn har mange helsemessige fordeler

Farro er et gammelt hvetekorn som opprinnelig kom fra Mesopotamia. I motsetning til hva mange tror, ​​refererer Farro ikke til noen typer korn. Italienerne forstår Farro som en gruppe på tre forskjellige korn:

Einkorn: Farro piccolo, vitenskapelig kjent som Triticum monococcum

Emmer: Farro medio, vitenskapelig kjent som Triticum dicoccum

Stavet: Farro grande, vitenskapelig kjent som Triticum spelta

Emmerhvete er en gammel kultur og inneholder gluten

Det er mye forvirring om hvilken frokostblanding som er Farro, hovedsakelig fordi navnene ovenfor brukes som synonymer i forskjellige regioner og land. Sorten som er mest vanlig i USA og Europa er Emmer hvete. I Tyskland kalles det også “hurtigkokt spelt”. Den selges tørr og tilberedt ved å koke den i vann til den er myk og seig.

Emmer Urkorn er sunn og rik på proteiner og fiber

Farro er kjent for sin nøtteaktige smak og unike tekstur. Det er forresten et flott alternativ til andre populære korn som ris, quinoa, bokhvete og bygg. Farro kan brukes i retter som gryteretter, salater og supper, samt kombineres med frukt og spises som grøt.

Her er de fem beste helsemessige fordelene med Farro

Emmer eldgammelt korn Farro medio

1. Det er veldig næringsrikt

En ekstremt næringsrik frokostblanding, Farro er også en utmerket kilde til protein, fiber og næringsstoffer som magnesium, sink og noen B -vitaminer. Det er et mye sunnere alternativ til hvit ris eller andre raffinerte korn. 50 gram emmer inneholde:

Kalorier: 170

Karbohydrater: 34 gram

Fett: 1 gram

Fiber: 5 gram

Protein: 6 gram

Vitamin B3 (niacin): 20% av anbefalt daglig mengde

Magnesium: 15% av ETG

Sink: 15% av ETG

Jern: 4% av ETG

Næringsverdier og sunne ingredienser fra Emmer Farro

Å legge til to korn i kostholdet ditt vil gi deg en sunn dose sink, magnesium og vitamin B3 (niacin), som alle spiller viktige roller i kroppen vår. Sink er avgjørende for et sunt immunsystem og sårheling, samt for å bryte ned karbohydrater under fordøyelsen. Magnesium er nødvendig for sterke bein, optimal immunitet, sunn nerve- og muskelfunksjon, og for å opprettholde et vanlig hjerterytme. Det hjelper også med å regulere blodsukkernivået og har blitt knyttet til forbedret insulinfølsomhet. Vitamin B3 (niacin), sammen med andre B -vitaminer, støtter nedbrytning og omdannelse av mat til energi. Sammen med andre funksjoner sikrer det sunt hår, hud og øyne.

2. Den inneholder mer fiber enn de mest populære gamle kornene

Emmer mel og fullkorn inneholder gluten

Disse to kornene er en utmerket fiberkilde. Å spise et fiberrikt kosthold er forbundet med lavere risiko for hjertesykdom og type 2 diabetes. Fiber har også vist seg å forhindre blodsukkernivåer og enda lavere total- og LDL -kolesterolnivå.

Noen typer fibre kan fremme tarmhelsen ved å gi næring til de vennlige bakteriene i tarmen. Fiber kan også bidra til å forhindre eller lindre forstoppelse ved å legge masse til avføringen.

Bare en kopp fullkorns emmer kan gi hele 20% av det anbefalte daglige fiberinntaket. Dette ligner på quinoa, men høyere enn mange andre populære korn, som brun ris, pasta og couscous.

3. Den inneholder et stort utvalg av sunne antioksidanter

Emmer salat sunt med cherrytomater, mais og persille

Alle tre korntyper assosiert med Farro (emmer, einkorn og spelt) inneholder en rekke antioksidanter, plantepolyfenoler, karotenoider og selen, som spiller en viktig rolle for å beskytte mot hjertesykdom, diabetes, hjerneslag og noen kreftformer.

Observasjonsstudier tyder sterkt på at tre porsjoner fullkorn om dagen reduserer risikoen for diabetes med 32%, hjertesykdom med 22%og hjerneslag med 12%.

4. Farro er en god proteinkilde sammenlignet med mange andre plantebaserte matvarer

Emmer spelt salat med courgette, mynte, pistasjenøtter og mozzarella

For et korn er to korn en utmerket proteinkilde. 50 gram fullkorns emmer inneholder 6 gram protein. Dette ligner quinoa, men høyere enn brun ris og fullkornshvete.

Når den kombineres med andre plantebaserte matvarer som belgfrukter, gir Farro en god dose protein og essensielle aminosyrer. Dette er gode nyheter for vegetarianere så vel som alle som leter etter plantebaserte proteinkilder.

Studier har vist at mat med mye protein har en positiv effekt på metthet og vekt. Dette er delvis fordi protein får metthetshormoner til å stige og sulthormoner reduseres. Å få i seg nok proteiner er også viktig for å bygge muskler.

Og til slutt: de som bruker nok protein kan også dra nytte av de positive effektene på hjertets helse. Dette er hovedsakelig fordi et proteinrik diett har vist seg å senke blodtrykket og LDL -kolesterol – to store risikofaktorer for hjertesykdom.

5. Farro hjelper deg å gå ned i vekt

Bløtlegg hele korn emmer over natten

Farro er lav på kalorier, men inneholder mye protein og fiber. Alle disse egenskapene er forbundet med en sunn vekt.

For det første er det en sunn erstatning for raffinerte korn. En porsjon på 50 gram inneholder bare 170 kalorier. På grunn av det høye protein- og fiberinnholdet, kan det også redusere appetitten og holde deg mett lenger. Faktisk fant en gjennomgang av 15 studier at inntak av tre porsjoner fullkorn daglig var knyttet til lavere BMI og mindre kroppsfett.

Farro har også en lav glykemisk indeks, noe som betyr at den fordøyes saktere. Dette fører til en langsommere økning i blodsukkeret og en konstant frigjøring av energi gjennom dagen. Dette kan forhindre et kraftig fall i blodsukkeret og matbehov forbundet med ustabilt blodsukker.

Hvem bør ikke spise det?

Emmer korn er lavt karbohydrat og proteinrikt

Farro antas ofte å inneholde mindre gluten enn moderne hvete, og mange tror at gamle korn er tryggere for mennesker med glutenrelaterte sykdommer. Teorien sier at hvis Farro er gjennomvåt og spiret over natten, er det mer fordøyelig og lettere å fordøye for mennesker som er glutenfølsomme.

Men alle Farro -varianter er hvete. Det er derfor de naturlig inneholder gluten. Det betyr at det ikke er egnet for personer med cøliaki. Studier har ikke sett på effekten Farro har på personer med glutenfølsomhet, men eksperter fraråder å eksperimentere.

Hvordan velge den beste Farro

Farro Perlato skrelles emmer

Selv om det til tider kan være vanskelig å finne, begynner flere og flere store supermarkeder å selge Farro. Du kan også finne dem i helsekostbutikker. Det selges vanligvis tørt og tilberedt ved å koke kornene i vann til de blir myke og seige.

Emmer Farro er tilgjengelig som fullkorn, skrelt (perlato) og halvskallet (halvperlato, kli ufullstendig fjernet). Det er best å velge fullkorns emmer fordi det har mest fiber i det og det beholder alle næringsstoffene. Når det gjelder semi-perlato, fjernes en del av kli, mens det i de skrellede varianter ikke er noe kli i det hele tatt.

Bløtlegg hele korn før det tilberedes

Den eneste fordelen med avskallet Farro perlato er at den koker raskere og ikke trenger å bli gjennomvåt over natten, slik det er med fullkornssorten. Polert perlefarro er raskest å lage mat – etter ca 15-20 minutter. Semiperlato (uten bløtlegging) tar omtrent 25 minutter, og fullkorn tar omtrent 30-40 minutter (pluss bløtlegging over natten).

Emmer Farro kan brukes på mange måter

Emmer kan tilsettes hvilken som helst suppe

Farro kan spises akkurat som andre populære korn som ris, bygg, havre eller quinoa. Det gamle kornet kan også enkelt tilsettes salater, supper, stuinger, risottoer eller gryteretter. Noen spiser den som en frokostrett som ligner grøt ved å kombinere den med yoghurt, frisk frukt og honning.

Her er noen populære måter å spise emmer, spelt og einkorn:

Salater: Det er mange typer farrosalat du kan lage. Det originale kornet smaker godt med tomater, oliven og mozzarella.

Supper: Emmer gir hver suppe en hyggelig matbit.

Frokostskåler: Du kan lage en enkel grøt med farro og mandelmelk og krydre den med frukt og nøtter.

Dette er bare noen av måtene du kan spise farro på. Det er mange flere oppskrifter og ideer på nettet som du kan prøve.

Emmer oppskrifter Salat i toskansk stil med courgette og aubergine

Konklusjon

Farro er et gammelt korn med en nøtteaktig smak og tyktflytende tekstur. Den er utrolig allsidig og kan brukes i et stort utvalg av retter. Det er høyt i protein, fiber og forskjellige næringsstoffer. Farro kan gi flere helsemessige fordeler, inkludert beskyttelse mot hjertesykdom og opprettholde en sunn vekt. Stort sett er Farro et velsmakende og næringsrikt alternativ til raffinerte korn.

Previous Post
Lag hagedekorasjoner av betong selv – 28 flotte ideer
Next Post
Et fantastisk DIY -armbånd, armbånd eller armring